sympatiaplus "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu 12.06.09, 19:17 Hallo 1410 tenrok!!! Nie powinno się tak pokrzykiwać na ludzi i ich obrażać. Tylko dlatego, że szczerze i spontanicznie wyrażają swoje opinie i obawy. Mają do tego święte prawo. Bo to jest ich miasto. Teraz oni będą obcować z czymś nowym. Ale im się to nie podoba. Wyraźnie to wynika z forum. I to jest problem. Gdyby wpisy negatywne były sporadyczne, albo chociaż pół na pół.Tak nie jest. Wszyscy są na nie. Nawet autorka tekstu nazwała obiekt Abakanowicz na dzień dobry PTASZYSKA, co oczywiście określa także i jej opinię. To naprawdę nie jest żadna zmowa durnych komuchów, którzy chcą obrzydzić wielką sztukę. A propos komuchów. O ile wypominanie Abakanowicz partyjności jest śmieszne i nie ma sensu, to należy jednak przypomnieć, że miała od początku silnego promotora w postaci małżonka, Artura Starewicza. Był on człowiekiem bardzo, bardzo wpływowym. Szefem propagandy w KC PZPR.W najgorszym zresztą okresie. A jak wiemy promocja w sztuce współczesnej jest najważniejsza!!! Decyduje o wszystkim. A że PTASZYSKA i tak zostaną zamontowane niestety jest przesądzone. Ale to nie będzie ani radość, ani satysfakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbowa "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 12.06.09, 20:16 A co z remontem najpiękniejszego Mostu Zwierzynieckiego? On jest taki cudny i taki zaniedbany. Przeecież to cacko - prosimy o wyasygnowanie forsy. Wszystkie wycieczki jadą oglądać Halę, Fontannę i ZOO .Przeczytałam dziś w GW że nie ma pieniędzy na odnowienie C.Skłodowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśko "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.cust.tele2.pl 13.06.09, 14:18 Bardzo dory pomysł, skoro przyjął się w innym metropoliach na swiecie. Również Wrocław powinien iść do przodu w zakresie nowinek artystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kml Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.06.09, 16:32 Powaznie, jestem zwoleninnikeim sztuki, ale Abakanowicz jest zwyczajnie zlym wyborem! to tak jakbysmy postawili rzezbe mitoraja tylko dlatego ze jest ZNANY na Swiecie, tak jak ABAKANOWICZ, ale to akurat jest wielki absurd mierzyc sztuke tymi kategoriami, prawda jest taka ze Abakanowicz byla 30lat temu ZNANA, teraz jest karykatura sama siebie, nie liczy sie w miedzynarodowym obiegu, wszem jest w kolekcjach swiatowych muzeow, ale to byly zakupy robione 20lat temu, w latach 80tych.. Niech ktos mi poda chociaz jedna wazna wystawe wspolczesnie , w ktorej Abakanowicz bierze udzial, moze byc nawet zbiorowa?? No wlasnie zadna. A o tym jak zla jest to artystka moga najlepiej wypowiedziec sie chlopaki z RASTRA. Wydaje mi sie ze miasta nie ma co krytykowac, sama taka inicjatywa jest naprawde SUPER i jezeli miasto ma kase i chce przeznaczyc taka sume to SUPER. Tylko problem tkwi w wyborze. Wydaje mi sie ze jakas niunia z gelrii miejskiej nie powinna decydowac o wyborze artysty. Gdyz kazdy jej wyboor bedzie wyborem ZLYM. Zobaczcie jej wystawy, jeden wielki rzyg, smierdzacy zaschniety rzyg. W takich sytuacjach raczej powinno miasto poprosic np. BWA Awangarda( badz inna istytucje ktora promuje wspolczesna sztuke, dobra sztuke i sie na niej zna) o zasugerowanie artysty, gdyz intencje sa dobre, ale co z tego. Abakanowicz- masakra! faktycznie swietnie bedzie sie komponowac z Slopolami, wlasciwie domknie ta przestrzen jako brakujacy element, total constans. Masakra. Moze powinnismy jakis manifest zorganizowac w tej sprawie? ktos chetny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.wroclaw.mm.pl 13.06.09, 17:29 :)) Jak sie mozna było spodziewać, zleciała się chmara frustratów i internetowych plujów i dawaj, ujadać na Ptaki:) Jak zresztą na wszystko, co powstaje w mieście. Wystarczy, ze cokolwiek się pojawi nowego, od razu pluje i frustraci siadają do klawiatur:)) Pocieszna ekipa:) Szkoda mi was. Macie takie smutne zycie. Pełne żalu, jadu i pretensji. Ale to wasze zycie. Na szczęscie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurka wodna prawie jak treblinki :-))) IP: *.magma-net.pl 13.06.09, 20:57 www.youtube.com/watch?v=nyKI9Bi09II&feature=related oglądać od 7 min. 14 sek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: prawie jak treblinki :-))) IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.09, 21:50 wiele dzieł sztuki zakupiły zaklady pracy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGU piszesz niunia z galerii a to MN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 23:47 niunia z galerii się nie liczy, to podszept naszego miejscowego Belzebuba z Muzeum Narodowego - on tu trzęsie urzędnikami.Już tyle razy miał odejsc na emeryture i nic, dalej zasusza sztukę w muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewaitaliana Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 09:46 TAAAAKKKK!!!!!!!!!!!! JAAAA!!!! podpisuję się obiema rękami pod tym co napisałam. Chętnie zaprotestuję!!!!! Jestem oburzona tym wyborem. Szkaradztwa bez głów.....wystraszą wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małami Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 10:27 Ja! i od razu z żądaniem rozbiórki Solpolu! za oba te paskudztwa w centrum miasta, architekt miejski, konserwator i plastyk powinni dostać niezły łomot. One pasują do siebie, ale nie do reszty otoczenia... Że też nie ma kar za psucie przestrzeni, architektury miejskiej i narażanie przechodniów na wstrząsy i taaaaakie przeżycia artystyczne ;) "Przejście" na Świdnickiej jest super, z pomysłem i humorem, jest dopełnieniem tej ulicy i tego miejsca. A to co teraz postwili to jak pięść do oka... Moim zdaniem, nie jest to ani piękne, ani poprawiające estetykę miasta, a już na pewno nie jest to sztuka budząca pozytywne emocje. I bulwersuje mnie to jak wmawia się ludziom, że to jest super, to się ma wam podobać bo p.Abakanowicz jest znana na całym świecie! cieszcie się! Co z tego, że jest znana, też podobały mi się jej Abakany, tkaniny, ale to było w latach 80tych. Te ptaszyska to gniot pierwszej kategorii. Poza tym drodzy forumowicze, każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy również wtedy kiedy coś się nie podoba, bo nie wszystkiemu należy się poklask zadowolonej tłuszczy tylko dlatego, że tak chcieliby "krytycy sztuki" i ci co myślą, że wiedzą co jest dobrą sztuką. Nie samo nazwisko się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta O! Pani Saraczyńska "odleciała" od psich kup! :-P IP: *.magma-net.pl 13.06.09, 20:36 mam nadzieję, że nie na długo... Odpowiedz Link Zgłoś
j.z.marchewkowa "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu 14.06.09, 20:40 Pani Abakanowicz może i miała udane projekty (choćby osławioną Agorę czy Bronze Crowd), które ciszyły się sławą na całym świecie, jednak ten zdecydowanie do nich nie należy i za żadne skarby nie powinien zaśmiecać i tak zatłoczonej Świdnickiej. Samo nazwisko twórcy rzeźby nie stanowi niestety o jej wartości artystycznej/estetycznej. "Ptaki" (połączenie ptaków, rekinów i wiatraków) są po prostu BRZYDKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.09, 21:03 Halo! Niestety, rzeczywiscie o sztuce nie masz pojecia (bo i nie musisz sie znac) to jest nic zlego! Irytuje mnie twoj stosunek do sztuki - przynajmniej nie wypowiadaj sie na temat, ktorego nie znasz! Akurat (musisz w tym wypadku uwierzyc) jest to dzielo sztuki i czy komu sie podoba czy nie - nie w tym rzecz - dla jednych jest to bezsenny obiekt, dla innych bez znaczenia! Dziwi mnie rowniez twoja wyolbrzymiona awersja! Jest to sztuczne! Ciesze sie, ze artystka udostepnia te "instalacje" Wroclawiowi! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gallas Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.06.09, 13:19 szczurki netowe nadają:) bluzgają:) znawcy:) żałosna banda internetowych przygłupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małami sztuka dla sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:17 Niech to dzieło sztuki stanie w jakiejś galerii czy gdzieś gdzie będzie pasować do otoczenia a nie straszyć ludzi pospołu z Solpolem. Przestrzeń miejska jest dla wszystkich nie tylko dla 'znawców'. Takie cuś tylko rozdrażnia otoczenie zamiast wywoływać pozytywne emocje. A chyba taka powinna być rola sztuki w tak eksponowanym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatiaplus "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu 16.06.09, 12:19 Znane mi prace Abakanowicz w przestrzeni publicznej pojawiały się, ponieważ były darem. Raz polskiego ministra, raz samej autorki. Tak było w Chicago i w Poznaniu. Projekt wykonany dla Paryża nie został zaakceptowany do realizacji. To ważny szczegół a propos tej "rynkowości" autorki idącej w miliony... Mity, mity, mity... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu IP: 90.156.117.* 16.06.09, 22:00 A mi się bardzo podoba ten projekt - jestem za! Chociaż bardziej pasowałby, moim zdaniem, na miejscu wielkiego Bolka... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami "sztuka" ??? 20.07.09, 11:56 sorry ale co w tym interesujacego? chyba tylko nazwisko "artysty" bo sama forma to kicz! Odpowiedz Link Zgłoś
viper69 "Odleciana" Abakanowicz stanie we Wrocławiu 21.10.09, 23:32 Ciekawe jaka to forma rzeźbiarska!?, Kobieta nie ma za grosz wyczucia albo z wiekiem jej minęło... moze w ogródku jakiegoś fana jej sztuki by się to lepiej prezentowało?... do prywatnego ogródka z tym... a nie w publiczna przestrzeń! Gdy pierwszy raz to się pojawiło na deptaku to wyglądało jak jakiś gadżet reklamowo festiwalowy... czyli krótkoterminowa instalacja, a tu taki klops! to ma nas uszczęśliwiać na długo...Precz z tym... Odpowiedz Link Zgłoś