Dodaj do ulubionych

Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarność

19.06.09, 05:00
Zaraz, zaraz... Mam pewne wątpliwości. Otóż w roku 1982 woziłem moim autkiem i
brałem udział w instalacji nadajników Radia "S". Emitowane były audycje
nagrane na kasetach. Kupowałem też potajemnie baterie do tych nadajników. W
akcjach brało udział sporo z moich kolegów - mogą poświadczyć. Jaki 1984??? W
1984 to może (nie pamiętam początku) radio "SW" zaczęło działać - też zdarzyło
mi się jakiś nadajnik przewozić :).
A Radio "S"? Pamiętam pierwszą audycję z "My jesteśmy krasnoludki hopsasa..."
- to było na cześć pierwszych krasnali Majora, o którym jeszcze nikt nie
wiedział, ani o krasnal - kto je malował na murach. Poza tym przy tych akcjach
było trochę śmiechu - jak idiotycznie-komiczne przewalenie dwóch nadajników
przez równoległą załogę mojego kumpla. W grudniu 1982 w dniu kolejnej audycji
zostałem aresztowany przez SB :) Wtedy już nie brałem udziału w instalacji
nadajników z powodu innych zadań - działałem jako reporter "Tygodnika
Mazowsze" i SB naszła moją chatę dosłownie na pół godziny przed zebraniem
redakcyjnym wrocławskiego oddziału! Ale oni na szczęście nic nie kumali
(śledztwo było przeciwko Kornelowi Morawieckiemu, a nie RKS) i cudem obyło się
bez wielkiej wpadki. Dopiero po fakcie audycji zaczęli coś podejrzewać i na
przesłuchaniu usiłowali coś mnie dopytywać o Radio "S" - g... - i tak już nic
nie wiedziałem "w tym temacie" :D
Obserwuj wątek
    • kolejar Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarność 19.06.09, 05:14
      P.S.: Na tej imprezie "rocznicowej" chyba nie mam po co się zjawiać, bo nikt z
      obecnych zasłużonych z pewnością nie pamięta zasług mojej ówczesnej Crvenej
      Zastavy - tylko... Władek Frasyniuk o dziwo coś sobie przypomina jeszcze z
      1981, a wcale nie musi - dziwię się i podziwiam...
      • Gość: do kolejara Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 18:44
        przyjdź koniecznie, bo to impreza dla wszystkich związanych ze wszystkimi
        podziemnymi rozgłośniami Wrocławia, nie tylko radia RKS (tablica już wisi, można
        przeczytać). Mn~óstwa ludzi nie ma jak namierzyć i poinformować, dlatego dawano
        informacje w prasie i TV zapraszając wszystkich. A co do dat to ewidentna
        pomyłka dziennikarska. To nie była pierwsza audycja.
        • Gość: Antek Hitlerowski wagon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 20:47
          wiecie gdzie stoi przedwojenny poniemiecki wagon towarowy z hitlerowskimi gapami
          jeszcze?Byłby piękny do tej lokomotywy podaj maila to Ci wyslę (kolejar)
          • kolejar Re: Hitlerowski wagon 20.06.09, 00:25
            Gość portalu: Antek napisał(a):
            podaj maila to Ci wyslę (kolejar)

Wyślij na "gazetowego" - odbieram.
        • kolejar Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn 20.06.09, 00:42
          Gość portalu: do kolejara napisał(a):

> przyjdź koniecznie...

W tym artykule było coś niecoś oprócz... daty! To wczoraj było? Ja w podanej
          godzinie byłem akurat w Carrefour po żarcie dla kota ;) Nie żartuję... Żeby tak
          chociaż o dobę wcześniej się dowiedzieć... Bo zazwyczaj nie oglądam TVP3. Może
          jakimś następnym razem się uda - sieć cyfrowa się rozwija - i tak jest lepiej
          niż przed laty. Błąd był po stronie GW, że tak w ostatniej chwili napisali
          netowo. Ja mam od nich newslettery wszystkie, od innych paru też, odbieram,
          śledzę, czytam nie tylko to w necie, ale info wciąż zbyt często nie dociera na
          czas. Tyle tego, taki jazgot...
          Tylko niech nikt sobie nie myśli, że czuję się czymś zrażony, obrażony. Nie
          interesuje mnie kombatanctwo - w sumie nie lubię takiego świętowania "leśnych
          dziadków". Dzisiaj, teraz są inne problemy, inne treści. Tamto to tylko takie
          wspomnienia z czasów bardzo młodzieńczych a potwornych - jak przypominam sobie
          juntę jaruzelską, to słabo mi się robi i dziwię się, że to podobno przeżyłem A
          może nie? Teraz ktoś inny już - nie tamten? Chyba tak...
          • Gość: do kolejara Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 07:41
            jasne, nie róbmy obchodów własnych rocznic i nie dbajmy o pamięć tego, co było
            dla nas ważne. Komuchy zrobią to za nas. Robią zresztą...
            • kolejar Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn 21.06.09, 00:13
              Gość portalu: do kolejara napisał(a):

> jasne, nie róbmy obchodów własnych rocznic i nie dbajmy o pamięć tego, co było
              dla nas ważne. Komuchy zrobią to za nas. Robią zresztą...

Nie denerwuj się! Nie mam nic przeciwko obchodom - powspominać i pośmiać się z
              tamtego idiotycznego czasu zawsze jest przyjemnie. Chodzi mi tylko o to, że,
              kiedy info o zdarzeniu dociera do ludzi parę godzin przed faktem, to trudno,
              żeby ktoś przyszedł oprócz organizatorów. Komuchy są sprawniejsze
              organizacyjnie, co zasmuca. Wtedy było odwrotnie.
    • 1.trogir Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarność 20.06.09, 12:31
      Bardzo przepraszam ale pierwsza audycja radia Solidarność została
      wyemitowana na przełomie lutego i marca 1982 roku z budynku przy
      placu Marksa 20.
      • kolejar Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn 21.06.09, 00:09
        1.trogir napisał:

> Bardzo przepraszam ale pierwsza audycja radia Solidarność została wyemitowana
        na przełomie lutego i marca 1982 roku z budynku przy placu Marksa 20.

Potwierdzam. Przy pierwszej emisji jeszcze nie brałem udziału. Następne były
        emitowane już z coraz większej liczby nadajników i było przynajmniej kilka ekip
        (dwie to moi znajomi + ja też :) ). Do jesieni 1982 (kiedy zabroniono mi udziału
        w tym z powodu "Tygodnika Mazowsze") odbyło się kilka audycji m.in. z Biskupina
        i Zakrzowa. Słyszalność była niezła. Potem ruszyło też Radio "SW"...
    • Gość: Nutcracker Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn IP: *.e-wro.net.pl 24.06.09, 09:18
      Możesz skontaktować się ze mną na adres kawi(małpa)poczta.onet.pl
      • Gość: 1.trogir Re: Obchody 25-lecia wrocławskiego Radia Solidarn IP: *.chello.pl 20.07.09, 15:44
        Witam.
        Właśnie przeczytałem że chcesz się ze mną skontaktować.
        Pisz na adres tadeusz.graczyk@danta.eu
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka