mpp29 09.07.09, 22:37 No tak - na łącznik żmigrodzki zaplanowano 3,3 mln zł. Za to mamy fontanne za 20... cięcia cięciami, przewidywanie przewidywaniem. Fontanna jakkolwiek wylewna dróg nie naprawi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: .???? Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.09, 23:45 a po co mi kawałek drogi jak chce coś dla oka ?? ?? a co do PO to niech spyta się Premiera gdzie są "cuda" ?? ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Dziecko, czy potrafisz zabrać głos merytorycznie? IP: 217.98.20.* 09.07.09, 23:52 A może masz problemy z czytaniem? Pomyliłeś wątek? Czy też nie bardzo wiesz, co znaczy "merytorycznie"? To, że będzie ciężko, było wiadomo już w IV kwartale ubiegłego roku. Trzeba było sobie darować fontannę, ciągi komunikacyjne są o wiele ważniejsze niż wodotryski. N.b. fontannę zbudowano, ale miejsc parkingowych przy Hali nie przybyło. Przy byle imprezie robi się tam meksyk, wystarczy przejechać się Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .???? Re: Dziecko, czy potrafisz zabrać głos merytorycz IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.09, 06:49 bo czasami można zostawić auto i nie smrodzić innym i wsiąść do komunikacji miejskiej ... a co by dało przerwanie budowy ?? pewnie karę finansową za zerwanie umowy i pewnie większą niż koszt całego wodotrysku a to że nie ma dobrego dojazdu itp to nie jest wina miasta tylko ludzi, którzy jeszcze troszkę lat temu protestowali by nie budować obwodnicy bo chcą mieć spokojną okolicę... a co do tego dziecko to nie na miejscu ... Odpowiedz Link Zgłoś
patrzyciel Re: Dziecko, czy potrafisz zabrać głos merytorycz 10.07.09, 07:50 Popieram nie chcieli obwodnicy i było wielkie halo!!!Co prawda parkingi muszą powstać a tym bardziej że rozbudowuje się ZOO - i chwała temu, oraz wypięknieć ma Park Szczytnicki - i też chwała za to... ale to jest konieczne - duży nacisk powinien iść w tym kierunku, bardzo duży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.chello.pl 10.07.09, 00:36 Dla oka to kup sobie okulary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .??? Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.07.09, 06:50 lol Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Uciąć katabasom! 10.07.09, 03:55 Rokrocznie walimy podatnicze na katabasią rogaciznę. Na jakiej podstawie mamy utrzymywać czarny chlew? Odpowiedz Link Zgłoś
patrzyciel Re: Uciąć katabasom! 10.07.09, 07:52 Proponuje rozmowy z psychologiem;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KataBasia z PO Re: Uciąć katabasom! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 17:25 Czy "katabasia" to ksywka Basi Zdrojewskiej z PO? Masz rację tę lochę z całym jej chlewem należy pogonić. Te szkodniki tylko jątrzą i przeszkadzają, nic innego przecież nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
cclement Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów 10.07.09, 07:46 Z powodu kryzysu wszystkie miasta na świecie tną wydatki więc przypadek Wrocławia nie jest odosobniony :) 200 mln to są dla Wrocławia grosze. Damy radą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToPa Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 08:21 Jakie grosze, co ty wypisujesz. To jest wielka kupa kasy. To jest dokładnie tyle ile miasto przewidziało na Program poprawy stanu technicznego nawierzchni ulic na lata 2008-2012 czyli dokladnie 169 mln (podaję z Wieloletniego planu inwestycyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semafor Proszę ciąć, ale beze mnie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.09, 09:44 Gość portalu: ToPa napisał(a): > Jakie grosze, co ty wypisujesz. To jest wielka kupa kasy. To jest > dokładnie tyle ile miasto przewidziało na Program poprawy stanu > technicznego nawierzchni ulic na lata 2008-2012 czyli dokladnie > 169 mln (podaję z Wieloletniego planu inwestycyjnego). cclement chce mieć stadion i na siłę bagatelizuje wszystko, co by mogło rzucać cień na to DOBRO, jakim nas chcą uszczęsliwić. Parafrazując: Po stadionie choćby potop. Może się gościu opodatkuje na ten cel dodatkowo? Ja nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 17:36 Budżet Wrocławia to 4 mld zł, a te 170 mln zł to niewiele ponad 4%.W artukule wyraźnie napisali, że większość to przesunięcia a nie rezygnacje. Nie dzieje się zatem nic wielkiego. PO robi wielkie halo bo chce zaszkodzić Dutkiewiczowi, a rząd PO tnie znacznie bardziej - 22 mld zł. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów 10.07.09, 09:02 Czy ta Zdrojewska nie mogłaby się wreszcie zamknąć - jak mawia król hiszpański Juan Carlos? Proponuję by na sesjach przyznać jej GŁOS TELEWIZYJNY: wizja z brakiem fonii! Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów 10.07.09, 09:06 Dziwny Człowieku. Łącznik kosztuje o wiele więcej. Nie jest finansowany z budżetu miasta, partycypacja miasta dotyczy drobnych prac. Więc nie wypisuj głupot. Fontanna jest miastu potrzebna i chwała Dutkiewiczowi za to, że wreszcie powstała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: 212.127.95.* 10.07.09, 17:24 Potrzebna jak pryszcz na nosie,tak samo jak stadion.Zagrają na nim kilka meczy i będzie bezużyteczny przez lata(chyba że potrzebny będzie Solorzowi lub jemu podobnym). Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss zazdroszcza pensji urzedasom 10.07.09, 09:16 "Skarbnik Urban odpowiadał: - Na administrację wydajemy sporo, ale to dlatego, że dobrze opłacamy urzędników. Tego akurat w Polsce nam zazdroszczą." Niezly tekst. Ja bym wolal gdyby zazdroscili nam jakosci pracy tych urzedasow a nie jedynie wysokosci pensji. Ale przeciez ten osobnik tez z tego zyje. Dobrze widac o czym tez przede wszystkim mysli... Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: zazdroszcza pensji urzedasom 10.07.09, 09:41 To ile Wrocław wydaje na administrację po cięciach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk fizyk Grzech się nie zadłużać! IP: *.ch.pwr.wroc.pl 10.07.09, 11:31 Wrocław wydaje najwięcej - "grzechem się nie zadłużać" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: zazdroszcza pensji urzedasom IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 17:43 Nie wierz pismakom, oni piszą co chcą albo to co należy. Pamiętaj kto teraz rządzi PO. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Tniemy wydatki? 10.07.09, 11:06 170 milionów to zawiera 50 milionów (w ziemi) dla biznesu Solorza, czy te pieniążki obejma przyszłe cięcia? A może takie tam 50 milionów to nie wydatek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andżej Re: Tniemy wydatki. Na razie na 170 milionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 11:31 Budowe stadionu mozna podsumowac: "Mysz urodzi gore" Miasto zdechnie, ale stadion bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: w końcu zrozumiałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 12:06 Dzięki mądrej polityce finansowej naszej wspaniałej metropolii nie grozi zarząd komisaryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: w końcu zrozumiałem 10.07.09, 14:26 Gość portalu: Emeryt napisał(a): > Dzięki mądrej polityce finansowej naszej wspaniałej metropolii nie grozi zarząd > komisaryczny. Tutaj się mylisz. Obicęto wydatki o 170 mln złotych, bo prawdopodobnie dochody będą mniejsze o 170 mln złotych. Planowano 3 mld dochodów, będzie zatem 2,83 mld złotych. To jest kwota bazowa, od której nalicza się procentowe zadłużenie miasta, zgodnie z art. 114 ustawy o finansach publicznych. Planowane przez dynamizm zadłużenie miasta na koniec 2009 roku wynosić powinno 2,83 mld złotych. Minus 60 milionów, które należne w 2009 roku za stadion zostaną wypłacone w 2010 roku daje to deficyt w wysokości 1,781 mld złotych. Jeśli 2,83 mld złotych dochodu to 100%, to 1,781 mld złotych zadłużenia stanowi 62,93% rocznego dochodu gminy. Ustawa mówi zaś o wprowadzeniu zarządu komisarycznego po przekroczeniu progu 60% rocznych dochodów. Na tym forum wiosną tego roku przepowiadałem, że dojście do granicy 60% zadłużenia zajmie Wrocławiowi półtorej roku, czyli że Dutkiewicz zostanie zwolniony z pracy przez Schetynę gdzieś tak pod koniec 2010 roku, na krótko przed wyborami samorządowymi. Okazało się, że Dutkiewicz może na stołku nie dociągnąć nawet do tegorocznego sylwestra. Chyba, że obaj panowie już dawno się dogadali i Dutkiewicz uratował własny kuper za cenę rezygnacji ze startu w wyborach prezydenckich. Całkiem niedawno jakiś urzędas od Schetyny dał w telewizorni głos i stwierdził, że zarządu nie wprowadza się automatycznie, tylko najpierw minister ocenia, jak samorządowi idzie. Furtka się znalazła, Dutkiewicz położył uszy po sobie. Schet triumfuje. A Wrocławianie powinni wreszcie przestać interesować się nie swoimi interesami i pójść pogapić się na fontannę. Kurna, ale się we Wrocku porobiło. Normalnie władza rządzi się, jak nie przymierzając w Rosji. Już zupełnie przestali się na obywateli oglądać. Jeszcze niedawno arogancja magistrackim zaledwie przeszkadzała obywateli słuchać, teraz słuchanie obywateli ta arogancja im skutecznie uniemożliwiła. Kiedyś to było śmieszne, teraz jest już straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: w końcu zrozumiałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 16:47 No to mnie wyprowadziłeś z błędu. Myślałem już, że mamy mądrą władzę, a okazuje się, że ta władza pogrywa z obywatelami w bambuko. Dawno, dawno temu zobaczyłem, że na osiedlach wprowadzają ciągi pieszo jezdne. Pomyślałem, że to udogodnienie dla emerytów, żeby nie mieli problemu z wchodzeniem na wysokie chodniki. Ale mądry właściciel jednej z posesji wyjaśnił mi, że te ciągi są po to, żeby samochodziarze mieli gdzie parkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: w końcu zrozumiałem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 17:51 Nie dochody zmniejszono o 170 mln, tylko wydatki miasta. Dochody zmniejszono 0 85 mln, tym samym deficyt jest mniejszy o 85 mln. Miasto o tyle mniej weźmie kredytów. A zatem zadłużenie i wskaźnik musi maleć. Chyba opuszczałeś lekcje matematyki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś