Dodaj do ulubionych

budżet 2004 dla komunikacji...

26.12.03, 21:30
pomijam wielkie inwestycje bo było to wałkowane 1000 razy ale mnie
zainteresował ten punkt:

> Unowoczesnienie infrastruktury przystankowej - Zakup i instalacja
> elektronicznych terminali z informacją o komunikacji miejskiej- 150000 zł

niejaki michał napisał, że w tych terminalach mozna będzie sprawdzić trasy,
wysłac maile i sms-y czy to prawda?

i jeszcze to:

Remont sieci trakcyjnej tramwajowej i przewodów trakcyjnych prawie 3 mln
wygląda na sporo, jesli tak nie jest to mnie wyprowadzcie z błędu ;)

pzdr.
Obserwuj wątek
    • michalwitkowski Re: budżet 2004 dla komunikacji... 26.12.03, 22:04
      wroclawczyk napisał:

> pomijam wielkie inwestycje bo było to wałkowane 1000 razy ale mnie
      > zainteresował ten punkt:
      >
      > > Unowoczesnienie infrastruktury przystankowej - Zakup i instalacja
      > > elektronicznych terminali z informacją o komunikacji miejskiej- 150000 zł
      >
      > niejaki michał napisał, że w tych terminalach mozna będzie sprawdzić trasy,
      > wysłac maile i sms-y czy to prawda?
      >
      > i jeszcze to:
      >
      > Remont sieci trakcyjnej tramwajowej i przewodów trakcyjnych prawie 3 mln
      > wygląda na sporo, jesli tak nie jest to mnie wyprowadzcie z błędu ;)
      >
      > pzdr.

Widze, ze nie za bardzo mi wierzysz ;) Kiedys w jakiejs gazecie byl artykul na
      ten temat, napisali w nim to co napisalem na ogolnym forum.

pozdr. Michal
      • wroclawczyk Re: budżet 2004 dla komunikacji... 26.12.03, 22:20
        michalwitkowski napisał:

> wroclawczyk napisał:
        >
        > > pomijam wielkie inwestycje bo było to wałkowane 1000 razy ale mnie
        > > zainteresował ten punkt:
        > >
        > > > Unowoczesnienie infrastruktury przystankowej - Zakup i instalacja
        > > > elektronicznych terminali z informacją o komunikacji miejskiej- 15000
        > 0 zł
        > >
        > > niejaki michał napisał, że w tych terminalach mozna będzie sprawdzić trasy
        > ,
        > > wysłac maile i sms-y czy to prawda?
        > >
        > > i jeszcze to:
        > >
        > > Remont sieci trakcyjnej tramwajowej i przewodów trakcyjnych prawie 3 mln
        > > wygląda na sporo, jesli tak nie jest to mnie wyprowadzcie z błędu ;)
        > >
        > > pzdr.
        >
        > Widze, ze nie za bardzo mi wierzysz ;) Kiedys w jakiejs gazecie byl artykul
        na
        > ten temat, napisali w nim to co napisalem na ogolnym forum.
        >
        > pozdr. Michal

to nie kwestia wiary ;) chce rozruszac to forum i moż edowiem się jeszcze
        czegos :)

pzdr.
        • michalwitkowski Re: budżet 2004 dla komunikacji... 26.12.03, 22:29
          zartuje ;), tez mam nadzieje, ze Pan rzecznik (albo ktos inny) napisze cos
          wiecej na ten temat, bo projekt wyglada interesujaco.
          P.S. Cos nasze stowarzysznie zaczyna podupadac :(, moze zorganizujemy jakies
          spotkanie ?

pozdr. Michal
          • _cinek_ Re: budżet 2004 dla komunikacji... 27.12.03, 22:12
            Jakie stowarzyszenie?
    • wroclawczyk MPK 27.12.03, 16:46
      Czy będzie zakup nowych autobusów bo ja nie widziałem tego typu pozycji w
      budżecie?
      • _cinek_ Re: MPK 27.12.03, 22:11

Może jakieś nowe tramwaje?
        • perian_me Re: MPK 28.12.03, 14:39
          _cinek_ napisał:

> Może jakieś nowe tramwaje?

Marzenia. Chyba prędzej doczekamy się "nowych", albo nowych by Protram :-/
    • _cinek_ Re: budżet 2004 dla komunikacji... 27.12.03, 22:16
      wroclawczyk napisał:

Łał za 3 mln to może wybudują linie tramwajową na Gaj?
      • perian_me Re: budżet 2004 dla komunikacji... 27.12.03, 22:43
        _cinek_ napisał:

> Łał za 3 mln to może wybudują linie tramwajową na Gaj?
        >

Druty bez torów są zupełnie niepotrzebne. Lepiej zrobić modernizację sieci
        trakcyjnej na paru ulicach.
      • wroclawczyk Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 00:47
        _cinek_ napisał:

> wroclawczyk napisał:
        >
        > > Remont sieci trakcyjnej tramwajowej i przewodów trakcyjnych prawie 3 mln
        > > wygląda na sporo, jesli tak nie jest to mnie wyprowadzcie z błędu ;)
        >
        > Łał za 3 mln to może wybudują linie tramwajową na Gaj?
        >

przeciez jest napisane, że na remonty a linia na gaj już dawno istnieje :)
        • _cinek_ Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 09:48
          wroclawczyk napisał:
          > przeciez jest napisane, że na remonty a linia na gaj już dawno istnieje :)

A to przepraszam, nawet jej nie zauważyłem. Ale szybko ją wybidowali. Jak ten
          czas szybko leci.
          • wroclawczyk Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 14:20
            _cinek_ napisał:

> wroclawczyk napisał:
            > > przeciez jest napisane, że na remonty a linia na gaj już dawno istnieje :)
            >
            > A to przepraszam, nawet jej nie zauważyłem. Ale szybko ją wybidowali. Jak
            ten
            > czas szybko leci.

Cz szybko to nie wiem, jest tam odkąd pamietam!
    • perian_me Re: budżet 2004 dla komunikacji... 27.12.03, 22:40
      wroclawczyk napisał:

To jest sporo, ale też i spore są potrzeby. Sieć trakcyjna jest stale
      modernizowana, zwiększa się bezpieczeństwo i zdolność usuwania awarii.
      Wystarczy poobserwować izolatory sekcyjne, przybywa ich.
      • wroclawczyk Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 00:42
        > To jest sporo, ale też i spore są potrzeby. Sieć trakcyjna jest stale
        > modernizowana, zwiększa się bezpieczeństwo i zdolność usuwania awarii.
        > Wystarczy poobserwować izolatory sekcyjne, przybywa ich.

dzieki z aodpowiedz, tak sobie mysle że to moż ebyc przygotowanie pod nowe
        tramwaje w roku 2005. Co do nowych autobusów to nie wiem jak z tym jest bo MPK
        to chyba osobna spółka i to w jej budżecie jest wyszczególnione ile nowych
        wozów kupią?

pzdr.
        • perian_me Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 14:37
          wroclawczyk napisał:

> dzieki z aodpowiedz, tak sobie mysle że to moż ebyc przygotowanie pod nowe
          > tramwaje w roku 2005. Co do nowych autobusów to nie wiem jak z tym jest bo
          > MPK
          > to chyba osobna spółka i to w jej budżecie jest wyszczególnione ile nowych
          > wozów kupią?
          >

Nie, nie, nie!

Tramwaje i autobusy (nie wszystkie) są własnością MPK, które to własnością jest
          miasta. Na całym cywilizowanym świecie jest tak, że miasta mają własne spółki
          komunikacyjne (które niekoniecznie muszą mieć monopol w danym mieście).
          Przyjęło się, że wszelkie inwestycje w nowy tabor jest wprost opłacany z
          pieniędzy miejskich a nie z pieniędzy miejskiej spółki. Tak się to odbywa we
          Wrocławiu przy okazji zakupów autobusów. Odnośnie tramwajów sprawa wygląda tak,
          że urzędnikom miejskim nie bardzo zależy na tramwajach i nie kwapią się do
          zakupów nowego taboru, woląc kupić autobusy koncernu, którego samochodem
          porusza się prezydent miasta. Dlatego też praca przewozowa tańszych,
          ekologiczniejszych tramwajów jest ograniczna (braki taborowe).

Wrocław niestety miastem blachosmrodów :( Przed wojną było lepiej.
          • woo-cash Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 17:28
            perian_me napisał:
            > że urzędnikom miejskim nie bardzo zależy na tramwajach i nie kwapią się do
            > zakupów nowego taboru, woląc kupić autobusy koncernu, którego samochodem
            > porusza się prezydent miasta.

Kurcze, może by tak jakaś firma zafundowała Prezydentowi tramwaj? Może to
            wreszcie zmianiłoby sytuację?

> Wrocław niestety miastem blachosmrodów :(

Niestety. Z budżetu wynika, iż urzędnicy nadal boją się redystrybuować nie
            tylko przestrzeń na rzecz ekologicznych środków transportu (co jest zapisane w
            polityce ekologicznej miasta i w polityce transportowej miasta), ale również (a
            może nawet tymbardziej) obawiają się redystrybucji środków. Dlatego też nawet
            nie warto porównywać kwot, które zostaną przeznaczone na modernizację i budowę
            dróg z tymi, które są przekazywane na komunikację miejską, nowy tabor
            autobusowy i tramwajowy, rozbudowę systemu ścieżek rowerowych.

Pozytywny aspekt: przebudowa kolejnego kawałka Świdnickiej na deptak. Precz z
            blachosmrodami z centrum miasta! Miasto jest za ciasne na to, aby do centrum
            każdy jechał swoim samosmrodem. Każde miasto, Wrocław nie jest tu wyjątkiem.

Pozdrawiam,
            Woo.
            • wroclawczyk Re: budżet 2004 dla komunikacji... 28.12.03, 18:52
              Myśle, że nikt się tu niczego nie boi tylko realnie i raczej rozsądnie wydaje
              kase, której jest mało a potrzeby wielkie. Póki układ komunikacyjny nie będzie
              sprawniejszy tzn. obwodnica śródmiejska nie dojdzie do wylotu na Poznań to
              zakup 10 tramwajów za 100 mln zł wydaje mi sie niepotrzebnym zbytkiem a co do
              MPK to jest własnością miasta ale tez jest osobną spółką która może
              samodzielnie(za zgoda miasta) brac kredyty na zakup nowych wozów. Co do wyboru
              volvo to jest on dla mnie jasny, wiadomo że to jakie wozy kupi miasto ma
              wielki wpływ na inwestycje tego koncernu we Wrocławiu :)
              Co do używania samochodów przez mieszkanców to jest to raczej kwestia
              podejscia a nie systemu komunikacji, póki każdy będzie nadal jeżdził wszędzie
              samochodem zamiast np. sie przejsc to tak będzie.No ale społeczeństwo po erze
              maluchów na talony musi się najeżdzić :)
              a przebudowa Świdnickiej i Oławskiej cieszy mnie bardzo, az dziw że nie
              zrobiono tego dawno temu, małe fragmenty ulic a jak bardzo poprawia wygląd
              tamtych miejsc.
              • svarte_sjel Re: budżet 2004 dla komunikacji... 29.12.03, 19:23
                wroclawczyk napisał:
                > zakup 10 tramwajów za 100 mln zł wydaje mi sie niepotrzebnym zbytkiem a co do

W momencie gdy jeszcze trochę, a nie będzie czym obsłużyć istniejących linii to
                nie jest zbytek. Tylko za mało.
                • meh_ow Re: budżet 2004 dla komunikacji... 29.12.03, 22:48
                  svarte_sjel napisał:

> W momencie gdy jeszcze trochę, a nie będzie czym obsłużyć istniejących linii
                  > to nie jest zbytek. Tylko za mało.

już ze stodwójkami jest tak słabo czy może składy na 20 to 'siła rozpędu' po
                  handlowych weekendach? W wigilie był conajmniej jeden a dzisiaj dwa ...
                  • svarte_sjel Re: budżet 2004 dla komunikacji... 30.12.03, 13:20
                    meh_ow napisał:
                    > już ze stodwójkami jest tak słabo czy może składy na 20 to 'siła rozpędu' po
                    > handlowych weekendach? W wigilie był conajmniej jeden a dzisiaj dwa ...

Albo zostało po świętach, albo widzimisię dyspozytora.
                    W zeszłym roku OIDP też jeszcze cały styczeń jeździły składy.
          • svarte_sjel Re: budżet 2004 dla komunikacji... 29.12.03, 19:22
            perian_me napisał:
            > zakupów nowego taboru, woląc kupić autobusy koncernu, którego samochodem
            > porusza się prezydent miasta. Dlatego też praca przewozowa tańszych,

Ile razy można powtarzać, że te firmy (producent autobusów Volvo i producent
            samochodów osobowych Volvo) nie mają ze sobą niczego wspólnego poza marką...
            • smi Re: Svarte, rzeczywiście 29.12.03, 23:01
              Volvo nie stanowi jednolitej grupy ... :-PPP

www.volvo.com/group/global/en-gb#

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka