Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie emerytalne w Anglii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:01
Od zarobków w Wielkiej Brytanii odejmowane są składki na ubezpieczenie i
podatek. W związku z tym mam pytanie: czy jest możliwość żeby te składki w
jakiś sposób powędrowały na moje konto emerytalne w Polskim funduszu
emerytalnym? I czy okres pracy w Wlk. Brytanii liczy sie w Polsce? Może ktoś
z Was jest zorientowany w tych kwestiach?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.tvgawex.pl 20.06.06, 20:27
      a ja chciałam zabrać swoje składki do uk, ale to napewno nie jest mozliwe
      • Gość: Elfia Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:50
        Ludzie są mobilni, to składki też powinny być:) Bo w końcu przepracuje człowiek
        kilka lat w Anglii, tam na emeryturę nie zarobi, a w Polsce też niezbyt wiele,
        bo kilka lat pracy tam pójdzie na nic (jeśli nasz zus nie zaliczy tego jako
        lata składkowe) Moim zdaniem bez sensu jest ten system emerytalny. Tyle sie
        mówi o podwójnym opodatkowaniu, więc może warto zmienić też kwestię składek
        (takie marzenie...)
    • vierablu Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii 20.06.06, 21:56
      Kiedys, jak bede miala czas, to przeszukam akty prawne UE, polskie oraz
      angielskie i zdam sprawozdanie na tema emerytur.

Ogolnie rzecz biorac jest tak, ze pracujac w roznych krajach placisz skladki w
      roznych krajach, a jak przejdziesz na emeryture, wszystko zostanie policzone i
      wyslane Ci do tego kraju, ktory wybierzesz na spedzenie emerytury.

To tak ogolnie, w szczegolach jest to pewnie jedna z bardziej skomplikowanych
      sfer prawa europejskiego i za pare lat wszystkich bedzie bolala z tego powodu
      glowa :)
      • Gość: Jaro Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.server.ntli.net 20.06.06, 23:34
        O ile sie nie myle w UK trzeba placic skladke przez min 5 lat, zeby zostala ona
        zaliczona do emerytury. Krocej nie warto placic.
    • Gość: Elfia Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:03
      Dzięki za informacje. Te 5 lat to nawet pocieszające, że wogóle cokolwiek można
      mieć z tego płacenia.
      • Gość: KBel Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.06.06, 12:02
        Niestety nie 5 tylko 10 lat po tym czasie masz prawo do 25% podstawowej
        emerytury. Czyli jak wyjedziesz stad po 10 latach pracy to jak przejdziesz na
        emeryture bedziesz otrzymywala dodatkowo 25% angielskiej emerytury niewazne
        gdzie bedziesz. Do otrzymania 100% emerytuty potrzebne jest 44 lata pracy
        (licza sie rowniez lata pracy np z Polski). Jak pracujesz tu rok dwa nie
        nabywasz prawa do angielskiej emerytury ale te lata licza sie jako lata przcy
        przy naliczaniu np polskiej emerytury. Odrebna sprawa sa skaldki ktore mozesz
        odprowadzac dodatkowo na pension scheme je mozesz przy wyjezdzie spieniezyc i
        wplacic na fundusz w Polsce.
    • Gość: gosc jak to jest ze skladkami IP: *.range86-138.btcentralplus.com 21.06.06, 12:13
      wszystko zalezne z kim podpisujesz umowe! ja mam angielski fundusz emerytalny i
      mam wyraznie napisane ze po roku moge wziac te pieniazki i wlozyc na inny
      fundusz - w tym informacja ze ten funusz moze byc kdzekolwiek na swiecia, wiec
      patrzcie co podpisujecie. A jak jest z polskimi to nie wiem, bo nigdy nie
      mialem ale w UE jest dyraktywa o swobodnej zmienie funduszu emertalnego - no
      ale moze ktos miec w umowei ze dopiero po X latach bedzie mogl przenies te
      pieniazki, dlatego wszystko zalezy od umowy.
    • flyssss Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii 21.06.06, 12:36
      to fajnie ze skladki sie licza w dwie strony ale jak to udokumentowac? i gdzie?
      w DWP? ( mam na mysli polskie lata).
      a moze ktos mail juz preprawe w Zusie z latami angileskimi? To by bylo ciekawe
      • Gość: Jaro Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.md.uwcm.ac.uk 21.06.06, 12:51
        Ciekawe w w UK licza sie lata nieskladkowe z UK i z Polski, choc watpie zeby
        tak bylo.
        • Gość: KBel Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.06.06, 13:14
          Mnie bardziej interesuje czy w UK zalicza ci do lat pracy 5 lat studiow z
          Polski. Bo jak wiadomo w Polsce liczy sie to do emerytury.
          • Gość: Elfia Re: Ubezpieczenie emerytalne w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 15:18
            Specjalista od emerytur w UE pilnie poszukiwany!!! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka