Dodaj do ulubionych

proponuję na forum ujawniać pracodawców,

24.11.06, 10:31
którzy nie płacą poborów. Jestem studentką - często głoduję, ponieważ firma
mojego ojca wypłaca mu 30% poborów. Mama jest bliska załamania nerwowego.
Aktualnie zapożyczyłam się u kolegi, aby cośkolwiek kupić sobie do
jedzenia ???? Jak długo będą nas tak upadlać ???
W życiu nie wrócę do tego cholernego czerwonego padoła - jakim jest ziemia
lubuska ? Koledzy z innych miejscowości pytaja się nas dlaczego jesteśmy tacy
nerwowi - wtedy im polecamy aby tam tak z 0.5 do 1 roku u nas pomieszkali.
Ja chcę normalnie żyć. Dlaczego odebrano nam prawo do normalnego życia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.06, 11:14
      smutne jest to, co piszesz. ale... prawdopodobnie pracodawca twojego ojca jest
      w podobnej sytuacji jak wasza rodzina. nie ma po prostu pieniędzy na wypłaty,
      bo ich nie otrzymuje od swoich kontrahentów lub nie może pozyskać klientów.
      ujawnianie nazwy firmy, bez podania i poznania szerszego kontekstu, może
      spowodować, że od firmy odwrócą sie kolejni klienci, co z kolei wpłynie na to,
      że twój ojciec otrzyma 20 proc. albo w ogóle. kij ma zawsze dwa końce, a
      uderzenie kijem poczuje i ten, kto jest bity, jak i ten, kto bije.
      a już kompletnie nie rozumiem argumentu o czerwonym padole. słyszałaś o polsce
      B, ścianie wschodniej? lubelszczyzna, podkarpackie - tam od lat wygrywa
      prawica. i czy w związku z tym żyje im się tam lepiej?
      • casy20 Re: to po jaką cholere pcha się do rządzenia jak 24.11.06, 11:29
        tego nie potrafi robić ? Jak go nie stać na pracowników to niech ich nie
        zatrudnia ! A jak ma taka fasadowa instytucja istnieć to może lepiej ja
        skasować. Dlaczego pracownicy utrzymujący kilkoro dzieci muszą utrzymywać swoje
        miejsca pracy - a ich rodziny z tej racji, że oni maja pracę nawet nie mogą
        zwrócić się o zapomogi. Praktycznie są w gorszym położeniu jak bezrobotni.
        Unia Europejska im się śni, a nam urządzają Trzeci świat cholera.
        • casy20 Re: no cóż mi pozostało, jak tylko .. 24.11.06, 11:42
          modlić się, aby ta fasadowa firma upadła ....
    • oczapowski Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, 24.11.06, 11:56
      Popieram!!! Nie ma usprawiedliwienia dla nieplacacych pracodawcow!
      I nie wierze ze taki "byznezmen" rownie solidarnie cierpi jak pracownik...
      Wiekszosc sie wycwanila i tylko patrza jak by tu wykorzystac innego czlowieka...
      Znam od kilku znajomych takie przypadki, jak to szef podjezdzal mercem i
      wyciagal puste kieszenie aby pokazac czekajacym na wyplate ludziom ze nie ma
      czym im zaplacic...
      Zawsze moze zbanczyc i sprzedac co ma aby ludziom zaplacic. Bo przeciez i tak
      pozytku z niego nie ma!
    • atena48 Re: niestety dotyczy to też państwowych 24.11.06, 12:12
      firm
      • oczapowski Re: niestety dotyczy to też państwowych 24.11.06, 13:39
        Panstwowych? A jakich?
        • atena48 Re: zdziwiłbyś się jakich 24.11.06, 14:37
          pierwsza półka
        • atena48 Re: zdziwiłbyś się 24.11.06, 14:39
          pierwsza półka
          • Gość: Mirek Re: zdziwiłbyś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:19
            napewno jest nagannym i nielegalnym nieplacenie poborow (dzien wyplaty jest
            najwazniejszym dniem pracownika) ale osadzanie jakijs firmy bez poznania
            sytuacji jest smieszne z waszej strony. Pozatym kto trzyma tych oszukiwanych w
            nieplacacej firmie?? Rozumiem rok, dwa lata temu ale teraz podobno pracy nie
            brakuje. Rzucic to w cholere i poszukac nowej pracy - chyba ze ciezka sytuacja
            firmy wywolana jest przez niekompetencje, niedoszkolenie lub poprostu lenistwo
            pracownikow myslacych ze dalej jest tak jak kiedys - czy sie stoi czy sie
            lezy.... Kij zawsze ma dwa konce. Pozdrawiam.
    • Gość: Pan C. Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:15
      przepraszam, że się spytam, ale nie zauważyłem nazwy omawianej..
    • Gość: Bieda-biznesmen Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.11.06, 10:23
      Zacznij sama dzialalność gospodarczą w tym pokopanym kraju i pokaz jak to się
      robi ......pozatrudniaj wielu pracowników,plac im netto po 2-3 tys .zl. (a może
      i po 2-3 tys, euro wszak jestemy w EUROPIE). .....i zapros mnie do swojej firmy
      niech i ja sie naucze jak to zrobic......Pozdrawiam wszystkich ROSZCZENIOWCÓW-
      SOCJALISTÓW, co to uwazaja ,ze im sie tylko należy i ma być........
      • Gość: wqrwiony Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:12
        qrwa jak cie nie stać na zatrudnianie ludzi to sam zapieprzaj!
      • xgreg Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, 27.11.06, 17:28
        Jakich roszczeniowców, Ty ogórku?

Rozumiem, że Twoim zdaniem roszczeniowiec to osoba,która domaga się zapłaty za
        swoją ciężką pracę i w dodatku przed każdą wypłatą powinna klękać na kolana i
        dziękować, że łaskawie ktoś jej wypłacił wynagrodzenie?

Jak kogos nie stać na zatrudnianie pracownika to niech sam zapierdziela, a nie
        narzeka, że ktoś jest cham i roszczeniowiec, bo nie chce mu się pracowac za darmo!

Polscy pożal się Boże "byznesmeni" - czy do Was nie dociera że nie ma nic za
        darmo w kapitaliźmie?
        • atena48 Re: to taki neokapitalizm w wykonaniu czerwonego 12.12.06, 14:20
          betonu, który rozwija działalność gospodarczą za krwawicę swoich pracowników,
          wpedzając ich z rodzinami w skrajną nędzę.
      • Gość: ziutek Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.ztpnet.pl 28.11.06, 12:15
        Jestes zlodziej.
    • Gość: Robert Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 13:51
      Prowadze firme i zatrudniam okolo 10 osob, place zawsze pobory regularnie. W
      zeszlym roku moj zysk brutto wyniosl 35 tys zl. Duzo, malo? Zalezy od punktu
      widzenia (duzo ludzi zarabia znacznie wiecej). Mozna powiedziec ze jestem
      nieudolny i dlatego tak malo zarabiam, ale ja poprostu jestem uczciwy i place
      wszystkie zobowiazania - a moze glupi?
      W kazdym badz razie zeby prowadzic taka firme musze poniesc koszty miesieczne
      (bez poborow) w okolicach 15 tys miesiecznie (czynsze, telefony, podatki no i
      zus oczywiscie).
      Najlepsze jest to ze za moje pieniadze taki zus np. robi sobie imprezke firmowa
      w jakims super hotelu i wydaje na nia powiedzmy 40 tys.
      W mojej firmie zeby zrobic taka impreze to trzeba na nia zarobic, gdybym nie
      mial pieniedzy to nie moglbym jej zrobic.
      Zus wrecz przeciwnie, tonie w dlugach i wyplaca sobie premie.
      Acha, ku przestrodze chcetnych na prowadzenie firmy - obciazenia finansowe sa
      teraz znacznie wieksze niz kiedys (a podobno mialo byc taniej) ??
      Pozdrawiam i zapraszam do grona pracodawcow.
    • atena48 Re: jak mnie nie stać na pracownika 27.11.06, 12:38
      to go nie zatrudniam, chyba proste jak słońce.
      • Gość: Bieda-biznesmen Re: jak mnie nie stać na pracownika IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.11.06, 11:06
        A jak mi jakis pracodawca nie placi to go olewam i ide gdzie indziej
        pracowac ,albo sam zakladam firme-CHYBA PROSTE JAK SLONCE ....
        • atena48 Re: proste dla mnie i dla ciebie 28.11.06, 12:04
          ale ludzie tam już długo pracują i nie sa już młodzi, gdzie po 40, 50 przyjmują
          pracowników ??? Wskaż mi to mniejsce w Zielonce ? Nie wszyscy nadaja się na to,
          aby prowadzić własną dzialalność ? Jednak do tego trzeba mieć predyspozycje ?
    • fotokonik Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, 28.11.06, 15:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=47018958
      Ja już ujawniłem. Potwierdzam też kompletny brak reakcji ze strony PIP-u. Mam
      nadzieję, że sąd ich potraktuje tak jak na to zasługują. Jeszcze bym tylko
      chciał do prokuratury zgłosić ale muszę się dowiedzieć paru rzeczy.
      • Gość: nn Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.11.06, 15:31
        o to uczciwość po polsku
        • fotokonik Uczciwość nowobogackich 30.11.06, 11:12
          Oni wierzą w swoją bezkarność. A najgorsze z utwierdza ich w tym Państwowa
          Inspekcja Pracy.
      • fotokonik Skasowano mój post 12.12.06, 12:58
        Nie wiem czy to jest norma, ale mój post, do którego jest link, został
        skasowany. Ciekawe dlaczego...
        • atena48 Re: prawda w oczy kole ... 12.12.06, 14:50
          niestety. Bluzgot , przekleństwa nawet najgorsze, nie sa tak poruszające jak
          kilka słów prawdy - bo kiedyś w końcu u nich odezwie sie sumienie, a wtedy to
          piją na umór, aby zagłuszyć sumienie.
    • Gość: zuzanna Re: proponuję na forum ujawniać pracodawców, IP: *.wup.zgora.pl 30.11.06, 13:02
      A głodując zatsanawiałaś się kiedyś nad dorobieniem odrabiny pieniążków ? Od
      narzekania nie przypędzie. Smutne to i niesprawiedliwe, że Twój ojciec nie
      dostaje całej pensji, może powinnaś troche pomóc rodzinie?
      • casy20 Re: na medycynie, idź na medycynę do Krakowa 30.11.06, 13:40
        i potem takie pierdoły opowiadaj. Przed maturą zamiast uczyć się skręcałam po
        nocach do rana długopisy, kiedy moje koleżanki balowały ja całe wakacje robiłam
        przetwory i zasuwałam na działce ciężko pracując. Moje koleżanki chopdziły na
        spacery ja w tym czasie drzewo z lasu zwoziłam. JUż od najmnłodszych lat ciężko
        pracuję i pomagam rodzinie. Czy myślisz, że tak jak moi rówieśnicy rodzice
        wywalali mi kaszanę na korki - u mnie takiego pojecia jak korki nie było.
        Jeszcze musiałam rodzeństwu pomagać w nauce. Ta sytuacja trwa już kilka lat i
        dawno powinno się skończyć. Ale rozstrzelałabym pracodawców pod płotem jak
        psów, za niepłacenie pobiorów, bo wiem ile ponizenia i nieszczęść z tego
        wynika. My jeszcze jakoś się trzymamy, ale już wiele osób z tej firmy wykoleiło
        się i wykończyło psychicznie.
        • Gość: Zuzanna Re: na medycynie, idź na medycynę do Krakowa IP: *.wup.zgora.pl 30.11.06, 13:55
          OK. Z Twojego postu nie wynikało, że tak ciężko pracujesz. Zwracam honor.
          Denerwuja mnie po prostu ludzie, którzy tylko narzekają, a nic nie robią. Sama
          miałam ciężką sytuację. Dokładnie tak jak Ty nie miałam podanego wszystkiego na
          talerzu, na wszystko musiałam sama zapracować.
      • atena48 Re: no tak najlepiej niech rzuci studia 30.11.06, 13:57
        a jej ojciec niech utrzymuje firmę nieudolnie zarządzaną. Miejsce motłochu jest
        w rynsztoku , a ona jakim prawem studiuje i zajmuje miejsce na uczelni dzianym
        dzieciom cwanych pracodawców. Zreszta ich dzieciaki na dobitke jeszcze
        zgarniaja najwyższe stypendia, bo tatusie i mamusie wykazują straty i dochód
        zerowy. To jest Polska - właśnie.
        • Gość: Mirek Re: no tak najlepiej niech rzuci studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:18
          Zycze ci zebys zostala lekarzem, najlepiej rodzinnym. Zalapiesz sie do jakies
          przychodni, bedziesz miala z poltora tysiaca pacjentow i z dwie pracownice.
          Podpiszesz umowe z NFZ-em i zaczniesz w koncu zarabiac, najlepiej duzo. Zycze
          ci takze zeby NFZ spoznil ci sie pare razy z platnoscia za twoje uslugi
          (najlepiej zebys jeszcze nie byla bogata osoba).
          Przyjdzie koniec miesiaca i trzeba bedzie zaplacic pieniazki pracownikom a tu
          jak pieniedzy na koncie nie widac tak nie widac. I co wtedy - maja Cie
          roztrzelac bo nie zaplacilas? W twoim dziwnym rozumowaniu jak na przyszlego
          lekarza - TAK.
          Zastanow sie dlaczego tak jest w tym chorym kraju a nie oskarzasz jakas firme
          (nie wiadomo jaka). Jesli twojemu ojcu jest tak zle niech odejdzie a nie robi
          za darmo. Byc moze taka zmiana zyciowa bedzie ciezka ale mozna to przebolec a
          nie cale zyie nazekac jak to zle.
          • atena48 Re: jeżeli nie byłoby mnie stać na pracowników 05.12.06, 08:12
            to nie zatrudniałabym ich i rżnęłabym wielką panią. Wtedy wykonuje sie wszystko
            samemu. Ciekawa jestem co powiedziałby mój poprzednik i jakie dawałby rady
            jakby jego firma zalegała mu z poborami za 1 rok lub 1,5 roku, a on miał na
            utrzymaniu 4 dzieci i np. 53 lata. Człowieku opamiętaj się - w zielonce i
            okolicach mnóstwo młodzieży po studiach nie może znaleźć pracy, a ty
            człowiekowi po 50-tce każesz zmieniać pracę. A może by tak zarząd tej firmy
            poszczuć wściekłymi psami, aby wyrwali np. na KUBĘ - bo urządzili istną Kubę
            tym ludziom i ich rodzinom. Mam znajomą, która ma taki problem i wierz mi od
            lat nie mogą sie oni pozbierać z finansami. Sa po 50-tce a praktycznie muszą
            być sponsorowani przez rodziny bo poumieraliby z głodu. Podłością ostatnią jest
            zatrudniać ludzi i nie płacić im poborów. Dawanie rad takich jak zmiana pracy w
            tym znepotyzowanym czerwonym padole jest po prostu chyba kpiną w żywe oczy.
            Gdzie ludzie po studiach muszą pracować w lumpeksach, aby zarobić na życie ,
            natomiast po urzędach pracują ciemne i tępe, niedouczone urzędasy. Proszę pójść
            i spróbować cośkolwiek załatwić w naszych bankach, urzędach, jest to gehenna -
            natomiast we Wrocławiu , Poznaniu , Warszawie jest juz zdecydowanie inaczej -
            dlaczego ? Ludzie w Polsce dziwią się jak im opowiadamy co u nas się dzieje,
            ale tak jest i sami sobie to urządziliśmy.
          • casy20 Re: ja tylko marzę aby mieć tylko podstawowe 05.12.06, 08:26
            środki do życia, pożywienie i coś tylko do ubrania - to do cholery tak duzo ?.
            Nad przyszłością swoja to już mocno pracuję. Po pierwsze i to jest pewnikiem,
            bezwzględny zakaz osiedlania się na ziemii lubuskiej, po drugie prywatna
            praktyka - i nie będę ciągle płakać, że mało zarabiam bo będę pracować i to
            bardzo intensywnie. Użalanie się niektórych moich starszych kolegów - po
            medycynie jest po prostu nieprzyzwoite, podczas gdy niektórzy ludzie również
            wykształceni nie maja co do garnka włożyc. To , że oskarżam firme to jest
            zasadne - ponieważ ci co odpowiedzialni sa tam za taki stan rzeczy, maja się
            świetynie, za swoje błedy nigdy nie odpowiadali i nie odpowiedzą, z tej racji ,
            że są mocno "umocowani" i korzystaja z tego ile wlezie, niestety ich
            pracownicy są w dużo gorszym położeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka