wolfgang87 24.06.04, 20:26 Czy znacie takie wyrażenie jak: "czuję się siejowato" "aaa, taki siejowaty dziś dzień" etc etc W sensie siejowaty=słaby,beznadziejny,kiepski,niedorobiony,etc etc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masato Re: Gwara cd 24.06.04, 20:39 pierwsze słyszę... ale sieja to mi się z dobrą (smaczną) rybką kojarzy, więc czemu -kiepski, niedorobiony? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 24.06.04, 20:46 Nie wiem czemu jest kiepsko, ale tak tego używam i nie tylko ja... a siejka smaczna jest, mmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 25.06.04, 12:52 Hm... No ale kiedys myslalem , ze "empeki" to tez tylko u mnie w domu...Moze znajde kogos ktostez dzis ma "siejowaty" dzien... Bardzo fajne wyrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Gwara cd 25.06.04, 13:16 a gdzie jeszcze poza suwałkami mówi sie empek? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 25.06.04, 13:18 Nie wiem. Ja wczsniej m,yslalem ze tylko u mnie _w_domu_ tak sie mowi, to mialem na myslach Odpowiedz Link Zgłoś
dede_new_edition Re: Gwara cd 03.07.04, 00:32 Pewnie dlatego, że sieja to ryba strefy przyDENNEJ :) P.S Wędzonej siei dorównuje tylko wedzona sielawa! Odpowiedz Link Zgłoś
e-kociczka Re: Gwara cd 01.07.04, 21:41 Rzadko zaglądam na forum-może dlatego ,że z daleka...Jestem oczywiście fanką gwary suwalskiej.Moje propozycje,których nie znalazłam jeszcze w słowniku: sepać,sejpić,posejpany-strzępić,postrzępiony laczki-klapki Suwalczanie nie chodzą na badania tylko na wyniki "chuda jak deszczka" dzieniobry Może coś jeszcze wymyślę,pomysł bardzo sie dla mnie podoba. Potwierdzam,że z premedytacją testuję na ludziach z innych stron Polski frazę"czego wiszczysz lelaku". Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Gwara cd 02.07.04, 11:34 Ja o tym lelaku nigdy nie słyszałem, wiszczyć to oczywiście, znane dobrze. e-kociczka z daleka klikasz? Spoza Polszczy? w.napisała: > Rzadko zaglądam na forum-może dlatego ,że z daleka...Jestem oczywiście fanką > gwary suwalskiej.Moje propozycje,których nie znalazłam jeszcze w słowniku: > sepać,sejpić,posejpany-strzępić,postrzępiony > laczki-klapki > Suwalczanie nie chodzą na badania tylko na wyniki > "chuda jak deszczka" > dzieniobry > Może coś jeszcze wymyślę,pomysł bardzo sie dla mnie podoba. > Potwierdzam,że z premedytacją testuję na ludziach z innych stron Polski > frazę"czego wiszczysz lelaku". Odpowiedz Link Zgłoś
deltafox Re: Gwara cd 20.11.04, 12:40 woy napisał: > Ja o tym lelaku nigdy nie słyszałem, wiszczyć to oczywiście, znane dobrze. Kiedyś znajomy dla poznaniaka w akademiku wytłumaczył, że lelak to taki super gość, biegał po korytarzach i krzyczał że jest lelakiem. To chyba tylko nasze, "po suwalskiemu" :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 02.07.04, 19:14 laczki to chbya jednak nei suwalskie ? ja to pierwszy raz w ...krakowie uslyszalem wlasnie sepac tez nie slyszalem, ale brzmi wiarygodnie ! :) chuda jak deszczka pierwsze slysze, ale spoko,mzoe byc :) ja chodze na badania i na wyniki (rownowaznie z "po wyniki") dzienobry na pewno nei jest nasze,bo to kazdy tak mowi chbya ze sie myle :) to tyle... tak czy owoak,wszystko dodam do slownika :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-kociczka Re: Gwara cd 02.07.04, 16:50 Z Polszczy niby a jakby z innego świata...ze Stolycy Najjaśniejszej:)-to państwo w państwie:).A chłopa mam Krakusa-on to dopiero gada śmiesznie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 02.07.04, 19:32 a to juz inna para kaloszy z krakusami... najgorzej to z jagodami... oni mowia na to borowki a na nasze borowki mowia brusznice bez sensu... to tak jakby marysienka konopnicka pisala "hej ho hej ho,na borówki by się szło !" na borówki to moze i by sie szło...głosować... Odpowiedz Link Zgłoś
masato Re: Gwara cd 03.07.04, 16:35 e-kociczka może i ze stolycy, ale naszą gwarą włada jak swojaczka - "dla mnie się podoba" - we stolycy tak nie mówią. musi ona nasza :D Laczki to oczywiście nie suwalskie - tez pierwszy raz usłyszałem nie u nas - dokładnie w Warszawie właśnie. Ale "lelak" to przebój nie z tej ziemi - nikt obcy nie wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 03.07.04, 18:50 wiadomo o co chodzi....Nauka Jazdy.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Gwara cd 04.07.04, 11:23 ot i masz sweoje siajowate, oto co zznalalzm na forum humorum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=10723542&a=13727740 ha, lodzianie!:P Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 26.10.04, 20:45 a więc jednak... siejowate to pewnie nie od siei :) Odpowiedz Link Zgłoś
e-kociczka Re: Gwara cd 05.07.04, 20:09 No,nie wiem,jak to jest z tymi laczkami-ja je poznałam w Suwałkach,od rodowitej Suwalczanki.A Krakusy to mają pantofle hihi.Czy zauważyliście,że czasami ludzi z różnych częsci Polski można poznać nie tylko po akcencie czy jakichś dziwnych nieznanych słowach tylko po takich niuansach w niby zwyczajnych zwrotach- przykłady: -jak byłam z Krakusami w górach i zdobywaliśmy szczyty to ja "wchodziłam na górę" ale oni "wychodzili do góry"-bardzo mnie to męczyło... -oni też mówią w tym stylu np. pies "wyskoczył" na łóżko zamiast "wskoczył" -albo moja koleżanka ze Świętokrzyskiego mówi np.bluzka "na krótki rękaw" zamiast "z krótkim rękawem" -albo mówią "półtorej roku"-ale nie wiem skąd to... Czy znacie podobne przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
jasama Re: w kwestii laczków i nie tylko 06.07.04, 10:32 o laczkach w Suwałkach nie słyszałam nigdy, ale może nie przykładałam ucha tam, gdzie trzeba laczki... tyż piknie, ale wolę lubelskie "ciapy" uahahahaha o empekach - faktycznie - nie słyszałam nigdzie, poza Suwałkami; o lelakach też, tak samo, jak o LASANKACH (wszędzie funkcjonują jako laski :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: w kwestii laczków i nie tylko 06.07.04, 11:09 O jakże mogłem zapomnieć o "lasankach", przeca najlepsze maślaki i rydze nad Wigrami właśnie na skraju lasanka. w. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 04.11.04, 18:46 raczej tak, a co do laczek(laczków?) to ciężko powiedziec.moze tez i krakowskie?ale na pewno nie nasze:) Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Gwara cd 09.10.04, 15:13 Skiela ty że nie wiesz co to znaczy ? Skiela - oznacza skąd./typowo suwalskie/ Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Gwara cd 09.10.04, 15:17 Onagdaj - przedtem,wcześniej niż / czas nieokreślony/ Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Gwara cd 09.10.04, 15:25 krejzega - piła do cięcia drzea napędzana silnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Gwara cd 09.10.04, 15:26 holajza, sztamajza - niwe wiem co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jasama nie wiem, czy już było 18.10.04, 12:09 ale nie mam czasu, coby wszystko dokładnie poczytać mam teraz katar okrutny i skojarzyło mi się dziś rano określenie na to, co w nosie jest podczas kataru :-))) - tylko na Suwalszczyźnie slyszałam: smurgle :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: nie wiem, czy już było 20.10.04, 09:20 co z tym katarem? wszyscy go mają? Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: było czy nie 20.10.04, 10:14 blin - zapiekanka z tartych ziemniaków lub mąki Odpowiedz Link Zgłoś
poziom-ka Re: było czy nie 20.10.04, 10:27 gościniec - droga bita utwardzona / nie asfalt i nie brukówka/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Gwara cd 20.10.04, 11:41 Dziś Pierdutow i Poziom-ka zarzucili nas wątkami , zwłaszcza o gwarze. Tylko dlaczego nie w jednym - no dobra dwóch :-) - postach. Czyżby chodziło o utrzymanie przewagi ponad 300 wpisów nad Ełkiem? Poza tym, mamy tu raczej do czynienia z gwarą o wiele szerszą, niźli suwalską! Nie wmówisz(cie) mi, że takie słowa jak: buhaj, mućka, gościniec, wojłoki, japa, ślepia, onegdaj, mordęga, kamasz, itp. są tylko właściwe dla Suwalszczyzny!!! Toż ich zasięg jest o wiele, wiele szerszy; może nawet ogólnopolski? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Gwara cd 20.10.04, 11:43 ...przewagi nad Ełkiem, wynoszącej ponad 300 wpisów Odpowiedz Link Zgłoś
jasama zgadzam się! 20.10.04, 12:09 wojtek_kosynier napisał: zarzucili nas wątkami , Tylko dlaczego nie w jednym - no dobra dwóch :-) - postach. jakaś stachanowska rywalizacja, czy co? zwłaszcza, że - rzeczywiście wiekszość z przykladów, jesli nie wszystkie - to wcale nie gwara suwalska jakaś staropolszczyzna - np. onegdaj Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: Gwara cd 20.10.04, 18:33 Mam takie same prawa jak wszyscy . I g kogoś obchodzi czy piszę 1 post czy 89. Pilnuj swego d. Odpowiedz Link Zgłoś
jasama Re: Gwara cd 21.10.04, 07:58 pierdutow napisał: > Pilnuj swego d. chyba swojej d? :-)) a po co od razu tak ostro? krytyka wszak nie była niszcząca i bardziej dotyczyła zawartości postów (w sensie: czy to aby na pewno jest gwara suwalska) niz ich ilości czekamy na pozostałych kilkadziesiąt postow, bo do 89 jeszcze trochę ci zostało Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 21.10.04, 17:59 uwazaj wacpan....bo moderator kiedys wróci na dobre śmieć póki czas,bo potem już nie edzie tak łatwo smiecić a w domu też tak smiecisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lezka_dla_cieniow_minionych Re: Gwara cd 21.10.04, 19:27 przeczytalam to wszystko:)) nio i przypomnialo mi sie jak bylam w krakowie... my mowimy "idziemy na podworko (albo na dwor)" a u nich mowia "idziemy na pole" buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Gwara cd 22.10.04, 10:01 a mnie w kraku rozsmieszyło jak pani przy kasie powiedziała: czy czydzieści (3,30) : )) stałam przy tej kasie i sie smiałam a pani nie wiedziała o co chodzi a jakis kolo obok stwierdził: nie czeba ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
jasama krakusy 22.10.04, 11:26 a ja słyszałam, jak dwóch opowiadało sobie o meczu jakimś i jeden się emocjonował: "ale piękny szczał!!" :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: krakusy 22.10.04, 11:30 Był przypadek, że rezerwowy w czasie meczu, nie mogąc zejść do szatni (kibla), bo przecież musiał się rozgrzewać, szczał (za przeproszeniem) na boisku! Kucnął, że niby sznurowadła zawiązywał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasama tfu! 22.10.04, 11:32 idź, idź, obrzydliwcu! :-)) my tu gwarzym o gwarze, a Ty jakieś organiczne tematy "dołanczasz"! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: tfu! 22.10.04, 11:48 A najlepsze, że to chyba miało miejsce na jakimś meczu pierwszej ligi! Inna sprawa, że mając na względzie występy polskich klubów na arenie międzynarodowej, nazwałbym naszą esktraklasę (też mi nazwa) ligą najwyżej trzecią...... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: tfu! 22.10.04, 12:04 Sorki, znów odszedłem od tematu. Powiem zatem co mnie denerwuje, choć mieszkam w Suwaliszkach już prawie ćwierć wieku. Otóż naprawdę mnie „nosi”, jak ktoś do mnie mówi: to wyda, napisze, zamiast wydasz, napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lezka_dla_cieniow_minionych Re: tfu! 22.10.04, 12:58 a propo lelaka moja kolezanka z bydgoszczy napisala ---------------------------- ---------------------------------------------------- U mnie w rodzinie "lelak" bądź "lelaczek" to małe dziecko przytulające się do rodziców. kurcze... zeby nie wiedziec co to lelak:PP hihi... smieszna ta ich gwara... albo nasz Odpowiedz Link Zgłoś
sublr Re: tfu! 24.10.04, 11:28 Ja mieszkam na Suwalszczyźnie całe życie i mogę Ci powiedzieć, że mówiąc np "to wyda", "to napisze", opuszcza się słowo "Pan/Pani". Byłoby więc: "To pan napisze ...". Nie zwraca się do kogoś w ten sposób w 2-giej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: tfu! 25.10.04, 08:25 sublr napisał: "Nie zwraca się do kogoś w ten sposób w 2-giej osobie". No, o to mi właśnie chodziło. Aliści, tak zwracają się do mnie także osoby (no nieliczne, rzecz jasna), z którymi jestem na Ty... I zamiast napisz mi, słyszę (to) napisze... Już nie będę wspominał o samych :-) Sam napisze, sam wyda, sam zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś
jasama Rzędzian, sam tu! 25.10.04, 08:38 krzyczał Skrzetuski :-) może te suwalskie "same" to echa dawnych zawołań? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sublr Re: tfu! 25.10.04, 21:21 Gdy ktoś, z kim jesteś na "ty" zwraca się do Ciebie w ten sposób, w tym momencie przechodzi na ton oficjalny lub żartobliwy. Może też pomijać Twoje imię. Niechaj Kosynier nie się przejmuje! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: tfu! 26.10.04, 07:56 Nie mogę oprzeć się wrażeniu, drogi Sublrze (dobrze odmieniam?), że zaczynasz odwracać kota ogonem. :-) Tu nikt nie przechodzi na tryb taki czy inny, bo tak zwraca się bezwiednie! Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: tfu! 26.10.04, 07:58 Ale tak bardzo już się nie przejmuję. Zdążyłem przywyknąć – tylko niekiedy mnie nosi, zwłaszcza jak są to ludzie po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
sublr Re: już niedługo gwara zaniknie 26.10.04, 19:51 Starałem się Ciebie, Kosynierze, trochę uspokoić-żeby Cię tak nie "nosiło" i podawałem swoje własne odczucia, gdy ktoś mówił do mnie w taki sposób, jak do Ciebie. U mnie w rodzinie tak nie mówiono (inteligencka, ale rodzice pochodzą ze wsi- ojciec z gminy Lipsk n.B.,wychowany w gwarze białoruskiej, a matka z gm. Giby, z jej części mazurzacej, ale z pewnymi wpływami białoruskimi). Ja sam opuszczam tylko czasem (nawet czesto)słowa Pan/Pani. Za jakiś czas pewnie nie będzie takich problemów. Ludzie się kształcą, mowa staje się jednolita. A sanowny Kosynier, mozna wiedzieć skiela, a ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: już niedługo gwara zaniknie 26.10.04, 20:39 niezłe... skiela :)) to nasze? ale chyba nieużywane juz? Odpowiedz Link Zgłoś
sublr Re: już niedługo gwara zaniknie 26.10.04, 21:45 "Skiela"- to nasze, suwalskie, co prawda mało używane, jak i gwara w ogóle. Al'e Ty, Wolfgang, to chiba nietutejsy, abo miastowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: już niedługo gwara zaniknie 26.10.04, 21:55 tutejsy nietutejsy cięzko ozec, ale miastowy pewnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: już niedługo gwara zaniknie 27.10.04, 12:06 skiela? Z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: już niedługo gwara zaniknie 27.10.04, 12:12 Co znaczy z Polski? Urodzony: w Polsce połdniowo-wschodniej (Lublin) Wychowany: Polska pólnocno-wchodnia (Kętrzyn, Olecko, Suwałki) Sorry, że tak póxno odpowiqadam, ale mamy kłopot z netem i chyba mieć jeszcze będziemy... Odpowiedz Link Zgłoś
sublr Re: już niedługo gwara zaniknie 27.10.04, 17:04 Dziękuję za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, z kim ma się przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Errata 26.10.04, 08:06 Miało być: "...przechodzi na ton taki czy inny..." Odpowiedz Link Zgłoś
deltafox Re: Gwara cd 20.11.04, 12:47 a "siedem metry kabla" to słyszał ktoś ostatnio? :) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Gwara cd 20.11.04, 13:43 o tak to pikne, można zasłyszeć w gieesie w monkiniach i okolicach. w. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Gwara cd 20.11.04, 14:29 a także i u mnei w domu:) naprawdę pikne jest to! coś mi się widzi, że musze się pofatygować i nowy słowniczek zrobić troszeczkę już się nazbierało nowych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś