18.05.05, 23:41
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z
Augustowem?
Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam
odpowiedzieć na to pytanie znajomych.

W ogóle jest jakiś konflikt?
Obserwuj wątek
    • mikihtp Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 08:11
      egs napisała:

> Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z
      > Augustowem?
      > Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam
      > odpowiedzieć na to pytanie znajomych.
      >
      > W ogóle jest jakiś konflikt?

Nie słyszałem o żadnym konflikcie. Bardziej Ełk konfliktował się z Suwałkami,
      ale Augustów - nie słyszałem.
      • pierdutow Re: AUGUSTÓW 22.05.05, 20:26
        nie ma zadnego konfliktu i nie ma jego podłoża. Pod łożem ostatnio w szpitalu
        widziałam mnóstwo kurzu . Podobno salowe pozwalniali.
    • pierdutow Re sztuczny konflikt 19.05.05, 08:15
      egs nie wywołuj sztucznych konfliktów, skoro ich nie było i nie ma dotychczas.
      Nie wiadomo dlaczego komuś zależy na skonfliktowaniu społeczeństw Suwałk z
      Ełkiem, Suwałk z Augustowem, Może jeszcze z Raczkami albo Jeleniewem?
      • kamaoka Re: Re sztuczny konflikt 19.05.05, 08:55
        jak zwykle sie czepiasz, on nic nie wywoluje, jeno pyta
        wiec wg mnie etz nie ma takiego konfliktu, a pzrynajmniej od strony suwalk:)
        predzej iskrzy na linii Suwalki - Elk i Suwalki - Bialystok
        • zewsi Re: Re sztuczny konflikt 27.05.05, 14:40
          kamaoka napisała:

> jak zwykle sie czepiasz, on nic nie wywoluje, jeno pyta
          > wiec wg mnie etz nie ma takiego konfliktu, a pzrynajmniej od strony suwalk:)
          > predzej iskrzy na linii Suwalki - Elk i Suwalki - Bialystok

Konflikt Suwałk z Białymstokiem? Chyba przesadzasz. Ja o niczym nie słyszałem.
          Słyszałem o konflikcie Suwałk z Ełkiem i Białegostoku z Łomżą, ale żeby
          Białystok "konfliktował się" z Suwałkami to chyba raczej nie.
          • wolfgang87 Re: Re sztuczny konflikt 27.05.05, 15:37
            bo to ino tylko suwałki się konfliktują z białym a nie na odwrót:) choć jeśli
            pacany z białego nie dopną sprawy lotniska i u nas jakimś cudem ono powstanie
            jako pierwsze a nie jako drugie, nooo, wteedy będzie nam strach się przyznać w
            białym że my suwalczaki :)
    • woy Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 09:04
      tubylcem nie jestem ino przejezdnym ale konfliktu to żadnego nie widzem i nie
      słyszałem nic otym.
      w.
    • omarta Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 13:42
      to zapewne o mnie ten konflikt!
      bo ja się w augustowie urodziłam!

a serio, o zadnym konlikcie nie słyszłam
      • kamaoka Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 09:10
        no to jak o ciebie z tego powodu to i o mnie - ja tyez urodzona w augustowie:)
        • omarta Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 10:43
          sweet :)

kamaoka napisała:

> no to jak o ciebie z tego powodu to i o mnie - ja tyez urodzona w augustowie:)
    • egs Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 11:43
      tak też odpowiedziałam znajomym, że żadnego konfliktu nie ma..

ale poprostu zastanowiło mnie pytanie
      • pierdutow Re: AUGUSTÓW 24.05.05, 16:31
        Swego czasu mieszkałem w Augustowie i nie słychać było o jakimkolwiek
        koflikcie. W naszym mieście też nie słyszano o konfliktach. Po co wogóle to
        pytanie ?
        • kamaoka Re: AUGUSTÓW 28.05.05, 11:15
          Po co wogóle to
          > pytanie ?

bo chlopak ciekawy, ty widac nigdy nie zadawales pytan i wszyscy wiemy co z tego
          wyniklo:>
    • christopherjack Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 06:44
      egs napisała:

> Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z
      > Augustowem?
      > Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam
      > odpowiedzieć na to pytanie znajomych.
      >
      > W ogóle jest jakiś konflikt?
      w Suwałkach też są pożądni ludzie ale ogólnie jestem przeciwko dawnym włodarzom
      zarządzającym swego czasu woj. suwalskim /zwykli , normalni ludzie są oczywiście
      w porzadku i ok/.
      Właśnie przez dawnych włodarzy suwalskich utraciłem pracę i byłem przez 2,5
      roku osobą bezrobotną, takich kanalii i sk. jeszcze w życiu nie spotkałem jak
      ci co mnie zwolnili doprowadzajac do rozstroju nerwowego i różnych chorób.
      Podłoże historyczne konfliktu to właśnie usadowienie w 1975 r. przez Gierka
      siedziby woj. w Suwałkach. Przecież to była wtedy <<wieś,,, znacznie lepiej był
      rozwinięty wtedy Ełk a nawet Augustów. Suwałki to było wtedy zadupie z jedną
      ulicą, do władzy dopuszczono ciemniaków i karierowiczów, wszystkie środki
      finansowe z centrali tzn. z ministerstwa były kierowane do Suwałk, odbywało się
      to kosztem miast ościennych m,in. takich jak Augustów , Ełk, Sejny ,Olecko itd.
      Stworzono miasto wojewódzkie, kadry zarządzające były bardzo słabe, zjechało do
      Suwałk wtedy - do władzy całe mnóstwo karierowiczów któryz pragneli władzy i ją
      dostali, a były to głównie pezetperowskie miernoty , bez wyksztłcenia, rozumu i
      żadnej ogłady. I tak rządzili aż do 1998 roku /jacy ludzie taka władza/
      wyżywając i upokarzając inne mniejsze miasta ościenne i żyjąc na ich
      koszt /oczym pisałem wyżej/ . Takie jest podłoże historyczne najnowsze, dawniej
      też pewnie były jakieś animozje.
      I tak to się ciągnie, ja najchętniej omijam to miasto bokiem, bo mi się nie
      dobrze robi jak przypomnę własne problemy z władzą z Suwałk.
      Augustowiak
      • vanillacat Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 16:50
        Ja też nigdy nie słyszałam o żadnym konflikcie Agustów - Suwałki i na odwrót.
        A co do zdania christopherjack zgadzam się w 100% co do suwalskich włodarzy. W S jest b duże bezrobocie i nie ma pracy, bo panują układy, układziki itd Nie liczą się kwalifikacje i umiejętności tylko znajomości. Moi znajomi którzy wrócili po studiach do S przeklinają swoją decyzję, są bezrobotni od 2 lat nie widzą dla siebie perspektyw, stołki zajmują "starsze" osoby a dla młodych nie ma pracy. Zastanawiam się czy S nie wymrą po kilku latach gdyż młodzi tu nie będą wracali i zostaną puste osiedla i głuchy telefon...
        • pierdutow Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 19:31
          czy praca to tylko stołki w urzędach ??? straszne wyobrażenie o pracy.
          • vanillacat Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 20:12
            Nie tylko ale b. duzo ludzi pracuje w róznych urzedach: UM, ZUS, US, PUP itp
            • pierdutow Re: AUGUSTÓW 13.06.05, 10:33
              bo zbiurokratyzowano nas okropnie i robi się to nadal. Przyjdzie czas że
              pogonią urządasów tam gdzie pieprz rośnie i wówczas co ?
              • vanillacat Re: AUGUSTÓW 13.06.05, 10:42
                Bedziemy tam gdzie pieprz rośnie oraz wrócimy do natury, upolujemy zwierzynę i zamiast z kuchenki będziemy korzystać z ogniska :)
    • deltafox Re: AUGUSTÓW 14.06.05, 09:19
      :)
      Bo z Augustowa do Suwałk goście przejechali hiperwozem w 7 minut a z Suwałk do
      Augustowa się nie udaje...
      • pierdutow Re: AUGUSTÓW 14.06.05, 18:58
        za dużo drzew na mecie ?
    • a_14 Re: AUGUSTÓW 14.06.05, 19:35
      Od 1816 r. Suwałki były stolicą województwa augustowskiego, przemianowanego w
      1837 r. na gubernię augustowską, którą z kolei 1866 rozdzielono na łomżyńską i
      suwalską. Od początku towarzyszyły temu spory gdzie ulokować władze, w końcu
      jednak gubernia augustowskiej trafiła we władanie Suwałk.
      Podobne układy wróciły po reformie w 1975.
      • mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:26
        a_14 napisał:

> Od 1816 r. Suwałki były stolicą województwa augustowskiego, przemianowanego w
        > 1837 r. na gubernię augustowską, którą z kolei 1866 rozdzielono na łomżyńską
        i
        > suwalską. Od początku towarzyszyły temu spory gdzie ulokować władze, w końcu
        > jednak gubernia augustowskiej trafiła we władanie Suwałk.
        > Podobne układy wróciły po reformie w 1975.

Czytałem o tym w książkach historycznych. Suwałki wybrano dlatego, że
        posiadały "miejską" zabudowę (ul. Kościuszki) i wiele murowanych budynków -
        czego Augustów nie posiadał. Poza tym stacjonował tutaj potężny garnizon
        rosyjski. Swego czasu Suwałki były 4 albo 5 co do wielkości miastem Królestwa
        Polskiego.
      • wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:36
        No w sumie masz racje – analogia słuszna. Tyle tylko, że w czasach guberni
        Suwałki były stolicą „południową” (gubernia sięgała bodajże aż po Kowno), a w
        przypadku województwa, utworzonego przez ekipę gierkowską – „wschodnią”...
        • mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:53
          wojtek_kosynier napisał:

> No w sumie masz racje – analogia słuszna. Tyle tylko, że w czasach gubern
          > i
          > Suwałki były stolicą „południową” (gubernia sięgała bodajże aż po K
          > owno), a w
          > przypadku województwa, utworzonego przez ekipę gierkowską – „wschod
          > nią”...

Faktycznie, lepsze geograficznie położenie miał Ełk i w 1975 roku był
          nieznacznie większy, miał też większy potencjał przemysłowy. Ale z decyzjami
          politycznymi się nie dyskutuje. Cóż, teraz wszystko wróciło do punktu wyjścia.
          • wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:55
            Poza tym za Ełkiem przemawiały względy komunikacyjne
            Wiadomo węzeł kolejowy (aż trzy nitki do Olsztyne) - dziś już mało z niego
            zostało.
            • mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:59
              wojtek_kosynier napisał:

> Poza tym za Ełkiem przemawiały względy komunikacyjne
              > Wiadomo węzeł kolejowy (aż trzy nitki do Olsztyne) - dziś już mało z niego
              > zostało.

Za 10 lat przez Suwałki będzie przebiegać Rail Baltica i Ełk zejdzie na drugi
              plan pod tym względem.
              • wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 09:01
                pożyjemy, zobaczymy...
                • pierdutow Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 19:06
                  jak pożyjemy to zobaczymy !
                  • wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 16.06.05, 07:55
                    A jak nie pożyjemy (dożyjemy), to nie zobaczymy :-)
                    • pierdutow Re: AUGUSTÓW 16.06.05, 13:51
                      słusznisty wnioch.
                      • egs Re: AUGUSTÓW 18.06.05, 11:54
                        tak sobie poczytałam to wszystko... i wygląda na to, że konfliktu jako takiego
                        nie ma, ale historia różnie kształtowała losy obu miast i jakieś pretensje
                        zostały..
                        teraz jest może okazja na to, żeby wyrównać szanse obu miast
                        żadne nie jest miastem wojewódzkim i każde na swój sposób musi się starać o
                        miejsca pracy, kasę na rozwój etc
                        mam taką nadzieję, że będzie dobrze
                        pozdrowienia!
                        • pierdutow Re: AUGUSTÓW 19.06.05, 12:28
                          wyrównywanie szans 20 tysiecznego miasteczka i 70 tysiecznego miasta. Na czym
                          ma to polegać? Wszystkim równo ? Taka urawniłowka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka