egs 18.05.05, 23:41 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z Augustowem? Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam odpowiedzieć na to pytanie znajomych. W ogóle jest jakiś konflikt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikihtp Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 08:11 egs napisała: > Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z > Augustowem? > Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam > odpowiedzieć na to pytanie znajomych. > > W ogóle jest jakiś konflikt? Nie słyszałem o żadnym konflikcie. Bardziej Ełk konfliktował się z Suwałkami, ale Augustów - nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: AUGUSTÓW 22.05.05, 20:26 nie ma zadnego konfliktu i nie ma jego podłoża. Pod łożem ostatnio w szpitalu widziałam mnóstwo kurzu . Podobno salowe pozwalniali. Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re sztuczny konflikt 19.05.05, 08:15 egs nie wywołuj sztucznych konfliktów, skoro ich nie było i nie ma dotychczas. Nie wiadomo dlaczego komuś zależy na skonfliktowaniu społeczeństw Suwałk z Ełkiem, Suwałk z Augustowem, Może jeszcze z Raczkami albo Jeleniewem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Re sztuczny konflikt 19.05.05, 08:55 jak zwykle sie czepiasz, on nic nie wywoluje, jeno pyta wiec wg mnie etz nie ma takiego konfliktu, a pzrynajmniej od strony suwalk:) predzej iskrzy na linii Suwalki - Elk i Suwalki - Bialystok Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Re sztuczny konflikt 27.05.05, 14:40 kamaoka napisała: > jak zwykle sie czepiasz, on nic nie wywoluje, jeno pyta > wiec wg mnie etz nie ma takiego konfliktu, a pzrynajmniej od strony suwalk:) > predzej iskrzy na linii Suwalki - Elk i Suwalki - Bialystok Konflikt Suwałk z Białymstokiem? Chyba przesadzasz. Ja o niczym nie słyszałem. Słyszałem o konflikcie Suwałk z Ełkiem i Białegostoku z Łomżą, ale żeby Białystok "konfliktował się" z Suwałkami to chyba raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Re sztuczny konflikt 27.05.05, 15:37 bo to ino tylko suwałki się konfliktują z białym a nie na odwrót:) choć jeśli pacany z białego nie dopną sprawy lotniska i u nas jakimś cudem ono powstanie jako pierwsze a nie jako drugie, nooo, wteedy będzie nam strach się przyznać w białym że my suwalczaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 09:04 tubylcem nie jestem ino przejezdnym ale konfliktu to żadnego nie widzem i nie słyszałem nic otym. w. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: AUGUSTÓW 19.05.05, 13:42 to zapewne o mnie ten konflikt! bo ja się w augustowie urodziłam! a serio, o zadnym konlikcie nie słyszłam Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 09:10 no to jak o ciebie z tego powodu to i o mnie - ja tyez urodzona w augustowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 10:43 sweet :) kamaoka napisała: > no to jak o ciebie z tego powodu to i o mnie - ja tyez urodzona w augustowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
egs Re: AUGUSTÓW 20.05.05, 11:43 tak też odpowiedziałam znajomym, że żadnego konfliktu nie ma.. ale poprostu zastanowiło mnie pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: AUGUSTÓW 24.05.05, 16:31 Swego czasu mieszkałem w Augustowie i nie słychać było o jakimkolwiek koflikcie. W naszym mieście też nie słyszano o konfliktach. Po co wogóle to pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: AUGUSTÓW 28.05.05, 11:15 Po co wogóle to > pytanie ? bo chlopak ciekawy, ty widac nigdy nie zadawales pytan i wszyscy wiemy co z tego wyniklo:> Odpowiedz Link Zgłoś
christopherjack Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 06:44 egs napisała: > Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić historyczne podłoże konfliktów Suwałk z > Augustowem? > Mimo tego iż urodziłam się w Suwałkach, to nie wiem .. i nie umiałam > odpowiedzieć na to pytanie znajomych. > > W ogóle jest jakiś konflikt? w Suwałkach też są pożądni ludzie ale ogólnie jestem przeciwko dawnym włodarzom zarządzającym swego czasu woj. suwalskim /zwykli , normalni ludzie są oczywiście w porzadku i ok/. Właśnie przez dawnych włodarzy suwalskich utraciłem pracę i byłem przez 2,5 roku osobą bezrobotną, takich kanalii i sk. jeszcze w życiu nie spotkałem jak ci co mnie zwolnili doprowadzajac do rozstroju nerwowego i różnych chorób. Podłoże historyczne konfliktu to właśnie usadowienie w 1975 r. przez Gierka siedziby woj. w Suwałkach. Przecież to była wtedy <<wieś,,, znacznie lepiej był rozwinięty wtedy Ełk a nawet Augustów. Suwałki to było wtedy zadupie z jedną ulicą, do władzy dopuszczono ciemniaków i karierowiczów, wszystkie środki finansowe z centrali tzn. z ministerstwa były kierowane do Suwałk, odbywało się to kosztem miast ościennych m,in. takich jak Augustów , Ełk, Sejny ,Olecko itd. Stworzono miasto wojewódzkie, kadry zarządzające były bardzo słabe, zjechało do Suwałk wtedy - do władzy całe mnóstwo karierowiczów któryz pragneli władzy i ją dostali, a były to głównie pezetperowskie miernoty , bez wyksztłcenia, rozumu i żadnej ogłady. I tak rządzili aż do 1998 roku /jacy ludzie taka władza/ wyżywając i upokarzając inne mniejsze miasta ościenne i żyjąc na ich koszt /oczym pisałem wyżej/ . Takie jest podłoże historyczne najnowsze, dawniej też pewnie były jakieś animozje. I tak to się ciągnie, ja najchętniej omijam to miasto bokiem, bo mi się nie dobrze robi jak przypomnę własne problemy z władzą z Suwałk. Augustowiak Odpowiedz Link Zgłoś
vanillacat Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 16:50 Ja też nigdy nie słyszałam o żadnym konflikcie Agustów - Suwałki i na odwrót. A co do zdania christopherjack zgadzam się w 100% co do suwalskich włodarzy. W S jest b duże bezrobocie i nie ma pracy, bo panują układy, układziki itd Nie liczą się kwalifikacje i umiejętności tylko znajomości. Moi znajomi którzy wrócili po studiach do S przeklinają swoją decyzję, są bezrobotni od 2 lat nie widzą dla siebie perspektyw, stołki zajmują "starsze" osoby a dla młodych nie ma pracy. Zastanawiam się czy S nie wymrą po kilku latach gdyż młodzi tu nie będą wracali i zostaną puste osiedla i głuchy telefon... Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 19:31 czy praca to tylko stołki w urzędach ??? straszne wyobrażenie o pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillacat Re: AUGUSTÓW 12.06.05, 20:12 Nie tylko ale b. duzo ludzi pracuje w róznych urzedach: UM, ZUS, US, PUP itp Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: AUGUSTÓW 13.06.05, 10:33 bo zbiurokratyzowano nas okropnie i robi się to nadal. Przyjdzie czas że pogonią urządasów tam gdzie pieprz rośnie i wówczas co ? Odpowiedz Link Zgłoś
vanillacat Re: AUGUSTÓW 13.06.05, 10:42 Bedziemy tam gdzie pieprz rośnie oraz wrócimy do natury, upolujemy zwierzynę i zamiast z kuchenki będziemy korzystać z ogniska :) Odpowiedz Link Zgłoś
deltafox Re: AUGUSTÓW 14.06.05, 09:19 :) Bo z Augustowa do Suwałk goście przejechali hiperwozem w 7 minut a z Suwałk do Augustowa się nie udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
a_14 Re: AUGUSTÓW 14.06.05, 19:35 Od 1816 r. Suwałki były stolicą województwa augustowskiego, przemianowanego w 1837 r. na gubernię augustowską, którą z kolei 1866 rozdzielono na łomżyńską i suwalską. Od początku towarzyszyły temu spory gdzie ulokować władze, w końcu jednak gubernia augustowskiej trafiła we władanie Suwałk. Podobne układy wróciły po reformie w 1975. Odpowiedz Link Zgłoś
mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:26 a_14 napisał: > Od 1816 r. Suwałki były stolicą województwa augustowskiego, przemianowanego w > 1837 r. na gubernię augustowską, którą z kolei 1866 rozdzielono na łomżyńską i > suwalską. Od początku towarzyszyły temu spory gdzie ulokować władze, w końcu > jednak gubernia augustowskiej trafiła we władanie Suwałk. > Podobne układy wróciły po reformie w 1975. Czytałem o tym w książkach historycznych. Suwałki wybrano dlatego, że posiadały "miejską" zabudowę (ul. Kościuszki) i wiele murowanych budynków - czego Augustów nie posiadał. Poza tym stacjonował tutaj potężny garnizon rosyjski. Swego czasu Suwałki były 4 albo 5 co do wielkości miastem Królestwa Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:36 No w sumie masz racje – analogia słuszna. Tyle tylko, że w czasach guberni Suwałki były stolicą „południową” (gubernia sięgała bodajże aż po Kowno), a w przypadku województwa, utworzonego przez ekipę gierkowską – „wschodnią”... Odpowiedz Link Zgłoś
mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:53 wojtek_kosynier napisał: > No w sumie masz racje – analogia słuszna. Tyle tylko, że w czasach gubern > i > Suwałki były stolicą „południową” (gubernia sięgała bodajże aż po K > owno), a w > przypadku województwa, utworzonego przez ekipę gierkowską – „wschod > nią”... Faktycznie, lepsze geograficznie położenie miał Ełk i w 1975 roku był nieznacznie większy, miał też większy potencjał przemysłowy. Ale z decyzjami politycznymi się nie dyskutuje. Cóż, teraz wszystko wróciło do punktu wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:55 Poza tym za Ełkiem przemawiały względy komunikacyjne Wiadomo węzeł kolejowy (aż trzy nitki do Olsztyne) - dziś już mało z niego zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
mikihtp Re: AUGUSTÓW 15.06.05, 08:59 wojtek_kosynier napisał: > Poza tym za Ełkiem przemawiały względy komunikacyjne > Wiadomo węzeł kolejowy (aż trzy nitki do Olsztyne) - dziś już mało z niego > zostało. Za 10 lat przez Suwałki będzie przebiegać Rail Baltica i Ełk zejdzie na drugi plan pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: AUGUSTÓW 16.06.05, 07:55 A jak nie pożyjemy (dożyjemy), to nie zobaczymy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
egs Re: AUGUSTÓW 18.06.05, 11:54 tak sobie poczytałam to wszystko... i wygląda na to, że konfliktu jako takiego nie ma, ale historia różnie kształtowała losy obu miast i jakieś pretensje zostały.. teraz jest może okazja na to, żeby wyrównać szanse obu miast żadne nie jest miastem wojewódzkim i każde na swój sposób musi się starać o miejsca pracy, kasę na rozwój etc mam taką nadzieję, że będzie dobrze pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: AUGUSTÓW 19.06.05, 12:28 wyrównywanie szans 20 tysiecznego miasteczka i 70 tysiecznego miasta. Na czym ma to polegać? Wszystkim równo ? Taka urawniłowka? Odpowiedz Link Zgłoś