Dodaj do ulubionych

Nokia C3-00 vs. E5-00

09.05.12, 12:27
W sumie, to szukam tel. z WiFi, do sms, rozmów, sporadycznego przeglądania netu, z mp3, radio, aparatem co najmniej 2 mpx i ew. do pogrania.
Stanłeo na Nokii, choć brałam pod uwagę też BlackB, ale skoro i tak zamierzam kupić niedługo nowy tel., a "zabawka" z WiFi prędzej czy później wkroczy do mojego domu, to już postanowiłam, że będzie to właśnie tel. z dostępem do netu. "Dotykańce" odpadają wpzredbiegach. Teraz tylko pytanie który będzie lepszy: C3-00 czy E5-00? Wczoraj słyszałam coś o 3G /przy okazji testowania tabletu/, przyznam, że tematu 3G nie mam z kim poruszyć, ale wydaje mi się, że to 3G w tel. mogłoby mi się przydać - jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić :)
Jeszcze mam wątpliwości - dlaczego jest napisane przy C3-00: "System operacyjny: Nokia OS" a przy E5-00: "System operacyjny: Symbian 9.3". Czy te OSy jakoś się różnią? To tej pory mam Nokie 3120, więc Symbian jako OS nic mi nie mówi.

Korzystałam z tego linku - E5 oraz C3-00

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, zarówno techniczne jak i estetyczne :)
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 09.05.12, 16:37
      nuova napisała:

> W sumie, to szukam tel. z WiFi, do sms, rozmów, sporadycznego przeglądania netu
      > , z mp3, radio, aparatem co najmniej 2 mpx i ew. do pogrania.

zdecydowanie E5 - C3 to taniocha dla niewymagających, E5 jest znacznie lepiej wykonana, ma lepsze parametry i Symbiana

> Jeszcze mam wątpliwości - dlaczego jest napisane przy C3-00: "System operacyjny
      > : Nokia OS" a przy E5-00: "System operacyjny: Symbian 9.3". Czy te OSy jakoś si
      > ę różnią? To tej pory mam Nokie 3120, więc Symbian jako OS nic mi nie mówi.

OSy różnią się zdecydowanie możliwościami. Nokia OS to system dla najprostszych telefonów o niewielkich możliwościach, Symbian to stale aktualizowany rozbudowany system z szeregiem zalet

ps. E5 wygląda znacznie lepiej, zwłaszcza wersja w kolorze czarnym
      • nuova Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 09.05.12, 18:02
        A masz wieści nt (nie)zawodności symbiana? Mówią we wsi, że się wiesza i trzeba często wyłączać z tego powodu telefon. Jest to uciążliwe? Ja czsaem wyłączam tel., ale czy przy zamułach symbiana, trzeba na nowo ustawiać WiFi w tel.?
        • wicehrabia.julian Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 09.05.12, 18:32
          nuova napisała:

> A masz wieści nt (nie)zawodności symbiana? Mówią we wsi, że się wiesza i trzeba
          > często wyłączać z tego powodu telefon. Jest to uciążliwe? Ja czsaem wyłączam t
          > el., ale czy przy zamułach symbiana, trzeba na nowo ustawiać WiFi w tel.?

ja mam już kolejnjy telefon z symbianem i nic mi się nie wiesza, to nie to co kilka lat temu, system jest cały czas ulepszany - nie muli, bo mimo względnie słabego procesora w E5 symbian ma niewielkie wymagania i działa przyjemnie, więc wzmiankowane przez ciebie zamuły są raczej efektem zepsucia się telefonu, a nie wad samego systemu

więcej opinii masz tu
          www.telepolis.pl/telefony.php?id=1718#
        • Gość: 802.11n Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 IP: *.multimo.pl 09.05.12, 19:07
          Symbian to system jak każdy inny - ani zły, ani dobry. Pomstuje na niego androidowa gimbusiarnia, puszczająca ze swich wypasionych "andkowych" komórek muzykę w tramwajach. ;-]
    • Gość: yogi Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 09.05.12, 21:38
      dwa telefony z dwoch przedzialow cenowych i z roznymi mozliwosciami, c-3 w sklepie i na zdjeciach prezentuje sie znacznie lepiej niz na to zasluguje.. z tej pary wybierz e-5 i nie zawiedziesz sie. Co do symbiana, moze nie ma trylionow aplikacji typu harmonijka, czy inne duperele dla malolatow,ale za to jest stabilny, latwy do ogarniecia i raczej trudno w nim sie pogubic czy namieszac.I co wazne nie szpieguje wlasciciela tak jak andki, i BB. Mam caly czas e-72 i n-95 8gb i nie zamierzam z nich jeszcze dlugo rezygnowac.pozdr.
    • nuova Re: Nokia C3-00 vs. E5-00 10.05.12, 05:30
      Dzięki chłopcy, przekonaliście mnie do E5. Na was można polegać;)
    • nuova E5-00 z komisu - na co patrzeć? 16.05.12, 11:26
      Znalazłam ją w db cenie, ale jest używana. Pytałam sprzedawcę jak długo, powiedział że ok 2 tyg. Nie wiem jeszcze co w cenie poza tel. oferuje ten komis, ale zastanawia mnie coś innego. Na co zwrócić uwagę przy jej kupnie? Podejrzliwie myślę, że skoro ktoś ją tylko 2 tyg. używał, to może spi.eprzył coś. W komisie nie da się chyba zwrócić uwagi na zbyt wiele rzeczy w krótkim czasie?
      Kusi mnie jedynie cena tej Nokii (o ok 3 stówki tańsza niż nowa z innego komisu), ale jakoś nie mam zaufania do używanych tel.
      Doradźcie coś :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka