Dodaj do ulubionych

Fałszywy właściciel

11.10.04, 18:09
Witam. Skradziono mi dokumenty:(Ktoś wziął na mnie telefon w erze.I
zastanawiam się co robic. zglosilam na policje,pan powiedzial,ze nie bede
musiala placic ewentualnych rachunkow.Zglosilam na ere i pani juz tego nie
potwierdzila.zastanawiam sie czy ktos ma podobne doswiadczenia i moze cos
doradzic.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Fałszywy właściciel IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.04, 18:42
      Twego podpisu na umowie nie ma, więc niech Era spada na drzewo.
    • maciej-d Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 20:04
      kiedyś kumpla bratu skradli dowód. Wzięli na niego kilka telefonów też w Erze.
      Skończyło się rachunkami na sumę 10tyś. które musiała spłacić jego rodzina.
      Motyw był taki, że o zaginięciu dowodu powiadomił policje po tygodniu. Morał
      jest taki, że jeśli w pon. Ci ukradli i Ty w pon. poszedłeś na policje to prawo
      jest po Twojej stronie, a jeśli zgłosiłeś np. w czwartek, a w środę wzięli
      telefony, to może być problem. Ale walcz. ps. zablokuj oczywiście te numery na
      które wzieli złodzieje telefon/y
      • Gość: piecyk gazowy Re: Fałszywy właściciel IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.04, 20:18
        Era przy zawieraniu umowy żąda okazania dokumentów. W związku z tym powstaje
        pytanie: po co?
        • mawe1 Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 20:24
          Nie wiem. Faktem jest,ze niedawno mojemu koledze tez ktos ukradl dokumenty i
          tez wzial telefon w erze!!!Chyba maja najgorsze zabezpieczenia skoro nic
          takiego nie dzieje sie w innych sieciach!
          • barracuda7110 Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 21:33
            Jeżeli przychodzi klient z wymaganymi dokumentami to co mają zrobić? Powiedzieć:
            pana nie obsłużymy, bo podejrzanie pan wygląda? Po drugie: skąd wiesz, że takie
            rzeczy nie dzieją się w innych sieciach? To, że znalazły się na tym forum 2
            osoby, które miały przejścia z erą nie znaczy, że złodzieje chodzą ze
            skradzinymi dokumentami tylko do salonów tej sieci. Zresztą takich postów jak
            poprzednie mógłbym naklepać tysiące... baardzo łatwo.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Fałszywy właściciel IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.04, 22:28
              barracuda7110 napisał:

> Jeżeli przychodzi klient z wymaganymi dokumentami to co mają zrobić?

Jak to co? Na dokumentach są zdjęcia i wzór podpisu. Trzeba sprawdzić, czy to
              właśnie ten kto jest na zdjęciu przyszedł po telefon i czy jego podpis się
              zgadza z tym, który jest w dokumencie (np. dowodzie).
              • Gość: nelsonek Re: Fałszywy właściciel IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.04, 09:18
                sluszna uwaga. zalozmy jednak, ze wzor sie zgadza i zdjecie jest podobne. co
                wtedy maja zrobic?
                • Gość: piecyk gazowy Re: Fałszywy właściciel IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.10.04, 11:11
                  A czyj to problem? Mój? Twój? A od czego intuicja? Poza tym oprócz dowodu
                  trzeba przedstawić jeszcze jakieś dokumenty poświadczające stały dochód. Widać
                  nie wzbudziły one niczyich podejrzeń...
                  • Gość: nelsonel Re: Fałszywy właściciel IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 13:01
                    zgadzam sie z Toba w 100%! pytam tylko czy osoba pokrzywdzona moze byc scigana
                    przez operatora tylko za to ze ktos ukradl jej dokumenty (nawet zaswiadczenie o
                    zarobkach).
                  • allessia Re: Fałszywy właściciel 14.10.04, 13:04
                    Nie jest potrzebne zaswiadczenie o osiaganiu dochodow, jesli chce sie wziac
                    abonament. Wystarczy np. legitymacja studencka.

• barracuda7110 Re: Fałszywy właściciel 14.10.04, 13:48
                      Więc wystarczy, że komuś skroją portfel, w którym będzie dowód osobisty i
                      legitka studencka i można brać fona na abonament na czyjś koszt. W dokumentach
                      podmienić zdjęcie (dość łatwo*) i nauczyć się podpisu. Po sprawie. I jak wtedy
                      stwierdzić, że klient, który przychodzi do salonu ma "lewe" dokumenty?

* w starym dowodzie.
      • mawe1 Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 20:23
        No wlasnie chcialam zablokowac ten numer, ale pani powiedziala,ze jesli nie
        znam jakiegos kodu przyznego tel to nie moze zablokowac. Skad ja mam nieby
        znac ten kod skoro to nie ja wzielam tel?Niestety tak oczywisty argument nie
        docieral do tej kobiety. Na policje zgloszone bylo od razu(czyli 1,5 tyg
        temu),ale pan powiedzial,ze skoro nie ma jeszcze przestepstwa to nie ma co
        zglaszac. Dzisiaj zglosilam ponownie telefonicznie i pan kazal przyjsc jutro to
        moze cos spiszemy,ale skoro nie ma jeszcze zadnych rachunkow i pieniedzy do
        zaplaty to tez w zasadzie nie ma po co.Burdel nie z tej ziemi.Uff.dobrej nocy.
        • elsik Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 22:44
          mawe1 napisała:

> No wlasnie chcialam zablokowac ten numer, ale pani powiedziala,ze jesli nie
          > znam jakiegos kodu przyznego tel to nie moze zablokowac. Skad ja mam nieby
          > znac ten kod skoro to nie ja wzielam tel?Niestety tak oczywisty argument nie
          > docieral do tej kobiety.
          > Na policje zgloszone bylo od razu(czyli 1,5 tyg
          > temu),ale pan powiedzial,ze skoro nie ma jeszcze przestepstwa to nie ma co
          > zglaszac.

Zgłaszać przestępstwo zakupu telefonu czy kradzieży dowodu?? bo nie bardzo
          rozumiem?

> Dzisiaj zglosilam ponownie telefonicznie i pan kazal przyjsc jutro to
          >
          > moze cos spiszemy,ale skoro nie ma jeszcze zadnych rachunkow i pieniedzy do
          > zaplaty to tez w zasadzie nie ma po co.Burdel nie z tej ziemi.Uff.dobrej nocy.

A w ogóle to skąd wiesz że ktoś na Twój dowód kupił telefon i jaki ma numer??
          bo nie bardzo zrozumiałem z wsześniejszych wypowiedzi, rozumiem gdybyś rachunek
          dostała, ale jak jeszcze nie dostałaś to skąd wiesz? BOK do ciebie zadzwonił?
          jeszcze jedna mała uwaga skoro jeteś kobietą tzn. że telefon też musiała kupić
          kobieta bo tak jak pisał piecyk, dowód jest do "okazania".
          • maciej-d Re: Fałszywy właściciel 11.10.04, 23:03
            dobre pytanie...
            • mawe1 Re: Fałszywy właściciel 12.10.04, 00:15
              Stad wiem,ze dostalam list z ery powitalny "Witamy w sieci Era", po czym
              zadzwonilam do inf ery i pani mnie poinformowala,ze mam w tej sieci telefon na
              swoje nazwisko. Powinni sprawdzic podobnienstwo na zdjeciu,podpis,zweryfikowac
              poswiadczenie z pracy,no nie wiem co.A skoro to za duzo dla szanownej sieci to
              przynajmniej nie powinni obciazac kosztami swojej wlasnej pomylki i nie zadac
              poniej zaplaty. W kazdym razie mam prawo sie denerwowac na taki stan rzeczy a
              nie przyznac,ze no dobrze, biedna telefonia, dala sie nabrac ,ale nie bede
              robic problemow i bede regulowac czyjes rachunki!
              O takich wypadkach z era nie dowiedzialam sie po raz pierwszy,co oczywiscie nie
              znaczy, ze w innchy sieciach tak sie nie dzieje.
              Zgloszenie kradziezy dokumentu i zakupu telefonu jest jak mnie poinformowano
              sciesle zwiazane.Nie ma co zglaszac jesli nie ma przestepstwa. Ktos kupil tel
              jest przestepstwo i mozna zglosic.
              Telefon musiala kupic kobieta to jest dla mnie oczywiste, przynajmniej plec sie
              chyba zgadzala z dowodem.
              • maciej-d Re: Fałszywy właściciel 12.10.04, 14:44
                jestem po Twojej stronie. Na moje wygrasz z Erą. A to że stracisz czas i
                pieniądze na pisma, telefony to swoją drogą. pzdr
                • mawe1 Re: Fałszywy właściciel 12.10.04, 16:02
                  Faktycznie czasu, pieniedzy i nerwow duuzo straconych,ale tez mam nadzieje,z
                  bedzie dobrze.pozdrawiam i dziekuje za wszelkie uwagi i porady.pozdrawiam i do
                  nastepnego problemu telefonowego:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka