Dodaj do ulubionych

Do czego ocet winny?

28.10.04, 16:49
W wątku co trzymamy w lodówce, wielu z Was pisało o occie winnym. Przyznam
sie, ze u mnie w kuchni nie ma zwykłego octu, a winnego już wcale,a wcale :0
No i mam pytanko w związku z tym: do czego używacie octu winnego. Oświećcie
mnie, bo może i ja go kupię i zacznę używac do tego do czego powinnam, a
czego nie robię:)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 16:51
      Do winegretu niezastąpiony np.Teraz używam tez do sałatki z buraczków którą
      robię w słoiki.
      • dagab3 Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 16:54
        A jak robisz sos vinegret??
        • Gość: lilka Re: Do czego ocet winny? IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 28.10.04, 16:56
          Też jestem ciekawa?
        • ela.tu-i-tam Re: Do czego ocet winny? - vinegrette 28.10.04, 17:06
          > A jak robisz sos vinegret??

Zawsze na oko, wiec proporcje podaje tez na oko.

Do bola (miseczki) daje lyzke mocnej musztardy (moutarde forte de Dijon),
          troche soli i pieprzu. Wlewam octu winnego, powiedzmy 3-4 lyzki. Mieszam lyzka,
          poczym dolewam oleju (arachidowego tutaj, rzepak-colza-candula w Wwie), mieszam
          i jak konsystencja mi sie podoba, i smak tez to stop. Jak nie to dodam octu czy
          czegotam.

Vinegrette uzywamy tutaj codziennie, do saladek z jarzyn (zielona, pomidory,
          avocado, cykoria, ...).

Moj maz woli olej z oliwek, wiec jego wersja jest z oliwa z oliwek.
        • dziuunia Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 17:39
          Robię mniej więcej tak jak już Ela napisała.Dodaję jeszcze czosnek ale też nie
          zawsze.Takie 'książkowe' proporcje dla winegretu są następujące:na 1 łyżkę octu
          2 łyżki oleju i 1 łyżeczka musztardy,ale w zasadzie trzeba się kierować smakiem
          i własnymi upodobaniami.Główna zasada przy mieszaniu jest taka żeby najpierw
          zmieszać do rozpuszczenia soli i cukru czy miodu wszystkie składniki,a dopiero
          dodawać ciągle mieszając oleju lub oliwy.Utworzy się wtedy gładka emulsja.
          • dagab3 Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 17:39
            dziękuję bardzo :)
    • egipcjanka15 Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 16:57
      Winny i balsamiczny do salatek (w sosie winegret)
      Balsamiczny do pomidorow z mozarella, a w sezonie do truskawek z czarnym
      pieprzem
      Octowy do roznej chinszczyzny (np. smazonego ryzu, ktory czesto robie)
      • emka_1 Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 17:12
        ryżowy chyba?:)

podobnie, poza tym ocet winny jasny do zakwaszania np. młodej kapusty duszonej,
        do karpia na niebiesko (oprócz soku z cytryny) czerwony do buraczków, czerwonej
        kapusty, barszczu ( bo bez zakwasu robię).

spirytusowy do marynat, do pokropienia galarety (półśrodków nie uznaję), no i do
        celów niekulinarnych typu usuwanie kamienia, mycie cegiełek, neutralizowanie zasad:)
        • egipcjanka15 Re: Do czego ocet winny? 29.10.04, 10:59
          hihihi, jasne, ze ryzowy. Ocet octowy, hmm, o czym to ja myslalam piszac ten
          post?
    • Gość: marghe_72 Re: Do czego ocet winny? IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 17:29
      octów mam kilka : ryzowy, winny z białego i czerwonego, balsamiczny,
      truskawkowy i malinowy (ten własnej roboty..)

stosuję głownie do salat i marynat.
    • dagab3 a jak długo można trzymać tego typu octy? 28.10.04, 17:39
      I gdzie się je przechowuje??
      Bo chyba po pierwszym pójdę na zakupy ;)
      • Gość: marghe_72 Re: a jak długo można trzymać tego typu octy? IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 17:40
        razem z oliwą :))))

czyli u mnie - w szafce
        Jak długo?
        hmm nie wiem.. za szybko zuzywam
    • amused.to.death Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 19:02
      ja używam do:
      sałatek (vinegret), innych sosów nie robię
      ryb - tzn. polewam panierkę octem

dosyć szybko mi się zużywa.
      • camilen Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 19:07
        Dzień przed smażeniem piersi z kurczaka polewam go octem winny (tropszeczkę!).
        Jest wtedy bardziej kruchy i wydaje mi się bardziej soczysty.
        • thiessa Re: Do czego ocet winny? 28.10.04, 19:54
          O rany a dla mnie jest to produkt kompletnie nie nadajacy sie do niczego.
          Kiedys probowalam i nigdy wiecej! Wszystko jadno do czego by go nie dodac,
          zaraz cala potrawa zmienia smak na octowy, nawet od paru kropel. Winegret robie
          tylko i wylacznie z oliwy z oliwek, cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Resztke
          tego co mialam w lodowce wywalilam, bo wiedzialam, ze nigdy juz go nie uzyje. A
          nawet jakis wymyslny byl z czosnkiem i estragonem chyba.
          • marghe_72 Re: Do czego ocet winny? 29.10.04, 12:52
            Thiessa a jaki mialaś?
            Niektóre winne faktycznie do niczego sie nie nadają
            Ale juz taki balsamiczny to poezja :)
            • thiessa Re: Do czego ocet winny? 29.10.04, 15:47
              Kamis chyba to byl.
            • Gość: bazylka Re: Do czego ocet winny? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 16:01
              ja też robię vinegret z cytryną zamiast octu (choć wtedy już jego nazwa jest
              nieuprawniona zupełnie)
              nie jestem zagorzałą przeciwniczką octów winnych ale też mogę bez nich żyć
              szczęśliwie
              a dodawanie octu balsamicznego na siłę do różnych potraw doprowadza mnie do
              rozpaczy, bo bardzo dobra rzecz o ciekawym smaku staje się
              natychmiast "balsamiczna". jestem raczej ostrożna z używaniem tak dominujących
              smaków w kuchni (np. sałatka z octem balsamicznym przestaje smakować sałatką, a
              zaczyna czymś zupełnie innym - kwestia gustu, czy to komuś odpowiada, czy nie)
    • Gość: jacekf Re: Do czego ocet winny? IP: 81.210.22.* 29.10.04, 11:13
      Do tego wszystkiego co inni tutaj, choc do vinegreta tez uzywam tylko cytryny -
      do tego sosu do sałat. Ale zawsze kilka kropel choc do marynat do mięs.
      Natomiast przydaje sie tez do błyskawicznego usuwania brzydkich zapachów w
      lodówce (jak np zaskoczy mnie swym rozwojem jakis mocny ser :-)) - na plaskim
      spodeczku na godzine wstawiam wlasnie winny ocet - kilka lyzeczek. I dziala!
      Smacznego
      • Gość: nana Re: Do czego ocet winny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 20:51
        wlej łyzke octu do garnka i dodaj łyzeczkę cukru i to odparuj potem możesz to
        dodać do sosu pomidorowego ma ciekawszy bukiet
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka