tichauer Zebranie Wspólnoty 4PR IA 17.11.09, 10:57 Termin to dzisiaj, czyli wtorek 17.11., godz. 17.00 w Technikum Budowlanym przy ul. Edukacji 11. Należy przynieść akt notarialny do wgladu, najlepiej od razu z kopią. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Zebranie Wspólnoty 4PR IA 18.11.09, 08:29 Jestem naprawdę zbudowany postawą sąsiadów. zebranie było wazne z punktu widzenia wymogów formalnych i poszło jak burza. Był czas na głosowania (to, co było istotne przegłosowaliśmy, to co może jeszcze poczekać odłozyliśmy w czasie do dodatkowego doprecyzowania), był czas na dyskusje - jak to w demokracji nie było pełnej jednomyślności, ale przebiegła ona w pełnej kulturze. Ogólnie było merytorycznie i konstruktywnie, to zebranie daje moim zdaniem dobre rokowania na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obruszona Proszę nie wycierać smarków w windzie o przyciski IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 16:48 Wasz palec też może w to trafić. Ktos miał tu racje wiocha i słoma z butów.I pety po papierosach też nie do windy. Obrzydliwe. Smarka sie w chusteczkę to tak gwoli przypomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A H1 N1 Re: Proszę nie wycierać smarków w windzie o przyc IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 22:12 to ja rozniosłam zaraze w windzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Proszę nie wycierać smarków w windzie o przyc IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 22:53 W garazach sa swietlowki wiec tam jest ok. Na klatkach musza byc zarowki (niestety), poniewaz swietlowka swieci pelna moca po 5 minutach a na klatce swiatlo sie zapala na jakas minute a pozniej gasnie. Podczas ten chwili swietlowka swieci z polowa mocy i bedzie ciemno :) Ale nie ma to zadnego znaczenia dla oswietlenia zewnetrznego, poniewaz jest ono zapolone raz i swieci sie dlugie godziny. Jak kolega wspomnial mozna wymienic zarowki 60 w na swietlowki 18w. Raz oszczednosc a dwa wiecej swiatla w tym ciemnym osiedlu. 1 kWh kosztuje raczej ponad 60gr a nie 50, wiec zysk jeszcze wiekszy. A swietlowka kompaktowa kosztuje chociazby w obi ok. 7-8zl za polska, chinska produkcje. Nikt nie mowi o Osram, bo i po co. Jak dla mnie same plusy. Chetnie sie zloze z kilkoma sasiadami na wymiane tych zarowek, bo pomieszkam tu troche i napewno sie to zwroci w 1 sezon. Moze to nie sa wielkie zyski ale po co przeplacac za takie cos. Poza tym, mozna zalozyc swietlowki 18w i bedzie jeszcze jasniej. Jednak ciezko wspolnie cos wypracowac, takie mamy spoleczenstwo wiec chyba jedyna nadzieja w rozmowie z Lokum jak sie wszyscy zgodza :) Jestem przekonany, ze koszt takiej wymiany wszystkich zarowek nie przekroczy 100zl! Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Wymiana żarówek na świetlówki 18.11.09, 23:02 Ja także jestem za wymianą. To co odstawił Murapol to jest kpina. To samo dotyczy żarówek w lampach przy wejściu do klatek schodowych. Myślę, że Lokum może się tym bez problemu zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnucy Rada Osiedlowa IP: *.chello.pl 18.11.09, 23:04 www.youtube.com/watch?v=EnCM5jeS-xk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Rada Osiedlowa 18.11.09, 23:41 ;D 10/10 O demontażu anten satelitarnych z elewacji na zebraniu wspólnoty było. Ale do telewizji osiedlowej jeszcze nie doszliśmy ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Rada Osiedlowa IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 23:53 chodź zdemontuj życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Rada Osiedlowa 19.11.09, 00:31 Sąsiad zwarty i gotowy do walki nie wiadomo o co, byle we własnym interesie. Na zebraniu była rzeczywiście mowa o demontowaniu anten satelitarnych, ale nie dotyczyło to 4PR. Jedna ze wspólnot coś takiego przeprowadziła, bo anteny zamocowane do elewacji powodowały przeciekanie ścian. Nie wiem, z jakiej wspólnoty jesteś, jeśli jednak z bloku 143- to polecam zapoznanie się z par. 12.2 Regulaminu Porządku Domowego, jaki został uchwalony. Sposób egzekwowania tego zapisu, to jest zupełnie inna historia. Niemniej obowiązuje on solidarnie wszystkich współwłaścicieli. Przynajmniej teoretycznie. Robisz jak chcesz, ale zasada "każdy sobie rzepkę skrobie" może kiedyś zadziałac przeciwko Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
pio55555 Re: Rada Osiedlowa 19.11.09, 19:09 Sąsiedzie Tichauer - dostałeś może moją wiadomość? Wczoraj wysyłałem, i nie wiem czy dotarła (to nie był mail tylko wiadomość wysyłana z poziomu forum gazety). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no wymieńcie Re: Wymiana żarówek na świetlówki IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 23:21 wymieńcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Zebranie Wspólnoty 4PR IA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.09, 17:01 Faktycznie zebranie wspólnoty 4 PR IA miało dosyć budujący charakter, rozumiem że zebranie wspólnoty z bloku 5 i 3 tj. 4 PR I, nie bardzo wyszło sądząc po opiniach. Myslę jednak że warto na takie spotkania chodzić i mieć mniejszy lub większy wpływ na to co się dzieje na osiedlu. A tak na marginesie czy orientujecie się Państwo czy pomiędzy budowanym obecnie blokiem 1, a istniejącymi już blokami 4 i 5 ma powstać kolejny blok??Gdyż z makiety i planu wynika niestety że tak tylko sądząc po ilości miejsca jakie tam zostało to nie bardzo mogę to sobie wyobrazić, chyba że plany uległy zmianie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Zebranie Wspólnoty 4PR IA IP: 188.33.7.* 18.11.09, 17:23 w sprawie bloku: pytałam kiedyś w biurze Murapolu i niestety potwierdzili, że powstanie tam kolejny blok. Ciekawe kiedy i gdzie a przede wszystkim czy w ogóle zbudują plac zabaw dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Zebranie Wspólnoty 4PR IA IP: *.kompus.3s.pl 18.11.09, 17:33 po co plac zabaw? tylko dzieciaki beda hałasowac i pijusy sie schodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Zebranie Wspólnoty 4PR IA IP: *.chello.pl 18.11.09, 19:11 Mi tez powiedzieli, ze blok bedzie a jedynke buduja wczesniej ze wzgledu na powierzchnie handlowe. Co do zagospodarowania powierzchni między budynkami i placu zabaw - takowy jest chyba tylko na makiecie, nie licz na to, ze Murapol go zrobi, ja nigdzie nie slyszalem aby mieli go zrobic. A nawet jesli pewnego dnia okaze sie, ze wspanialomyslny pan dyrektor, postanowi takowy plac zabaw zrobic to patrzac na to jak zrobil oswietlenie osiedla (ktorego tez mialo nie byc) balbym sie tam wysylac wlasne dzieci... Osobiscie jestem "za" placem zabaw i jakimis laweczkami na terenach "ogrodkowych", nawet jesli ktos nie ma jeszcze potomka to zapewne predzej czy pozniej miec go bedzie, i fajny plac zabaw przydalby sie na osiedlu zeby dzieciaki nie biegaly po budowie albo osiedlach obok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatuj Budynek nr2 IP: 81.219.92.* 18.11.09, 19:49 Wątpię, żeby Murapol z budynku zrezygnował. Z planu wynika, że będzie odpowiadał podwójnej wielkości budynkowi Bielska 139. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Jak to czytam to mnie mdli IP: *.kompus.3s.pl 19.11.09, 09:36 Nie po to kupiłam tu mieszkanie by się udzielać. Poczytałam to forum od paru tygodni wstecz i ciągle widzę tych samych. Tichauer na sołtysa i się zrealizuje wewnetrznie bo widać nudzi się. Zróbcie system zakazowo nakazowy i równe mundurki. Więcej Was nie czytam bo jesteście monotematyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jak to czytam to mnie mdli IP: *.146.92.74.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.11.09, 10:11 Za to ty sprzedalas(es) stodole, wprowadzilas(es) sie na 4PoryRoku i stare nawyki pozostaly, ze mozesz sobie robic co Ci sie podoba, bo jestes panem i wladca calej posesji a blok traktujesz jako swoj palac - wszak zaplaciles(as). Jak zaplacisz 4MLN zl i bedziesz udzialowcem w 100% to sobie mozesz porzadzic i nawet trawniki przemalowac na czerwono jak lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CPR1 Zebranie Wspólnoty CPR1 IP: *.unregistered.media-com.com.pl 19.11.09, 14:55 Gratulacje dla całej pierwszej klatki z budynku 145, a w szczególności dla Pani "Dyrektor" - która przyszła na to zebranie w jednym celu ... Ja poddaje pod głosowanie, aby cała pierwsza klatka stworzyła swoją własną wspólnotę i wygrodziła się od reszty murem kamiennym, a nie takim sobie drewnianym płotem, jak dotychczas. Dlaczego Wspólnota z bloku nr 4 potrafiła się zebrać na zebraniu jak ludzie, przegłosować stosowne uchwały (bądź wnioski - jak Pani Dyrektor woli), nawet te w zakresie płacenia przez M kosztów zarządu nieruchomością wspólną za mieszkania nie sprzedane. I co? Idą do przodu - bo my dzięki Pani "D" jesteśmy dalej w plecy o kolejne miesiące, a M śmieje się nam w twarz. Przecież SM Lokum działa na rynku nie od wczoraj, a my nie jesteśmy jej pierwszą i jedyną wspólnotą. Jakby rzeczywiście zarządzali wszystkimi tak źle, jak nami, to przecież wszyscy już dawno by zrezygnowali z ich obsługi. Podejdźmy do tego jak ludzie dorośli - wyznaczmy kolejne zebranie, jak ktoś ma jakieś wnioski to niech stosownie wcześniej zgłosi to do Spółdzielni, aby Spółdzielnia mogła nas też wcześniej poinformować o tym i przyjdźmy na to spotkanie przygotowani i wiedzący czego chcemy. O ile ktoś przyjdzie wogóle na kolejne spotkanie, gdyż po pierwszym wielu z nas miało dość słuchania przepychanek Pani "D" względem SM Lokum ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z 145 Re: Zebranie Wspólnoty CPR1 IP: *.146.129.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.11.09, 15:02 Szanowny kolego a możesz mi wyjaśnić co to konkretnie za babsko? I co takiego zrobiło na zebraniu wspólnoty? Sam jestem ze 145 i pewnie mam nieprzyjemność mieszkać obok. Gdzie konkretnie ona przebywa? Parter? Dlaczego na zebraniu nikt nie zareagował na takie chamstwo i nieokrzesanie? I cóż to za "derektorka" wielka? Czy ona jest tu jakimś zarządcą osiedla? Pytam poważnie, bo niestety z pewnych ważnych względów nie mogłem się udać na to nasze zebranie. Ale jeśli będzie ono powtórzone to na pewno się wybiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuu Re: Zebranie Wspólnoty CPR1-co to za Dyrektorka??? IP: *.kompus.3s.pl 19.11.09, 19:27 Normalnie ciekawość mnie skręca;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tade Re: Zebranie Wspólnoty CPR1-co to za Dyrektorka?? IP: *.chello.pl 19.11.09, 22:25 Tejemnicza "Pani Derektor" to szefowa tyskiego MZBMu. Bardzo mnie interesuje, czym się kierowała dokonując zakupu właśnie na naszym osiedlu. Przecież w jej zasobach znajduje się tyle luksusowych apartamentowców, o których standard z roku na rok podnosi się dzięki projesjonalnemu zarządowi... tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/54925,mieszkancy-nie-chca-placic-za-ich-zdaniem-zbyt-kosztowne,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Zebranie Wspólnoty CPR1 IP: *.chello.pl 19.11.09, 22:39 Kolego/Koleżanko, A to dlaczego klatka 145 powinna stworzyć własna wspólnotę? Czy Pani Dyrektor Janeczko zamieszkuje w tej klatce? A jeśli tak to co, myślisz, że wszyscy są tacy jak ona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 20.11.09, 22:45 wiadomosci.onet.pl/2682,2082076,ekskluzywne_getto_w_centrum_stolicy,wydarzenie_lokalne.html to juz nie modne a wy idziecie w płty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.chello.pl 20.11.09, 23:02 Wszystko zalezy od wykonania. Widzialem kilka osiedli gdzie ogrodzenie zrobione jest rewelacyjnie, nie wyglada jak mur i wrecz dziala wizualnie na korzysc osiedla. Widzialem tez szkarady, ktore wygladaja wlasnie jak ogrodzenie getta... Znajac Murapol mozna sie domyslic, ze pojda na latwizne i postawia jakas druciana siatke wiec moze i lepiej wymienic ogrodzenie na dyskretny monitoring. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 20.11.09, 23:30 ja właśnie wolałabym monitoring... a nie robienie getta... bo jak oni wywalą ogrodze nie to bedą przyjeżdżac małpy w klatce ogladać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodzenie Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 21.11.09, 12:51 Kolego "aaaa", ktory nie odwazy sie nawet podpisac ja kupowalem tutaj mieszkanie ze wzgledu na ogrodzenie! Bylo w projekcie i domagam sie wykonania tego za co zaplacilem. A Ty skoro nie chcesz ogrodzenia a wiedziales, ze bedzie to droga wolna - mozna bylo wybrac Kombud! Czekaz tez na brame na osiedle. Jak Tobie nie zalezy na bezpieczenstwie, braku menelstwa, zlodziejstwa, pijaczkow, smieciazy i innej masci zulerni i wandali to nie narzucaj woli innym. Jedyne ogrodzone osiedle w Tychach i tylko dlatego je wybralem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodzony !!!!!!! Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 21.11.09, 15:12 !!! to sobie rolety antywłamaniowe załóz jak sie boisz żuli meneli i reszty. Byś ich wspomógł a nie mury budował ... Mury juz były chcesz się trzymac w zasiekach to sobie na balkonie strzelnice zrób ..aspołeczniku ... Europa sie otwiera a ten chce sie grodzić... Gdzie Ty żyjesz człowieczku , nie ta epoka. Popiera AAAA;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogordzenie Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 21.11.09, 21:20 Awanturnicy ktorzy maja cos do ogrodzenia. Krotkie pytanie - po co kupiliscie akurat tutaj mieszkanie WIEDZAC, ze tu ogrodzenie bedzie? Ja wiedzialem i tego chcialem. Jak sie nie podoba macie wybor. Ja tez mialem i wybralem to osiedle. Nie podoba sie to WYPAD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodzenie Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 21.11.09, 21:23 Pewnie ta mniejszosc co tutaj pisze niechetnie o ogrodzeniu to ZLODZIEJE i MENELE ktorzy sie go obawiaja! Jak wtedy beda uciekac zajmujac sie swoim zlodziejskim fachem. Macie problem, bo ogrodzenie jest i bedzie jeszcze lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.chello.pl 21.11.09, 21:33 fajna społeczność... juz sie wyzywacie od żuli i złodziei.. miła perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AtyOgrodzenie Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.kompus.3s.pl 21.11.09, 15:17 "Ogrodzenie" na super nazwisko podpisałeś sie na max.Bujaj sie z tym swoim płtem i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnucy Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.chello.pl 21.11.09, 15:47 Na forum ujawnił się osobnik, którem próbuje wyrazić żal z powodu ogrodzenia naszej nieruchomości. Być może jest to ta sama osoba, która wcześniej w okresie awarii bram garażowych manifestowała swoje niezadowolenie siusiając na posadzkę miejsc postojowych. Przykro nam drogi "sąsiedzie", że nie będzie już w krótce skracać sobie drogi na leśną polankę w celu wytrąbienia jabola. Niestety, w krajach, gdzie nie ma powszechnego dostępu do broni palnej prywatne posesje są grodzone. Wyjątkiem jest np. Szewcja ale tam gęstość zaludnienia to 20os./km2 a ziemia jest w rękach prywatnych. W razie niezadowolenia możesz tam wyemigrować. Tam napewno Cię "wspomogą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator CPR Re: Popatrzcie sobie na wasze grodzenie osiedla IP: *.chello.pl 21.11.09, 18:37 Powtórzę raz jeszcze to, co było już powiedziane: jednym z argumentów jakie przemawiały za wyborem tego miejsca, było własnie ogrodzenie osiedla (poza tym architektura budynków, położenie, i inne). Dlatego będę żądał wykonania tego ogrodzenia zgodnie z projektem jaki został mi przedstawiony. A jeśli sie komuś nie podoba to wynocha; każde inne osiedle w tym mieście jest bez płotu, wiec będziecie się mogli asymilować ze społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Ogrodzenie osiedla 21.11.09, 23:32 "aaaa" to pewnie 'ania'. Dyskusja w tym temacie już była, i to właśnie 'ania' była przeciwko, pisała o zasiekach, gniazdach karabinów maszynowych i wychodzeniu z psem do lasu. Jeszcze jedno ogrodzone osiedle ma w Tychach powstać - obiekty PB Feniks, Skalna - Jaśkowicka. Na ich stronie przeczytałem, "ogrodzenie z siatki rozpiętej na spłupkach zapewnia bezpieczeństwo i intymność" :D. Mam nadzieje, że Murapol bardziej się wysili. Chociaż to chyba płonne nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Oświetlenie Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 22.11.09, 20:50 Witam, co prawda był juz na forum poruszany wątek naszego "wspaniałego" oświetlenia osiedla, ale piszę ten post w celu zaprotestowaniu traktowania nas miszkańców jak jakiś debili. Nachodzi mnie ochota odkręcenia tych wszystkich plastików z żarówkami i rzucenia pod drzwi Murapolu. Dla mnie jest to skandal jak Murapol nas potraktował, takie ośiwtlenie nie przyśniło by mi się w najczarniejszych snach. Oni myślą że jest po sprawie. Zróbmy razem coś z tym problemem. To jest skandal w biały dzień. Boję się co może być z dalszymi projektami wewnaątrz osiadla. SKANDAL SKANDAL SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Oświetlenie Tychy - murapol - 4 pory roku 22.11.09, 21:18 Muszę przyznać, że w tym wypadku nie mam pomysłu, jak wymusić od Murapolu wymianę tych lampek ogrodowych na jakieś normalne latarnie. Chyba w późniejszym terminie trzeba to będzie zrobić z funduszu remontowego. Niech Murapol na fundusz przynajmniej wpłaca. W Krakowie na osiedlu na ul. Chełmońskiego postawili te same latarnie, dyrektor powiela 'sprawdzone' wzory. W KRK notorycznie taranpowali je samochodami, dlatego trzeba je zabezpieczać aktualnie donicami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Oświetlenie Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 22.11.09, 21:19 Zgadzam sie. Co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Oświetlenie Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 22.11.09, 22:03 Lokator, gdzie to masz zapisane w umowie , jaki typ oswietlenia bedzie zamontowany? jak nie masz to wyzal sie zonie w rekaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , ogrodzenie IP: *.chello.pl 22.11.09, 22:39 ludzie nie róbmy problemu i podziału społecznego ogrodzenie dzieli wprowadza granice wyglada jak wiezienie jest po prostu ZBEDNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: ogrodzenie IP: *.kompus.3s.pl 22.11.09, 22:53 Kolego ws oczywiste jest, ze budujac osiedle developer powinien zapewnic mieszkanca podstawowa infrastrukture! A nalezy do niej rowniez oswietlenie. Wg ciebie powinien stac sam blok otoczony blotem bez chodnikow, zieleni itd.?? A co do ogrodzenia to jak sie komus nie podoba to sie moze stad wyniesc! Najlepiej na blokowisko z wiezowcami z lat 80, tak ludzie sie w pelni integruja i nie ma zadnych ogrodzen! Co macie niektorzy na sumieniu, ze sie tak tych plotow boicie? A moze biedactwa nie wiedzialy, ze od poczatku w zalozeniach to osiedle mialo byc ogrodzone. Nie mozecie zrozumiec, ze dla wielu ogrodzienie bylo jednym z powodow wyboru akurat tego osiedla?? Ale na szczescie ono jest! Jeszcze beda bramy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnucy Re: ogrodzenie IP: *.chello.pl 22.11.09, 23:36 Gość portalu: , napisał(a): > ludzie nie róbmy problemu i podziału społecznego ogrodzenie dzieli > wprowadza granice wyglada jak wiezienie jest po prostu ZBEDNE W ramach walki z podziałami społecznymi i przełamywania granic międzyludzkich postanowiłem jutro wyburzyć ściany nośne, które odseparowały mnie od sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ogrodzenie IP: *.kompus.3s.pl 23.11.09, 07:16 jak to ogrodzenie bedzie takie jak latarnie to faktycznie spełni swoje funkcje. nie bądźcie śmieszni jak to co stoi po 30 zł za metr jest ogrodzniem to sorry on spełnie funkcje odtraszające i prewencyjne swym wygladem. I faktycznie jak juz sie wyzywać od żuli i złodzieji to co bedzie dalej???? powodzenie "Wspólnoto" Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ogrodzenie 23.11.09, 08:30 Kolego, przypomne tylko krótko sprawę juz poruszoną na tym forum - sprawdź umowę, Ty już ZAPŁACIŁEŚ za to ogrodzenie, a teraz piszesz, że jest zbędne????? Nie słyszałem jak na razie , aby Murapol zwracał za jakiekolwiek niezrealizowane zobowiązania. W ramach zacierania podziałów społecznych proponuję Ci zatem np. wyrzucenie drzwi wejściowych do mieszkania - na oko one też nie wydają mi się zbyt wiele warte. Będziesz miał doprawdy atmosferę pełnej otwartości wokoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: ogrodzenie IP: *.kompus.3s.pl 23.11.09, 10:37 Nie chodzi o brak ogrodzenia tylko o jego odpowiednik w postaci zabezpieczenia elektronicznego i z tego, co rozumiem tej osobie tez o to chodzi. Chodzi o szpetotę siatki i tak naprawdę jej nieestetyczny wygląd to wszystko. Chodzi o wejście w XXI w a nie w siaki. Idea zabezpieczenia jest mi naprawdę miła. Na zdrowy rozum, jaka przeszkoda jest obecnie istniejący płot???? Nikt nie neguje poczucia bezpieczeństwa, wbrew pozorom zabezpieczenie elektroniczne jest bardziej skuteczne niż. tradycyjny płot.... A tak nawiasem to podobno w myśl filozofii wschodu najbardziej okradzenia boi się "Złodziej" i to on stawia wysokie płoty;)))) A tak nawiasem i tak nie wiem czy jest o co kopie kruszyć. Bo widząc zapał M ... potrwa to pewnie i tak z kolejny rok;(( Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ogrodzenie vs. monitoring 23.11.09, 13:16 Monoringu od Murapolu na pewno nie dostaniemy. Osiedle miało tylko byc przygotowane do montażu monitoringu. Nawet, jeśli cos by zamontowali, to w standardzie tych ogrodowych lampek, obawiam się. Co do siatki - to mam nadzieję, że to tylko prowizoryczne ogrodzenie, jednak znając "standard Murapol" wcale tak być nie musi. Ogrodzenie z siatki jest rzeczywiście do niczego. W chwili wolnej popatrzę w projekt - jak ma wyglądać ogrodzenie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do .pafnucy Re: ogrodzenie vs. monitoring IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:32 Czekam kolego aż te sciany wyburzysz!!!!!!!!!Wielcy Panowie będą sie chwalic ze mieszakja na osiedlu ogrodzonym....smiechu warte!!!!Polaczek z XXI wieku!!!!otwórzcie oczy ludzie..... i co z tego ze w umowie było iż to ma być osiedle ogrodzone....rzecz w tym czy to ma sens....istnieje prawna opcja żeby te warunki zmienić jeżeli co poniektórzy się tak tego kurczowo tego trzymają.Europa to juz przerabiała 10 lat temu, uczymy się na błedach innych o ile to jest możliwe....Pozdrawiam normalnych......ogrodzone osiedle siatką drucianą hehe co za........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: ogrodzenie vs. monitoring IP: *.chello.pl 24.11.09, 01:55 Nie ma co się sprzeczać. Teren ogrodzony był w standardzie więc go będą musieli zrobić choćby chciała tego tylko jedna osoba a ta się na pewno znajdzie, pytanie tylko jak to zrobią. Jeśli ma to być druciana siatka jak obecnie to zgłaszam się na ochotnika do rozbierania takiego badziewia, jeśli zrobią coś ładnego i nie stwarzającego wrażenia muru jestem jak najbardziej za. Doświadczenie podpowiada, że jednak będzie coś w stylu Murapolu, czyli obrazowo mówiąc do dupy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafnucy Re: ogrodzenie vs. monitoring IP: 93.179.216.* 24.11.09, 08:19 Ogrodzenie osiedle 4PR w Bielsku: murapol.pl/img/51297098etap%20I%20-102-me.jpg murapol.pl/img/HPIM3042.JPG to nie jest wizualizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: ogrodzenie vs. monitoring IP: *.chello.pl 24.11.09, 15:06 Takie ogrodzenie to ja rozumiem. Ale nie sądzę aby zrobili coś podobnego, bo przecież siatka jest tańsza - patrz przykład oświetlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUR Re: ogrodzenie vs. monitoring IP: *.kompus.3s.pl 24.11.09, 15:08 Jak dla mnie może być ceglany mur na 2 metry! Przynajmniej ciekawscy nie będą zaglądać a patologia społeczna się zbliżać, jestem z tymi co chcą porządne ogrodzenie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ogrodzenie vs. monitoring - info z Krakowa 24.11.09, 22:40 Siatka, oplaty, parkowanie i prosba do "Szeryfow" Autor: Gość: Sebastian Wach IP: *.237.spine.pl 24.11.09, 22:26 Z tego co sie orientuje, to dzialka przylegajaca do naszego osiedla nalezy do Murapolu, ktory planowal kiedys rozbudowe osiedla (czy dalej planuje, to juz inna sprawa...), stad nie zamontowano tam ogrodzenia ze sztachet, a jedynie siatke... Niestety jak wiadomo - prowizorki sa najtrwalsze... Brama zostala pozbawiona sztachet przez Jamroza [zarządcę nieruchomości], gdyz dzialaly one jak zagiel i brama kilka razy spadla z mocowan. Generalnie też nie mają tam wesoło na osiedlu, głównie ze wzgledu na mieszknców, którzy nie wykupili miejsc w garażach i parkują auta pod oknami jak popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ogrodzenie vs. monitoring 24.11.09, 21:49 Kolego, w którym bloku kupiłeś mieszkanie? Gdybyś poczytał to forum dokładnie doszukałbyś się pewnych wątpliwości w temacie ogrodzenia osiedla. Jednak pewien zwiększony poziom bezpieczeństwa przeważył. Odpowiedz Link Zgłoś
zaporozec_sti Re: Oświetlenie Tychy - murapol - 4 pory roku 27.11.09, 19:43 Od paru dni nie świecą już latarnie przed klatką 139. Dodatkowo zepsuł się czujnik ruchu od oświetlenia w garażu. Przeraża mnie tandeta i partanina. Mocowanie Bramy garażowej sam dokręcałem, bo można było większość śrub rękami odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Artykuły o osiedlu w tygodniku Twoje Tychy. 24.11.09, 22:27 Zaniemówiłem po lekturze planów Murapolu w zakresie osiedla: "Poza tym wzdłuż Alei Bielskiej i ulicy Sikorskiego planujemy kolejną inwestycję. W pasie drogowym, z własnych funduszy,[czyli naszych] chcielibyśmy wybudować społecznie dodatkowe parkingi oraz dodatkowy wjazd od ulicy Sikorskiego w celu usprawnienia komunikacji na osiedlu. Mamy nadzieję, że uda nam się to zrobić przy wsparciu administracyjnym Urzędu Miasta Tychy i Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów w Tychach." Z drugiej strony place zabaw dla dzieci bedą "w ramach możliwości". Może najpierw dokończyliby to, co jeszcze nie jest gotowe? Polecam: www.tychy.pl/twojetychy/twoje_tychy_105.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Artykuły o osiedlu w tygodniku Twoje Tychy. IP: *.chello.pl 25.11.09, 12:43 A najlepszy jest tytuł artykułu "Cel: zadowolenie klienta" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedle Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 03:14 Z artykułu o osiedlach zamkniętych "Argumenty za zamkniętymi osiedlami najczęściej artykułowane to te, że mieszkańcy takich osiedli czują się bezpieczniej, nie są narażeni na spotkanie z menelami, pijakami, i złodziejami, a samo osiedle jest znacznie czystsze od tych publicznych". Czyż nie ma w tym racji? Ogrodzenie jakie by nie było jest świetnym rozwiązaniem byle tylko było. A do tego szczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 11:21 Postawcie popaprańcy palisade z fosą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 14:17 Tola ty jestes popaprancem nr 1. Wypad chamie z forum i osiedla najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do do Tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 19:06 spadaj biedaku kredytowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Monola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 25.11.09, 19:45 Witam, Ponieważ nie umiemy dojść do porozumienia ws ogrodzenia i innych problemów oraz wobec tego, że nasze zebranie wspólnoty skończyło się fiaskiem, proponuję, żeby wspomiane zagadnienie i wszystkie inne pomysły rozwiązywać na zasadzie tzw. "ustawek". Jest to prosta sprawdzona metoda. Po prostu dzielimy się na dwie grupy: jedna "ZA", druga "PRZECIW" i zaczynamy się okładać. Wszystkie chwyty dozwolone. Strona która się szybciej wycofa z pojedynku przegrywa. Tutaj przykład: video.google.com/videoplay?docid=699910082020477552# Zapraszam zainteresowanych jutro o 18.00 na łączkę pod lasem. W czasach wczesnej podstawówki chodziliśmy tam z kolegami na tzw. brzózki i podobnie rozwiązywaliśmy z dużą skutecznością powstałe konflikty. Myślę, że to pomysł w sam raz dla nas - uczestników tego forum. To do jutra! A kto nie przyjdzie ten cykor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 20:33 Niestety tola jest tylko mocna w gebie przez internet i napewno nie przyjdzie. Jedynie przez swoj komputerek moze wyzywac ludzi chcacych ogrodzenia od popaprancow. Chetnie bym sie spotkal z tola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10/10 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 20:39 dobre... dawno sie tak nie umiałem.... wchodze ale nie mam łysych kolegów na proteinach i innych swiństwach;))))) ty kogos przyprowadzisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 20:42 to ja jestem za murem i zasiekami . zaraz trzeba było to video puścić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 21:00 To ci co sa za murem niech ubiora jakies zielone koszulki a ci co sa przeciw ogrodzeniu czerwone, zeby wiedziec kto ma na kogo naparzac. Chyba, ze jakies inne propozycje podzielenia teamow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 21:56 każdy nawala kazdego.ale jazda;))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.11.09, 21:57 jakby to moja mam zobaczyła, poważni ludzie;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? IP: *.kompus.3s.pl 26.11.09, 19:47 sądzicie że jest lepiej z tymi latarenkami? bo jak dla mnie to takie samo bagno jak było , szkoda na to pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? IP: *.kompus.3s.pl 26.11.09, 20:33 A co ma być? Słupy jak na stadionie z 20 halogenami, żeby było jak w dzień? Dla mnie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? IP: *.kompus.3s.pl 27.11.09, 18:31 Łokropne to osiedle ,co za zadupiewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 18:48 Mnie też się oświetlenie pod względem wizualnym podoba, nieco gorzej z jakością. Po cholere nam jupitery......:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaporozec_sti Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? 27.11.09, 19:51 Od paru dni nie świecą już latarnie przed klatką 139. Dodatkowo zepsuł się czujnik ruchu od oświetlenia w garażu. Przeraża mnie tandeta i partanina. Mocowanie Bramy garażowej sam dokręcałem, bo można było większość śrub rękami odkręcić. Dodatkowo dzisiaj zabrali się za elewacje kondygnacji garażowej. O dziwo zaczeli od pierwszego bloku w którym nie ma jeszcze oddanego garażu. Wygląda na to że styropian obiją jakimiś deseczkami i zakonserwują je jakiś badziewiem. tak że po roku będzie z tego pruchno. Po tym co się tutaj dzieje nie oczekuje że będzie to coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Tychy - murapol - 4 pory roku Oświetlenie ??? IP: *.kompus.3s.pl 27.11.09, 20:45 Chowają te wycieki. Trzy zimy i się ten betonek rozkruszy i pewnego poranka będziemy piętro niżej a z autek będą znaczki;)))))) Pewnie wytrzyma do końca gwarancji... wkońcu policzyli -lol- Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Ustawka 27.11.09, 20:35 Cze Tola, konsultowałem z kolegą kibicem ARKI, Lechia dostaje zawsze w czapę. Więc dla drużyny za ogrodzeniem podejmuję się załatwić "plecy"z ARKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;))))) Re: Ustawka IP: *.kompus.3s.pl 27.11.09, 21:58 się cholera nie znam ... kto z kim trzyma...Ale pogadm z zaprzyjaźnionymi mysliwymi ... chłopaki postrzelają do goryli z miłą chęcią... Kibole wkońcu nie są pod ochrona i wolno polować bo co nie jest zabronione jest dozwolone;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewyspany Re: Ustawka--ja ustawię zaraz wiertaczy sobotnich IP: *.kompus.3s.pl 28.11.09, 14:06 Czy jest jakis peragraf zabraniający wiercenia i głosnych prac w soboty ,niedzielę i święta???? No przepraszam że się czepiam ale jest cały tydzień na pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ustawka--ja ustawię zaraz wiertaczy sobotnich IP: *.kompus.3s.pl 28.11.09, 18:45 Nie ma, moga chamy wiercic codzien do 20 wg prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku 28.11.09, 22:59 Zastanawiam się, czy Murapol nie wystąpił może o status Organizacji Pożytku Publicznego. Polecam: murapol.pl/news/63/15/Skwer-z-fontanna-na-osiedlu-Cztery-Pory-Roku-w-Tychach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 00:20 Jestem w szoku po tym co przeczytalem w linku nizej! Swoja droga skwer zamiast w srodku osiedla miedzy budynkami to przy wielkim skrzyzowaniu, jak zwykle chcieli dobrze a wyjdzie jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasmucony O co chodzi? IP: 188.33.182.* 29.11.09, 12:13 Wstaję dziś rano i nie mam wody, grzejniki zimne. Okazało się, że wszystkie zawory zostały zakręcone i to najprawdopodobniej w nocy. Ciekawe kogo to bawi? Liczniki mam opisane więc o pomyłce raczej nie ma mowy. Swoją drogą może lepiej te szafki pozamykać i rozdać mieszkańcom klatek klucze. Co Państwo na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: O co chodzi? IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 15:23 Wogule gdzieś była niezła impreza jakieś pajace sie darły w nocy. Macie racje trzeba sie ogrodzic żeby te wyjce nie wyszły na miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaluch Re: O co chodzi? IP: *.chello.pl 29.11.09, 16:52 Może to te "wogule" tak chałasują i zakręcają zawory. Wczoraj jednego wogula widziałem w garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: O co chodzi? IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 16:55 Akurat ogrodzenie nie ma tu NIC do rzeczy! Jak Ci przeszkadzał hałas w nocy, to mogłaś zadzwonić na policję! Oni zrobiliby z tym porządek, ale po co! Lepiej wejść na forum i się użalać, że to wina ogrodzenia. Tak łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: O co chodzi? 29.11.09, 18:24 Sąsiedzie "z kropką", ten wyrzut pod adresem Ani, to jak kulą w płot z siatki, bo Ania jest akurat przeciw grodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . do Tichauer Re: O co chodzi? IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 18:32 A tak się składa, że ja jestem ZA ogrodzeniem :) A Ania zawsze znajdzie pretekst, żeby się doczepić ogrodzenia. Jak jej się ogrodzenie nie podoba to nikt jej tu nie trzyma. Poza tym co ma ogrodzenie do głośnych imprez? Bo czegoś tu nie rozumiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: O co chodzi? IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 18:42 Bo gdyby był monitoring to bysmy wiedzieli kto szalał. proste jak płot;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: O co chodzi? IP: *.kompus.3s.pl 29.11.09, 18:43 Ania pomarudzi jeszcze z 6-7 miesięcy a potem wynajmnie mieszkanie i tyle ją widzieli na 4porach... a i tak Was lubie z płtem czy bez;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: O co chodzi? - do "." 29.11.09, 18:57 Sorry, my fault, już się gubię kto jest za, a kto przeciw ogrodzeniu. Je jestem generalnie za, byle nie za siatką jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskiego IP: 89.108.223.* 01.12.09, 12:58 Można narzekać na architekturę tamtych bloków, rozkład mieszkań (chociaż wierzę, że innym mogą się podobać) ale ogrodzenie i oświetlenie jest o wiele solidniejsze, do tego dochodzi całkiem przyjemny plac zabaw, chodniki, parkingi. U nas w przeciwieństwie do sąsiadów nie zanosi się na zbudowanie chodnika od strony Al. Bielskiej. Firma Murapol mocno stara się, żeby uatrakcyjnić wygląd osiedla budując fontannę, rozwija trawniki itd. Ja (jak zresztą cała niezmotoryzowana reszta) przechodząc z wózkiem brnę w błocie albo pokonuję ulicę w niedozwolonym miejscu. Panom/Paniom z biura obsługi powinno być trochę głupio. Ta fontanna mogłaby trochę zaczekać.... Czy tak powinno reklamować się nowoczesne osiedle?..... Mi pozostaje tylko pomarzyć, że ktoś rozsądny w końcu to zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskie IP: *.kompus.3s.pl 01.12.09, 13:16 Mnie najbardziej zastanawia z jakiej niewiadomej przyczyny chodnik zrobiony od samego skrzyzowania konczy sie w bloocie, 50 m od wejscia na osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskie IP: *.kompus.3s.pl 01.12.09, 14:50 a mi jest tak poprostu smutno Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskie 01.12.09, 15:08 Ania nie daj się jesiennej (jeszcze) chandrze. Mimo wszystko ja nawet lubie Twoje marudzenie. Byle bez przesady :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskie IP: *.kompus.3s.pl 01.12.09, 15:28 popracowałam , patrze na las i normalnie doła łapie. Może jakas ustawka;))) Chyba sobie psa kupie... buuuuuu Ja też Cie lubie.... jak marudzisz ale bez przesady;))) mam ochotę troche potrolować;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: w nawiązaniu do osiedla Kombud przy Sikorskie IP: *.kompus.3s.pl 30.12.09, 23:48 co do rozkładu mieszkań to osobiście uważam że jednak z kombudu są ciekawszeale to tylko MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 18:02 Czy oni się zawsze muszą zabierać do roboty od za przeproszeniem "dupy" strony? Robią ten placyk, rozwijają zieloną trawkę a tymczasem już istniejące budynki stoją ciągle nie dokończone, chodnik kończy się daleko od wjazdu na osiedle, wind, garaży brak w niektórych budynkach, oświetlenie pożal się Boże, tereny "wewnątrz" budynków niezagospodarowane ale placyk na skraju osiedla trzeba zrobić na cacy żeby się pokazać bo to najbardziej widać i pewnie pomoże w opchnięciu powierzchni handlowych... Nie lubię narzekać bo jestem ciągle wielkim optymista ale organizacja pracy na tym osiedlu to jakaś porażka. W większych miastach gdzie konkurencja jest większa taki sposób prowadzenia inwestycji byłby nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 18:06 A moja wyobraźnia już widzi jak to mieszkańcy osiedla dogadują się kto płaci za tą fontannę, bo możliwe, że nie będzie płaciło miasto. Biedna wspólnota nowo budowanego budynku bo pewnie sprawa spadnie na ich barki... Odpowiedz Link Zgłoś
africanaonly Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku 01.12.09, 16:36 Przywiozę okonie nilowe i zrobimy staw rybny. Na święta jak znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
zaporozec_sti Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku 02.12.09, 12:20 a prpo zwierzątek. Przedwczoraj koło kontenerów na śmieci pod samochodem wygrzewał sie szczur. No bardziej pasowało by określenie bydle. jakies 60 cm z ogonem. Takiego to raczej chemią bo kot ucieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku 02.12.09, 16:29 U nas w bloku nie ma jeszcze chyba śmietnika. Nie zauwazyłem w kazdym razie takiego, to fakt. Ktoś tu na forum pisał o zaprzyjaźnionych myśliwych. Moze myśliwi pomogliby w tym temacie? Nie piszmy o tym więcej, bo moja Pani nie wejdzie do garażu po samochód, jak już te hale garażowe kiedyś powstaną :O Zaporożec, pewnie nie był aż taki duży i uciekł komuś z klatki w mieszkaniu po prostu .... Chyba musimy zacząc szkolić kota w zwalczaniu szczurów. Na razie ma tzw. 'pozoranta', czyli pluszowego szczura z IKEI. Z tym sobie nawet radzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 02.12.09, 20:46 Czy Wy chcecie mnie pognębić?????? Przestańcie straszyc gryzoniami. Slums sie robi..... brrrrrrrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 02.12.09, 22:40 Jak masz slums w mieszkaniu to pewnie do Ciebie szczury ciagna i przez to sie po osiedlu rozchodza hahaha. Posprzataj troszke, bo nie chcemy Twoich szczurow. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku 03.12.09, 07:57 Sam sie rozejrzyj dookoła, może tez warto posprzątać? Burak jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 10:54 ja tego "kropka" nie skomentuje... ale widać cham... sam potwierdza że chamstwo jednak tu jest... i skomentowałam.... tylko mnie szczurami nie straszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 11:49 Tichauer od burakow nie wyzywaj, bo nikt cie nie wyzywa. A skoro tez mieszkasz w slumsie to ogarnij troche w nim, zeby bylo czysciej i nie udawaj gentelmana i popisow przed ania, bo kilkanascie postow nizej jechales po niej jak po dzikiej swini! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 11:52 Dosc mam tego narzekania waszego. Sensacja, szczurek lezal, murapol powinien zamknac firme, bloki powinno sie wyburzyc w trybie natychmiastowym, teren ogrodzic fosa i zaorac na 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 13:20 "kropek" masz problemy... opowiedz nam o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naoczny świadek :) Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.bremultibank.com.pl 03.12.09, 15:59 Aniu nie ma sie co bać szczura, którego nie ma, natomiast ostatnio już wieczorem wyczaiłem kunę która grzała się pod samochodem i tyle. taka kuna przychodzi sobie z lasu pooglądać nowe osiedle i pogrzać sie od cieplutkich silników, czasem więc może się zdażyć że rano ktoś będzie chciał rankiem odpalić swój pojazd i nagle dojdzie do wniosku że "ni ma sztromu" bo owa kuna pogryzła kable żeby było jej wygodnie :)Ale już dawno nie widziałem żadnego sympatycznego jeża :) Niestety martwi mnie pogoda, bo temperatury są wysokie i na Sikorskiego kwitną bazie... Pozdrawiam i przestańcie już biadolić na wszystko .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 16:30 Ludzie skończcie pieprzyć na tym forum, poruszajcie tu tylko ważne sprawy. Zadnych obelg, żadnego biadolenia, żadnego pierd..... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 16:32 Ludzie skończcie pieprzyć na tym forum, poruszajcie tu tylko ważne sprawy. Zadnych obelg, żadnego biadolenia, żadnego pierd..... . Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol - do świadka 03.12.09, 16:33 Jak fto niy bydzie mioł sztromu, to sie pewnikiym prziniesie kapka w kibliku :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadek naoczny Re: Murapol - do świadka IP: *.bremultibank.com.pl 04.12.09, 15:59 abo w durszlaku :))) a że ni ma windy to po gelendrze se zjedzie Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku - do "." 03.12.09, 14:20 Trochę mnie poniosło, to fakt. Chyba przesilenie jesienne. Krytykowałem wcześniej Anię za jej postawę wzgledem osiedla i wspólnoty, niekiedy nawet ostro - ale wydaje mi się, że pewnych granic nie przekroczyłem. Twój post wydał mi się w tej konkretnej sytuacji dosyć prymitywny, zwlaszcza, że to wcale nie Ania zaczęła pisać w temacie szczurów. Ten wątek jest dla mnie over. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku - do "." IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 17:10 to kamień z serduszka... jak to kuna... co mamy przestac pieprzyć... a co mam sie nadymac tylko na Murapoły;))) Przyjdzie pora to sie nadme ..ale tez trza pogadać... o tylku Maryni... a tak nawiasem ... sąsiadów nadal słychac jak szaleją;))))) ufff ... ale z tym nie mam problemu;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku - do "." IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 17:41 Tichauer i Ania-królowie internetu, nieudacznicy realizujący się na forum. Mam nadzieje że nie jestescie mieszkancami budynku nr 4 bo z takimi kretynami ciężko będzie cokolwiek załatwić we wspólnocie. Z resztą co ja mówie-mocni to Wy jesteście tylko w internecie, na zabraniach pewnie siedzicie w kąciku jak szare myszki. Niach żyje pociskanie pierdół na forum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Murapol - dobroczyńca na 4 Pory Roku - do "." IP: *.kompus.3s.pl 03.12.09, 18:01 jaki osioł Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol -do Bart 03.12.09, 22:18 Witam sąsiada, mam przykrą wiadomość. Niestety będziesz musiał mnie - w Twojej opinii kretyna - znosić na zebraniach wspólnoty. Szczerze współczuję. Jeśli zaproponujesz jednak jakieś rozwiązania dla problemów wspólnoty, z zainteresowaniem zapoznanm się z nimi, jeśli będą konstruktywne. Z drugiej strony uprzedzam, że nie szukam bliższego kontaktu z osobami, które odczuwają przykrość w mojej obecności. Co do forum - czekam na te powazne sprawy, o których chciałbyś dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacol Re: Murapol -do Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 12:36 Sprzedajcie te budy i się wynieście puki pora tak jak ja zrobiłem, a nie będziecie stresa łapać. Cześć wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Murapol -do Bart IP: *.kompus.3s.pl 05.12.09, 13:45 Jacol dziekuje ci w imieniu calej wspolnoty, ze sie z tad wyniosles! O jednego kretyna mniej na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Murapol -do Bart IP: 188.33.24.* 05.12.09, 17:27 A można wiedzieć dokąd się wyniosłeś?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-do Bart Re: Murapol -do Bart IP: *.kompus.3s.pl 06.12.09, 20:07 jak jednego kretyna mniej Bart ...to ilu jeszcze jest tu kretynów??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budynek nr 4 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 08.12.09, 16:48 Witam, czy orientuje się ktoś może dlaczego na zielonym tarasie przy budynku nr 4 pojawiło sie rusztowanie? Czyżby jakieś wady budynku 4 wyszły na światło dzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edmund Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 08.12.09, 20:39 Słyszałem, że to jakiś happening z powodu braku windy. Koleś się wkurzył i powiedział, że będzie wchodził do mieszkania po rusztowaniu, czy coś takiego. Mówili o tym na zebraniu wspólnoty. Kilka osób się pod tym podpisało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 08.12.09, 23:04 A widzieliscie te przeciekająca garaże i mury oporowe pookrywane deską by nie było widać co jest pod spodem. Mróz to rozkruszy i co dalej?Minie gwarancja i zostanie wielka d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 09.12.09, 00:21 No wypadaloby w koncu sie zabrac za te przecieki! Tyle sie buduje podziemnych garazy teraz a oni nie potrafia sobie z tym poradzic jak trzeba. I dlaczego zelbet jest obity deskami? Przeciez to spruchnieje, nawet zabezpieczone deski ale co z tymi w poprzek co sa pod spodem? Zwykle drewno bez zabezpieczenia. Garaze zalane od roku i nic nie zamierzaja zrobic. Co na to pan mroz w zime? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 09.12.09, 18:06 ee no nie ma co od razu narzekać, obicie drewnem wygląda dobrze i nie musi od razu spróchnieć po roku jeśli jest zabezpieczone odpowiednio. Elewacja budynków też ma drewniane elementy i nikt nie narzeka;-) Mi się tylko nie podoba ta imitacja klinkieru, którą zaczęli wstawiać między drewno, o wiele ładniej wyglądałby jasny pseudo kamień a tak wszystko zlewa się w jeden kolor ale przynajmniej coś widać robią, mam nadzieję, że używają mrozoodpornych klejów;-) Ktoś z sąsiadów wie dla czego garaż pod 143 i 143A nie jest jeszcze wylany i kiedy będzie? Z tego co zauważyłem wylewki zrobili tylko w drugiej części budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.bremultibank.com.pl 10.12.09, 13:36 No wylali tylko środkową halę, a pod 143C śmierdzi jak gdyby ktoś za przeproszeniem nasrał... A propo srania to ciekaw jestem kto jest dumnym właścicielem pieska który stawia takie wielkie kloce po osiedlu . - strach sie bać chodzić. Czy nie można posprzątać po swoim pupilku??? Ktoś w końcu nie wytrzyma i będzie dochodziło do takich scen jak w "Dniu Świra" "-a co pan robi? a sram jak pani pies" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: 93.179.216.* 10.12.09, 13:50 Koty też robią kupy na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.kompus.3s.pl 10.12.09, 14:09 chomiki też robią ;)) zasrane osiedle;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.09, 14:55 Jedno jest pewne, nigdy nie kupie mieszkania w bloku, psie kupy, złodziei prądu, grill pod oknami - wszystko to mam "w wielkiej płycie" i od tego chciałbym uciec... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.kompus.3s.pl 10.12.09, 16:33 Jak zobacze, ze ktos idzie z psem po siedlu i pozwala mu tu srac a nie wyjdzie dalej do lasu np. to sie dowiem kto to i nasram mu pod drzwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.chello.pl 10.12.09, 17:28 A nie prościej zwrócić uwagę? Jak właściciel ma odrobinę kultury to następnym razem pieska albo wyprowadzi do lasu albo zabierze ze sobą torebkę na kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy 10.12.09, 20:47 Witam, jeśli ten piesek jest z Bielskiej 143 - 143C, to jego właściciela obowiązuje par. 17 Regulaminu Porządku Domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik do tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory kupy IP: *.kompus.3s.pl 10.12.09, 23:36 a wiesz gdzie ma paragraf własciciel?, bo ja sie domyślam i sra na to razem z psem. Do tego potrzeba kultury a nie paragrafów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hunderwaffe Regulamin a kwestia psiej kupy IP: 93.179.216.* 11.12.09, 08:55 Tytułem wyjaśnie do tego, co napisał tychałer. Regulamin został uchwalony tylko dla wspólnoty z budynku nr 4, a w piątce i 3C dalej obowiązuje prawo dżungli. Zapraszamy więc wszelkie zwierzątka osiedlowe pod 5 i 3C gdzie panują bardziej liberalne obyczaje z zakresie defekowania niż u sąsiadów w czwórce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez psa Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.kompus.3s.pl 11.12.09, 12:28 Ale pies z kupą może zawitac pod 5 i 3 tylko z ważną wizą turystyczną i wniesc opłatę klimatyczną. Liberalizm tez ma swoją cenę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.kompus.3s.pl 11.12.09, 13:07 A zapraszam, zapraszam z psem. Kupe wlasnorecznie pozbieram i zaniose wlascicielowi pod drzwi a do tego sam sie wyproznie na wycieraczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do . Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.kompus.3s.pl 11.12.09, 14:09 wypróznianie wybitnie Ci wychodzi;))) a chodźcie bedziemy krzyczeć z okien .... Panie/Pani pozbieraj te gówna po swoim burku..... czuje ,że była by jazda;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.kompus.3s.pl 11.12.09, 14:33 Jakiś kundel koło garażu budynku nr 5 postawił wielkiego klocka na rabatce z drzewkami i korą. Może ktoś wie czyj to? Pewnie kundel nauczył się tego od właściciela. W mieszkaniu pewnie razem sr...ą na dywan i się delektują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyKupa Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.kompus.3s.pl 11.12.09, 18:38 Ale was te kupy krecą. Idziecie chodnikiem i szukacie normalnie ogary tropiace. Kupo penetratory;)))))) A wystarczy żeby były woreczki i posprzątać po sobie. A blok z najwiekszą iloscią psów obciążyć podatkiem kupowym. I to nie pieski winne tylko własciciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Regulamin a kwestia psiej kupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.09, 21:20 Witam.Zajrzałem z ciekawości na to forum i to był ostatni raz...żałosne wypowiedzi.....strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psie pytania??? Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruktura? IP: *.kompus.3s.pl 15.12.09, 14:02 A są tu woreczki? A są tu kosze na śmieci? Jakaś infrastruktura? To są proste pytania do krzykaczy. Chcecie się pogrodzić a tu nawet nie ma miejsaca wyznaczonego do wyprowadzania piesków a będzie ich wiecej, więc sie nie dziwcie ,że są pozostałości. Popatrzcie tu tak naprawdę nie ma terenów zielonych nie zawsze zdąży sie wyjśc poza teren osiedla i co w Kraj Rad te kupy pakować??? Najłatwiej krzyczeć i pokazywać "gówna w trawie" ale tak naprawdę powinno to byc rozwiązane systemowo. Ale kto o tym pomyślał???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 15:50 A to tak ciężko zabrać woreczek z domu ze sobą wiedząc, że piesek może nie zdążyć z potrzebą na łąkę? I od razu uprzedzając odpowiedź: tak lepiej nosić kupę w worku ze sobą przez cały spacer i wyrzucić do pierwszego napotkanego śmietnika niż codziennie widzieć ją na osiedlu pod klatką! Wystarczy odrobina kultury. Jeśli to nie działa to pomyśl jak Cię widzą inni, sąsiedzi, znajomi. Załóżmy, że widzi Cię sąsiad jak wychodzisz z pieskiem, piesek robi kupę na chodniku. Co pomyśli i jakie sobie zdanie o Tobie wyrobi jak tą kupę weźmiesz do worka i wyrzucisz do śmieci a co pomyśli jak się odwrócisz i pospacerujesz dalej? Bo dla mnie sąsiad, który posprząta po swoim pupilu to wartościowy człowiek a sąsiad, który spojrzy na kupę swojego psa i pójdzie dalej to "burak" i opinię na jego temat niewiele już będzie potrafiło zmienić. Usprawiedliwianie się, że nie ma infrastruktury dla psich kupek jest niepoważne. Jeśli piesek zrobiłby kupę na wycieraczce sąsiada to też byś zostawił/zostawiła bo "nie zdążył" lub "na klatce nie ma woreczków"? To się tyczy całego osiedla i nie ma znaczenia czy pies narobi na wycieraczkę, drogę, chodnik czy trawnik. Osiedle to nie toaleta dla psa, jeśli jakiś nie zdąży dojść na łąkę to Twoim obowiązkiem jest po nim posprzątać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruk IP: *.kompus.3s.pl 15.12.09, 16:09 Czlowieku od psa to jest teren osedla i tu nie ma byc zieleni, zeby psy mialy gdzie srac tylko tereny ozdobne co najwyzej! Psy sie wyprowadza do lasu/na lake! Daleko masz? Nie po to tutaj sie wprowadzilem, zeby wchodzic w psie kupska jak na pastwisku. Jak Tobie to nie przeszkadza to zamien mieszkanie na parter i na swoim kawalku zieleni wypasa psa niech wali takie placki, ze trawe zasloni ale nie ta terenie wspolnym na ktorym nie ma prawa srac Twoj pies. Chyba, ze to dokladnie sprzatniesz z czesci wspolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Psich pytań Re: Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruk IP: *.chello.pl 15.12.09, 20:21 A są gdziekolwiek w Tychach psie woreczki i pojemniki na takie odpadki? Ja znam tylko jedno miejsce - Suble, ale NIKT z tego nie korzysta! Jeśli osiedlowi psiarze chcą taką infrastrukturę i tylko jej brak powstrzymuje ich od ELEMENTARNEGO poczucia przyzwoitości, to zachęcam WAS, tak WAS! a nie nikogo innego/ do zainwestowania i dokonania odpowiedniego zamówienia na tej stronie: www.psipakiet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psie Pytania Re: Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruk IP: *.kompus.3s.pl 15.12.09, 21:31 w parku przy "O" koło Franciszkanów są i jakoś mądrzy kozystają. Przepraszam ja mam pakiety.... ale może innych trzeba wychować... A pozatym śmietniki takie zwykłe kosze tez by sie przydały bo jakos ich nie widać... Zaznaczam zprzątamy po sobie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Psich Pytań Re: Reg..a kwestia psiej kupy, a psia infrastruk IP: *.chello.pl 15.12.09, 22:55 W takim razie zwracam honor i winszuję dobrej postawy. Oby inni brali z Ciebie przykład, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - nowe gałązka IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.12.09, 23:09 Myślę, że juz niekoniecznie o psich kupach? Nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie, że strasznie często przepalają się żarówki na klatkach schodowych. W starym bloku była jedna, teraz 4-5 na każdej kondygnacji, i przepalają się jak dla mnie nadzwyczaj często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Tychy - - dokończenie chodnika do osiedla IP: *.kompus.3s.pl 15.12.09, 23:22 Dzisiaj zauważyłem prace wzdłuż Al. Bielskiej. Wygląda mi na to że przedłużają chodnik z puzli do bramy wjazdowej osiedla. Tak więc myślę że jeden problem nam odpadnie. Sprawa miejsc prakingowych pod 4 ma być zakończona do 30 kwietnia, dziś podpisywalem akt notarialny i mam zapis w owym akcie że garaże maja być oddane do użytku w najpóźniejszym terminie do 30 kwietnia. Coś się chyba ruszyło bo wykańczanie tarasów drewnem i klinkierem tez nie jest wg mnie złe. Byle do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo zmiany w tresci aktu notarialnego 16.12.09, 08:15 czy komus udalo sie wprowadzic jakies zmiany w tresci aktu notarialnego? np. zobowiązanie Murapolu do wykonania we wskazanym terminie prac zwiazanych z: - wykończeniem hali garażowej, - zakończeniem prac związanych z wykończeniem części wspólnych budyn- ku oraz zagospodarowaniem nieruchomości wspólnej, w tym w szczególności: całkowitym ogrodzeniem terenu, montażem bramy głównej automatycznie otwieranej, umieszczeniem domofonu przed wjazdem na posesje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ciekawości? Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 16.12.09, 10:03 a jak podj adą taxówki czy dostawy? tak wytłumaczcie to brunetce ale jak blondynce? albo Pizza man jak dotrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 16.12.09, 11:04 A jak dochodzą pod drzwi klatek z domofonem?? Jest takie urządzenie - zwie się domofon (w bramie głównej także) i wybiera się numer mieszkania i łączy tak samo jak domofon z klatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 16.12.09, 11:05 Pod drzwi mieszkania miało być. (mieszkania + domofon na klatce). Taki w bramie jest taki sam, tak samo wybiera się nr do mieszkania i łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 16.12.09, 11:06 Pod drzwi mieszkania miało być. (mieszkania + domofon na klatce). Taki w bramie jest ten sam, tak samo wybiera się nr do mieszkania i łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo do z ciekawości? 16.12.09, 11:39 zapis dot domofonu przy bramie wjazdowej znajduje sie w umowie przedwstepnej... skoro sie pojawil to powinien byc spelniony.... a jesli nie jest, informacja o tym powinna miec swoje swoje odzwierciedlenie w odpowiednich zapisach... oczywiscie wg murapolu zapisy takie sa zbedne... a juz szczytem bezczelnosci jest pisanie (odpowiedzi doczekalismy sie po 1,5 miesiaca), że "(...) jak się wydaje, pomimo zawarcia umowy przyrzeczonej może Pan oczekiwać wypełnienia umowy w zakresie pozostalym, a więc nie dotyczącym tego lokalu mieszkalnego ( brama, domofony, itp)." moge oczekiwac............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak z ciekawości Re: do z ciekawości? IP: *.kompus.3s.pl 16.12.09, 11:53 to co ja wpuszczam taxówke po mnie tak? i nie musze zasuwać do bramy? a jak wjeżdżam to mam pilota i otwieram. I nie smiejcie sie ze mnie bo nie wiem jak to działa a chciałabym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: do z ciekawości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 19:11 W praktyce wygląda to tak, że zapisów w akcie nie wprowadzisz bo się natkniesz na mur. Sprzedawca powie, że musisz kontaktować się z prezesem lub ich prawnikiem a z nim się nie skontaktujesz. Owszem możesz powiedzieć, że w takim razie nie podpisujesz aktu ale wtedy tracisz Ty a nie oni. Bo nie jesteś właścicielem mieszkania ani nie masz pieniędzy. Mógłbyś też oczywiście zrezygnować z kupna i zażądać zwrotu pieniędzy wraz z odszkodowaniem ale to się kończy sądem bo firma łatwo pieniędzy nie odda. Pozostaje podpisać akt w obecnej formie i czekać. Jak Murapol nie wywiązuje się z umowy wtedy pozywać lub naciskać w inny sposób. Prawda jest taka, że firmom deweloperskim zależy tylko i wyłącznie na sprzedaży lokali, których jeszcze nie sprzedali i temu podporządkowują wszystkie swoje działania. Jedyna forma nacisku w przypadku niewywiązywania się firmy z umów to robienie jej złej reklamy bo tylko tego się boją;-) Ale ja jestem dobrej myśli i wierzę, że Murapol jakoś dopnie tą inwestycję na ostatni guzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sraka praptaka Re: do z ciekawości? IP: *.128.107.226.static.crowley.pl 03.10.11, 21:44 srakapraptaka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sraka-ptaka Re: do z ciekawości? IP: 82.177.192.* 04.10.11, 00:17 Poczytałem trochę twoje forum sraku ptaku i powiem ci szczerze, że się cieszę, że nie mieszkam w waszej wspólnocie. I wcale nie o Murapol tu w pierwszej kolejności chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
gacjan Re: do z ciekawości? 04.10.11, 14:46 widzę, że panu z Wrocławia się wybitnie nudzi, albo cierpi na brak innych zajęć i wchodzi na fora wylewając swoją frustrację :) wszędzie są jacyś niezadowoleni ludzie, ale takiej determinacji w bezsensownym wylewaniu żali należałoby pozazdrościć. Trzeba się cieszyć, że tu we wspólnotach takich pieniaczy brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lookator Re: do z ciekawości? IP: 109.95.204.* 04.10.11, 21:30 To nie jest pieniactwo, tylko przejaw bezsilności w kontaktach z Murapolem. My jesteśmy potulni. I co mamy? A okres rękojmi grzecznie biegnie.... Ale fakt, mamy przynajmniej dojazd, wodę na najwyższej kondygnacji, ciepło i nie działającą bramę wjazdową. A nowi kupująxy Suzuki w cenie wybranych lokali, za które i tak zapłacą - za lokale, i za Suzuki tesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Odpowiedzi na pisma 16.12.09, 23:18 Kurcze... Murapol odpowiada na pisma??? W naszym przypadku nie stwierdziłem, aby Murapol odpowiedział cokolwiek w formie pisemnej. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: zmiany w tresci aktu notarialnego 16.12.09, 20:23 W trakcie spisywania aktu zgłoś swoje zastrzeżenia, Zapisy we wspomnianych kwestiach mogą być jakoś uwzględnione. Notariusz to już ćwiczył i coś tam zaproponuje. Ale i tak z terminami, które odpowiadają Murapolowi. Z drugiej strony, te zapisy i tak są pustosłowiem, bo Murapol i zrobi to, co mu się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo Re: zmiany w tresci aktu notarialnego 17.12.09, 08:33 oczywiscie ze nie otrzymalam odpowiedzi pisemnie:) po 1,5 miesiaca od zlozenia pisma i codziennych telefonach odpowiedziano nam mailem.... pozostawiam to bez komentarza.... co do zastrzezen - dyskutujemy na ich temat od dlugiego czasu... bez rezultatu - wciaz slyszymy "nie, bo nie"... wiem jednak, ze niektorym udalo sie wprowadzic zmiany w tresci aktu - dokladnie te ktore ja chcialabym miec... niestety takie "przywileje" nie dotycza wszystkich......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 17.12.09, 12:10 bo trzeba wziąść radcę prawnego (dobrego) i ich pogoni, a nie się wywnętrzać na tym marnym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tt Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 17.12.09, 16:00 Sam jestes marny. Nikt ci tu wchodzic nie kazal jak sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: zmiany w tresci aktu notarialnego IP: *.kompus.3s.pl 17.12.09, 21:35 co boli bo mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatuj Re: zmiany w tresci aktu notarialnego - do tt IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.09, 23:04 pisze się "wziąć", bez "ś". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: zmiany w tresci aktu notarialnego - do tt IP: 20.142.116.* 18.12.09, 11:21 Prawda jest taka że obowiązkiem notariusza jest potwierdzenie prawdy w akcie notarialnym i jeżeli przedstawisz mu sytuację prawdziwą to chyba Murapol nie może zażądać od nikogo podpisania się pod kłamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: zmiany w tresci aktu notarialnego - do tt IP: *.kompus.3s.pl 18.12.09, 16:03 Obowiązkiem Notariusza jest li tylko stwierdzenie tożsamości osób lub podmiotów prawnych zawierających wcześniej ustaloną umowę i jej poświadczenie a nie ingerowanie w treść zawartą o ile nie stanowi ona ewidentnego złamania prawa. Koniec kropka ... Notariusz może na wniosek stron spożądzić umowę ale treść i warunki ustalają strony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Mam pytanie???? IP: *.kompus.3s.pl 19.12.09, 18:06 Miałam juz nie pisać ... ale nie wytrzymałam. Czy Wy tymi wiertarkami w sobotę i niedzielę robicie sobie dobrze???? Bo jak tak to przepraszam i życzę miłego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: Mam pytanie???? IP: 20.142.116.* 22.12.09, 10:37 Czy może orientuje się ktoś czy pan z PRZEDOSTATNIEGO piętra w 143c ma zamiar po sobie posprzątać na parterze tą stertę kartonów którą, od tygodnia magazynuje przy samym wejściu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burdel Re: Mam pytanie???? IP: *.kompus.3s.pl 22.12.09, 10:49 Zrób to samo co ktoś w budynku nr 5. Tez znalazl sie jakis burak co nawalil smieci i kartonow przy windzie w garazu i tak sobie lezaly i lezaly az ktos podpisal markerem te kartowny jego adresem, do tego wisialo jakies ogloszenie na tablicy na karteczce, ze ma posprzatac swoj burdel hehehehehe. Ale sie sasiadek zawstydzil chyba, bo syf zniknal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 20.142.116.* 22.12.09, 10:29 Orientuje sie ktoś czy pan z przedostatniego piętra ma zamiar posprzątać ten cały burdel który zrobił na parterze w klatce 143c. Bo kupa kartonów leży już od tygodnia przy samym wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++ Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 22.12.09, 12:43 Bądź miłym sąsiadem i sam posprzątaj za niego, Burak delikatnych uwag nie zauważy.A Święta idą będziesz miał Bart dobry uczynek na kącie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? roboty drogowe IP: *.unregistered.media-com.com.pl 22.12.09, 16:01 Czy ktoś się może orientuje w jakim celu umieszczono znaki ograniczające prędkość oraz zwężenie drogi wzdłuż Alei Bielskiej w obydwu kierunkach, niedaleko wjazdu na osiedle??? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: roboty drogowe 22.12.09, 19:48 Z tego co wiem, Murapol na Alei Bielskiej miał wykonać 2 zawrotki, oprócz tego miał wyremontować tą z płyt, z której korzystamy teraz. Biorąc pod uwagę miejsce, w którym ta zawrotka powstaje, zaczynają od tej w kierunku Pszczyny. Pewnie kierownictwo oddziałuTychy stwierdziło, że zawrotka w tamtym kierunku jest bardziej potrzebna niż ta w kierunku miasta i wjazdu na osiedle. A tak w ogóle to życzę całemu sąsiedztwu przy tej okazji Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barcik Tychy 4 pory roku-Oświetlenie IP: *.kompus.3s.pl 23.12.09, 20:27 Nie czy Państwo widzieliście już ten nowe piekne latarenki przed flagowym budynkiem Murapolu nr 1. Są naprawdę bardzo ładne-szkoda tylko że wewnątrz osiedla zainstalowali taki badziew. Patrząc na to wszystko z boku jest mi bardzo żal że Nas traktują w taki bezczelny sposób. Na widoku stoją piekine latarnie-wewnątrz osiedla gdzie praktycznie dostęp maja tylko mieszkańcy zamontowany jest jeden wielki szajs. Przepraszam za taki post przed Świetami, ale zrobilo mi sie poprostu żal, że tak traktuje Nas ten deweloper. WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sksks Re: Tychy 4 pory roku-Oświetlenie IP: *.chello.pl 23.12.09, 23:19 Szanowni Państwo, wszystkich, którzy mają głowę pełnąów pomysł na usprawnienie działania spółki Murapol zachęcam do działania: praca.gratka.pl/pracownik/szukaj/tresc/dyrektor_oddzialu_firma_developerska-1250931.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Tychy 4 pory roku-Oświetlenie IP: *.chello.pl 24.12.09, 16:48 Dokładnie, na zewnątrz trzeba się pokazać przecież i ruszyć sprzedaż z miejsca, to nic, że nr1 jeszcze długo będzie w budowie a piękne trawniczki, parkingi i latarnie nikomu nie będą tam potrzebne jeszcze długo. Przecież nie ma na budowie pilniejszych potrzeb, mieszkańcy mogą taplać się w błocie, chodzić po obdrapanych klatkach, patrzyć z żalem na te tandetne latarenki i jeździć zapapranymi windami ;-))) Mimo wszystko jestem dobrej myśli bo widać, że coś się rusza... od końca i na pokaz ale może kiedyś osiedle doprowadzą do stanu w jakim się powinno znaleźć:-) Spokojnych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurw...y Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 24.12.09, 12:12 24.12 ludzie chcą spokoju a idiota z mieszkania 145/25 robi remont w najlepsze + wiercenie na potege, az na parterze slychac jak sciany wibruja. Jestes burakiem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calm down Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.12.09, 08:23 ej no... w konuc 24.12 to normalny dzien w którym ludzie idą do pracy, itd ( przynajmnije czesc) wiec ktos sobie remont uskutecznial.... luz synek, grunt, ze dzis jest ( chyba?) spokoj... ps. czy u Was tez od dzis rana kaloryfery takie letnie są..?? :>>> WESOŁYCH ŚWIĄT DLA SĄSIADÓW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.12.09, 12:33 Ja w okresie mrozów miałem kaloryfery odkręcone na max a były prawie zimne! Oczywiście w pokoju 16 st. Od razu mówię, że niezapowietrzone. Pierwsza myśl - ktoś kombinował na klatce. Tam było odkręcone. Po kilku dniach znów kaloryfer był ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domofon Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 28.12.09, 17:29 Wie ktoś kiedy w końcu będą tutaj zainstalowane domofony i brama wjazdowa zamykana? Ileż można czekać. A budynki stoją gotowe ponad rok już... W "biurze" nie sposób się czegokolwiek dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: has Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 28.12.09, 23:58 Gość portalu: domofon napisał(a): > Wie ktoś kiedy w końcu będą tutaj zainstalowane domofony i brama wjazdowa > zamykana? Ileż można czekać. A budynki stoją gotowe ponad rok już... W "biurze" > nie sposób się czegokolwiek dowiedzieć. 1. Nie, nikt nie, bo niby skąd miałby wiedzieć. 2. Można czekać rok - tyle już czekamy. I każdy następny. 3. To nie "biuro" decyduje o takich sprawach, tylko Centrala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domofon Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 29.12.09, 11:06 1. Wypowiadasz się w imieniu wszystkich a to błąd, a nie takie tutaj informacje i nowości czytałem jak domofon. 2. Wiecznie czekać nie można. 3. "Biuro" nie decyduje ale "biuro" jest od przekazywania informacji i uświadamiania przyszłych klientów (o tych co kupili to nie mówię, bo wiadomo jak się traktuje kogoś kto już kupił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Czy kupić mieszkanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 09:53 Czy kupić mieszkanie na tym osiedlu czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.chello.pl 30.12.09, 10:40 Kupuj ale tylko takie, które już jest gotowe (inaczej licz na spoooore opóźnienia, mieszkanie nie zrobione tak jak tego byś chciał a nawet o innej powierzchni) i negocjuj cenę bo w odróżnieniu od nas już wiesz, że to co firma pisze a to co robi to dwie różne rzeczy. Obdrapane klatki, ochlapane szyby windowe (tam gdzie są windy;), bo niektórzy mają zabite płytami szyby windowe), latarnie jak w przydomowym ogródku, piękny placyk przed budynkiem #1 robiony na pokaz (bo przecież nikt z niego przez najbliższy rok korzystać nie będzie) zdecydowanie lepiej niż reszta osiedla oraz fatalna obsługa klienta kiedy już podpisze umowę mogą Ci tylko pomóc przy ustalaniu Twojej ceny za m2 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Czy kupić mieszkanie??? 30.12.09, 13:36 Byłem obejrzeć jeszcze jedną alternatywę w Tychach, pomimo, że mieszkanie w Murapolu już nabyłem. I poważnie 4 Pory Roku nieźle wypadłyby w tym porównaniu, gdyby było wszystko wykończone, tak jak ma to być w projekcie. Do rozmowy przygotuj się: - w zakresie postanowień umownych, jakie będziesz chciał wynegocjować. Poszukaj w internecie informacji w tym zakresie. - jak juz zapłacisz, to trudno się rozmawia. - no i ewentualne poślizgi z terminami. Ile czekamy już na garaże w bud 4? Co niektórzy rok z okładem? Gdybym miał rzeczywiście jeszcze cokolwiek kupowac, to wyłącznie mieszkanie, które już istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.kompus.3s.pl 30.12.09, 15:00 Powiem tak w Tychach osiedle nie ma konkurencji. Jest jak jest ale lepszego nie ma. Proszę mi nie wyjeżdżać z os. Sikorskiego. Zarządzanie i deweloper słaby ale osiedle to wizytówka tej części miasta. Grunt, że praca posuwa się cały czas do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Czy kupić mieszkanie??? 30.12.09, 15:47 Sasiedzie, na Sikorskiego też wspólnotą administruje Lokum. Ja akurat przyglądałem się jeszcze innej inwestycji, ale po wejściu w szczegóły - zgadzam się z Tobą, upewniłem się, że 4PR to był optymalny wybór. Tyle tylko, że deweloper buduje jak buduje.... Co do konkurencji - Akord na Żwakowie ma nowocześniejsze rozwiązania w zakresie infrastruktury budynków, ale to niestety inna półka cenowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylw Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.kompus.3s.pl 30.12.09, 23:55 wizytówka miasta jak cholera, rotfl ilość postów mówi sama za siebie jak wszyscy są zadowoleni hehe ... nic tylko pozazdrościć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.kompus.3s.pl 31.12.09, 10:30 A co ma wizytówka miasta (architektura osiedla, placyki, fontanna, ogrodzenie przyszłe) do naszego narzekania tutaj na dewelopera, windy i garaże? Widzę, że koleżanka nie zrozumiała. Wybierz się gdziekolwiek do kamieniczki czy wielkiej płyty to wrócisz biegiem tutaj. Oczekujesz perfekcji już w trakcie budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.chello.pl 31.12.09, 15:17 Wiesz nikt nie oczekuje perfekcji ale sprawnego zarządzania inwestycją. A do sprawnego zarządzania Murapolowi wiele brakuje. Ktoś wcześniej wspomniał o osiedlu na Żorskiej koło kościoła Ducha Świętego - też uważam, że to jedyna alternatywa w chwili obecnej dla 4PR, ba nawet wygląda znacznie ciekawiej niż 4PR tylko okolica mogłaby być ciut lepsza i cena niższa ale tam przynajmniej mieszkańcy nie wprowadzali się na plac budowy, wszystko było porządnie zorganizowane i bez takich problemów jakie są u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuluj Re: Czy kupić mieszkanie??? IP: *.chello.pl 31.12.09, 15:42 Szanowni Państwo, Pracowałem przez pewien czas w Murapolu (akurat nie w Tychach) i mogę wam powiedzieć jedno: głównym problemem w tej firmie jest niesamowita, niewyobrażalna wręcz chciwość zarządu. I tu sprawdza się przysłowie, że chciwy dwa razy traci... Nikt (rozsądny) nie oczekuje od dewelopera, że będzie działał charytatywnie, bo jest to po prostu biznes prowadzony w trudnych warunkach, z dużym ryzykiem i w niełatwej branży. Jednak to, co wyrabia się w Murapolu przerasta ludzkie pojęcie. Uspokoję Was: będziecie mieli windy, będziecie mieli hale garażowe itd. Będziecie w końcu zadowoleni z tego co kupiliście i będzie to "mniej więcej" odpowiadać temu, o czym wam mówiono. Pod tym względem nie ma problemu - z perspektywy czasu dobrze zainwestowaliście swoje pieniądze. Pamiętajcie jednak o tym, że wznosi się tak potężne osiedle w szybkim tempie (nie opowiadajcie, że wybudowanie stulokalowego budynku w dwa lata to długo, bo to jest super szybko, może nawet ZA szybko). Na takiej inwestycji ma prawo wystąpić masa usterek, pomyłek, niedopatrzeń. Budowę prowadzi jeden kierownik budowy i jeden inżynier (!). Macie naprawdę przyzwoity standard w porównaniu do warunków, w jakich prowadzi się inwestycję, w tempie i obciążeniu z jakim pracują ludzie w Murapolu. Wiem, że was to może nie interesować, że zapłaciliście swoje ciężko zarobione pieniądze, że nie dostaliście lokalu socjalnego, tylko oczekujecie poważnego traktowania. Ale jeśli chcecie szukać winnego waszych problemów, to na pewno go nie znajdziecie w baraczkach przy budowie... Życzę wszystkiego najlepszego w 2010r. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Czy kupić mieszkanie??? 30.12.09, 22:41 Kilka wskazówek tutaj: biznesnafali.pl/index.php? option=com_content&view=article&id=140:puapki-zasadzki-triki-haki- uwaga-na-deweloperow&catid=1:polecamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżery Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 82.177.205.* 06.01.10, 12:36 Nie centrala decyduje tylko prezes ze swoimi przydupasami. Idzie zima - prezio musi mieć na nowe zimówki do swojego słuzbowego volviaka. A was wszystkich ma w głębokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory roku- ws. budynku 4 29.12.09, 13:26 Fajnie by było, gdyby przynajmniej drzwi do klatek można było przymknać. Natomiast co do kwestii formalnej - czy budynki są już gotowe - w przypadku budynku Al. Bielska 143 - 143C mamy do czynienia z sytuacją, że jest to ciągle teren budowy. Dla tego budynku PINB odmówił wydania zgody na użytkowanie. Murapol się od tej decyzji odwołał, wczoraj nie było jeszcze informacji o rozstrzygnięciu ze strony Wojewódzkiego INB. W tej sytuacji za dopuszczanie do zasiedlania i użytkowania budynku inwestor (Murapol)powinien być obciążony karą na podstawie Art 57 ust.7 ustawy prawo budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksz Poszukuję pomocnika IP: 93.179.216.* 04.01.10, 16:17 Witam, Poszukuję osoby, która pomoże mi zwrócić zakupiony towar do OBI (na zasadzie wymiany na inny produkt). W zamian oczywiście uczciwie się odwdzięczę. Jeśli ktoś planuje zakup na większą kwotę w najbliższym czasie, albo ma takiego znajomego, to bardzo proszę o kontakt. Ja oddam mój towar, Ty w ramach wymiany dostajesz swój. Oczywiście ja od siebie też coś zaoferuję za okazaną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatuj Re: Poszukuję pomocnika IP: 93.159.18.* 05.01.10, 08:55 A nie mozesz oddać tak po prostu na podstawie paragonu albo faktury? W OBI generalnie zwracają kasę przy zwrocie. Mi nawet uznali kartę kredytową, bo za zakupy tak zapłaciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Poszukuję pomocnika IP: 20.142.116.* 05.01.10, 10:30 Witam Ja mam natomiast płyte OSB, (nie bardzo mam jak przetransportować do OBI) chętnie odsprzedam po korzystnej cenie. Aktualnie jest w 143c Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Te oszołomy na mrozie kleją klinkier ... IP: *.kompus.3s.pl 05.01.10, 17:50 Ile on powisi??? kpina jakaś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksz Re: Poszukuję pomocnika IP: *.chello.pl 05.01.10, 18:20 Gość portalu: ratatuj napisał(a): > A nie mozesz oddać tak po prostu na podstawie paragonu albo faktury? > W OBI generalnie zwracają kasę przy zwrocie. Mi nawet uznali kartę > kredytową, bo za zakupy tak zapłaciłem. Nie mogę. Za duża kwota, zbyt odległy termin zakupu, specyficzny towar (już go nie ma na składzie). Próbowałem i jest szansa tylko na wymianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też narzekacz Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 05.01.10, 19:06 Nie robią - źle, robią też źle. Antymrozowe dodatki Jednym z środków umożliwiających układanie mas betonowych w temperaturze poniżej 0 St. C. jest stosowanie dodatków chemicznych przeciwdziałających zamarzaniu. Zabezpieczają one świeży beton przed mrozem. Dzięki dodatkom przeciwmrozowym zmniejsza się ilości wody potrzebnej do rozrobienia betonu; obniża temperaturę zamarzania świeżego betonu do ok. -5 St. C.. Dodatki powodują również wytwarzanie się mikroskopijnych pęcherzyków powietrza - w stwardniałym betonie stanowią one wolną przestrzeń, którą może zająć powstający lód, co nie osłabia struktury betonu. Nowoczesne dodatki przeciwmrozowe, posiadające atest Instytutu Techniki Budowlanej, stanowią mieszaniny kilku składników chemicznych: - chlorek wapniowy - bezbarwne, higroskopijne, krystaliczne ciało stałe łatwo rozpuszczalne w wodzie; - węglan potasowy (jego nazwa handlowa to potaż) - biały higroskopijny proszek łatwo rozpuszczalny w wodzie. Nie przyspiesza korozji stali zbrojeniowej, ale nie można go stosować do zapraw i betonów wypełniających złącza, w których znajdują się wkładki aluminiowe albo stal zabezpieczona powłoką ocynkowaną; - węglan sodowy - (jego nazwa handlowa to soda amoniakalna) - biały higroskopijny proszek łatwo rozpuszczalny w wodzie. Podobnie jak węglan potasowy nie działa korodująco na stal zbrojeniową, ale nie można go stosować tam gdzie znajdują się wkładki stalowe ocynkowane lub aluminiowe; - azotyn sodowy - białożółta higroskopijna substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie. Nie działa korodująco na stal zbrojeniową, ale jest szkodliwa dla organizmu ludzkiego; - akcelbet Z-93 - ciemnobiały proszek łatwo rozpuszczalny w w wodzie; - akcelbet 87 - kremowobeżowy proszek łatwo rozpuszczalny w wodzie. Stanowi dodatek uplastyczniający i przyspieszający twardnienie betonu; - klutan - brązowy proszek łatwo rozpuszczający się w wodzie. Stanowi również dodatek uplastyczniający. Dodatki przeciwmrozowe przeważnie skracają czas plastyczności betonu, dlatego też wszystkie czynności związane z transportem, układaniem, masy i zagęszczaniem powinny być dostosowane do warunków i czasu wiązania zastosowanego cementu. Czas "urabialności" mieszanki betonowej w zależności od użytego dodatku wynosi od 30 do 120 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 05.01.10, 20:36 ale to co oni mieszaja do kladzenia klinkieru nie jest betonem konstrukcyjnym. więc na próżno to kopiowałś. przyjmuję zakłady 1-10 że za dwa lata odpadnie Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Klinkier na mrozie 05.01.10, 20:56 Murapol wziął się do roboty, bo ma wykończyć wszystko do końca stycznia. Pewnie wojewódzki INB oddalil ich zażalenie. No i nie mają nic do roboty we wnętrzach budynku 1, bo nie zdążyli go zadaszyć. Dwa lata są O.K. - rękojmia jest na trzy. Garaże jeszcze nie kupione, więc będą mieli szanse na naprawy jak poodpada. A z ciekawszych rzeczy to wyczytałem, że Murapol obiecał zbudować żłobek - na swój-tzn-nasz koszt. A potem ma go przekazać na rzecz miasta. Ale nie zobowiązali się chyba do którego roku to zrobią. Może mi życia nie starczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 06.01.10, 10:59 Ciekawe kto jest inspektorem nadzoru że idzie na te płytko- klejenie... a tak z innej beczki te podsiąki co kryją płytką też zrobią swoje ... zamiast usunąc przyczynę to pudruja syfa... dziwna polityka i tak chyba nie zrozumiała trochę... ale się delikatna zrobiłam;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 06.01.10, 11:34 Zawsze można iść do kierownika budowy i przekazać mu swoje sugestie. Jest też nadzór budowlany. Tu na forum raczej jednego i drugiego nie spotkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 06.01.10, 12:00 NB w takie drobiazgi nie ingeruje, kierownik budowy goni by nie płacic postojowego, tu tylko inwestor mógłby coś zmienić...... a ja wolę za dwa lata napisać ..." a nie mówiłam"... wkońcu przyjmuje zakłady czy odpadna czy nie ;))))a i tak nie bedę tu mieszkać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 06.01.10, 12:02 A od baby inżyniera , gorsza jest tylko znudzona baba inżynier BYLE DO WIOSNY Pozdrawiam i już nie smęcę Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Klinkier na mrozie 06.01.10, 14:17 Rozstrzygnięcia wojewódzkiego INB jeszcze nie ma. To wszystko, co teraz robi Murapol, jest to faktycznie pozorowanie, bo nie dotyczy tego, co faktycznie trzeba zrobić, zeby dla budynku Bielska 143 została wydana zgoda na użytkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Klinkier na mrozie IP: 93.179.216.* 06.01.10, 17:03 Ja też pytałem w IPNie o ten klinkier mrozoodporny i nie potrafili mi udzielić żadnej informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 06.01.10, 17:48 Bo UB spaliło na ten temat kwity. Nigdy sie nie dowiemy kto kazał albo Stalin albo Bierut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Klinkier na mrozie IP: *.kompus.3s.pl 07.01.10, 00:09 Widzę nowy temat to i dorzucę swoją sprawę. Uszkodzona od miesiąca jest brama garażowa w bud. nr 5. Lokum nie kwapi się do naprawy i po telefonie do nich twierdzą, że nie wiadomo kiedy usterka zostanie zlikwidowana. Oglądałem tą usterkę i koło wypadło z prowadnicy i się wykrzywiło jego mocowanie blokując bramę. Jest to 1 element do wymiany a od miesiąca nie można tego zrobić. Zapłaciłem za zamykany w miarę ciepły garaż a co jest nie skomentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zaporozec_sti Re: Klinkier na mrozie 07.01.10, 14:24 > usterkę i koło wypadło z prowadnicy i się wykrzywiło jego mocowanie blokując > Awaria wynika zapewne z szybkiego i byle jakiego montażu bramy. Ja na wjeżdzie do swojego garażu sam wszystko dokręciłem , bo jak już pisałem całą można było rozkręcić palcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p s p r z e d a m garaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 10:53 Witam, chętnie sprzedam jedno fajne miejsce garażowe w hali pod 143, 143A. Zgodnie z aktem notarialnym ma być wykończone do końca kwietnia (a do tego czasu tymczasowe miejsce pod budynkiem 145). Cena promocyjna - sporo taniej niż od Murapolu - bo powoli zaczyna mi brakować na remont ;-) Pozdrawiam sąsiadów. galeriamms[małpa]gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 08.01.10, 16:14 Działa brama garażowa. Jestem w szoku. BTW kiedyś pisałem o świetlówkach w latarniach i jak widać to był dobry pomysł. Latarnie mają z 2 miesiące a już 3 są spalone. Po zimie na osiedlu będzie ciemno jak wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Murapol: 2010 rokiem jakości 28.01.10, 22:30 ( www.tychy.pl/twojetychy/tt_114.pdf ) Tekst reklamowy na str. VII polecam fragment o kontroli jakości oraz eliminowaniu niedoróbek, wykańczaniu terenów zielonych - w ogóle ciekawe rzeczy tam piszą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleofas Re: Murapol: 2010 rokiem jakości IP: *.chello.pl 28.01.10, 23:18 Tichauer, ja proponuję, żebyś w ogóle na klatce założył gablotę i zrobił tam gazetkę z serii tych artykułów :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Murapol: 2010 rokiem jakości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 14:21 Widać sprzedaż im nie idzie jeśli już zaczynają po gazetach pisać propagandowe artykuły jak to ich mieszkania się rozchodzą jak ciepłe bułeczki i niedługo ich zabraknie a jednak ciągle, nawet te najatrakcyjniejsze są w ofercie i jakoś nie chcą znikać z rynku;-) Ilość kupionych powierzchni handlowych też przez ostatnie 2 lata wiele się nie zmieniła a podobno cieszą się zainteresowaniem;) Niby materiały uszlachetnione, rok ogłoszony rokiem jakości (hehe;) czyżby poprzednie lata były latami braku jakości?) a budynek 4 ciągle nie może się doczekać odbioru, klatki obdrapane, wind ani widu ani słychu a tam gdzie są to mają śliczny widok na ochlapane szyby windowe... Nie ma to jak traktować czytelnika jak idiotę, który sam nie potrafi na własne oczy zobaczyć jak to naprawdę wygląda. Aż czekam z niecierpliwością na następny numer tej gazetki, ciekawe co będzie tym razem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Murapol: 2010 rokiem jakości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 14:31 Widać sprzedaż im nie idzie jeśli już zaczynają po gazetach pisać propagandowe artykuły jak to ich mieszkania się rozchodzą jak ciepłe bułeczki i niedługo ich zabraknie a jednak ciągle, nawet te najatrakcyjniejsze są w ofercie i jakoś nie chcą znikać z rynku;-) Ilość kupionych powierzchni handlowych też przez ostatnie 2 lata wiele się nie zmieniła a podobno cieszą się zainteresowaniem;) Niby materiały uszlachetnione, rok ogłoszony rokiem jakości (hehe;) czyżby poprzednie lata były latami braku jakości?) a budynek 4 ciągle nie może się doczekać odbioru, klatki obdrapane, wind ani widu ani słychu a tam gdzie są to mają śliczny widok na ochlapane szyby windowe... Nie ma to jak traktować czytelnika jak idiotę, który sam nie potrafi na własne oczy zobaczyć jak to naprawdę wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Murapol: 2010 rokiem jakości 29.01.10, 18:04 No nie, przy windach zaczęli coś dziergać... A jak materiały uszlachetnione - to może ten klinkier klejony na mrozie nie zacznie odpadać zaraz po roztopach :D Oddajmy honor - coś się dzieje. Ale domofonów jak nie było, tak ich nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleofas Re: Murapol: 2010 rokiem jakości IP: *.chello.pl 29.01.10, 22:13 Jakby na to nie patrzeć, trzeba przyznać, że Murapol bierze przykład nie od byle kogo: "Białoruski lider ogłosił, że w związku z planowaną ekspansją eksportową na rynki zagraniczne, nadchodzący rok zostanie ogłoszony "Rokiem Jakości". "Czy tego chcemy czy nie, rynek dyktuje dzisiaj prawa i musimy sprzedawać to, co najlepsze. Ale też takich samych dobrych produktów będą oczekiwać Białorusini" - zastrzegł." Za: www.psz.pl/index.php?option=content&task=view&id=26246 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Murapol: 2010 rokiem jakości IP: *.kompus.3s.pl 30.01.10, 10:22 Wczorajsze zebranie wspólnoty - jak zwykle prawie nic nie zostało uchwalone. Z 12 ustaw zrobiło się 7 (zmiana porządku obrad) z czego ponad połowa o zarządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatoja Ubezpieczenie IP: *.chello.pl 08.01.10, 21:35 Gdzie Waszym zdaniem warto ubezpieczyć mieszkanie? Możecie coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notifier Re: Ubezpieczenie IP: *.kompus.3s.pl 09.01.10, 17:16 polecam Generali - oferta Domownik - czy jakos tak. Mam dobra znajomą, która zajmuje sie ubezpieczeniami (pracuje w multi-agencji) i ona z czystym sumieniem poleca GENERALI , wiec ja tez mieszkanko tam ubezpieczylam:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatuj Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 21:49 murapol.pl/oferta/mieszkania-domy-apartamenty/tychy/al-bielska/promocja-3 Murapol dba o reklamę.... Chłyt marketingowy - tak to chyba szło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 11:48 Kiedyś widziałem tutaj zdjęcie jak wygląda ogrodzenie osiedla zamkniętego w wykonaniu Murapolu w Bielsku (tutaj obrazek). Wyglądało to bardzo ładnie, kamienne murki, metalowa brama i ogrodzenie, które nie zaślepia osiedla a jednak odgradza. Dzisiaj oglądałem sobie zdjęcia osiedla w Krakowie i znalazłem takie zdjęcie . Zabite dechami na ślepo ogrodzenie a tam gdzie nikt nie widzi zostawiona siatka. A ponieważ na naszym osiedlu zauważam pokazówki (nikomu nie potrzebny piękny plac od frontu, elewacja robiona od strony wjazdowej, mimo, że tam jeszcze garaży nie ma) zaczynam się martwić jak to będzie u nas wyglądało, w końcu "nasz" dyrektor "stawiał" ten płot (i siatkę) w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal too Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 12:15 i co z tego ze maja murek (taki sobie zresztą) jak za murkiem jest piękna architektura - rząd garaży z ohydnym "tarasem"? a deski jak deski.... a siatka jak siatka, jak masz las za ogrodzeniem to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 13:28 Ja nie pisze o architekturze i tym czy garaże są piękne czy nie tylko o ogrodzeniu a konkretnie o tym, że w porównaniu bo Bielska to w Krakowie wygląda nieciekawie, zwłaszcza w połączeniu z siatką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anioł-gospodasz;) Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 11.01.10, 14:34 Przecie jest juz ogrodzenie nie czepiajcie się Murapolu. Ja bardzo jestem zadowolony. Płot to płot, czego Wy chcecie??? Bo nie rozumiem ten styl który proponują to wczesna komuna i mi odpowiada, to taka nostalgiczna wycieczka do przeszłości a pozatym duża oszczędność a Murapol wkońcu musi zarabiać a nie wydawać na jakies fiu-bździu. Co to za dyskusja bierzcie co dają ,a nie dyskusja jaki płotek ma być. Ma być taki by pieki miały słupki do obsikiwania. I sie tu nie burzyć proszę;)))) Bo widziały gały co brały;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 15.01.10, 15:48 co tu tak nudno? Odpowiedz Link Zgłoś
fnieruchomosci Fachowy odbiór mieszkań. 17.01.10, 13:58 F.H.U Fleszar-Nieruchomości. Świadczy usługi przy odbiorze mieszkań, domów, lokali usługowych od dewelopera, jak również od firm podwykonawczych. Masz dość niedoróbek i chcesz sprawdzić swoją nieruchomość pod względem technicznym ? Przed podpisaniem protokółu odbioru mieszkania oddaj je w ręce profesjonalisty a unikniesz dodatkowych kosztów podczas prac wykończeniowych. Podczas odbioru Twojego mieszkania zajmuje się: - sprawdzaniem wymiarów pomieszczeń - sprawdzeniem jakości i równość ścian i tynków - sprawdzeniem równości podłóg i posadzek - sprawdzeniem okien, szyb i parapetów wewnętrznych jak i zewnętrznych - sprawdzeniem drzwi wewnętrznych i zewnętrznych - sprawdzeniem instalacji elektrycznej - sprawdzeniem liczników mediów - sprawdzeniem instalacji wodnej i kanalizacyjnej - sprawdzeniem instalacji centralnego ogrzewania, grzejników, ogrzewania podłogowego - sprawdzeniem instalacji wentylacyjnej - sprawdzeniem balkonu, tarasu, piwnicy i garażu. Twoje mieszkanie będzie Profesjonalnie sprawdzone w oparciu o Polskie Normy Budowlane. Posiadam również wiedze na temat wybranych deweloperów z Krakowa i Śląska, odnośnie usterkowości mieszkań. Napisz na maila: fleszar.nieruchomosci@o2.pl lub zadzwoń na nr tel. 692-497-772. Region działania: cała Małopolska. Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Nowy Targ, Zakopane, Rzeszów, Katowice, Tychy, Bielsko-Biała, Kielce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 25.01.10, 14:40 www.youtube.com/watch?v=TZ688vF6S2A o jutro podatek zbierają ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Kolędowy HIT 25.01.10, 20:21 Kolęda na budowie (dot. 143).... Interesting..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 26.01.10, 16:18 tichauer... :)) no przecież trzeba wykorzystac kazdą szanse na ... $$$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 26.01.10, 18:01 Za darmo przecież nie chodzą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 26.01.10, 18:29 widzę że mamy własciwe nastawienie ;)) no ładnie ładnie;)) normalnie siedlisko zła ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Kolędowy HIT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 10:48 Skoro juz o tej kolędzie, to do jakiej parafii należy to osiedle do Karoliny czy Ducha św?bo chyba te dwie wchodzą pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 27.01.10, 19:39 Ja sie zabunkrowałem;))) więc nie wiem;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 30.01.10, 15:20 wreszcie wczroaj było konstruktywne spotkanie wspólnoty ;) chyba idziemy wreszcie w jakimś dobrym kierunku... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 30.01.10, 16:00 A co takiego konstruktywnego uchwaliliśmy poza zmianą porządku obrad i odwołaniem Lokum (która to ustawa nie wiadomo czy przejdzie), brakuje sporo głosów. Pierwotnie miało być o wiele więcej punktów obrad. A wyszło tylko o zmianie porządku obrad i zarządcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesz Re: Kolędowy HIT IP: *.kompus.3s.pl 30.01.10, 18:10 a co niby poprzednie spotkanie było lepsze?? tam to była w ogóle masakra... Kolego, od czegos trzeba zacząć.... !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Zebranie wspólnoty 4PR1 30.01.10, 21:18 Witam, można wiedzieć na kogo chcecie zmienić Lokum? Na zarząd MZBM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 IP: *.kompus.3s.pl 30.01.10, 23:08 Nie chodziło o zrezygnowanie z Lokum tylko pozbawienie go roli zarządu a na to miejsce wprowadzenie reprezentantów wspólnoty. Lokum zostaje (mam nadzieję). Ale już dostawców np. ciepła ma wybierać wspólnota. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 31.01.10, 10:54 Dzięki za info. Z tego - co piszesz, powrócił problem z Waszego pierwszego zebrania - co było pierwsze: jajko czy kura, co jest bardziej właściwe zarząd wspólnoty czy rada właścicieli. U nas jest rada właścicieli, spróbujcie z zarządem. Porównamy efektywność jednej i drugiej opcji. Natomiast w moim odczuciu Lokum powinno pozostać i co najmniej koordynować nasze roszczenia wzgledem Murapolu z tytułu niezrealizowanych zapisów z umowy przedwstępnej. Jak dla mnie jest wygodniej, kiedy przedstawiciel dochodzi moich praw, nawet jeśli mam za to zapłacić. Wierz mi, robienie tego na własną rękę jest strasznie czasochłonne i wyczerpujące. Dla naszej wspólnoty Lokum wystawia Murapolowi faktury za zarządzanie częścią nieruchomości w posiadaniu Murapolu. To ich przynajmniej dopinguje do przenoszenia notarialnie prawa własności, nawet jeśli nie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 IP: *.kompus.3s.pl 31.01.10, 11:42 i tu sie z Tobą nie moge zgodzic.. na zebraniu wyszło, ze po pierwsze: Lokum wystawiło smieszną fakturę Murapolowi na jakies smieszne 22tys zl ( a powinno na wieeele wiecej) - i do dzis nie ma odzewu ( i nie będzie ...bo.... ) ==> po drugie ,M.twierdzi, ze L nie jest stroną w sprawie i nie bedzie płacił ani z nimi gadał, wiec ta opcja jest daremna..... Lokum tylko wystawia faktury... ale nie przejmuje sie tym jak Murapol nie zapłaci, bo sobie długi Murapolu spłaci naszą kasą z np. funduszu remontowego !! Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 31.01.10, 11:55 !. Wydaje mi się, że Lokum może obciążać M. dopiero od momentu, kiedy zmieniliśmy uchwałą notarialną zasadę zwolnienia M. z opłat za zarząd nieruchomością (17.11.2009). W Waszej wspólnocie takiej uchwały nie było, więc nawet jeśli L. wystawiło fakturę, to jest ona bez jakiekolwiek tytułu prawnego. Więc M. to zlewa. Zresztą podobnie jak wiele innych spraw, pewnie za faktury naszej wspólnoty też nie zapłacą. 2. Lokum wystawia faktury i nic nie robi. Pytanie, czy jest do tego umocowany? Nie wiem dokładnie jak faormalnie L. ma być upowazniony np. do występowania w imieniu wspólnoty w sprawie sądowej vs. M. za niezapłacone faktury. Może tu jest problem? Zapewne - dopóki nie scedujemy na L. pewnych praw przysługującym wspólnocie współwłaścicieli - L. niewiele zrobi, bo nie będzie miało do tego odpowiedniego umocowania? W każdym razie lepiej będzie, jeśli z M. będzie rozmawiał jeden zarządca, niż 13 lub więcej - dla każdej wspólnoty oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memento Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 IP: *.chello.pl 31.01.10, 12:24 Widzę tutaj niezłe poplątanie z pomieszaniem! Mam taką propozycję, aby każda osoba, która ma zamiar wypowiadać się w sprawach wspólnoty przeczytała sobie ze zrozumieniem ustawę o własności lokali. To takie minimum, bez którego nie potrzebnie angażujecie czas swój i cudzy w temat, o którym nie ma się bladego pojęcia... Sądzę, że o to powinno zadbać Lokum na początku powstania wspólnoty. Byłoby dobrze, gdyby profesjonalny zarządca przygotował dla swoich klientów broszurki w stylu Vademecum członka wspólnoty - wyciąg z Ust. o W.L. Spółdzielnia LOKUM, oprócz tego, że działa na zasadach spółdzielczości (to nas w ogóle nie interesuje) prowadzi działalność komercyjną. Zatrudniła licencjonowanego zarządcę (Panią E.K) do obsługi wspólnot mieszkaniowych. Wspólnota mieszkaniowa Cztery Pory Roku Jeden powstała w chwili podpisania pierwszego aktu notarialnego w budynku nr 5 lub 3C. W tym momencie wspólnota składała się w 99% z udziałów Murapolu i w 1% z udziału Pierwszego Szczęśliwego Nabywcy (w skrócie PSN). Z chwilą podpisania tego aktu weszła w życie umowa jaką podpisali między sobą Lokum (jako zarządca) i Murapol (jako pełnomocnik wspólnoty a zarazem jej członek, którym jest do dnia dzisiejszego: tak pełnomocnikiem jak i członkiem). To co znalazło się w pierwszym akcie notarialny było i jest odczytywane po dzień dzisiejszy przy każdej kolejnej sprzedaży. W umowie o zarządzanie zawarto zapis, że Murapol nie ponosi kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej związanych z jego udziałem. Te koszty są w umowie enumeratywnie wymienione, generalnie są to wszystkie koszty poza: ciepłą wodą, zimną wodą, centralnym ogrzewaniem (nabitymi na liczniki niesprzdanych mieszkań) oraz utrzymaniem udziału w garażu (GARAŻ NIE JEST CZĘŚCIĄ WSPÓLNĄ - jest współwłasnością tylko tych, którzy mają tam swoje udziały!). Powiem wam tak, gdyby Murapol prowadził swoją działalność w sposób uczciwy i cywilizowany, to ja nie miałbym NIC przeciwko temu, żeby nie płacił on za sprzątanie klatki, fundusz remontowy, wywóz śmieci itd. Murapol jest w tej chwili szczątkowym współwłaścicielem - ma parę miejsc postojowych i mieszkania tych, którzy aktu notarialnego z różnych przyczyn nie podpisali. Ale ponieważ Murapol leci z nami w ch...a, to dla czystej satysfakcji powinniśmy ten zapis odwołać. Pytanie jakie należałoby zadać jest więc takie. Dlaczego Lokum nie wywiązywało się jak dotąd z tej umowy i nie kasowało Murapolu za wodę i ogrzewanie (poprostu pobieranie zaliczek, tak jak od nas). oraz pytanie drugie, dlaczego wspólnota nie podpisała aneksu do umowy o zarząd z Lokum. Wystarczyłoby aneksować ów niefortunny zapis i mieć spokój. Tak na marginesie, to LOKUM nie wystawia żadnych faktur (tylko pobiera zaliczki i składki), a opowiadanie o zmianie dostawcy ciepła to już jakaś paranoja. Na kogo chcesz zmieniać PEC Tychy? Chcesz się dokopać do wód geotermalnych pod garażem? LOKUM nie będzie szło na udry z Murapolem, bo dobrze rozumie, że wtedy nie dostanie pod zarząd kolejnych budynków, a oni z tego żyją. Tu nie chodzi o umocowanie tylko o interes ekonomiczny zarządcy. My do Murapolu mamy w tej chwili dwa tematy: 1. Murapol jako niezdyscyplinowany członek wspólnoty. Trzeba zmienić zasady zarządu wspólnoty i traktować tu Murapol tak jak "Pana Mietka", który by nie płacił za wodę, ogrzewanie itp. Do tego są odpowiednie instrumenty prawne. 2. Murapol jako nierzetelny wykonawca, który nie dokończył prac budowlanych przewidzianych w umowie przedwstępnej. Do tej sprawy angażowanie LOKUM nie ma zupełnie najmniejszego sensu. To w ogóle nie jest temat dla LOKUM. To nie jest w ogóle sprawa wspólnoty. To jest indywidualne powództwo kupujących o nie wywiązanie się sprzedającego z umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 IP: *.kompus.3s.pl 31.01.10, 13:34 Nikt nie chce zmienić PEC-u, tylko taki przykład, że takimi umowami ma się zajmować wspólnota a nie Lokum. Co do faktury to nie rozumiem dlaczego niezapłacona nie została oddana do windykacji. Największym błędem było nie odwołanie najszybciej jak to możliwe (nielegalnego) zapisu zwalniającego M... z płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 do memento 31.01.10, 18:34 Z czytaniem przepisów nie jest tak prosto, zwłaszcza, że ustawa o własności lokali pewnych rzeczy eksplicite nie reguluje. Ale one wyjdą. Co do zwolnienia M. z opłat - przeczytałem jeszcze raz ten zapis w akcie notarialnym (nasza wspólnota w uchwale już go zmieniła w obecności notariusza) - Murapol zwalnia się w części dotyczących niesprzedanych lokali z jakichkolwiek opłat. Także za wodę, ogrzewanie i prąd, funduszu remontowego etc. Więc jeśli tak jest - to na jakiej podstawie Lokum ma ich obciążyć? Nawet jakąkolwiek zaliczką? Nie mówiąc już o funduszu remontowym. A jak nie ma tytułu do faktury - M. jej nie płaci. Jak nie ma tytułu - to nie ma też windykacji. W naszej wspólnocie tytuł do obciążenia jest, ale znając Murapol nic to nie zmieni - i tak nie zapłacą. Angażowanie Lokum do dyscyplinowania M. ma sens, jeśli coś ma się zmienić w zakresie niewykonanych zobowiązań z umów przedwstępnych. Inaczej, na zebraniu wspólnoty znowu będą głosy: czemu nie ma tego, tamtego. Albo ktoś w ogóle nie bedzie wiedział, po co to zebranie. Ale w tym celu konieczne jest scedowanie na L. naszych praw. Wydaje mi się, że Lokum nie jest już takie szczęśliwe, że wygrało konkurs na zarządzanie wspólnotą. Natomiast skoro wspólnota 4PRI zajmuje się jak dotąd głównie forsowaniem zarządu wspólnoty w miejsce rady właścicieli.... Niech będzie ten zarząd. Zobaczymy co to zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 do memento IP: *.kompus.3s.pl 31.01.10, 21:17 A stało się cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 do memento IP: *.kompus.3s.pl 01.02.10, 00:29 Nic się nie stało, jak zwykle niezbyt owocne zebranie... I spore zadłużenie wspólnoty, do tego Murapol, który nie musi płacić a dług rośnie. A obrady polegały na walce o władzę z Lokum ;) Ja chcę do budynku nr 4 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: Zebranie wspólnoty 4PR1 do memento IP: *.kompus.3s.pl 01.02.10, 10:38 to rok jeszcze sie nie zawali? jak tak to spoko.... a ja już chcę do siebie. A tak serio szlak mnie trafia jak na to wszystko patrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł moja opinia IP: 93.179.216.* 02.02.10, 08:24 Witam, Szukam mieszkania w Tychach i powiem Wam, że naprawdę zapoznałem się z ofertą wszystkich deweloperów w okolicy. Pomimo tych problemów, o których tu piszecie i tak uważam, że Murapol ma obiektywnie najlepszą ofertę. Bądźcie dobrej myśli. To chyba jedyny deweloper, który cokolwiek buduje w Tychach, więc prędzej czy później doprowadzą to osiedle do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: moja opinia IP: *.kompus.3s.pl 02.02.10, 12:08 xD kpisz czy o droge pytasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: moja opinia IP: *.kompus.3s.pl 02.02.10, 14:40 Tak to już jest, że na każdym forum jakiegoś dewelopera ludzie narzekają i mówią, że to ten jest najgorszy ;) Poczytajcie sobie. Więc albo wszyscy oszukują albo po prostu każdy lubi sobie ponarzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: na inny temat IP: *.tsi.tychy.pl 02.02.10, 16:48 Mam prośbę.Może ktoś mógłby polecić dobrą firmę lub fachowca,który wykonał mu meble kuchenne.Chodzi mi o kuchnię dobrze wykonaną,ale nie w szokującej cenie.Dziękuję za namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: na inny temat IP: *.kompus.3s.pl 02.02.10, 17:25 Ja robiłem w www.latka.com.pl (Tychy) nie narzekam a cena w porządku. Warto pojechać, pooglądać i popytać (szczególnie o terminy i cenę). To nie jest reklama ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: na inny temat IP: *.kompus.3s.pl 02.02.10, 19:28 Witam.... generalnie z developerką to jest tak, max zysku za minimum nakładu... więc czego się dziwicie ...tak to działa... to nie Caritas (a i w caritasie zarabiaja na tragedii innych) jadą po bandzie i czego nie zrobia to wchodzi w zysk... KROPKA.... nie ma sentymentów;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: na inny temat IP: *.kompus.3s.pl 02.02.10, 19:30 W.F.M. koło Ikei ... solidnie i w rozsądnym stosunku jakości do ceny Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo Re: na inny temat 03.02.10, 11:28 a ja Łatki nie polecam... moze i ceny maja niezle, niestety jakosc wykonania i podejscie do klienta pozostawia wiele do zyczenia - delikatnie mowiac... polecam za to MS-Meble Katowice ul. Rolna 43, 40-555 Katowice e-mail: katowice@ms-meble.pl, 509 592 691 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola kuchnia i inne meble na wymiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 15:02 A miał ktoś z Was może styczność z firmą Torus i może z czystym sercem polecić lub odradzić? Szukam firmy do zrobienia kuchni, i kilku mebli na wymiar. Jeśli ktoś z Was ma namiary na firmę, która robi drzwi bezprzylgowe (i tak żeby futryna nie odstawała od ściany, drzwi i ściana to jedna fornirowana płaszczyzna i tylko po klamce można poznać, że to drzwi;-))) to też będę wdzięczna. Dopiero zaczynam poszukiwania i z tymi drzwiami mam problem... Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
meble-na-wymiar-rooan Re: kuchnia i inne meble na wymiar 08.02.10, 22:15 witam polecam zapoznanie się z tą ofertą forum.meble.pl/meble-na-wymiar-producent-rooan,temat251,47.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naciagnięty Re: moja opinia IP: 82.177.205.* 04.02.10, 13:39 ..a co mówią lekarze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq ciepła ściana w kuchni IP: *.kompus.3s.pl 07.02.10, 17:20 Witam, mam pytanie do Państwa. Czy macie Państwo ścianę przy kominie ( w zasadzie wzdłuż komina) gorącą?? U mnie jest do takiego stopnia gorąca że wręcz parzy. Czy jest to normalne?? Czym może to być spowodowane? Podejrzewam obecnością jakichś rur ale żeby to wszystko wręcz parzyło??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 17:37 Nie wiem co aż tak może rozgrzać ścianę nie licząc pożaru u sąsiada;-) Może rurki z CO tamtędy biegną ale do tej pory wydawało mi się, że rurki z CO są w pionach na klatkach a nie zamurowane w ścianach;-) To samo z ciepłą wodą. Zapytaj w Murapolu. Pewnie się okaże, że dali tam CO bez izolacji i rurki sobie grzeją ściany zamiast kaloryfery;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ciepła ściana w kuchni 07.02.10, 19:52 Moje typy: 1. Sąsiad z dołu podłączył do szybu wentylacyjnego kominek. Pewnie nie może, bo te szyby nie mogę spełniać roli kominów spalinowych, a tylko wentylacyjnych. Żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu pali non-stop w kominku. 2. Sąsiad z dołu podłączył odciąg w kuchni. To wydaje mi się mniej prawdopodobne, nagrzewanie się ściany byłoby tylko okresowe, poza tym temperatura gazów jest niższa niż spalin. Tak można raczej robić - kominy wentylacyjne są odseparowane. Scianki tych kominów to bloczki betonowe grube na ca. 2-3 cm, więc jeśli ktoś wpuszcza tam gorące spaliny to się mają prawo nagrzewać, zwłaszcza jeśli kominy wentylacyjne stanowią bezpośrednio płaszczyznę ściany - bez ścianki osłonowej z bloczków ceramicznych. Pogadałbym z sąsiadami z dołu. Tak na wszelki wypadek. Jeśli to rzeczywiście kominek - sprawa jest według mnie problematyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 22:41 Hmm jeśli to faktycznie kominek to zarządca czyli Lokum może chyba nakazać likwidacji takiego ustrojstwa w mieszkaniu oczywiście po wcześniejszej wizytacji chociażby ze względów bezpieczeństwa, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: ciepła ściana w kuchni 09.02.10, 19:02 Nie wiem na pewno, czy to kominek - musisz ocenić, czy ściana nagrzewa się okresowo, czy w sposób ciągły. Weź z umowy przedwstępnej rzut kondygnacji i oceń, który z kanałów jest taki gorący. To pozwoli Ci zidentyfikować ewentualną przyczynę problemu. Zanim pójdziesz do Lokum, pogadaj z sąsiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.chello.pl 09.02.10, 22:37 Ja to bym zrobił dziurę w tej ścianie i wlał wiadro wodu do tego komina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 12:36 Rozmawiałem z kierownikiem budowy, który stwierdził że nie ma takiej opcji żeby ściana tzw. kominowa przy której jest aneks kuchenny nagrzewała się do gorąca. Ktoś poniżej musiał pewnie podłączyć jakieś ustrojstwo do komina i robi Bóg wie co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.kompus.3s.pl 10.02.10, 12:50 Jak to parter to mogą być gorące źródła, wody geotermalne. Widziałem podejrzane odwierty w hali garażowej! Przynajmniej oszczędzimy na czynszu za ogrzewanie. Druga opcja to sąsiad zainstalował destylator lub wędzarnie. To dobre i to dobre, lepiej się z nim zaprzyjaźnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ciepła ściana w kuchni IP: 88.220.79.* 10.02.10, 13:55 Wlóż aparat do przewodu wentylacyjnego i zrob zdjecie. U mnie sasiad z gory zrobił sobie gniazdko na moim kominie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniazdko Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.kompus.3s.pl 10.02.10, 13:58 Jakie gniazdko??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ciepła ściana w kuchni IP: 88.220.79.* 10.02.10, 13:59 wlasciwie gorace sa kominy (komin) od twojego sasiada wiec nie masz jak zrobic zdjecia :) pozostaje jedynie wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ciepła ściana w kuchni IP: *.kompus.3s.pl 10.02.10, 15:43 To indianiny puszczają znaki dymne;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 998 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 09.02.10, 02:21 Zadzwoń po straż, że ktoś pali ognisko w bloku bez komina na spaliny. Drzwi wyważą i zgaszą ten nielegalny kominek. Jak samowola kwitnie to trzeba ją przytemperować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale wiocha Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 09.02.10, 23:39 ja normalnie leje ...... bimber pedzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingon Apropos kominów... IP: *.chello.pl 13.02.10, 11:35 Czy ktoś z Was wieszał kuchnie na ścianie kominowej? Czy to utrzyma szafkę? Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Apropos kominów... 13.02.10, 19:50 Te ściany kominowe są naprawdę cienkie. Oficjalnie nie powinno na nich nic być. A nie możesz powiesić na listwie stalowej? Niekoniecznie musisz wtedy wwiercać się w kominy. Jak powiesisz na nich bezpośrednio ciężką szafkę, to nie wiem jak się to będzie zachowywać za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
zaporozec_sti Re: Apropos kominów... 15.02.10, 16:33 Odradzam wieszania czego kolwiek większego i cięższego na pustakach kominowych. One mają 2-3 cm grubości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingon Re: Apropos kominów... IP: *.chello.pl 15.02.10, 17:04 Problem polega na tym, że 75% mojej kuchni to są kominy. Mieszkam na poddaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchnia Re: Apropos kominów... IP: *.kompus.3s.pl 15.02.10, 18:53 Skoro to jest kuchnia i tam ją zaprojektowano to w czym problem z tymi szafkami? W każdej kuchni wiszą szafki i dobrze o tym wiedział i architekt i budowlańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Apropos kominów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:46 Ech za mało jeszcze widziałeś(aś);-) Akurat architekci, którzy projektowali nasze budynki nie przyłożyli się specjalnie do roboty. Owszem budynek wygląda ciekawie ale jest też kilka "smaczków". Ciągi komunikacyjne pod oknami sąsiadów z parteru, mikro ogródeczki/balkony mieszkań w załamaniu budynków tak, że sąsiad ma pełen wgląd do mieszkania, kominy na całych ścianach i to w kuchni, mikro skraweczki skosów więźby dachowej wystające z sufitów, przezroczyste balkony. Co do kuchni - pewnie masz przy końcu ściany z kominami ściankę prostopadłą, proponuję rozpiąć szynę i zagiąć ją na końcu tak aby przymocować ją do tej ściany prostopadłej a szafki wieszać na szynie. Chyba jedyne sensowne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Apropos kominów... IP: *.kompus.3s.pl 16.02.10, 12:27 Szklane balkony kolego to akurat najładniejsza rzecz na tym osiedlu. Pomysł kapitalny, prezentują się doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Apropos kominów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 13:36 Do momentu kiedy stoją w miarę puste ale przyjdzie wiosna i zaczniemy wystawiać przeróżne rzeczy, rowery, krzesełka, stoliki, stare graty, kolorowe pranie bo w końcu od tego jest balkon i z tych pięknie prezentujących się przezroczystych balkonów zrobi się kolorowy jarmark który pięknie prezentować się już nie będzie. Pomijam już, to, że każdy ma inne płytki na balkonie bo Murapol nie wpadł na pomysł, zrobienia ich jednakowo w standardzie jak w reklamowanym "budynku flagowym" numer 1. Dla tego jeśli są przeszklenia to powinny być matowe żeby ukryć to co leży na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Apropos kominów... 16.02.10, 17:28 Wiem, że to nie będzie śmieszne, ale po zastanowieniu stwierdziliśmy, że można nad kuchnią zrobić antresolę, a szafki zamocować do sufitu, który powstanie w ten sposób.... Jakoś trzeba zamieszkać, a potem się zobaczy. A że projekt jest jaki jest, to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Apropos kominów... 15.02.10, 20:07 Może da się rozpiąć jakiś wspornik np. pomiędzy dwoma skrajnymi szafkami - kominami (nie chodzi mi o szyby wentylacyjne). Pogadaj np. z kimś od zabudowy kuchni. Zawsze możesz także zapytać architekta - czyli Studio A z Bielska Białej - jak wyobrażają sobie szafki w Twojej kuchni - szczególnie te wiszące. Może mają jakieś rewolucyjne pomysły w tej materii. Kto wie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Apropos kominów... IP: *.kompus.3s.pl 16.02.10, 16:21 architekt tak kraje jak inwestorowi pieniędzy staje;), albo ile ma wykroić zysku szanowni państwo dla inwestora. I to tak w ramach solidarności środowiskowej;) im projekt tańszy w realizacji tym wyższy zysk inwestorski .... a sądziliście że o coś więcej chodzi??? Błąd........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: Apropos kominów... IP: 62.29.168.* 05.03.10, 15:16 Trzeba odrazu mówić że to poddasze. Od ostatniego stropu - bedącego podłogą poddasza. pustaki kominowe powinny być obudowane cegłą. - taka jest zadada ( w końcu wystający komin nad dach musi mieć jakąś sztywnośc i wytrzymałość, którą ciężko było by uzyskać gdyby komin zbudowany był z tych cieniutkich pustaczków wentylacyjnych.) i jak można potpatrzeć na budowe bloku przy Sikorskiego tak zapewne jest zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Apropos kominów... IP: *.chello.pl 05.03.10, 21:00 Oj zdziwiłbyś się. Moje kominy nie są obudowane żadną cegłą a mieszkam na poddaszu. Jedyne co oddziela mnie od tego siwego pustaka kominowego to warstwa tynku i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Śmierć drapieżnika - ws. Leoparda Kraków 16.02.10, 17:39 W niektórych momentach mam wrażenie, ze coś jest na rzeczy..... Ciekawy artykuł z TP: " tygodnik.onet.pl/30,0,39670,1,artykul.html " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Re: Śmierć drapieżnika - ws. Leoparda Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 19:29 Na szczęście nasz deweloper nazywa się MURAPOL a nie LEOPARD, akty mamy podpisane bez roszczeń i wpisów w hipotekach ksiąg wieczystych, poza oczywiście wpisem w hipotece związanym z prywatnym kredytem klienta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Co to jest to w garażu? IP: *.kompus.3s.pl 18.02.10, 18:06 Do czego służą te ajzole w garażu? pazerność murapolu czy co;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Co to jest to w garażu? 18.02.10, 18:47 Witam Poznaniaka. Na Śląsku możesz pisać "żelazło". Nie wiem po co im to. A w którym garażu? Może Murapol się przebranżawia i zajmie skupem złomu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Co to jest to w garażu? IP: *.chello.pl 18.02.10, 19:21 zostały zablokowane niesprzedane miejsca postojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BO Re: Co to jest to w garażu? IP: *.kompus.3s.pl 18.02.10, 20:25 to na zasadzie "jak nie ja to nikt" no dobra. przywaliłbym z rozpędu w to to ;))) okazało sie że jeżdżę na skruty;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Co to jest to w garażu? 18.02.10, 20:46 W takim razie kopiują to, co zrobili w Krakowie. Tam ludzie nie kupowali miejsc w garażach, tylko załatwiali na lewo piloty od bramy garażowej. Aż mi to nie pasowało do Krakusów. Teraz jest płacz i zgrzytanie zębów, bo na powierzchni nie mają gdzie parkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Co to jest to w garażu? IP: *.kompus.3s.pl 19.02.10, 02:33 Krótko i na temat do cwaniaków - NIE WYKUPIŁEŚ MIEJSCA TO TRZYMAJ SIĘ Z GARAŻU NA KILOMETR! Powinny tam być blokady. Jak nie było bram to cwaniactwo się tutaj szerzyło niespotykane. Cały garaż zajęty a odkąd są bramy to od razu luźniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo Re: Co to jest to w garażu? 19.02.10, 10:25 niektorzy juz znalezli na to sposob:) miejsca "przelotowe" zablokowane sa tylko z jednej strony... zawsze mozna objechac... Polak potrafi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Co to jest to w garażu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 14:32 A co z pilotem do bramy? Nie ma pilota nie ma wjazdu, wiec nie ma potrzeby blokowania niesprzedanych miejsc. Chyba, ze mowicie o garazach w budynku 4, czyzby je w koncu zrobili??!???? A jak windy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opłata miesięczna Opłata miesięczna IP: *.chello.pl 21.02.10, 00:12 Witam, Pytanie do mieszkańców budynków 145 i 139. Czy to prawda, że Lokum zostało odwołane z funkcji zarządcy? Czy mam dalej płacić na wskazany przez nich rachunek czy na MZBM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Opłata miesięczna IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 00:55 Czytać ze zrozumieniem informacje. Lokum jeśli jest odwołane z funkcji zarządcy to dalej jest naszym ADMINISTRATOREM! Nic się nie zmieniło. Płacić trza nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 11:01 Mam pytanie, czy zwróciliście uwagę na granatową astrę II kręcącą się po naszym osiedlu. Kierowca i pasażerowie wyglądają na obcokrajowców. Grzebią w śmietnikach ale kiedyś stali przed wjazdem do garażu, zresztą wtedy z zepsutą bramą i o dziwo niedziałającym oświetleniem. Auto przejeżdżające obok dziwnie ich spłoszyło. Zwróćcie na to uwagę. Może to zachowanie śmieciarzy jest tylko przykrywką. Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 12:50 Tu się kręci masa takich ciemnych typów. Ale jakaś paniusia forumowa narzekała, że ogrodzenie brzydko wygląda a strażnik przeszkadza gościom. Ciekawe czy zmieni zdanie z kosą w brzuchu, wyłamanym zamkiem i opędzlowanym mieszkankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustachy Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.chello.pl 21.02.10, 16:15 nie zdziwiłbym się gdyby była przygotowywana prowakcja jakiejś firmy ochroniarskiej w celu przejęcia kontroli nad kolejnym osiedlem (sprzedawców na osiedlu jest sporo więc wiedzą o co chodzi - biznes musi się kręcić) i ściągania haradżu z mieszkańców. Jeżeli widzisz coś podejrzanego informuj Policję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 17:01 Policja? Zanim ktoś zadzwoni i oni przyjadą to już po sprawie. Na takich gagatków dobry monitoring a nie żadna firma ochroniarska. Nie dość, że zostaną uwiecznienie razem z samochodem to kamera jest dobrym odstraszaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście 21.02.10, 18:30 "wyborcza.pl/1,76498,7582537,Grodzone_osiedla__Na_zewnatrz_syf .html " Akurat w sobotniej GW artykuł w temacie ogrodzonych osiedli. Pomimo kontrowersji, ja jestem za, także zdecydowanie za monitoringiem. Musimy tylko popracować nad integracją w sensie wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojona Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 17:06 heejjjj... kuuurcze... no to teraz dales mi do myslenia.. ja jakis czas temu widziałam wlasnie takie dziwny samochód z kolesiami w środu ( auto wlasnie bylo granatowe) ale marki juz rozpoznałam, bo sie nie znam... i wlansie tez stali przy tej brami zepsutej... i przyjechala akruat taxowka i sie zmyli...... wrrr...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyka Re: Tychy - murapol - 4 pory roku-dziwni goście IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 17:08 czy ktoś wczroaj w nocy miał też tę "wątpliwą" przyjemność słuchac w nocy jak ktoś puszcza na caaały regulator muzyke z bloku 145 ????? Ludzie, opanujcie sie troche... niektózy po całym tygodniu cieżkiej pracy chcieliby w weekend odpocząć !! Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo a propos "muzyki".... 21.02.10, 20:09 niestety to nie pierwsza tego typu "impreza"... chyba ktos nie rozumie ze nie mieszka tutaj sam... nastepnym razem ratuje nas chyba tylko tel na policje lub straz miejska... pozdrawiam niewyspanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145 Re: a propos "muzyki".... IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 22:07 W 145 na 2 albo 3 piętrze zawsze buczy jakaś muzyka ;) Pewien miesiąc należał do Michaela Jacksona - leciał dzień w dzień kilkanaście dni co najmniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 145 Re: a propos "muzyki".... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.10, 07:23 Ja obstawiam 3 albo 4 piętro. To tylko teoria ale przypuszczam, że to jakiś młody synek dobrze usytuowanego społecznie tatusia. Skąd ma wiedzieć, że do pieniędzy trzeba dojść ciężką pracą. Pozdrawiam i życzę trochę szacunku dla pracujących sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUMAGKS Re: a propos "muzyki".... IP: *.lear.com 30.04.10, 12:16 Witam, przypadkowo znajomy wysłał mi link do tego forum i czytam Wasze wypocinki. Tak potwierdzam to ja słuchałem w owym czasie muzyki, ale zaznaczam robiłem to w godzinach, które mi na to pozwalają. Co do całonocnych imprez to bankowo nie u mnie mam małe dziecko i w domu nie imprezuje. Natomiast do ciebie "mieszkaniec 145" następnym razem jak będziesz miał zamiar pisać głupoty i oczerniać ludzi na forum to zapraszam wcześniej na osobistą rozmowę wystarczy zapukać do drzwi. Natomiast przypuszczenia zostaw sobie dla swoich osobistych dywagacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: a propos "muzyki".... 22.02.10, 09:04 pewnie co poniektóre osoby stwierdzą, że jestem naiwny- nie można pójść porozmawiać z tym lokatorem? Nawet nie wiadomo, czy czyta to forum, może sobie nie zdaje sprawy ze swojej aspołecznej postawy. W razie kolejnej takiej sytuacji wydaje mi się, ze raczej prosto będzie ustalić, które mieszkanie jest źródłem zbyt głośnej muzyki. Rozumiem, ze jest jakas obawa wewnętrzna, ale jest więcej osób, których dotyka ten problem. Jak dla mnie zgłoszenie na policje albo do straży miejskiej to ostateczność, kiedy rozmowy nie przyniosą rezulatatu. Pozytywny aspekt tego wydarzenia to chyba także będzie uświadomienie, że warto uchwalić regulamin wspólnoty. Całe życie mieszkałem w domu jednorodzinnym, mam nadzieję, że w naszej klatce trafię na rozsądnych współwłaścicieli. W końcu nikt nam tych mieszkań nie podarował, musimy się jakoś wspólnie dopasować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lancer_evo Re: a propos "muzyki".... 22.02.10, 09:48 niestety, smiem podejrzewac ze w tym przypadku rozmowa nie przyniesie zadnego rezultatu... kazdy dobrze wychowany czlowiek wie, ze "sluchanie" muzyki przez cala noc polaczone z konkretna impreza jest meczace dla innych mieszkancow i niestosowne... a tu mowimy o kolejnej calonocnej imprezie (ta sobotnia trwala do bialego rana)... i niestety nie chce mi sie wierzyc, ze ktos jest nieswiadomy swej aspolecznej postawy... ja mysle ze to raczej typ, ktoremu sie wydaje ze wszystko mu wolno... i ani prosby ani regulamin na nic sie tu zdadza... i zeby bylo jasne, absolutnie nie jestem przeciwnikiem przyjmowania gosci, organizowania imprez czy sluchania muzyki we wlasnym mieszkaniu... ale litosci, wszystko w granicach rozsadku... szanujmy sie nawzajem... Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: a propos "muzyki".... 22.02.10, 11:06 Nie, no oczywiście - nie znam wszystkich okoliczności. Ale może jednak warto się osobiście zorientować przed podjęciem ostatecznych rozwiązań? Jeśli to jest tylko najemca, któremu zwisaja dobrosąsiedzkie relacje, to jasne, ż e nie warto się nawet wysilać. Regulamin porządku domowego to tylko formalność. Daje tytuł do egzekwowania okreslonych zachowań. A jesli ktoś się do niego uporczywie nie stosuje i zakłóca spokój - w końcu można go nawet usunąć ze wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: a propos "muzyki".... IP: *.kompus.3s.pl 23.02.10, 15:43 Skoro mowa o głośnej muzyce, to wspomnę też, że nie każdy ma ochotę słuchać głośnego uprawiania seksu w 145! Ludzie litości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: a propos "muzyki".... IP: *.kompus.3s.pl 23.02.10, 18:42 Zazdrościsz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: a propos "muzyki".... IP: *.chello.pl 24.02.10, 01:41 Może ten od głośnej muzyki miał dość odgłosów seksu sąsiadów i postanowił pokazać, że może dłużej;] To bzykanie serio aż tak słychać wszędzie? Jak cała klatka będzie wiedziała kiedy mi dobrze to ja się nie wprowadzam tylko zbieram na domek!:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: a propos "muzyki".... IP: *.kompus.3s.pl 24.02.10, 09:02 Wszystko jest możliwe. Ktoś pisał, że muzyka dochodzi z 3 lub 4 piętra, a odgłosy chyba też z 4. Może nie słychać tego wszędzie, ale jak ktoś mieszka w pobliżu, to ma możliwość sobie posłuchać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: a propos "muzyki".... IP: *.kompus.3s.pl 24.02.10, 11:44 Widzę, że przyszło mi mieszkać w klatce muzyki i seksu. Jak dla mnie póki wszelkie wycie dzieje się poza ramami ciszy nocnej jest do przeżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: a propos "muzyki".... Chińczycy pomogą 24.02.10, 20:03 Ciekawy wynalazek: "partnerstwo.onet.pl/1599986,4838,,lateks_na_halasliwych_sasia dow,artykul.html " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hałaśliwy Re: a propos "muzyki".... Chińczycy pomogą IP: *.kompus.3s.pl 24.02.10, 20:29 Imprez robić nie wolno, muzyki słuchać nie wolno, bzykać się nie wolno, grilla robić nie wolno. Osiedle emeryckie normalnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: a propos "muzyki".... Chińczycy pomogą 24.02.10, 21:15 Drogi Sąsiedzie, grilla jak na razie wolno robić wyłącznie na terenie wspólnoty 4PR1. Inne rzeczy, w sprawie których piszesz można oczywiście robić także - byle z umiarem. Zgodnie z definicją wolności- wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolnośc innego. Jesli trudno jest dostosować się do ogólnych zasad porządku domowego, trzeba niestety sprzedać mieszkanie i wyprowadzić się do domu. Mieszkanie w bloku wymaga jednak pewnych kompromisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: a propos "muzyki".... Chińczycy pomogą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 22:53 Tak jest wspólnota 4PRIA a więc blok z klatkami 143-143c ma uchwalony regulamin wiekszością głosów który zakazuje grillowania:) z czego się bardzo ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość mokra sciana IP: 91.150.139.* 26.02.10, 19:43 Mam podobne doświadczenie z mokrymi ścianami.Już jesienią musieliśmy robić na nowo gładzie przy oknie balkonowym,bo po deszczach przeciekało.Niby była to wina wylewek na balkonie.Oczywiście interweniowaliśmy w Murapolu.Coś tam zrobili z wylewkami,ale jeszcze nie skończyli,bo przyszła zima. Wczoraj właśnie odkryliśmy nowe przecieki przy kaloryferze.. Znów wizyta w Murapolu.Trzeba zgłosić zalanie,a potem do ubezpieczyciela zgłosić szkodę. Ponoć dzisiaj wymienili pęknięte dachówki,ale czy na pewno? Dotyczy to budynku nr4.A Twoje mokre ściany to też budynek nr 4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: mokra sciana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 23:43 Której klatki dokładnie sie to tyczy i którego piętra jeżeli mozna wiedzieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka barierki IP: *.chello.pl 27.02.10, 19:27 Zauważyłam dzisiaj, że sąsiad ze 143c przemalował sobie barierki na siwo... Czy budynek 4 ma w regulaminie jakiś zapis na to? Była podobna historia w budynku 5 z tego co pamiętam ale nie wiem jak się skończyło. Czy to nie jest czasem zmiana elewacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: barierki IP: *.kompus.3s.pl 27.02.10, 21:37 W budynku 5 są już granatowe i czarne ;) Pajaców nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisław Re: barierki IP: *.chello.pl 27.02.10, 22:40 Z tego co mi wiadomo regulamin przewiduje karę chłosty za takie wybryki. Karzę wymierza Rada Wspólnoty na dziedzińcu przed budynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: barierki IP: *.chello.pl 28.02.10, 13:30 Skryte fantazje lepiej realizować we własnej sypialni a nie na forum;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 21.02.10, 19:11 Artykuł ciekawy ale ktokolwiek i cokolwiek by nie pisał osiedle zamknięte to genialna sprawa i przynajmniej ja zdania nie zmienię. Bardzo dobrze, że tu tak będzie (mam nadzieję). Monitoring i strażnicy - też jestem za. Byle cena była rozsądna. Ale znając życie przyjdzie co do czego to połowa będzie chciała a połowa nie i będzie zażarta walka jak to w Polsce bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 24.02.10, 11:47 BTW jak muzyka wstrząsa blokiem to radzę podejść na 2 piętro i posłuchać. Nie wiem które drzwi, bo drzwi są koło siebie. Ale spokojnie można się bawić na korytarzu. Dobrze nagłośniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.chello.pl 24.02.10, 13:49 supcio szałasek murapolek postawił... zero intymnosci w budyneczku z 20cm ściankami i lanym stropem... mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyta Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 24.02.10, 18:08 Kolego a mieszkałeś kiedyś w płycie? Można prowadzić rozmowę z sąsiadem. On u siebie ty u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiedzony Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 25.02.10, 14:16 Witam. Jestem mieszkańcem (niestety) tych ruin i bez przerwy mam jakieś problemy na tym osiedlu. Po kilkudniowym ociepleniu i roztopach mam mokre całe ściany przy balkonie. Podmokło wszystko koło okna balkonowego przy podłodze. Oczywiście farba cała zeszła i wygląda to masakra. Czy to nadaje się do zgłoszenia do murapolu, ewentualnie lokum? Czy to jest moja wina i muszę radzić sobie sam? Pomóżcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
tichauer Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - mokra ściana 25.02.10, 20:46 Hmmmmm... zgłoś - do Mrapolu. Lokum ma tutaj niewiele do powiedzenia. Jednak, oceń, czy nie jest to błąd przy kładzeniu płytek na balkonie. W czasie tej czynności, połączenie sciany i płaszczyzny stropu/balkonu powinno być zabezpieczone przed przenikaniem wilgoci. Robi się to szczelną tzw. opaską, którą potem na ścianie maskuje się cokołem. Powinno to być uszczelnienie ciągłe, nie wystarczy pianka montażowa - tam zawsze są jakieś szczeliny. Jeśli tego nie masz, a dodatkowo na balkonie nie ma odpowiedniego spadku na zewnątrz, mogę sobie wyobrazić, że woda ścieka w kierunku ściany i wnika przy stropie do mieszkania. Może to również być źle osadzona/zabezpieczona ościeżnica okna balkonowego. Płyta balkonowa stanowi monolit ze stropem, a na tym stoi ściana zewnętrzna. Jak to połączenie jest niewłaściwie zaizolowane - to będzie przeciekać. wtedy powinieneś rozmawiać z fachowcami, którzy robili płytki na balkonie. Wtedy to nie wina Murapolu. Od wilgoci tynk gipsowy "puchnie", a farba odpada. Nie wiem, co masz na podłodze - pod panelami możesz mieć wilgoć, a jeśli masz parkiet, to zapewne spęcznieje i się wybrzuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - mokra ściana IP: *.kompus.3s.pl 28.02.10, 18:22 Jak Was czytam to emeryci... dobrze że moje wynajełam ... bujajcie się sami z problemami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - mokra ściana IP: *.kompus.3s.pl 28.02.10, 20:15 Bujaj się również anka, nikt cię na forum nie zapraszał zazdrośnico :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huragan Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.kompus.3s.pl 01.03.10, 15:42 Jak tam huragan? Wszystko macie całe? Widziałem połamane płoty na osiedlu... Odpowiedz Link Zgłoś