Gość: pj absolute beginner IP: *.wh9.tu-dresden.de 04.03.04, 02:22 ...Stylemässig immer wieder gut beraten von Polen... "liebeslied" absolute beginner, ciekawe co mieli na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borygo Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.tampabay.rr.com 04.03.04, 05:41 Na pierszej plycie Ministry "Psalm 69" w jednej piosence w tle pojawiaja sie kilka razy slowa po polsku: "Ja cie podniece". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubek Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.03.04, 07:23 "The Hands That Built America" U2: "...These are the hands that built America Russian, Sioux, Dutch, Hindu POLISH, Irish, German, Italian..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sproket U2 / The Hands That Built America IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 11:47 U2 LYRICS The Hands That Built America Oh my love It's a long way we've come From the freckled hills To the steel and glass canyons From the stony fields To hanging steel from skies From diggin in our pockets For a reason not to say goodbye These are the hands that build America Ah ah ah..... America Last saw your face In a watercolored Sky As sea birds argue A long goodbye I took your kiss On the spray of a new lined star You gotta live in your dreams Don't make them so hard And these are the hands that built America Ah ah ah..... America Of all of the promises Is this one we can keep Of all of the dreams Is this one still out of reach ??? Its early fall There's a cloud in the New York skyline Innocence...dragged across a yellow line These are the hands that built America These are the hands that built America Ah ah ah..... America Ah ah ah..... America Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubek Re: U2 / The Hands That Built America IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.03.04, 07:38 Texty proponuję kopiować z oficjalnej strony u2 - www.u2.com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiodor INTERPOL IP: *.acn.pl 04.03.04, 14:50 świetny kawałek ,,Roland" z płyty Turn On The Bright Lights Interpolu. Roland to rzeźnik, który chodził po ulicach z szesnastoma nożami... świetna muzyka, świetny tekst - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aproxymat Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 04.03.04, 16:02 Zespół Under The Gun, wielokrotnie bywający w naszym kraju nagrał miły utworek "Polska" (albo też w innej wersji "Pol-Ska") - instrumentalny co prawda, ale zawsze. Zas na fajnej płycie zespołu Migala "Diciembre, 3 a.m." jest piosenka "Style", która zaczyna się niespodziewanie od dialogu prowadzonego po polsku: "- Dobra kuchnia! - Nie, chodzi mi o to... że jest.. za drogo dla mnie, - Ależ proszę pani!... " itd... Estończycy z zespołu Vennaskond często coverują polskie kawałki takie jak np. "Warszawianka", "Stawka wieksza niz życie", "Czarna Bandera" - ale po estońsku oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
las_manequinas Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 04.03.04, 17:54 to jeszcze coś od siebie. kaseta "sehnsucht" rammsteina zaczyna się od pozdrowień Tilla Lindemanna po polsku (taki bajer jest tylko na mc wydanej w naszym kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 04.03.04, 17:56 Fish śpiewał o jakiejś Małgorzacie z Warszawy, nie pamiętam na której płycie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 04.03.04, 19:35 litewska kapela Dr.Green w utworze 'East Europe Ska' "bright and sunny tuneful horns flies over dark and gloomy Baltic woods to the streets of Poland where the pope was born on" Odpowiedz Link Zgłoś
elwin2 Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 05.03.04, 12:59 w ksiazeczce do plyty Soulfly (albo Sepultura - nie pamietam) pojawiaja sie znaczki pocztowe z polski Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Chumbawamba 05.03.04, 19:35 Piosenka "RAPPOPORT'S TESTAMENT: I NEVER GAVE UP" z plyty "Slap" tekst o polsce jest w przypisach do tej piosenki ))) " I left flat gray Poland for that Italy of yours" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemrod Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.intelline.pl / *.intelline.pl 07.03.04, 12:58 Przed chwilą się natknąłem - zespół Urlaub in Polen Grają "Noisepop und Tanzmusik from outer space" )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz ponowníe nietematycznie, troche! IP: *.ipt.aol.com 13.03.04, 22:24 saddam napisal: "no i troche nie na temat - przecież Marylin Monroe w "Pół żartem, pół serio" to Sugar Kowalczyk!" S u p e r, ze o tym nie zapomniales, wspaniala S u g a r___K o w a l c z y k! Fragment dialogu: MONROE: "I'm Sugar Kane." MAN: "Hi." WOMAN: "Sugar Kane?" MONROE: "Yeah, I changed it. It used to be Sugar Kowalczyk." MAN: "Polish?" MONROE: "Yes. I come from this musical family. My mother is a piano teacher. My father was a conductor." WOMAN: "Where did he conduct?" MONROE: "On the Baltimore and Ohio" Teraz prawie tematycznie; wspaniala, wielka, niezapomniana i ukochana Marlena Dietrich spiewala piosenke Niemena: “Czy mnie jeszcze pamietasz” (Erinnerst du dich noch an mich), ale przeciez Wy o tym juz dawno wiecie - to tylko dla przypomnienia. czau i pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz jeszcze cos IP: *.ipt.aol.com 13.03.04, 22:26 wspaomnienie dziecinstwa - Sal Solo z "Poland". czau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici ŚP. At the Drive In 'One Armed Scissors' IP: *.acn.pl 16.03.04, 23:36 W klipie do tegoż utworu (nie w tej wersji stricte koncertowej, tylko tej drugiej, z wstawkami 'podróżniczymi') są fragmenty różnych miast (z prywatnego archiwum taśm wideo zespołu, jak jest to zaznaczone na końcu) i kilka pochodzi z miast polskich (sądząc po masowości polskich rejestracji i nazwach ulic), choć niestety nie mam pojęcia, jakie to miasta (jakoś tak z Wrocławiem mi się kojarzy, ale to tylko przeczucie), a wstawki są na tyle krótkie, że trudno coś więcej zobaczyć... Wie ktoś może, jakie to miasto/miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Re: ŚP. At the Drive In 'One Armed Scissors' 17.03.04, 11:33 ja może jestem tendencyjny ale byłem przekonany, że to warszawa na marszałkowskiej... ale teraz jakoś dawno nie widziałem klipu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici Re: ŚP. At the Drive In 'One Armed Scissors' IP: *.acn.pl 17.03.04, 20:16 Hmm... A w którym miejscu Marszałkowskiej? Też dawno nie widziałam, ale z tego co pamiętam był tam wyjazd zza rogu (tj. skręcanie w prawo na jakimś skrzyżowaniu, które właśnie mi się tak wrocławsko kojarzyło, choć zupełnie nie wiem dlaczego, tym bardziej, że wieki we Wrocławiu nie byłam i z żadnym konkretnym miejscem tego nie łączyłam, tylko klimat jakiś taki... 'wrocławski') i jazda wzdłuż jakiegoś ogrodzenia (tu już zupełny brak skojarzeń z określonym miastem). W tych scenach zauważyłam polskie akcenty (tj. tablice rejestracyjne, tabliczki z ulicami itp.), może jeszcze jakieś były (np. te Marszałkowsko-podobne), teraz nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
ervumem Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 16.03.04, 23:50 holenderski zespol, nazywa sie "Het Goede Doel" Tekst i muzyka: Henk Temming en Henk Westbroek utwor nazywa sie "België" czyli Belgia, jedna ze zwrotek mowi tak: Waar kan ik heen, ik kan niet naar Cuba Ik wil niet naar Cuba, dat is me te zoet Waar kan ik heen, ik kan niet naar Polen Ik ga niet naar Polen, daar gaat het te goed Ik wil niet wonen in Lapland Want Lapland dat is me te koud En ik wil weg uit Nederland Want hier krijg ik het benauwd... dokad mam sie udac, na Kube nie moge na Kube nie moge, tam jest za slodko, dokad mam pojechac, do Polski nie moge tam idzie wszystko zbyt dobrze hehehe pozdrovs Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Angelic Upstarts - Solidarity 17.03.04, 11:41 Piosenka nawiązuje do strajków w gdansku w 80tym i 81ym roku. Ciekawie bo opisywane "na gorąco" z prespektywy zza muru berlińskiego.. wszystko inaczej widziane niż z "naszej" strony. no coz angole tak maja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemrod Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.intelline.pl / *.intelline.pl 17.03.04, 21:31 Utwór "The Watersample" Tarwater nosił pierwotnie, jeszcze w wersji instrumentalnej, tytuł "Warsaw". Tytuł zmieniono, gdy powstał tekst. A powstanie utworu zostało zainspirowane widokiem Warszawy nocą z okna pociągu relacji Berlin-Moskwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulryk Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.04, 22:35 THE CLASH-Ghetto Defendant,Laibach-Jaruzelsky,Also Sprach Johann Paul II Odpowiedz Link Zgłoś
aproxymat Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 12.04.04, 00:02 No i jeszcze Test Dept - na jednej z ich płyt jest utwór "Gdansk" Odpowiedz Link Zgłoś
ktmajcher Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 12.04.04, 12:43 U Doors'ów na LA Woman, w utworze L'America (cyba w tym) pojawia się wpleciona melodia z Chopina, ale to nic dziwnego, podobno niejaki Manzarek Ray ma polskie korzenie, i jeszcze po głowie chodzi mi Jon&Vangelis - oni chyba też coś nagrali z Polską w tytule, albo w tekście, albo inny wariant, dedykowali nam jakiś swój kawałek, może ktoś z Was będzie bardziej precyzyjny niż ja, no i Simple Minds też mieli kawałek, który był chyba zainspirowany postacią Lecha i jego małżonki Danuty Odpowiedz Link Zgłoś
archetyp8 Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 12.04.04, 14:14 MSP kawałek "ifwhiteamericatoldthetruthforoneday..........." z HB "Granada, Haiti, Poland, Nicaragua" piękne zestawienie - pasujemy do reszty ( Nicki Wire przewidział Leppera?) zdjęcie katowickich "gwiazd" w wkładce płyty "Adore" Smashing Pumpkins (zrobione chyba przy okazji koncertu w 1997) Joy Division "Warsaw" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.04, 21:21 w jednym kawałku The Sisters of Mercy: American dollars or the English zloty Anything you can get czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sektamuna Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 01:08 Jovanotti w kawałku, bodajże Extraterrest, bodajże z ostatniej płyty, jednym tchem wymienia nazwy egzotycznych miast: Monrovia, Karachi, Lima, Porto Prince, Bogota, Lagos, Brazaville... i mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w tym towarzystwie pojawia się Cracovia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Nie piosenka, a teledysk IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.04.04, 23:31 Nie jestem pewna, ale czy teledysk Style Council "Walls Come Tumblind Down" nie byl krecony w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
ron_obvious Re: Nie piosenka, a teledysk 13.04.04, 19:30 Dokładnie, cudowne tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sektamuna Re: Nie piosenka, a teledysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 21:08 Teledysk Travis do Love Will Come Through też był kręcony w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: zagraniczne piosenki w których przewija się P 15.05.04, 17:00 W teledysku Killing Joke 'Money is not our god' pojawiaja się różne banknoty, także i polskie. Na sto procent stare(dobre) dziesięć tysięcy. Być może także i inne. Odpowiedz Link Zgłoś