Dodaj do ulubionych

Uriah Heep - inteligentny heavy rock

28.08.04, 19:44
Czy lubicie Uriah Heep. Ja bardzo lubie ten zespol.O dziwo,juz dzisiaj drugi
raz, to zespol zaliczany raczej do 2 ligii.Ale ja bardzo go lubie. Wg. mnie
jest lepszy od Deep Purple, choc Purpli tez lubie. Mam spora czesc
dyskografii Uriah Heep, i bardzo podobaja mi sie te ciezkie, melodyjne
utwory.

Waznym elementem ich muzyki byly hammondy, na ktorych swietnie gral
Hensley.Rewelacyjne solowki Boxa, power gra Kerslakea i Thaina, no wypasiony
zespol. Szkida ze w 80 troche znizyli loty, ale w 90 z nowym skladem znow
wrocili na panteon nagrywajac rewelacyjne plytki.
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 28.08.04, 19:47
      haribo_goldbaren napisał:

> Czy lubicie Uriah Heep. Ja bardzo lubie ten zespol.O dziwo,juz dzisiaj drugi
      > raz, to zespol zaliczany raczej do 2 ligii.Ale ja bardzo go lubie. Wg. mnie
      > jest lepszy od Deep Purple, choc Purpli tez lubie. Mam spora czesc
      > dyskografii Uriah Heep, i bardzo podobaja mi sie te ciezkie, melodyjne
      > utwory.

Uczeń przerósł mistrza ? Uriah Heep są znani przede wszystkim jako najwięksi "
      zrzynacze " z Deep Purple w historii. Fajny zespół, choć kiczowaty.
    • Gość: JJJ Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:52
      I oni byli znakomici. Super tematy na forum!

Niech Pan spyta jeszcze o Free, Grand Funk Railroad,
      Atomic Rooster, Canned Heat, Humble Pie, Rare Bird, Ten Years After i mozemy
      gadac do rana!
      • ihopeyouwilllikeme Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 28.08.04, 19:54
        Gość portalu: JJJ napisał(a):

> Niech Pan spyta jeszcze o Free,

Jeśli ktokolwiek miał potencjał, żeby dotrzymać kroku Led Zeppelin, to właśnie
        oni ! Szkoda, że tak krótko działali... kto wie co mogliby zrobić ?
        • Gość: JJJ Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:56
          Wiem. Leży na moich półkach stos tego, co nie jest tutaj lubiane - bootlegów,
          w tym kilkadziesiąt grupy Free. A słucham ich od czasu, kiedy All Right Now było
          na pierwszym miejscu listy przebojów. Ale przepraszam - miało byc o Uriaszu.
          • ihopeyouwilllikeme Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 28.08.04, 19:58

> Wiem. Leży na moich półkach stos tego, co nie jest tutaj lubiane - bootlegów,
            > w tym kilkadziesiąt grupy Free. A słucham ich od czasu, kiedy All Right Now
            był
            > o
            > na pierwszym miejscu listy przebojów. Ale przepraszam - miało byc o Uriaszu.

Czy mógłby Pan napisać o nich coś więcej ? Coś o płytach, co warto znać itd.
            Bardzo bym był wdzięczny.
            • Gość: JJJ Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:00
              Musimy w takim razie zacząć nowy wątek - ten jest o UH!
              Niech Pan zaczyna...
        • teddy4 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 28.08.04, 20:01
          Zrzynać też trzeba umieć i UH niewątpliwie to potrafili. Wielka szkoda mi Gary
          Thaina, bo stanowczo za wcześnie zszedł. Był najbardziej kreatywnym rockowym
          basistą tamtych czasów. Szkoda, że chłopaki od odejścia Byrona rozmienili się
          na drobne i nie nagrali już potem niczego interesującego. Skład z Bolderem i
          Bernie Shawem prezentował się całkiem nieźle na tle Slomana czy Lawtona - ale
          były to jednak popłuczyny. Żal było słuchać, tego co grał Mick Box na żywo we
          Wrocławiu.
          • Gość: JJJ Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 20:05
            Nie było tak żle z tym "zrzynaniem". Deep Purple nie grali niczego w stylu
            Salisbury czy Blind Eye. Moim zdaniem było bardzo dobrze do płyty "Magician`s
            Birthday". Potem zaczęły się schody.
            • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 28.08.04, 20:08

> Nie było tak żle z tym "zrzynaniem". Deep Purple nie grali niczego w stylu
              > Salisbury czy Blind Eye. Moim zdaniem było bardzo dobrze do płyty "Magician`s
              > Birthday". Potem zaczęły się schody.
              A gdzie "Return to fantasy" i "magicians birthday". Jedne z najlepszych plyt
              wszechczasow
      • Gość: ABW Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 18:27
        I oczywiście CACTUS i NAZARETH!
    • Gość: As Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 28.08.04, 20:23
      Jeśli chodzi o starocie, to znam i lubię składankę. Gdy kiedyś posłuchałem
      jednej z ich klasycznych płyt "Look At Yourself", to wynudziłem się
      niezmiernie - choć tytułowy i "July Morning" są świetne.
      Chciałbym zwrócić jednak waszą uwagę na płytkę "Sea Of Light" z 1995 roku. To
      kawał solidnego, melodyjnego i niebanalnego hardrocka, zahaczającego czasem o
      klimaty artrockowe. Kilka kawałków po prostu zwala z nóg: "Time Of
      Revelation", "Fear Of Falling" (ze świetnymi równoczesnymi solami gitary
      elektrycznej i basowej) czy "Universal Wheels" z ciekawie wkomponowanymi
      odłosami miejskimi. Jedna z moich ulubionych płyt hardrockowych (choć to pewnie
      świadczy źle o mnie że mało słuchałem). A na koniec - romantyczna
      ballada "Dream On". Dla mnie ta płyta jest lepsza od tego co w latath '90
      nagrywali Purple.
      • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 17:01
        Ja tez bardzo lubie "Sea Of Light".ale niestety kolejna studyjna plyta "Sonic
        Origami:jest duzo gorsza
    • joseph80 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 29.08.04, 12:14
      Uriah Heep zespół uważany za obciachowy, za reprezentanta II ligii. Ja się z
      takimi stwierdzeniami zgodzić nie mogę. Bardzo lubię kilka ich płyt.
      Np. "Deamons & Wizards", "Magicians Birthday", czy "Return to Fantasy" są
      płytami doskonałymi. A dwie piersze, które wymieniłem, uważam za dobre płyty
      art-rockowe.

pzdr
      Jos
    • przemas83 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:02
      Trochę zalatują wiochą ale takie kawałki jak "July Morning" czy "Easy Living"
      weszły do kanonu klasyki i nie można tego olewać. Teraz nie wiem co robią.
      • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:13
        przemas83 napisał:

> Trochę zalatują wiochą ale takie kawałki jak "July Morning" czy "Easy Living"
        > weszły do kanonu klasyki i nie można tego olewać. Teraz nie wiem co robią.
        Jak oni zalatuja wiocha, to co powiesz na Krawczyka, albo na Whitesnake?
        • piotrek_63 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:23
          Sorry ze sie wtracam ale Whitesnake daleko do Krawczyka.
          • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:25
            piotrek_63 napisał:

> Sorry ze sie wtracam ale Whitesnake daleko do Krawczyka.
            nie no wiem,ale tez sa lekko wiesniaccy
            • piotrek_63 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:28
              Mi chodzilo o to ze Whitesnake sa bardziej wsiowi niz Krawczyk.
              • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 30.08.04, 23:29
                piotrek_63 napisał:

> Mi chodzilo o to ze Whitesnake sa bardziej wsiowi niz Krawczyk.
                dziekuje, nie mam wiecej pytan
    • crazy.berserker Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 31.08.04, 11:58
      Fuj jak ja tej grupy nie cierpię, począwszy od ich muzycznej stylistyki
      skończywszy na wyglądzie. Ale w sumie dobrze że istnieli bo wykluł się z nich
      band "Lucifers friend" (w którym gardła dawał John Lawton) i to już drodzy
      panowie i panie zupełnie co innego było-mistrzostwo świata w grze na gitarach,
      bębnach i darciu gardła takoż. Takie jest moje skromne zdanie a jak ktos sie
      nie zgadza to i tak go lubię.
      • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 31.08.04, 12:24
        crazy.berserker napisała:

> (w którym gardła dawał John Lawton)
        Lawton to dam spiewal po koniec lat 70. A zespol o ktorym wspomniales nagral
        plyte na poczatku, wiec nie dokladnie tak jak pisales. A Lawton byl jednym z
        najslabszych woklistow w tym zespole oczywiscie wg, mnie
        • teddy4 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 31.08.04, 14:47
          haribo_goldbaren napisał:

> crazy.berserker napisała:
          >
          > > (w którym gardła dawał John Lawton)
          > Lawton to dam spiewal po koniec lat 70. A zespol o ktorym wspomniales nagral
          > plyte na poczatku, wiec nie dokladnie tak jak pisales. A Lawton byl jednym z
          > najslabszych woklistow w tym zespole oczywiscie wg, mnie

O tak. Cały czas mnie świdruje w uszach to tragiczne "Free Me", a to już tyle
          lat. Im coś jest bardziej tragiczne, tym łatwiej się to pamiętasmile.
          • t.o.m.e.k Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 31.08.04, 15:29
            Spotkałem się ostatnio z taką opinią na temat Uriah Heep: "Hardrockowa Abba",
            co może być zarówno komplementem, jak i zniewagą...
            Tak czy inaczej - zespół nawet lubię, bo trochę fajnej muzyki nagrali; nawet
            wspomniane "Free Me" ma swój urok po latach.
            Ważne też, że cały czas działają i całkiem przyzwoicie dają sobie radę -
            niedowiarkom polecam koncertówkę "Magician's Birthday at Shepsherd;s Bush" (czy
            coś takiego) sprzed chyba dwóch lat, gdzie zagrana wspólnie z Thijsem Van
            Leerem (Focus) wersja "Tales" po prostu zabija (przynajmniej mnie).
            Ostatnio sprawiłem sobie CD Magician's Birthday (oryginalne studyjne) i jestem
            nastawiony bardzo pozytywnie. Zgadza, się wszelako, że po tej płycie panowie
            mocno się pogubili i stąd takie knoty jak płyty "Wonderworld" czy "High And
            Mighty".
            Wbrew powszechnej opinii, sądzę, że płyta Conquest ze Slomanem była całkiem
            przyzwoita, natomiast Pete Goalby jako wokalista tego zespołu to była pomyłka
            (szkoda, że trwająca 4 lata). Dobrze więc, że nastał Bernie Shaw i płyta "Live
            In Moscow" pokazała, że zespół ma jeszcze trochę ikry... Niech sobie więc grają
            póki starczy im sił - mało już jest takich zespołów, więc co komu miało by
            przeszkadzać takie Uriah Heep?

• joseph80 Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 31.08.04, 16:53
              Tak "Magicians Birthday Party" z 2001 roku to wspaniały zapis koncertu.
              Posiadam to na DVD. Muzycy w rewelacyjnej formie, a w roli gościa Ken Hensley.
              Przez ok. połowę koncertu zatem mamy dwóch klawiszowców grających głównie na
              Hammondach. Szkoda tylko, że muzycy UH, jakoś ostatnio omijają nasz kraj.

pzdr
              Jos
              • haribo_goldbaren Re: Uriah Heep - inteligentny heavy rock 07.11.04, 14:37
                Szkoda nie widzialem tego DVD,chyba se bede musial zalatwic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka