Dodaj do ulubionych

MUZYKA PIĘKNA....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 21:22
poradzcie mi proszę...nie mam czego słuchać, wszystkie moje płyty mi sie
osłuchały....szukam czegos pieknego, co chwyci za serce, wzruszy, sprawi ze
sie uśmiechnę, gdy bedę tego słuchał....licze na Was....pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: crazy seed Re: MUZYKA PIĘKNA.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:06
      Cos pieknego, chwytającego za serce, a jednocześnie uszczęśliwiającego...?
      Hmm, uparcie przychodzi mi do głowy tylko jeden wykonawca, który spełnia te
      wszystkie kryteria: Damian Wilson. To muzyka dla naprawde wrazliwych,
      potrafiących się zachwycic delikatnym brzmieniem gitary akustycznej, tesknym
      zawodzeniem smyczków, deszczowymi dzwiękami fortepianu i, nie waham się tego
      powiedziec, najpiękniejszym męskim głosem na wspołczesnej scenie progrockowej -
      żywy aksamit! Poza tym cudowne, mądre (czasem przewrotne smile) teksty piosenek, a
      nie jakis bełkot, w ktorym powtarza sie co drugie zdanie. Kazdy z jego utworów
      jest jak drogocenny kamień, więc ostrzegam - to Ziemia Swieta, so walk with care wink)
      • Gość: pszemcio Re: MUZYKA PIĘKNA.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 17:52
        elbow - cast of thousand, radiohead - ok computer, flaming lips - yoshimi
        battles the pink robots, jeff buckley - grace, ed harcourt - here be monsters,
        mike scott - bring em all in, catherine wheel - adam and eve, mercury rev - all
        is dream, sparklehorse - its a beautiful life, eels - electro shock blues, neil
        young - after the goldrush, twilight singers - twilight, the coral - magic and
        medicine, sigur ros, counting crow - august and everything
        after.........wszystkie są piękne ... goraco polecam
      • Gość: baret masz na mysli Threshold-czy Damian nagrał coś solo IP: *.chello.pl 17.09.04, 20:55
      • Gość: baret już znalazłem..i nie gniewaj sie ale Damian.. IP: *.chello.pl 17.09.04, 21:14
        nie jest taki jak opisujesz. Płyta "Cosmas" - za hałasliwa - troche folkowa, a
        14 utwór Naked -to już metal sad. Ale jęsli masz na mysli "disciple" to już
        bliższe jest Twemu opisowi.
        • Gość: crazy seed ^-^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 21:42
          Chodzi mi dokładnie o "Grow Old" i "Disciple" (wydane też w postaci digipacku) -
          na przyszłość bede pamiętać, by wyrazac sie precyzyjniej smile). "Cosmas" jest
          rzeczywiscie bardziej "hałaśliwy" i folkowy, choć na "Disciple" też zdarzają sie
          piosenki bardziej dynamiczne np. "Brightest Way", "Heavenly Mine" czy "Nothing
          Without You". Co do "Naked" zgadzam się, świetnie wyje się zwłaszcza referen
          wink), a na kolejnej płycie, "Live in Rehearsal", niektorym utworom juz znanym z
          poprzednich albumów nadano cięższe, rockowe brzmienie, np. "Adam's Child". Ale
          to ciągle tak samo piękna muzyka, afirmująca zycie we wszystkich jego odsłonach,
          wyciskająca zarówno łzy radości jak i smutku.
          Pozdr.
          Btw. Nie mam zwyczaju obrażać się na ludzi wyrazajacych swoje zdanie wink). Poza
          tym, to prawdziwa niespodzianka (miła!) dowiedzieć sie, ze ktokolwiek kojarzy
          Damiana Wilsona. W moim otoczeniu, niestety, the name rings NO bell sad( Szkoda...
      • Gość: bobo LAIMA - polecam IP: *.chello.pl 17.09.04, 21:19
        to litwinka - pełne nazwisko Vaikule - nagrała płyte Tango. Płyta nie zawiera
        tanga. A piosenka Whats forever - powalajaca
    • Gość: As Re: MUZYKA PIĘKNA.... IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 17.09.04, 21:22
      Śmieszą mnie takie wątki - ktoś sam nie wie czego chce posłuchać i nie ma
      sprecyzowanych oczekiwań, a forumowicze podrzucają mu zespoły i płyty od sasa
      do lasa ...
      • Gość: Kolor As, bo ty kurna rozrywkowy jesteś tak w ogóle... IP: *.chello.pl 17.09.04, 21:47
    • mallina Re: MUZYKA PIĘKNA.... 17.09.04, 22:32
      Archive
      piekne
      chwyta za serce
      wzrusza
      a i usmiech potrafi wywolac..
    • anatras Re: Byłem w podobnej sytuacji 01.10.04, 11:50
      Byłem w podobnej sytuacji. Kiedyś byłem fanem Pink Floyd, Waitsa, Cohena i
      Cave'a. Ostatnio zainteresowałem się muzyką poważną. Słyszałaś kwartety
      Schuberta (najpiękniejszy to chyba "Smierć i dziewczyna"), ostatnie kwartety
      Beethovena ?. A Mahler, muzyka XX wieku np. Szostakowicz (jego kwintet
      fortepianowy!). Muzyka niektórych kompozytorów jest dosyć trudna ale słuchając
      IV symfonii Lutosławskiego odkrywam powoli coś, co nie jest podobne do niczego
      stworzonego wcześniej.
      • Gość: HM Re: Byłem w podobnej sytuacji IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 20:52
        O, widzę, Anatras, że przeszliśmy podobną ewolucję. A co powiesz na Trio Es-dur Schuberta albo na pierwszą część IV Symfonii Brahmsa?
        • anatras Re: Byłem w podobnej sytuacji 07.10.04, 13:27
          Utwory Schuberta są wspaniałe, Trio również. Za Brahmsem nie przepadam. Aby
          zaznajomić się z utworami muzyki poważnej polecam radiową Dwójkę, nagrywanie na
          kasety magnetofonowe i kilkakrotne słuchanie utworów. Mam już u siebie poważny
          stos tych kaset.
          • Gość: nu muzyka piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:03
            dave mathews band - the best of what's around
            radiohead - ok computer
            elend
            tristania
            marillion - misplaced childhood
    • Gość: mila Re: MUZYKA PIĘKNA.... IP: *.icpnet.pl 17.10.04, 11:31
      Katie Melua - Call off the search. Cudo
    • Gość: SOKRATES Re: MUZYKA PIĘKNA.... IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.04, 11:58
      Wrzucę i swoje trzy grosze, polecę swoje najpiękniejsze płyty, których słucham
      bardzo długo...
      Annexus Quam "Osmose" z roku 1970; jest jeszcze druga płyta z 1972
      "beziehungen", ale Bardzo trudna w odbiorze, ale po przebrnięciu przez pozorny
      chaos dźwięków, można słuchać jej bez końca. Jest to muzyka niemiecka tzw.
      krautrock, albo zwyczajnie awangarda. Trochę w tym jazzu, trochę rocka, przede
      wszystkim wielka wyobraźnia muzyczna. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka