Dodaj do ulubionych

CO SĄDZICIE O LADY PANK?

IP: *.aster.pl 26.12.04, 21:31
Nie pytam o wrażenia z ostatniej płyty, ale o działalność zespołu od
początku - ponad 20 lat grania. Wiele przebojów, trochę skandali. Proste
teksty ale i chwytliwe melodie. Co by nie mówić - jeden z najważniejszych,
polskich zespołów. A co Wy sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: doo doo Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 08:48
      .... jeden z najsłabszych polskich zespołów, n i e s t e t y!
      • Gość: As Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 27.12.04, 08:49
        Gość portalu: doo doo napisał(a):

> .... jeden z najsłabszych polskich zespołów, n i e s t e t y!

Pierwsza płyta też taka słaba ?
        • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 27.12.04, 09:03
          Właśnie że gdy słychać Lady Pank, to od razu wiesz co to za firma. Natomiast
          90% polskiej muzyki to chała na jedno kopyto, ten sam rytm, podobne brzdąkanie
          na gitarze, idiotyczne teksty..
          • Gość: Frodo Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:17
            Lady Pank i wiesz co to za firma??? hehe Dwadziescia lat temu to oni byli de
            best.. ale po pamietnym koncercie juz nigdy nie wrocili do formy. Od lat zjazd
            po rowni pochylej w dol.
            Potwierdzeniem moich slow jest ostatnio lansowany przeboj.. wokol mnie wciaz
            Warszawa itp itp smilesmilesmile hehe.. no jak by nie sluchac to poziom kapeli weselnej.
            Jak slysze gdzies ten 'hit' i przez przypadek zamkne oczy to moja wyobraznia
            emituje mi obraz rozbawionej gawiedzi za stolem, ktora to w rytm muzyczki kiwa
            sie na prawo i lewo big_grinbig_grinbig_grin srednia wieku 50-60 lat big_grinbig_grin druga projekcja mojej
            wyobrazni przy tym utworze to DANCING w polanicy zdroju w domu zdrojowym big_grinbig_grin
            srednia wieku ta samam big_grinbig_grinbig_grin " i Panie prosza Panow! i bawimy sie!!! big_grinbig_grin
            wszysyc razem: i Warszawa jak sen!!! la la la la la la la" .....
            • Gość: NIE FAN Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 15:41
              Powiedz mi Frodo dlaczego jestes taka d... wolowa? moze wolisz delfina albo
              mandaryne co mnie nawet nie obchodzi ale porownywac zespol do kapeli weselnej
              to duza przesada. JBO to najgenialniejszysmile kompozytor w polsce czy tego chcesz
              czy nie
              • spokojni1 Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 25.04.05, 16:59
                a czym się różni Lady Pank od Mandaryny albo Delfina?
    • ari Kiedys gwiazda, dziś trochę karykatura 27.12.04, 09:31
      Na plus: jedne z niewielu polskich zespołów mogący zagrać 90-min koncert
      składający się z samych przebojów. Pamiętam kiedy ich widziałem jakoś ok.1995
      roku i nie słuchałem wcześniej żadnej płyty a znałem 90% granych numerów.
      Co by nie mówić Janek Bo zna się na gitarowym rzemiośle jak mało kto.
      Na minus: totalnie zjadają własny ogon. Mam odczucie, że nowe kawałki to takie
      mniej udane kopie piosenek z lat 80-ych. Pod względem muzycznym i tekstowym -
      te same melodie i schemat zwrotka-refren-zwrotka-refren-solówa-refren-koniec

Jeżeli chodzi o zachowanie... Raczej żenada i pozerstwo. Liderzy stają się
      własnymi karykaturami. Nie wiem czy różne ich akcje są obliczone na
      zainteresownaie medialne czy na pokazanie jakim to sa luzakami ale podtatusiali
      rock'n'rollowcy wyglądają trochę mało wiarygodnie.
      • Gość: terry Re: Kiedys gwiazda, dziś trochę karykatura IP: *.aster.pl 27.12.04, 10:17
        Że Janek Bo i Panasewicz są podtatusiali, to owszem, zgoda. To może widać na
        koncertach, ale ich nowej płyty słucha się całkiem dobrze. Lepisj pozostać przy
        starym, sprawdzonym stylu, niż ryzykować coś nowego, co w wykonaniu niemłodych
        już muzyków mogłoby wypaść tragicznie. Lady Pank to faktycznie chyba producenci
        najwiekszej ilości przebojów jednego zespołu. Inne grupy miały po 2-3, czasem
        więcej, ale nigdy tyle hitów co Lady Pank. Lubię ich klimat, przypomina mi lata
        dzieciństwa i zabawy przy "Mniej niż zero" czy "Fabryce małp".
    • Gość: marakesz the best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:30
      Lady Pank.... każdy zespół może tylko pomarzyc o takim sukcesie jaki osiągnął
      LP. Każda z ich płyt to kolejne wielkie przeboje które zna prawie każdy. Uważam
      iż Lady Pank jest najlepszym polskim zespołem rockowym, bez dwóch zdań.
      Dowodami tego są kolejne ich płyty, ich muzyka ma swój wypracowany,
      rozpoznawalny i unikalny charakter. Jan Borysewicz wraz z Januszem Panasewiczem
      stworzyli zepspół który świeci sukcesy aż do dzis, choć w troche mniejszym
      stopniu niż przed laty. Obecna płyta jest kolejnym przykładem że LP nie
      wypaliło sie i dalej towrzy świetne kawałki, miano "fabryki przebojów" należy
      do Lady Pank.
    • arilo Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 28.12.04, 20:28
      jeden z nielicznych polskich zespolow z tzw. jajami - nie jestem zagorzalym
      fanem - czasami lubie posluchac.

• Gość: Kapiszon Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: 80.51.233.* 28.12.04, 20:36
        Wyróżniający się zespół na rodzimej scenie muzycznej.
        Nie schodzi poniżej poziomu przyzwoitości.
        Borysewicz jest jednym z najlepszych gitarzystów w Polsce. Słyszałem go
        grającego z Nalepą. To był kawałek mistrzowskiego rzemiosła.
    • Gość: Paxon Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 28.12.04, 21:55
      Giatary Janka Bo zawsze słucham z najwyższą przyjemnością. A że latka płyną? Co
      z tego...?
    • Gość: dzemz To panas czy Borysewicz obsikał publikę ? IP: *.chello.pl 28.12.04, 23:21
      bo nie pamiętam za dokładnie tego incydentu...
    • Gość: Lecho Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.teleton.pl 29.12.04, 09:29
      Początek mieli fenomenalny, gdyby nie Oddział i Maanam rządziliby jak nic !!!
      Później szło im coraz gorzej. Muza straciła beat, teksty zadziorność i
      młodzieńczość. Jan Bo jest super wioślarzem ale cóż, skoro reszta kapeli
      ( częste zmiany składu ) nie wspiera go jak to zrobił skład na pierwszej
      płycie. Na scenie to taki polski Aerosmith z tymi samymi plusami i minusami.
      Kto wie czy nie przeimprezowali najlepszych lat, jak Jary. Czekam na album dla
      mnie, który słucha ich od początku i wierzy w reinkarnację.
    • Gość: alambo Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:17
      ChciaBem doda |e |aden zespóB nie ma tylu przbojów co Lady PAnk. Z ka|dej pByty
      jest po kilka przebojów które przez caly czas mozna uslyszec w kazdym radiu. To
      jest fenomen, ja naliczylem ich ze 30.
    • Gość: corgan a pamietacie jak JanekB. w 1986 we Wrocławiu IP: *.zigzag.pl 29.12.04, 19:28
      na koncercie na stadionie z okazji Dnia Dziecka pokazal siusiaka? hehehe chyba
      na jakiś czas byli zawieszeni po tym wybryku. Ale w czym problem? w koncu
      młodzież musi sie edukować smile)
    • an-ka1 Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 29.12.04, 23:42
      Mieli sporo hitów, mój brat miał ich płyty. Mnie już tak nie kręcą, ale starych
      przebojów słucham raczej z przyjemnością. Nowe, jak "Stacja Warszawa", to nie
      moje klimaty.
    • Gość: As Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 29.12.04, 23:46
      Kiedyś bardzo lubiłem ten zespół. Aczkolwiek ostatnio dotarło do mnie, że
      pomimo wydawania nowych płyt wciąż tłuką to samo. Tak więc cenię głównie stare
      piosenki i płyty, te nowsze mniej. Jan Bo ma niezwykłą zdolność do komponowania
      stylowych, ale wpadających w ucho piosenek.
      Choć jako ludzie, to chyba są bardzo nieciekawi. No ale to jakby inna kwestia.
      • ashton Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 30.12.04, 11:31
        Ulubiona kapela Mojej Byłej Miłości... przy nim polubiłam ich i ja, na
        dziesiątkach koncertów byłam, wszystkie piosenki na pamięć znam... i tylko
        przykro mi, że nowe kawałki jakoś do mnie nie trafiają.
        A "Sztukę latania" nuciłam sobie przy próbie samobójczej.
        I tyle.
        • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 05.01.05, 16:16
          Słucham właśnie po enty raz najnowszą płytę LP i jestem zdecydowanie na "tak".
          W odróżnieniu do Perfectów i innych Sutek Buflera, Lady Pank nadal są w formie
          i chyba właśnie ta forma zwyżkuje. Oby zdążyli przed spadkiem nagrać jeszcze
          parę tak dobrych płyt jak CD "Teraz". Proste ale dobre teksty Mogielnickiego,
          muzyka Borysewicza, wokal Panasa i bębny jak potrzeba dają świetny album. Nie
          oceniajcie go tylko po "Seksi-Pleksi". Są lepsze kawałki. Polecam.
          • Gość: As Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 05.01.05, 16:19
            Gość portalu: terry napisał(a):

> Słucham właśnie po enty raz najnowszą płytę LP i jestem zdecydowanie
            na "tak".
            > W odróżnieniu do Perfectów i innych Sutek Buflera, Lady Pank nadal są w
            formie
            > i chyba właśnie ta forma zwyżkuje. Oby zdążyli przed spadkiem nagrać jeszcze
            > parę tak dobrych płyt jak CD "Teraz". Proste ale dobre teksty Mogielnickiego,
            > muzyka Borysewicza, wokal Panasa i bębny jak potrzeba dają świetny album. Nie
            > oceniajcie go tylko po "Seksi-Pleksi". Są lepsze kawałki. Polecam

A mnie ten album rozczarował. Co prawda lepszy od poprzedniego, ale nie
            dorównuje trzem pierwszym płytom z nowego składu.
            Ta płyta jest zbyt łagodna, zbyt grzeczna. Wolałem gdy LP grali bardziej
            żywiołowo, nawet czasami zahaczając o hardrock w niektórych kawałkach.
            • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 05.01.05, 17:40
              Może panowie złagodnieli z wiekiem? Płyta jest orajt, przyjemnie się jej
              słucha. Nie ma wyskokowych kawałków, ale te, które są, układają się w logiczną
              całość. No i melodie całkiem, całkiem..
        • Gość: # Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:42
          > A "Sztukę latania" nuciłam sobie przy próbie samobójczej.

hahaha i co? zaleciałaś sobie z pierwszego piętra?
      • melomanka_intelektualistka Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 05.01.05, 17:30
        Gość portalu: As napisał(a):

> Choć jako ludzie, to chyba są bardzo nieciekawi. No ale to jakby inna kwestia.

A niby skąd wiesz? Ja ich kiedyś poznałam i są bardzo mili. Nie można wydawać
        tak pohopnych sądów. Trzeba się obracać w towarzystwie i mieć rękę na pulsie.
        • Gość: new! Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.chello.pl 05.01.05, 18:13
          chyba pozostane w sprzeczności z resztą towarzystwa. po kolei - wczesny LP
          podjeżdżał mi starsznie The Police. teksty, z małymi wyjątkami, są dla mnie
          konglomeratem częstochowskich rymów. Nowej płyty LP nie znam, ale jeśli promuje
          ją coś takiego jak "Stacja Warszawa" to sądzę, że nie warto jej kupować.
          • Gość: P-77 Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 23:15
            Ja może o jednym - na krótko przed pamiętnym "zawieszeniem" zespół nagrał
            świąteczna piosenkę "Gwiazdkowe dzieci", ktorej nigdy później nie słyszałem.
            Może teraz puści ją Trójka bo własnie Marek Niedźwiecki wspomina notowania
            listy przebojow z tego okresu.
    • wibrek Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 06.01.05, 08:45
      n i e s t e t y, uważam ze to nie jest teraz Lady Pank tylko Borysewicz i Lady
      Pank, za duzo sie reklamują borysewiczem.
      pozatym idą z prądem nowości i modi, nie lubie takiego czegoś.
      ale kawałki stare z pierwszych plyt sa b. dobresmile
      • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 07.01.05, 01:10
        W iście ekspresowym tempie poznaję muzykę LadyPanków. Dziś
        dostałem "Międzyzdroje". Płyta z 1996 roku, porządnie nagrana. Teksty Panasa o
        dziwo nie są najgorsze, choć Mogiel tworzy lepsze. Muzycznie też nie jest źle.
        Borysewicz trzyma poziom. Tematyka piosenek jak zwykle lekko paranoiczna -
        wszędzie jacyś "Oni", którzy rządzą, zmuszają, mówią to i tamto. No i trochę o
        zawiedzionej miłości - to na każdej płycie Lady Pank jest. Jutro "Łowcy Głów"
        na warsztacie. A jakie są Wasze typy płyt LP? Tylko może bez pierwszej płytki,
        bo to już klasyk nad klasyki.
        • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 08.01.05, 16:41
          Tacy sami, a ściana między nami... tacy sami...
        • Gość: As Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.01.05, 16:45
          Gość portalu: terry napisał(a):

A jakie są Wasze typy płyt LP? Tylko może bez pierwszej płytki,
          > bo to już klasyk nad klasyki.

No to ja lubię bardzo trzy pierwsze z nowego składu - "Na na", "Międzyzdroje",
          i "Łowcy głów". Nie są to może dzieła wybitne, ale trzymają równy poziom, poza
          tym są dopracowane, czy też nawet dopieszczone aranżacyjnie i brzmieniowo. Na
          każdej z tych płyt można znaleźć kilka perełek. Chyba "Na na" jest najlepszą z
          nich, choć ja mam chyba największy sentyment do "Łowców głów".
          Choć przyznam szczerze, że jakieś 2 lata temu straciłem ochotę na słuchanie ich
          muzyki. Może kiedyś znowu mi wróci ?
          • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 08.01.05, 18:01
            A mnie właśnie gdzieś z miesiąc temu naszła okrutna ochota na poznanie pełnej
            dyskografii zespołu i powoli kompletuję wszystkie płyty. Wszyscy znają "Mniej
            niż zero" czy "Marchewkowe Pole", ale odkrywam że Lady Pank to ponad 200
            nagranych utworów, z których wiele jest bardzo dobrych, a nieznanych
            powszechnie. Dziś odsłuchuję "Takich Samych". Teksty Hołdysa oceniam jako
            średnio-kiepskie, ale pojawiają się także słowa Grzegorza
            Ciechowskiego! "Zostawcie Titanica" jego autorstwa to naprawdę niezły numer!
            Chociaż, jak pokazała najnowasza płyta Lady Pank, trójka Borysewicz -
            Panasewicz - Mogielnicki rządzi.
            • szarykot Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 25.04.05, 16:46
              nikt jeszcze nie wspomniał o trochę zapomnianej mimo wszystko płycie "Zawsze tam
              gdzie ty", a moim zdaniem jest jedną z lepszych. niezłe teksty Skubikowskiego,
              ostre gitary całkiem zgrabnie złagodzone klawiszami Joriadisa, świetny, spójny
              klimat, znakomity wstęp do solówki w "Niedokończonej ulicy". no i kawałek
              tytułowy smile
              • Gość: luukasz4 Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.humangenetik-med.uni-goettingen.de 25.04.05, 17:32
                jak chodzi o plyte zawsze tam gdzie ty, to jest to najwiekszy skok w bok (styl)
                dla lady pank. w koncu dzis graja z tej plyty tylko kompozycje tytulowa, inne
                nie pasuja. Kiedys lubilem ta plyte, ale nie sluchalem jej z 10 lat
                co by nie powiedziec, nie nagrali plyty, ktorej musieliby sie wstydzic
                • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 25.04.05, 18:13
                  Otóż to! Ponad 20 lat grania i wciąż całkiem niezła forma. Mieli słabsze okresy
                  w drugiej połowie lat 90-tych, to prawda, ale teraz (nomen omen "Teraz") jest
                  całkiem wporzo.
    • Gość: F. Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 26.04.05, 14:29
      Urzekla mnie kiedys ich pierwsza plyta, to byly poczatki moich zainteresowan
      muzycznych, lata 80., i wlasnie pierwszy ich album zrobil na mnie wielkie
      wrazenie. Wrazenie, ktore jakis rok-dwa pozniej minelo, gdy uslyszalem The
      Police - pierwsza plyta LP to bylo straszliwe zrzynanie z dorobku "Policjantow".
      No i moja fascynacja minela.
      A pozniejsza ich tworczosc to juz taka muza popowo-imprezowa, zupelnie nic
      ciekawego.

F.
      • szarykot Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? 26.04.05, 20:18
        > A pozniejsza ich tworczosc to juz taka muza popowo-imprezowa, zupelnie nic
        > ciekawego.

nie pisz jak nie wiesz.
        • Gość: terry Re: CO SĄDZICIE O LADY PANK? IP: *.aster.pl 26.04.05, 23:10
          Właśnie, nie oceniaj jeśli nie posłuchałeś ich kolejnych płyt. Zaletą Lady Pank
          jest to, iż udanie łączy popowy styl z naprawdę dobrymi melodiami, całkiem
          znośnymi tekstami i wykonaniem o klase wyżej niż przeciętny pop. Na szczęście
          do dziś zachowali swój specyficzny klimat, za który polubiłem ten zespół za
          czasów "Mniej niż zero".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka