maff1 20.01.05, 09:44 co sadzicie o tum wydawnictwie. Wpadły mi w rece 2 albumy i stwierdzam ze dla mnie laika jest to niezły początek. (Kuschelklassik jest wydawany przez wydawnictwo Kuschelrock) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobiasz Re: Kuschelklassik 20.01.05, 11:35 Słuchanie fragmentów utworów wyrwanych z kontekstu to nie jest dobry początek. Jeśli wybierać "mniejsze zło", to w takiej dla przykładu "Muzyce mistrzów" przynajmniej dawali kompletne utwory (nawet symfonie), a nie taką sieczkę. Z "dobrym początkiem" to jest tak, że dobry jest wtedy, kiedy jest naprawdę dobry. Zaczynając od kiepskich, czwartoligowych wykonań, rzeczywiście trudno oczekiwać, żebyś przebił się poza repertuar najpopularniejszych evergreenów. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Kuschelklassik 20.01.05, 12:14 jakos nie jestem przekonany czy napewno znasz to wydawnictwo. Graja tam m.in. np. Brandford Marsalis, lub dyryguje Leonard Bernstain. To jest czwarta liga wg Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Widzisz Maff... 20.01.05, 12:52 ...właściwie nad forum powinno być napisane, że p. Dobiasz wie wszystko w każdej dziedzinie, zatem apriorycznie ustalił, że seria Kuschelklassik to szmelc i barachło, co od teraz uznajemy za powszechnie obowiązujący standard. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Widzisz Maff... 20.01.05, 13:00 ??????????????????????????????? ???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Kuschelklassik 20.01.05, 17:27 > Graja tam m.in. np. Brandford Marsalis, lub dyryguje Leonard Bernstain. To jest > czwarta liga wg Ciebie? Branford Marsalis to jest saksofonista jazzowy. A tak poważnie - rzeczywiście, w tym przykpadku wykonawcy są akurat nieźli. Ale co z tego, skoro 1) to wyjątki a dodatkowo 2) masz tylko wyrwane fragmenty utworów. A obok nich na zakąskę jakieś soundtrackowe g... Cumbajszpil: www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0002K7204/302-6946870-9096015 1.Elgar - Chanson de matin op. 15,1 (English Chamber Orchestra) 2.Bach - Goldbergvariationen: Aria (Martin Stadtfeld) 3.Orff - Carmina Burana: Reie (Reigen) (Cleveland Orchestra, Michael Tilson Thomas) Brakuje jeszcze tylko budyniu i zasmażki. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Kuschelklassik 22.01.05, 11:08 Apropos Kuschelklassik. Zastrzegam od razu że nie słuchałem żadnej płyty z tej serii, piszę intuicyjnie na podst zerknięcia na zawartość jednej z płyt. Rzeczywiście, rzut oka na okładki nie zachęca do zapoznania się z treścią i nie daje nadziei na dobre wprowadzenie w świat muzyki klasycznej. Jednak wykonawcy są naprawdę w porządkueiji Ozawa, Jean-Pierre Rampal, Pinchas Zukerman, Zubin Mehta, Robert Casadesus, Eugene Ormandy, Joshua Bell, Itzhak Perlman. Są oczywiście też muzycy bardziej kontrowersyjni jak Rieu czy Vanessa Mae. Są artyści z innej muzycznej bajki: Apocalyptica, Bobby McFerrin, Branford Marsalis. Ogólnie chyba jest to niezła rzecz jak na początek, niezła,ale nie bardzo dobra. Podstawowy zarzut to oczywiście wyrywkowość utworów - czyli np. jedna część 9 Dvoraka , jedna część 5 Schuberta, jedna część koncertu na fagot Mozarta + jakaś drobnica + fragmenty muzyki filmowej. Pamiętając czego sam słuchałem na początku (całkiem niedawno temu to było) nie zniechęcałbym do tej serii absolutnie początkującego słuchacza. Może po wysłuchaniu jednej częsci symfonii Dvoraka spodoba mu się na tyle że sięgnie po całość, a stąd juz tylko krok do zanurzenia się w oceanie muzyki klasycznej. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Kuschelklassik 24.01.05, 08:07 własnie tak to odczuwam. > Jednak wykonawcy są naprawdę w porządkueiji Ozawa, > Jean-Pierre Rampal, Pinchas Zukerman, Zubin Mehta, > Robert Casadesus, Eugene Ormandy, Joshua Bell, Itzhak > Perlman własnie to było zachętą. ale kol. Dobiasz uznaje ich za 3-4 rzednych wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś