Dodaj do ulubionych

jakie macie zdanie o winylach

30.01.05, 21:20
Ja bardzo lubie sluchac nagran z plyt winylowych.Niestety kiedys,gdy popularne
stawaly sie CD czesc swojej kolekcji winyli odsprzedalem za male
pieniadze.Dzis bym tego nie zrobil.Dobrze chociaz,ze te najwazniejsze dla mnie
plyty pozostawilem,i swierdzam z cala odpowiedzialnoscia,ze sluchanie z winyli
to caly rytual,swieto,cos niesamowitego, niepowtarzalnego.Cd niby swietnie
brzmia,ale jednak cos im brakuje, moze jakiegos mistycyzmu,duszy.Lubie sobie
czasami wieczorami posluchac winyli. A czy wsrod was sa jeszze ludzie
sluchajacy plyt winylowych?
Obserwuj wątek
    • tomash8 Re: jakie macie zdanie o winylach 30.01.05, 21:25
      Słucham winyli z przyjemnością, ale nie "jeszcze" bo mam 19 lat i dopiero niedawno
      kupiłem gramofonbig_grin Niedawno był wątek o winylach, tam przedstawiłem swoje zdanie
      na temat tego najwspanialszego nośnika... ale napisze raz jeszcze: rzeczy typu
      Black Sabbath na CD dużo tracą...
      • Gość: Siasia & GOGO Re: jakie macie zdanie o winylach IP: *.netis.net.pl / 195.117.96.* 31.01.05, 19:13
        Winyle?smileChyba raczej MIŁOŚĆ do płyt winylowychsmileJestem dj. I wiem co nieco o
        winylach dbam o nie jak o okularysmileGram w dyskotece Kantysmilew jaworzniesmilesuper
        dyskoteka zapraszamsmileTo pokaze wam co to jest winyltongue_out
    • ari Słucham czasem winyli 30.01.05, 21:28
      natomiast nie wynoszę ich pod niebiosa. Mam na winylu parę płyt Beatlesów,
      Stonesów, trochę poslkich rzeczy typu pierwszy Porter Band... I do takiej
      muzyki to fajnie pasuje, ot taki analogowy klimacik. Natomiast chyba wcale nie
      sprawiłoby mi szczególnej przyjemności słuchanie np. Red Hotów czy System of a
      Down z winylu.
      Winyl szanuję ale po części próba jego wskrzeszania przez np. Pearl Jam jest
      trochę sztuczna. CD czy nawet mp3 jest wygodniejsze i często lepsze jakościowo.
      • spiral_architect Re: Słucham czasem winyli 30.01.05, 21:33
        ari napisał:

> CD czy nawet mp3 jest wygodniejsze

OK.

> i często lepsze jakościowo.

??????????????????????????????? ??? No way.
        • Gość: scribs Re: Słucham czasem winyli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:55
          też słucham winyli, co prawda rzadko, i to głównie muzykę poważną, ale też
          Beatlesów, Stonesów i mam jedną płytę Led Zeppelinów(nie moja tylko
          wujka,pożyczyłem jakieś trzy lata temu) tyle, że to jest taka składanka, płyta z
          czasów Związku Sowieckiego. Taka była wytwórnia "Melodia". I oni często robili
          takie składanki, rzadziej wydawali albumy. Stonesów zresztą też mam składankę.
          Można się czasem pośmiać czytając opisy na okładkach smile.
          A tą kolekcję płyt i sprzęt kupili jeszcze moji rodzice, stąd Beatlesi no i
          muzyka poważna.
          • Gość: scribs Re: Słucham czasem winyli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:08
            a zdanie mam pozytywne, jaknajbardziej, tylko trzeba mieć dobry sprzęt.
            Natomiast kupowanie płty winylowych w tej chwili jest dość drogą sprawą. Zresztą
            to się zrobiło modne jakiś czas temu. Słyszałem, że jeszcze parę lat temu, w
            końcówce 90ych, ponoć można było kupić dość tanio stare winyle, na bazarze,
            czasami u jakichś żuli. Ale teraz już nie, trudno znależć. Ja sam raz czy dwa
            się targowałem z jednym żulem, ale za dużą chciał, a płyta była dość mocno
            sfatygowana.
            • tomash8 Re: Słucham czasem winyli 31.01.05, 13:02
              W Katowicach w komisie vinyle można kupić od 10 zł(polskie) gdzieś do 30 - 40zł
              (agraniczne) wszystkie w stanie jeśli nie idealnym to co najmniej dobrym
              • Gość: scribs Re: Słucham czasem winyli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:06
                dobrze wiedzieć, dzięki
    • humbak Re: jakie macie zdanie o winylach 31.01.05, 15:29
      No dziś mi nawet jeden wpadł w oko w komisie, ale powstrzymałem się jako że najbliższy odsłuch mam z częstotliwością średnią dwa dni w miesiącuuncertain
    • Gość: Susek Nie słucham winyli...... IP: 201.245.68.* 31.01.05, 18:35
      Nie słucham winyli, ponieważ nie mam czasu, ale i tak bym nie słuchał, bo
      jestem za muzyką cyfrową.
      P.S. Osobiście mam odtwarzacz MP3. smile
      • tomash8 Re: Nie słucham winyli...... 31.01.05, 19:09
        Twoja stratasmile olbrzymią zaletą winyli jest właśnie ich ograniczony czas
        trwania, dzięki ktoremu na albumach mało bylo zapchajdziur, kompakty juz bywają
        przydługawe, a mp3 to kompletna porażka(zarówno jeśli chodzi o jakość, jak i o
        to że dzięki temu czemuś niedługo mogą zniknąć ALBUMY...brrrr)
        • Gość: terry Re: Nie słucham winyli...... IP: *.aster.pl 31.01.05, 19:20
          Nie znikną albumy, spokojnie smile) Kiedyś wymyślono zgrabny kompakt disk z
          optymalnym trwaniem jednej płyty ok 73 minut, i ten format jest świetny. Wolę
          CD, bo winyle są mniej trwałe - po prostu. A kolekcjonuję płyty.
    • braineater Re: jakie macie zdanie o winylach 31.01.05, 20:25
      Negatywne jak najbardziej - trzeszczy, szumi, popierduje, trzeba wstawać co
      dwadzieścia minut żeby zmienić stronę, co kilka miesięcy wymieniać igłę w
      gramofonie, do torby mi sie ten format nie mieści, nie posłucham w srodkach
      masowej komunikacji - same wady.
      Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie momentu kiedy przestanę słuchać
      Daviesa na winylachsmile
      Pozdrowieniasmile
      • bumcykcyk2 Re: jakie macie zdanie o winylach 31.01.05, 20:36
        Męczące, niepraktyczne, nietrwałe, drogie. Prawie tak samo jak kobieta. Co nie
        zmienia faktu, że wielu facetów nie może się obyć zarówno bez jednego, jak i
        bez drugiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka