Dodaj do ulubionych

Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie?

22.06.04, 01:43
Odtwarzam w przybliżeniu jeden z moich ulubionych wątków z FM. Zarazem może
to być miejsce na zareklamowanie swojej ulubionej piosenki, całe albumy nie
zawsze warto, nie zawsze istnieją, albo nie zawsze je znamy :)

Moja dziewiątka:
Jon Anderson - Meeting (Garden of Geda)/Sound Out the Galleon
Kocham takie utwory pełne pozytywnej energii, chórków i głosu Jona. Zabójczo
urocze.

Blue Shift - Rome
Usłyszałam ten utwór po raz pierwszy w internetowym radiu i miałam wrażenie,
że to Yes albo Anderson solo. Całkiem ładna kompozycja jak na neo-prog.
Całego albumu „Not the Future I Ordered” jeszcze nie słyszałam, może ktoś zna
i napisze, czy warto się o niego postarać?

If - Waterfall
Najbardziej wpadający w ucho utwór z albumu nr 4 jazz-rockowej formacji If.

The Pixies - Bam Thwok
Wiadomo, stare dobre Pixies wróciło, tylko gdzie ten bas?!

Elvis Costello - Impatience
Jedyna piosenka z albumu „North”, którą naprawdę polubiłam, z tym że ten
bonus pojawia się tylko na niektórych jego edycjach :)

James - Out to Get You
Długo leżało sobie u mnie „Laid”, zanim odkryłam to melancholijne cudeńko.

Tom Waits - In the Neighborhood
Od słuchania Waitsa boli mnie gardło, ale do tej piosenki mam słabość, a
zwłaszcza do instrumentów dętych weń.

Sigur Ros - Olsen Olsen
Przepiękny, delikatny, pełen smyczków, fletu i fortepianu utwór, takie Sigur
Ros lubię.

Buffalo Springfield - Go and Say Goodbye
Jedna z trzech piosenek z debiutu BS, które mi się podobają. Druga płyta
zdecydowanie lepsza, to tak, jakby Beatlesi po „A Hard Day’s Night” nagrali
Sierżanta Pieprza (w tym samym roku).
Obserwuj wątek
    • romb_mantyk Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 04:21
      dzis całą noc leci płytka z wybranami kawałkami boga reage : - )
      a tak wogóle ... the god that faild Metallicy z koncetu z 93 z londynu ,
      rachmaninova ( concert piano - ja tą płyte za 1 utwór uważam) oraz lucile
      koncertową BB KINGA
    • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 10:14
      Hm, ciężko będzie, bo ostatnio najczęściej słucham 14 piosenek z debiutu Razorlight. Ale poza tym:

Grand National - Drink To Moving On (być może najlepszy utwór z tanecznej płyty nr 1 tego lata)
      Morrissey - America Is Not The World (akurat ostatnio ten z tej nowej płyty)
      The Bees - No Atmosphere (prześmieszny utwór, bliźniaczo podobny do "Parostatku" Krawczyka!)
      Felt - September Lady (a, takie ładne, jak cały album... a innych na razie nie zdobyłem)
      Supergrass - Seen The Light (bo akurat sobie sięgnąłem po piosenki z "Life On Other Planets", a to moja ulubiona rzecz stamtąd)
      The Beatles - I'll Follow The Sun (zainspirowany "Antologią", wybieram na razie ten fragment, pięknie zilustrowany zresztą w filmie)
      • cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 22.06.04, 10:21
        ilhan napisa3:

> The Beatles - I'll Follow The Sun (zainspirowany "Antologią", wybieram na
        razie ten fragment, pięknie zilustrowany zresztą w filmie)

A jak? Bo nie pamietam...
        • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 22.06.04, 10:23
          cze67 napisał:

> A jak? Bo nie pamietam...

Obrazkami z Miami
          (rymowanka niezamierzona)
          • pizmak31 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 22.06.04, 10:39
            Morissey, First Of The Gang To Die
            Jaromir Nohavica, Zatim Co Se Koupes
    • libertine Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 11:24
      the stands - 'all years leaving'
      the thrills - 'don't steal our sun'
      morrissey - 'the never played symphonies'
      nirvana - 'where did you sleep last night'
      david bowie - 'moonage daydream'
      the von bondies - 'cmon, c'mon'
    • kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 15:45
      Tom Waits "Clap Hands" - ta gitarka i bodaj marimba w tle... magia

The Beatles "I'm So Tired" - jeden z najlepszych bitlesowskich refrenow

Sistars "Sutra" - no w koncu naprawde mi sie nowy polski utwor podoba

Pink Floyd "A Pillow Of Winds" - najladniejsza piosenka z "Meddle"

R.E.M. - E-Bow The Letter - czyli najwspanialszy utwor R.E.M.

O reszcie mi sie mowic nie chce :)

David Bowie - Life On Mars
      Doves - Cedar Room
      Yes - Heart of The Sunrise
      McCoy Tyner - My Favorite Things
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 16:20
        nek "andare, partire, tornare"
        swietny klimat, no poza tym wrocilam do nauki wloskiego;)

razorlight "stumble and fall"
        wszystko przez ilhana;)

whiskeytown "don't be sad"
        jedna z najladniejszych piosenek tego zespolu, sliczny refren...

adams "faker"
        to przycmienie dzwieku mnie rozwala... robi atmosfere

adams "evilaos"
        nie jestem jeszcze przekonana... ale cos do mnie zaczyna docierac

buckley "dancing in the moonlight"
        gdybym miala spiewac o tanczeniu w switle ksiezyca, to spiewalabym wlasnie tak:)

dmb "satellite"
        prawie nie ma takich dni, zebym tego kawalka choc raz nie posluchala

lamb "gorecki"
        to te dreszcze...

roxy music "slave to love"
        ze wzgledu na sentymenty
        • facecja Dziewczyno Mickiewicza - ja znowu z pytaniem 26.06.04, 10:37
          dziewczyna_mickiewicza napisała:

>
          > buckley "dancing in the moonlight"
          > gdybym miala spiewac o tanczeniu w switle ksiezyca, to spiewalabym wlasnie
          tak:
          > )

otóż - przed 2 czy 3 laty ściągnęłam piosenkę "Dancing in the moonlight" - The
          Smashing Pumpkins, cover utworu Thin Lizzy. Zarówno cover jak i pierwotna
          wersja strasznie mi się podobają. A gdy kiedyś przeszukiwałam pewien program
          p2p w poszukiwaniu czegoś Jeffa Buckleya, to właśnie natknęłam sie na
          to "Dancing in the moonlight", tylko, że to brzmi dokłądnie, jak wersja Dyń.
          Więc już nic nie wiem. Możesz podrzucić płytę/bootleg Jeffa, na ktorej "Dancing
          in the moonlight" jest?
          • dziewczyna_mickiewicza Re: Dziewczyno Mickiewicza - ja znowu z pytaniem 26.06.04, 10:55
            hmm.. no to jestem w kropce. nie mam tego na plycie, tylko jako mp3 i istnieje
            taka mozliwosc (za czym przemawaija twoje doswiadczenia z tym kawalkiem) ze tak
            naprawde jest to utwor kogos zupelnie innego niz jeff (trudno o mnie
            powiedziec, zebym byla wielka znawczynia wszystkich jego produkcji..).
            jednak poslucham raz jeszcze, w ramach porownania z glosem wokalisty smashing
            pumpkinsow:)
          • dziewczyna_mickiewicza Re: Dziewczyno Mickiewicza - ja znowu z pytaniem 26.06.04, 14:07
            ha! no i teraz to az wstyd... :) no ale trudno. sprawdzilam, to jest jakas
            wersja koncertowa i choc nie wiem dokladnie, kto to spiewa (tzn ciezko
            okreslic, bo jakosc marna), to moge sie sklonic ku dyniom:)
            przepraszam za wprowadzenie w blad. ale piosenka nadal mnie urzeka totalnie:)
            • facecja Re: Dziewczyno Mickiewicza - ja znowu z pytaniem 26.06.04, 14:22

> ha! no i teraz to az wstyd... :) no ale trudno. sprawdzilam, to jest jakas
              > wersja koncertowa i choc nie wiem dokladnie, kto to spiewa (tzn ciezko
              > okreslic, bo jakosc marna), to moge sie sklonic ku dyniom:)
              > przepraszam za wprowadzenie w blad. ale piosenka nadal mnie urzeka totalnie:)

żaden błąd, przecież może się jeszcze okazać, że to śpiewa jeszcze ktoś inny

oto niebezpieczeństwa p2p - a mama mówiła: "nie ściągaj nielegalnie" ;)
    • nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 17:31
      Ponieważ jest lato i wakacje się zbliżają więc trochę pozytywnych rzeczy:
      The Polyphonic Spree - Soldier Girl (dwie wersje)
      The Polyphonic Spree - Light & Day (też obie wersje)
      The Shins - Kissing the Lipless i So Says I - melanżowo-browarowo-wakacyjna muza
      oraz
      Bjork - Unison - piękna, w sumie też pozytywna, melodia, wspaniale rozwijajaca
      się kompozycja
      Blur - Jets - luz, no i ten saksofon!
      Tortoise - Salt the Skies - też na luzie, i brzmi jak Standards...ale o tym już
      pisałem...
      • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 17:34
        Są jakieś inne wersje utworów Polyphonic Spree? Ja mam tylko płytę - na czym polega różnica i skąd pochodzą te drugie?
        • nemrrod Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 18:02
          Otóż:
          oprócz wersji albumowych (Section...) mam coś takiego:
          1.Light & Day (Orchestral Version)
          2.Soldier Girl (UK Single Version)

Ad.1.
          Jak sama nazwa wskazuje, jest to wersja "orkiestrowa", bardziej podniosła.
          Ściągnąłem to ze strony Rolling Stone'a, ale zdaje się że już nie mają tam
          żadnych mp3.

Ad.2.
          Też znalazłem to gdzieś w sieci, ale nie pamiętam już gdzie... Jest to wersja
          bardziej rockowa, szybsza, bardziej dynamiczna i przez to krótsza, ale z
          większym "wykopem". Polecam!

Wydaje mi się że te wersje są na singlach. Zresztą oni wydają mnóstwo epek,
          kilka wersji albumu (w Stanach i UK), jakieś reedycje, bonusy... trudno się w
          tym połapać...
    • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 23:32
      U mnie zawsze wieczorami smutno...

Slowdive "Spanish Air"
      Denali "Function"
      Tuxedomoon "In a Manner of Speaking"
      Elefant "Annie"
      Bright Eyes "Lover I Don't Have To Love"
      Placebo "Running Up That Hill"
      Enon "Shave"
      Architecture in Helsinki "Souvenirs"
      Grand National "Peanut Dreams"
      Pet Shop Boys "Love is a Catastroph"
    • mameluch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 22.06.04, 23:43
      to ja wyminie jeden, ktory wlasnie slysze drugi raz dzisiejszego wieczora.
      zajebiscie ambitna muzyka, mianowicie Zebrahead 'Playmate of the year':) o,
      teraz juz trzeci raz;)
      • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:04
        mameluch napisał:

> to ja wyminie jeden, ktory wlasnie slysze drugi raz dzisiejszego wieczora.
        > zajebiscie ambitna muzyka, mianowicie Zebrahead 'Playmate of the year':) o,
        > teraz juz trzeci raz;)

Ściągnęłam sobie. I nic. Nawet gorzej. Ale to kwestia gustu, nie przepadam za amerykańskim brzmieniem z hit list czy co tam oni mają. A w ogóle to już od dawna nie znam sie na muzie i zaraz kopa od kogoś dostanę, ale ten utwór wydaje mi się straszny. O!
        • mameluch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:16
          ale ja wiem bardzo dobrze ze tak jest!:) czy powiedzialem ze jest dobry? ale
          kilka lat temu gdzies go grali i u kogos przypadkiem na to trafilem, wiec
          sciagnalem i przypominam sobie szczeniece lata;P z teledyskiem stwarza na pewno
          lepsze wrazenie;) a tak w ogole, to podobnie jak Ty, slucham ostatnio
          Architecture... ale to na discmanie, a teraz siedze przed kompem i rozne glupoty
          do glowy przychodza, czego przyklad wyzej:) zreszta, to taki lekki poprawiacz
          humoru, co bardzo by mi sie przydalo, ale niestety nie dziala najlepiej...:( ale
          cos powaznego jeszcze bardziej by zdolowalo, wiec slucham sobie The Vandals czy
          tej gownianej pioseneczki wlasnie:) pozdrawiam:)
          • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:19
            mameluch napisał:

> z teledyskiem stwarza na pewno lepsze wrazenie;)

Pamiętam ten teledysk. Oj Mameluch Mameluch... ;)
            • mameluch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:29
              no co?;) z textu mozna tez dobrze wywnioskowac o co chodzi;) a wkleje, jakby
              kogos przypadkiem zainteresowal;P tylko prosze nie utozsamiac mojej skromnej
              osobki z bohaterem piosenki;)

'Playmate of the Year' Zebrahead

There's this girl I don't know.
              Comes by every year or so.
              And if I get the mail before my mom does than I'll stay out of trouble.
              She'll change every year, even pretty without beer.
              She doesn't care about my hair, my car, my tiny pee pee in the mirror.

(CHORUS)
              Whoo, Yehhh, She's finally here.
              Whoo, Yehhh, she comes one time a year.
              Whoo, yehhh, she's finally here.
              Whoo, Yehhh, my plamate of the year.
              She moves me. She makes me grow.
              I'm so happy, and boy does it show.
              Now she's going to my head, (going to my head).
              I'm gonna make this milky clear, you're my, playmate of the year.

Hello, how are you?
              It's great to see you too.
              Let's grab a sock, it's time to rock.
              And afterwards you never wanna talk.
              We always agree, who's in charge here is me.
              We never fight you know I'm right, it's always straight between you and me.

Let me go down on this girl for a day.
              We can spin the bottle, everyone can hear her say.
              That I was the best that she's ever had.
              She can be my playmate, she can call me dad. (CHORUS)
          • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:25
            Aha, nie zajarzyłam ironii w "zajebiście ambitny" :] Nie no, ja na poprawę nastroju potrzebuję "Somebody Told Me" The Killers (a im bardzie jest jechany, tym bardziej mi się podoba), który spowodował, że "This Fire" Franza brzmi jak kumkanie żaby złożonej reumatyzmem, a "Evil Eye" Ash staje się weselnym umpa umpa dla niezaspokojonych dusz, etc. (razem z Moving Unit - I Am). Generalnie od tych utworów zaczynam poranki. A na wieczory smuty rezerwuję.
            Ach, jeszcze mi Manson chodzi po głowie. Z "Mechanical Animals" taka perła, jak to było ochrzczone...
            • mameluch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:33
              to raczej nie do mnie pytanie o Mansona;) tak na serio to piosenka ostatnich
              tygodni jest dla mnie 'Sacred things' Bang Gang... ta mozesz sobie sciagnac juz
              na powaznie (o ile nie znasz), nie powinna raczej wywolac takiej reakcji jak
              Zebrahead;) kilka tygodni jej nie slyszalem, ale teraz dostalem impuls i znow
              leci... i chyba repeat wlacze (o ile jest cos takiego w foobarze?:)
              • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:38
                Chodziło mi o "Fundamentally Loathsome". Przepiękne. Ciągnę Bang Gang... Zobaczymy :)
                • mameluch Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:47
                  dosc prosta piosenka (o 'Sacred things' caly czas:), ale cos mnie w niej
                  chwycilo i za kazdym razem jak ja slysze trzyma jeszcze mocniej...
            • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:37
              jo_loop napisała:

> Nie no, ja na poprawę nast
              > roju potrzebuję "Somebody Told Me" The Killers

Brr... okropne to jest :) Przepraszam :) U mnie od miesiąca na poprawę humoru najlepszy jest "Orpheus" wymienionego Ash.
              • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:44
                ilhan napisał:

> Brr... okropne to jest :) Przepraszam :) U mnie od miesiąca na poprawę humoru n
                > ajlepszy jest "Orpheus" wymienionego Ash.

Jak takie okropne, to może gdyby Ci ktoś to wrzucił o 7 rano na cały regulator to też byś szybo z łóżka wyskoczył (choćby żeby wyłączyć :P)?
                • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:49
                  jo_loop napisała:

> Jak takie okropne, to może gdyby Ci ktoś to wrzucił o 7 rano na cały
                  > regulator to też byś szybo z łóżka wyskoczył (choćby żeby wyłączyć :P)?

Nic takiego nie ma miejsca, za to niektórzy sąsiedzi czasem puszczają bardzo podobne umpa umpa o dziwnych porach, ale potem okazuje się, że to raczej "Dragostea Din Tei" niż "Somebody Told Me" :))
                  Przesadzam oczywiście, takie budzenie się do "Mr Brightside" byłoby już całkiem ho ho...
                  • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 00:53
                    ilhan napisał:

> Nic takiego nie ma miejsca, za to niektórzy sąsiedzi czasem puszczają bardzo po
                    > dobne umpa umpa o dziwnych porach, ale potem okazuje się, że to raczej "Dragost
                    > ea Din Tei"

??????? chyba nie nadążam :(
                    • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 01:02
                      jo_loop napisała:

> ilhan napisał:
                      >
                      > > Nic takiego nie ma miejsca, za to niektórzy sąsiedzi czasem puszczają bard
                      > zo po
                      > > dobne umpa umpa o dziwnych porach, ale potem okazuje się, że to raczej "Dr
                      > agost
                      > > ea Din Tei"
                      >
                      > ??????? chyba nie nadążam :(

Niektórym to dobrze...
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 23.06.04, 10:35
      zmiana warty
      od wczoraj irene grandi, "motivo maledetto"
    • day-in_day-out Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 26.06.04, 20:56
      Coldplay "In my place"
      Blur "Song 2" (reklamy też się czasem do czegoś przydają...:)
      i wszystko z "A ty co" Elektrycznych gitar.
    • pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 27.06.04, 01:28
      Od kilku dni parę razy dziennie słucham "Underneath Your Pillow" It Bites
      (ściągnięte z www.progarchives.com ). Cóż z tego, że ta piosenka nieco
      zalatuje kiczem rodem z lat '80, skoro jest zarazem dynamiczna i melodyjna,
      zawiera lekko progresywne smaczki, a wokalista miejscami wydaje odgłosy paszczą
      godne Petera Gabriela :)

Dzisiaj: Gentle Giant "Weekend Cowboy".
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 27.06.04, 01:46
      zakochalam sie w "tiny dancer", wersja koncertowa, elton + ryan. toz to piekne
      jest no...slucham od trzech godzin bez przerwy..
    • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 12:46
      Dashboard Confessional - Vindicated
      Zobaczyłem przypadkiem na Onyxie, to chyba z filmu o Spidermanie, czy coś. Taka zwyczajnie amerykańska podniosła ballada, niby nic wielkiego, ale chwyciło. Chyba ze względu na zwracającu uwagę zaangażowane krzyki pana na wokalu. W każdym razie dzisiaj od rana leci sobie bardzo często.

Thursday - War All The Time
      Jak wyżej, znów po "amerykańsku" i znów bardzo ładnie.

The Beatles - Lady Madonna
      Akurat od wczoraj mam "jazdę" na tę piosenkę Beatlesów. Mogłaby lecieć i lecieć i się nie kończyć. Za tydzień pewnie będzie tak z inną :)

Felt - Primitive Painters
      Udało mi się w końcu zdobyć kolejny album Felt i chyba jest jeszcze ciekawszy niż poprzedni. A ten utwór wyróżnia się tam zdecydowanie, jako najlepsza piosenka tego zespołu z tych, które znam.
      • pizmak31 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 28.06.04, 12:50
        Stereolab, C'est la realite
        Peter Gabriel, Mercy Street
    • gregkor Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 12:58
      Nils Landgren - "ABBA Funky" - przeróbki przebojów ABBY, w wykoaniu jazzowo -
      funkowego puzonisty rodem ze Szwecji...solidna porcja lekkiej, miłej, funkowej
      muzyki.....polecam.

pozdr
    • kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 14:24
      Rolling Stones - Let It Loose

Wczoraj przekonalem sie do "Exile On Main Street". I to dzieki temu ze plyta
      jest w wiekszosci taka jak ten kawalek: pelna soulowego zaru, kapitalnych
      riffow i solowek, niesamowitej pasji Jaggera.

David Bowie - Space Oddity + całe Low

W ramach uczczenia tworcy najlepszej plyty lat 70. wg Pitchfork na nowo
      odkopuje styczniowy entuzjazm tworczoscia Bowiego. I tego spiewajacego
      wzruszajace niemal piesni jak "Space Oddity" czy "Five Years" ale tez tego
      nowoczesnego, melodyjnego jak "Sound And Vision" czy "Always Crashing In the
      Same Car"

Bob Dylan - Tangled Up In Blue

Takiego Dylana lubie. Bioracego sprawy w swoje rece, spiewajacego
      energiczniego, a nie smecacego jakby mu zaraz mieli respirator wylaczyc.
      • cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 28.06.04, 14:28
        kubasa napisa3:

> Wczoraj przekonalem sie do "Exile On Main Street". I to dzieki temu ze plyta
        > jest w wiekszosci taka jak ten kawalek: pelna soulowego zaru, kapitalnych
        > riffow i solowek, niesamowitej pasji Jaggera.

Kurcze, sluchalem tej plyty kilka lat temu i nijak nie moglem w niej znalezc
        tego geniuszu o ktorym wszyscy mowia. A przeciez lubie Stonesow...
        • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 28.06.04, 14:32
          cze67 napisał:

> Kurcze, sluchalem tej plyty kilka lat temu i nijak nie moglem w niej znalezc
          > tego geniuszu o ktorym wszyscy mowia. A przeciez lubie Stonesow...

Ja słuchałem jej kilka miesięcy temu i jak wyżej. Ale Kubasa taki szum robi wokół niej od wczoraj, że dam jej jeszcze szansę dzisiaj wieczorem.
        • kubasa Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio s3uchacie 28.06.04, 17:10
          cze67 napisał:

> kubasa napisa3:
          >
          > > Wczoraj przekonalem sie do "Exile On Main Street". I to dzieki temu ze ply
          > ta
          > > jest w wiekszosci taka jak ten kawalek: pelna soulowego zaru, kapitalnych
          > > riffow i solowek, niesamowitej pasji Jaggera.
          >
          > Kurcze, sluchalem tej plyty kilka lat temu i nijak nie moglem w niej znalezc
          > tego geniuszu o ktorym wszyscy mowia. A przeciez lubie Stonesow...

Ja tez ja jakis czas znam, ale wczoraj dalem jej ostatecznie szanse. Zapuscilem
          3 razy z rzedu i coraz wiecej kawalkow mi sie podobalo. Obecnie nie mam juz
          pytan :) a "Shine A Light", "Let It Loose" czy "Tumbling Dice" to w ogole
          fantastyczne kawalki. A przeciez zadnym fanem Stonesow nie jestem.

Aha, no i cena w VIVID.PL bardzo fajna, jedyne 71 zl... Czy to juz efekt
          wejscia do Unii?
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 17:28
        > Rolling Stones - Let It Loose
        >
        > Wczoraj przekonalem sie do "Exile On Main Street". I to dzieki temu ze plyta

dopiero wczoraj??? to jest jedna z najlepszych plyt stonesow...
        :)
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 17:39
      od dzisiejszego poludnia mam faze na "dinner with dolores" (chaos& disorder,
      prince'a) - taki spokojny, niby minimalistyczny, ale takie wszystko jest nie do
      konca---nie do konca prosty, nie do konca banalny, nie do konca o niczym...
      odkrywa sie go powoli chyba:)
      erykah badu, "love of my life".. to jest genialny kawalek. idealne tempo,
      troche rozleniwiony, lekko rozlazly, ale nie w sposob drazniacy,. prawdziwy
      soul...
      "sznurowadla", fisz - drugi raz zakochuje sie w tej piosence. nie ma w niej
      prawie nic. moze ze dwie, trzy linijki tekstu, jakies szumy w podkladzie i
      dziwne pikanie, ale... ja odlatuje:)
      "we three", signore sinatra... na takie pochmurne dni, jak ten..kurde, gdzie
      jest lato????
    • facecja Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 17:51
      ja już od dawien dawna nie miałam takich faz jak teraz
      na okrągło lecą u mnie:

1.Placebo "Enhlish summer rain"
      2.Grabaż i strachy na Lachy "BTW"
      3.Grabaż i Strachy na Lacy "Krew z szafy" (za co teddy pewnie mnie zaraz
      zjedzie, ale cóż - sentymentalna jestem, z pewnych rzeczy nie mogę wyrosnąć)
      4.Hey "Mehehe"
      5.Habakuk "Rege tonite"
      6.Habakuk "Rozczochrany łeb"
      7.Janis Joplin "Piece of my heart"
      8.Agressiva 69 "Relax"
      9.Genesis "Congo"
      10.Genesis "Shipwrecked"
      • cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 28.06.04, 18:48
        facecja napisała:

> 9.Genesis "Congo"
        > 10.Genesis "Shipwrecked"

Oj, zapuszczę sobie chyba dzisiaj "Calling All Stations"...
    • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 29.06.04, 23:43
      Dzisiaj odkryłam Dykehouse i non stop katuję "Unholy Fire".
      Napisano o tym:
      "The best records I've heard this year remind me, almost uniformly, of what I was turned onto in high school. Midrange is pure dreampop - the kind historically perfected by the Pale Saints, the House of Love, and (yes) My Bloody Valentine. It's as if this record were buried in 1989, only to be rediscovered and released fifteen years after it should've been."

Jak ktoś ma ochotę sprawdzić, to tu
      server1.sxsw.com/audio/sxsw04/mp3hi/Dykehouse-Unholy_Fire.mp3
      No i jakaś totalna obsesja na punkcie The Charlatans "Feel the Pressure". Podejrzewam, ze sąsiedzi słysząc jeszcze raz "u u uuuu" zaczną ostrzyć noże kuchenne.
      • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.06.04, 13:06
        jo_loop napisała:

> Dzisiaj odkryłam Dykehouse i non stop katuję "Unholy Fire".

Fajny utwór. Nie żebym miał zamiar katować, ale miłe :) Oni jakieś płyty nagrali? Proszę o garść szczegółów ;)
        • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.06.04, 13:24
          ilhan napisał:

> jo_loop napisała:
          >
          > > Dzisiaj odkryłam Dykehouse i non stop katuję "Unholy Fire".
          >
          > Fajny utwór. Nie żebym miał zamiar katować, ale miłe :) Oni jakieś płyty nagral
          > i? Proszę o garść szczegółów ;)

On. To jest jeden pan, Mike Dykehouse, który sobie siedzi w sypialni, z gitarą, przed komputerem i nagrywa. Wydał płytę Dynamic Obsolescence (nie słyszałam), która została zauważona w kręgach elektronicznych. Dołączył do wytwórni Ghostly International, która zachwyciła się jego wykonaniem kowerem Wire ?Map Ref. 41° N 93° W?. W barwach tej wytwórni nagrał nową płytę.
          www.ghostly.com/1.0/ghostly/gi33.shtml
          Tutaj jest jeszcze jeden utwór do odsłuchania, ale zdecydowanie mnie rozczarował.
          Starczy? ;)

• ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.06.04, 17:06
            jo_loop napisała:

> Starczy? ;)

Tak, dziękuję :) Potem posłucham tego rozczarowującego.
    • martolka Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.06.04, 13:42
      Ostatnio słuchałam w kółko The Singles '86-98 Depeche Mode.
    • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.07.04, 09:59
      Puressence "Street Lights"
      Ze znakomitej płyty "Only Forever", to od pierwszego przesłuchania mój ukochany fragment. Dynamiczna kompozycja w stylu Manic Street Preachers, ale na palcach jednej ręki zliczyłbym równie dobre piosenki MSP.

David Bowie "Be My Wife"
      Fascynacja "Low" trwa i znajduje punkt kulminacyjny przy każdym kolejnym przesłuchaniu "Warszawy", "What In The World" i tego, najbardziej chwytliwego utworu z tej płyty.

Colour Of Fire "The Exile"
      Porywający, niezwykle energetyczny, najlepszy fragment debiutanckiej płyty CoF.

The Libertines "Can't Stand Me Now"
      Zasadniczo jest to strasznie podobne do "Don't Look Back Into The Sun", ale tu jakoś nie przeszkadza. Ładna piosenka.

The Police "King Of Pain"
      A, bo sobie sięgnąłem po "Synchronicity", a to być może najlepszy numer z tego albumu.

The Clash "The Prisoner"
      W ramach akcji "poznaj strony B ze stron A twoich ulubionych singli". Czyli druga strona "White Man In Hammersmith Palais".

The Bluetones "Waterfalls"
      Britpopowa kapela gra cover TLC. Dowód na to, że to dobra popowa piosenka jest jednak...
      • cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.07.04, 10:17
        ilhan napisał:

> The Police "King Of Pain"
        > A, bo sobie sięgnąłem po "Synchronicity", a to być może najlepszy numer z
        tego albumu.

Ja to najbardziej z tej płyty lubię Synchronicity II, ale King of Pain jest
        zaraz za tym utworem.
        • pizmak31 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.07.04, 10:30
          Blur, Country Sad Ballad Man i nie wiem, dlaczego to chyba nigdy nie byl wielki
          przeboj. I te skrzypienie drzwi i jakies strzelanie z gumki, mniam :)
        • pagaj_75 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.07.04, 10:56
          A ja odkąd byłem małym brzdącem uwielbiałem i uwielbiam "Wrapped Around Your
          Finger". I nie obrzydził mi tego nawet Rysio Rynkowski swoim pół-plagiatem.
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.07.04, 16:42
      dmb "ants marching" - za wspaniale folkujace wstawki:)
      dmb "drive in drive out - bo ma niesamowity power
      joy division "isolation" - tekst mnie scina z nog zupelnie... i pomyslec, ze
      dopiero od 24h wiem, co to w ogole jest joy division
      bjork "gloomy sunday" - a bo weekend trwa w najlepsze;)
      be "let's get free" - znalazlam pod szafa dawno nie sluchana kasete
      ("orange" '99) i tak sobie sluchalam, a ten kawalek sie do mnie przykleil i sie
      odkleic nie chce
      pretenders "night in my veins" - bo to dobra piosenka jest i dobry zespol
      4 non blondes "morphine & chocolate" - slabosc do wokalu lindy perry
      wet wet wet "maybe i'm in love" - tak niesamowicie radosny swing, ze az trudno
      to sobie wyobrazic:) poza tym, glos marti pellow'a juz od dawna dziala na mnie
      nisamowicie
      r.a. "my blue manhattan" - ach, ten klimat...:)
    • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.07.04, 23:31
      - The Boyfriends - ???
      (w refrenie jest non-stop "Wrapped Up in My Dreams"). Poznałam ich na jakimś forum Suede :D Podobno to faworyci zespołu, ale dema, które ściągnęłam z ich strony nie zachwyciły mnie. Na ten utwór wpadłam gdzieś przypadkowo. I nie chce się odczepić od tygodnia (a moze to inni Boyfriends?)

- Suzanne Vega - Blood Makes Noise
      (już pisałam, odkrycie roku będzie)

- Sinead O'Connor - prawie cała The Lion and the Cobra
      (bo 2 utwory się nie chcą ściągnąć, kolejne odkrycie)

- The Pink Mountaintops - Rock'n'Roll Fantasy
      (nic o nich nie wiem)

- Ride - Blue
      (kiedyś słyszałam, że ich jedynym wielkim utworem było "Leave Them All Behind", ktoś przeoczył ten utwór i parę innych z płyty "Firing Blanks")

- Divine Comedy - Generatio Sex
      (kiedyś się zachwycałam, dawno ochłonęłam, ale gdzieś ten utwór znów usłyszałam i tak sobie słucham)

- Catherine Wheel - Crank
      (też powrót po latach - mój znaczy się)

- Melody Club - Electric (kicz jak diabli, przpomina mi Pulp z Different Class, które pewnie wyląduje w pierwszej 10 lat 90, ale to się okaże jak o innych cudach sobie przypomnę)
      • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.07.04, 23:42
        MANSUN My Idea Of Fun
        B-side z singla "I Can Only Disappoint U" reprezentujący dumnie moją narastającą do chorych rozmiarów jazdę na ten zespół... Pozornie najweselsza piosenka tych panów, pozornie, już chciałem nucić, już chciałem śpiewać, ale zobaczyłem tekst i skrzywiłem się strasznie...

STELLASTARR* My Coco
        Ten w oczywisty sposób badziewny kawałek (ech to "maj koł koł koł", szit), będący kwintesencją ordynarnej zżynki z Pixies spotykających Talking Heads niestety wyrył mi się bezczelnie w podświadomości i każe się ciągle odtwarzać. Sorry Kubasa.

CHEAP TRICK Surrender
        Przypadkowo trafiłem na ten hardrockowy zespół z lat 70-tych i ściągnąłem ten jeden utwór, z fantastycznym refrenem. Mommy's alright, daddy's alright, they just seem a little weird. Surrender, surrender, but don't give yourself awaaaaaaay... Weź tu człowieku i tego nie nuć.

DOGS DIE IN HOT CARS Lounger
        Najlepszy kawałek Dexy's Midnight Runners którego nigdy nie nagrali.

Styknie.

PS. Gdzie jest Pixie? Pojechała na kolonie? ;-)))))))
      • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.07.04, 23:43
        jo_loop napisała:

> - Ride - Blue
        > (kiedyś słyszałam, że ich jedynym wielkim utworem było "Leave Them All
        > Behind", ktoś przeoczył ten utwór i parę innych z płyty "Firing Blanks")

Najlepszy wg mnie kawałek Ride to "Vapour Trail". I co z tego że wcale nierajdowy?
        • cze67 Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.07.04, 23:44
          ilhan napisał:

> Najlepszy wg mnie kawałek Ride to "Vapour Trail".

Potwierdzam.
          • gregkor Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 14.07.04, 23:55
            Może to dziwne ale ostatnio cały czas słucham niemieckiego projektu
            Jazzkantine....jazz-funk-hip-hop....i nie moge sie oderwać...instrumentalnie sa
            świetni...

pozdr
            • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.07.04, 00:33
              a czy oni spiewaja po niemiecku takze, czy glownie graja? mam problemy z
              tolerancja jez niem w muzyce :P
              • gregkor Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.07.04, 10:39

> a czy oni spiewaja po niemiecku takze, czy glownie graja? mam problemy z
                > tolerancja jez niem w muzyce :P

lekko sobie szwargoczą....a raczej rapują....i podspeiwują...ale mają fajne
                głosy..:)))...też nie przepadam za niemieckim językiem śpiewanym...ale w
                przypadku Jazzkantine w ogóle mi to nie przeszkadza...

pozdr
      • pixie Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 10.09.04, 22:12
        jo_loop napisała:

> - Divine Comedy - Generation Sex
        > (kiedyś się zachwycałam, dawno ochłonęłam, ale gdzieś ten utwór znów
        > usłyszałam i tak sobie słucham)

Ja usłyszałam tę piosenkę po raz pierwszy w środku ostatniej nocy i nie mogłam
        potem spać ;)) Świetny kawałek i tekst bardzo zgrabny.
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 15.07.04, 14:29
      dead kennedys: holiday in cambodia (z serii "alternatywne wakacje w natarciu
      3";) )

razorlight: up all night (moglabym sparafrazowac polszmate: "urzekla mnie
      twoja..melodia")

rolling stones: "not fade away" + "let it bleed" (oba z koncertowki "stripped",
      oba bardzo lubie i jakos tak mnie wzielo ostatnio na stonesow ostatnio;) )

ryan adams: "shadowlands" ( a juz myslalam, ze sie odadamsuje na jakis
      czas...nie da rady:))

guru ft. donell jones: "hustlin' daze" (takie sobie czarne granko przyjemne
      calkiem)

jamiroquai: "black crow" (za ladna aranzacje prostej melodii)

beatsteaks: "let me in" (moze troche zbyt wygladzone, ale znosne, punkrockowe
      granie..przykleilo sie i nie moze sie odkleic)

buzzcocks: "everybody's happy nowadays" (bo takie wakacyjne:))
    • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 29.07.04, 23:53
      1. The Cure - The End Of The World

2. XTC - Sgt. Rock (Is Going To Help Me)

3. Libertines - Can't Stand Me Now

4. The Soup Dragons - I'm Free (początkowo myślałam, że to the Charlatans)

5. Morrissey ? First of the Gang to Die

6. Dogs Die in Hot Cars ? I Love You Coz I Have To (w radiu non stop zapowiadają ich występ i w tle leci ten utwór, nie mógł się nie przykleić)

7. David Bowie ? Wild is the Wind

8. Elastica - Connection (live Reading 96) (teraz rozumiem te zachwyty, na koncertach dużo lepiej wypadali)

9. Grand National ? Cherry Tree (z tym było śmiesznie, siedzę późnym wieczorem, humor podły, bo wałkuję teorie tłumaczenia do egzaminu, a tu nagle w radiu coś wesołego, nogi same zaczęły mi chodzić, kurcze jakie fajne, znam to, ale skąd? Nim się utwór skończył w myślach obsłuchałam wszystkie znane mi kapele grające disco pod koniec lat 70 :D)

10. Oasis - cała koncertówka (jestem wstrząśnięta, nie cierpiałam ich chronicznie odkąd powstali, aż pewnego upalnego dnia jakieś 2 tygodnie temu poświęciłam 5 zł na ten album, jak wychodzę z nim w walkmanie, to mi się do domu nie chce wracać przez wiele godzin, nic tylko spacerować i słuchać)
      • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.07.04, 00:23
        jo_loop napisała:

> 3. Libertines - Can't Stand Me Now

Rowniez na mojej aktualnej liscie czolowe miejsce, MTV2 katuje to non stop. W
        sumie fajna piosenka - teledysk nic nie wart. Poza tym ciagle leci The Killers
        ("Mr Brightside" na zmiane z "All These Things That I´ve Done"), dodalbym
        Charlotte Hatherley solowa i "Summer" (fajne! poza tym przyjemny teledysk
        wizualnie:-D) i mniej ciekawe ostatnie single Keane, Hope Of The States, The
        Hives.

> 6. Dogs Die in Hot Cars ? I Love You Coz I Have To (w radiu non stop
        > zapowiadają ich występ i w tle leci ten utwór, nie mógł się nie przykleić)

W ogole jest to fajna plyta i nawet nie najlepszy z niej utwor :-) O ile
        jeszcze nie znasz.

> 8. Elastica - Connection (live Reading 96) (teraz rozumiem te zachwyty, na
        > koncertach dużo lepiej wypadali)

Jeden jedyny utwor Elastiki ktory lubie. Przesluchalem kiedys ze 2-3 razy ich
        debiut i srodze sie zawiodlem.

> 10. Oasis - cała koncertówka (jestem wstrząśnięta

*triumfuje*

;-))
        • jo_loop Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.07.04, 00:59
          ilhan napisał:

dodalbym
          > Charlotte Hatherley solowa i "Summer" (fajne! poza tym przyjemny teledysk
          > wizualnie:-D)

Tia, BBC 6 to nadaje ostatnio często, ale jakoś mnie nie przekonuje, może gdybym mogła też wizualnie popodziwiać ;) O ile ją pamiętam z Ash (chyba???) to jest co podziwiać :)
          >
          > > 6. Dogs Die in Hot Cars ? I Love You Coz I Have To (w radiu non stop
          > > zapowiadają ich występ i w tle leci ten utwór, nie mógł się nie przykleić
          > )
          >
          > W ogole jest to fajna plyta i nawet nie najlepszy z niej utwor :-) O ile
          > jeszcze nie znasz.

Mam całość, ale nie mam czasu się wsłuchać, stawiam na radio w tle ostatnio.

> > 8. Elastica - Connection (live Reading 96) (teraz rozumiem te zachwyty, n
          > a
          > > koncertach dużo lepiej wypadali)
          >
          > Jeden jedyny utwor Elastiki ktory lubie. Przesluchalem kiedys ze 2-3 razy ich
          > debiut i srodze sie zawiodlem.

Również.

P.S. Właśnie słucham koncertu :-Duran :-Duran (w radiu of korz)
          • ilhan Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.07.04, 11:56
            jo_loop napisała:

> ilhan napisał:
            >
            > dodalbym
            > > Charlotte Hatherley solowa i "Summer" (fajne! poza tym przyjemny teledysk
            > > wizualnie:-D)
            >
            > Tia, BBC 6 to nadaje ostatnio często, ale jakoś mnie nie przekonuje, może
            > gdybym mogła też wizualnie popodziwiać ;) O ile ją pamiętam z Ash (chyba???)
            > to jest co podziwiać :)

No wiec nie jakos przesadnie, ale nie ma co narzekac :-P
            A co do piosenki, to nie jest jakas wybitna, po prostu przyjemna, taka
            beztroska i niewinna, w sam raz na lato.
            Aha, no z Ash, owszem.
            • aimarek Re: Jakich utworów najczęściej ostatnio słuchacie 30.07.04, 13:53
              1. Neutral Milk Hotel - "Two Headed Boy"
              2. Bonnie "Prince" Billy - "I See A Darkness"
              3. Microphones - "The Glow, Pt.2"
              4. Replacements - "Left Of The Dial"
              5. Gastr Del Sol - "The Seasons Reverse"
              6. Flaming Lips - "Waiting For Superman"
              7. Primal Scream - "Loaded"
              8. Yo La Tengo - "Sugarcube"
              9. Michael Jackson - "Baby Be Mine"
              10. Sigur Ros - "Ny Batteri"

• martolka Histeria - Muse n/txt 30.07.04, 11:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się