Dodaj do ulubionych

JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE???

10.02.05, 18:32
No waśnie jak najprościej rozpoznać to czy jest to pirat czy nie? I nie
chodzi mi o hologram ( mam płytkę z czasów kiedy hologramów jescze nie było ).
Czasem zawartość płyty ( teksty utworów świadczą o oryginale ). W tej nie ma.
Zarzekano się jednak, że jest to oryginał. Ale jak to sprawdzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 10.02.05, 18:57
      Primo: jesli wkladka jest (1) kolorowa, (2) dobrze wykonana - poligrafia, (3)
      zawiera teksty/zdjecia to juz 90 % pewnosci

Secundo: pozostale 10% - a wlasciwie moim zdaniem to 100 - to papierowa wkladka
      pod plastikiem na ktorym kladziesz plyte; jesli na krawedziach/zagieciach jest
      perforacja wtedy oryginal, kiedy jest chamsko zagiete - tak jakbys sam wzial
      kartke i ja zagial - pirat.
      • Gość: ds Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 19:08
        W ten sposob mozemy potwierdzic oryginalnosc pudelkasmile To wlasnie te oryginalne
        wysokiej jakosci wkladki ze specjalnego papieru powoduja, ze ceny plyt sa takie
        jakie sa.
        • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 10.02.05, 19:32
          > W ten sposob mozemy potwierdzic oryginalnosc pudelkasmile To wlasnie te oryginalne
          >
          > wysokiej jakosci wkladki ze specjalnego papieru powoduja, ze ceny plyt sa takie
          >
          > jakie sa.

Skadze znowu. Za takie a nie inne ceny plyt odpowiadaja calkiem inne mechanizmy smile.

Ten sposob ktory podalem jest dla mnie skuteczny na 101%, chyba ze mowimy o
          przypadku kiedy ktos pirata przeklada do oryginalnego pudelka - wtedy nie wiem
          jak mozna rozpoznac sama plyte. Ale po kiego diabla cos takiego robic smile ? bez
          sensu zupelnie.
          • Gość: kolekcjoner Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 20:04
            Gość portalu: Spiral Architect napisał(a):

> Ten sposob ktory podalem jest dla mnie skuteczny na 101% <

Widać widziałeś same nędznie wydane piraty, są takie, których nie odróżnisz -
            wyglądają lepiej niż niejeden oryginał, mają super poligrafię, książeczki,
            wkładki w formie plakatu smile.
            Pozdrawiam
            • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 10.02.05, 20:10
              Ok, wtedy ciekaw jestem jak je rozpoznajesz.
              • Gość: kolekcjoner Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 20:20
                Po cenie smile.
                • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 10.02.05, 20:26
                  Ok, ale jesli nie roznia sie niczym od oryginalu, to gdybym byl lebskim
                  bizmesmenem i nie przestrzegal zbytnio standardow etycznych, sprzedawalbym te
                  doskonale podrobione piraty, ergo mozesz nie miec pewnosci czy pieniadze ktore
                  wydales, wydales na plyte oryginalna. A skoro sa tak super podrobione, to nie
                  sadze by w BMG, EMI czy Sony Music bylo wiecej niz kilku fachowcow, ktorzy sa w
                  stanie to rozpoznac, a juz na pewno nie chcialoby im sie jezdzic po kazdym
                  sklepie i tego sprawdzac - wiec ryzyko takiego handlu jestprawie zadne.

A poza cena masz jakis sposob na odroznienie ?
                  • Gość: kolekcjoner Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 20:36

> juz na pewno nie chcialoby im sie jezdzic po kazdym
                    > sklepie i tego sprawdzac - wiec ryzyko takiego handlu jestprawie zadne.
                    > A poza cena masz jakis sposob na odroznienie ?<

Płyt, które mam na myśli nie kupuje się w sklepach - ich ilość i dostępność
                    jest dość ograniczona.
                    Pozdrawiam.
                    P.S. Sabbath Bloody Sabbath też jest ładnie wydany z 12-o stronicową
                    książeczką, słowa, zdjęcia smile.
                    • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 10.02.05, 20:42
                      >Płyt, które mam na myśli nie kupuje się w sklepach - ich ilość i dostępność
                      >jest dość ograniczona.
                      >Pozdrawiam.
                      >P.S. Sabbath Bloody Sabbath też jest ładnie wydany z 12-o stronicową
                      >książeczką, słowa, zdjęcia smile.

chcialbym jednak wiedziec jakie sa Twoje doswiadczenia z idealnie podrobionymi
                      piratami, bo pierwsze o tym slysze - choc nie watpie ze istniec one moga - a
                      ponadto jest to dla mnie dosc duze zaskoczenie. czy sugerujesz zy TY NIE
                      KUPUJESZ PLYT DOSTEPNYCH POWSZECHNIE, czy tez TO WLASNIE ONE SA IDEALNIE
                      PODRABIANE ?

A co do Sabbath Bloody Sabbath to nie watpie smile. Tylko czego ma sie tyczyc ta
                      sugestia - pomijajac nick jakiego uzywam?
                      • Gość: kolekcjoner Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 20:58

> NIE KUPUJESZ PLYT DOSTEPNYCH POWSZECHNIE,<
                        > Tylko czego ma sie tyczyc ta
                        > sugestia - pomijajac nick jakiego uzywam?<

Kupuję i jedne i drugie, a SBS to tylko przykład bogactwa oferty, oczywiście
                        skojarzony z Twoim nickiem smile.
                        Pozdrawiam.

• Gość: xxx Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:56

> Ok, ale jesli nie roznia sie niczym od oryginalu, to gdybym byl lebskim
                    > bizmesmenem i nie przestrzegal zbytnio standardow etycznych, sprzedawalbym

A jaka masz gwarancje, ze lebscy biznesmeni tego nie robia?

W szczegolnosci, ze czesto-gesto mianem "pirackie" okresla wydania, ktore np. w
                    Mongolii lub Rosji sa jak najbardziej legalne. To sa wady globalizacji wink)))

> A poza cena masz jakis sposob na odroznienie ?

Nie ma. Rosyjskie i chinskie "piraty" potrafia byc lepiej wydane niz polskie
                    oryginaly.
      • cereusfoto Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 11.02.05, 08:02
        Sprawdziałm tę perforację. Jest , więc mam nadzieję, że jest to oryginał -
        zresztą takie było pierwotne założenie.
    • nobody_is_perfect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 11.02.05, 09:20
      Oryginalne CD mają numer IFPI. Znajduje się on po wewnętrznej stronie krążka
      blisko otworu płyty.

Chociaż ostatnio pojawiły się piraty z pełną wkładką i numerem IFPI ale jest to
      ułamek procenta ogólnej liczby piratów. I jeśli numer z pirata jest taki sam
      jak oryginału to maożna założyć, że jest to "oryginał" wink
      • maff1 Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 11.02.05, 10:33
        ma kilka takich super piratów. Jak sprzedawca zapewniał - sa to pirackie
        wydania kolekcjonerskie. (o mało nie przewróciłem sie ze smiechu)
        Poligrafia na najwyzszym poziomie, perforacja wewnetrznej wkladki, zdjęcie
        (napisy) na wewnetrznej stronie wewnetrznej okładki,ksiazeczka z tekstami i
        zdjeciami.
        Natomiast nie ma tego nr IFPI oraz nie ma jakichkolwiek oznaczeń pochodzenia,
        wydawcy,itp.
        • spiral_architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 11.02.05, 10:54
          maff1 napisał:

> Natomiast nie ma tego nr IFPI oraz nie ma jakichkolwiek oznaczeń pochodzenia,
          > wydawcy,itp.

Rowniez nie uznaje piratow, ale skoro masz idealna poligrafie i perforacje, to
          jak moze nie byc oznaczen pochodzenia i wydawcy? Musa byc na samych wkladkach. A
          jesli robi sie idealna podrobke, to chyab nie trudno umiescic je i na wierzchu i
          od wewnatrz samej plyty. Biore oto do rak pierwsza z brzegu plyte i oto co mamy:

RWCD1 / NUMER / BIEM STEMRA; przy centrum plyty numer 786371 @ 4 i niejako vis a
          vis - 2-3-3 NL.

Jedyna plyta jaka mialem piracka - dostale ja od ojca, kiedy nie zdawalem sobie
          jeszcze sprawy z roznic - miala rowniez te numery na plycie - wiem bo pozniej
          porownywalem ja z oryginalami.
      • cereusfoto Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 11.02.05, 10:37
        Jest IFPI, więć to 100 % oryginał. Ufff! Piratów nie uznaję.
    • Gość: maff1 Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.chello.pl 11.02.05, 11:21
      spiral_architect napisał:
      > ale skoro masz idealna poligrafie i perforacje, to
      > jak moze nie byc oznaczen pochodzenia i wydawcy? Musa byc na samych
      wkladkach.
      nie ma oznaczeń - wiem co piszę. Nie ma kodu kreskowego, nic nie ma!
      Sa wszystkie informacje: kto nagrał, skład zespołu, fotograf, inzynier dzwieku,
      podziekaowania..itp tak jak na oryginale.
      • Gość: Spiral Architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.krakow.pl 11.02.05, 11:28
        > nie ma oznaczeń - wiem co piszę. Nie ma kodu kreskowego, nic nie ma!
        > Sa wszystkie informacje: kto nagrał, skład zespołu, fotograf, inzynier dzwieku,
        >
        > podziekaowania..itp tak jak na oryginale.

Hmm, ciekawa sprawa; chcialbym zobaczyc takiego pirata. Mozesz podac jakis
        przyklad takiej plyty, ewentualnie gdzie mozna by to zobaczyc ?
        • Gość: maff1 Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.chello.pl 11.02.05, 12:14
          przykłady:
          SADE - Stronger than pride
          SADE - Love de Luxe
          SADE - Dimond Life
          SADE - Promise
          zobaczyć mozna tylko u mnie. Lub u kogoś kto ma w/w egzemplarze.
    • Gość: she Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:09
      Mozna kupic "od pirata" swietnie wydane plytki w cenie 15 zl. Nie do
      odroznienia od oryginalu. Pochodza one, jak sadze, z tego samego zrodla tylko
      ze czesc laduje na sklepach z hologramem i w odpowiedniej, legalnej cenie, a
      czesc jedzie tirem na bazary. Ot, i tyle. Czasy kserowanych okladek minely.
      • spiral_architect Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 16.02.05, 15:28
        Gość portalu: she napisał(a):

> Mozna kupic "od pirata" swietnie wydane plytki w cenie 15 zl. Nie do
        > odroznienia od oryginalu. Pochodza one, jak sadze, z tego samego zrodla tylko
        > ze czesc laduje na sklepach z hologramem i w odpowiedniej, legalnej cenie, a
        > czesc jedzie tirem na bazary. Ot, i tyle. Czasy kserowanych okladek minely.

Mam jedna piracka plyte i to przypadkiem. Chcialbym zobaczyc te piraty.
        Niewykluczone ze produkowane sa w tej samej tloczni co oryginaly - w koncu
        trudno przypuszczac, ze przy kazdej tasmie siedzi smutny "zespol obserwacyjny" z
        BMG, Virgin,Sony, EMI i cala produkcja dzieje sie pod jego nadzorem. Moze jakis
        dyrektor tloczni dorabia sobie na boku smile ?

Ciekawe ile w tej chwili kosztuje wyprodukowanie plyty. Kiedys bylo to chyba ok.
        dolara.
    • Gość: piecyk gazowy Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.02.05, 18:50
      Pirackie płyty mają przystępną cenę i dają się odtwarzać na komputerze, wieży,
      discmanie, sprzętach przenośnych itd., natomiast płyty oryginalne są bardzo
      drogie (mało kto może sobie na nie pozwolić) i ostatnio często zdarza się, że
      żaden standardowy czytnik CD - czy to w komputerze czy w sprzęcie audio - nie
      jest w stanie ich czytać, lub czyta z błędami (tj. podczas odtwarzania muzyki
      występują duże zakłócenia). W związku z powyższym kupowanie oryginalnych płyt
      mija się z celem.
      • Gość: mk Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 17.02.05, 19:33
        w pełni się zgadzam z Piecykiem Gazowym.
        Oryginały to oszustwo. Mają coraz bardziej poronione zabezpieczenia, które
        uniemożliwiają często ich używanie w samochodach, komputerach, discmanach. Do
        tego utrudniają mocno wykonanie kopii bezpieczeństwa - do której każdy ma prawo.
        Zdaje się, że PHILIPS miał kiedyś coś przeciwko używaniu przez takich
        producentów logo CD-Digital Audio, jako że tak spreparowane płyty nie
        odpowiadały standartom opracowanym przez wynalazcę CD.

Krótko mówiąc oryginały uprzykrzają życie ludziom uczciwym.

Do tego te ceny... zupełny kosmos.
        • hr.dracula Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 17.02.05, 20:28
          Płyty zabezpieczone systemami prohibicyjnymi nie noszą loga CD-Audio. Nie
          spełniaja bowiem specyfikacji Reed Book. Masz pełne prawo reklamować je w
          przypadku niekompatybilności z twoim odtwarzaczem.
    • Gość: :o) Kazdy ma w rogu logo z Jolly Rogerem. IP: *.porttester.com, / *.tpnet.pl 16.02.05, 19:10
      Poza tym sprzedaje je brodaty facet z jedna noga i cutlassem w rece, pokrzykujac
      od czasu do czasu "Arr, mateys!".
    • Gość: NamEnonAmes Przede wszystkim - jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:43
      Przede wszystkim - jakość nagrania. Okładka - co prawda - też jest jakimś
      probierzem, ale ja wierzę jedynie w jakość nagrania. Nieprawdą jest jakoby
      pirackie CD - będące lustrzaną kopią oryginału - były tej samej jakości, co
      pierwowzór. Tę różnicę naprawdę słychać!
      • maslanka1 Re: Przede wszystkim - jakość 17.02.05, 20:28
        Jezeli kopia jest tym samym ciagiem zer i jedynek, to jaki cudem mozna uslyszec
        roznice?

• Gość: kuba Re: Przede wszystkim - jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:01
          A slyszales o czyms takim jak uklady korekcji w odtwarzaczach? A dlaczego
          istnieja nagrywarki przeznaczaone do audio i sa one takie drogie? Jak ci sie
          wydaje...Poszukaj sobie na cdrinfo.pl

Pozdrawiam
          Kuba
    • adamo148 Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? 17.02.05, 22:39
      A wie ktoś z Was, jakie elementy składają się na cenę oryginalnej płyty? Bo
      przypuszczam, że jest to pewnie parę podatków i wysoki procent marży...
    • piotrek_63 po buraczanym uzytkowniku 17.02.05, 22:42
    • Gość: pan tik tak Re: JAK ROZPOZNAĆ CD PIRACKIE??? IP: *.osk.szczecin.pl 27.02.05, 01:26
      plyty pirackie to takie kupione od pana w czarnej czapce z trupia czacha i
      hakiem zamiast jednej reki, moze byc tez drewniana noga no i papuga na ramieniu

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka