Dodaj do ulubionych

GENIALNY zespół, czyli.....

IP: *.localdomain / 192.168.21.* 05.11.02, 14:37
....BUDGIE. Kto się ze mną zgadza ma pięć punktów. A tak na poważnie. Znam
tylko dwie ich płyty : Budgie i Never turn...Zastanawiam się po którą płytę
sięgnąć teraz, by się nie rozczarować.
Obserwuj wątek
    • Gość: gar Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: 80.48.253.* 05.11.02, 14:49
      chwyc sie za In for the Kill
    • Gość: As Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.vline.pl 05.11.02, 15:37
      Ja się zgodzę bardzo chętnie smile
      Polecam "In For The Kill" i "Bandolier", jak również ostatnią "Deliver Us From
      Evil", o ile lubisz komercyjny hardrock.
      Moim zdaniem najlepszą płytą Budgie jest "Never Turn Your Back On A Friend".
      Ja nie znam tych trzech albumów które były przed "Deliver Us From Evil".

P.S.
      Czy jesteś tym osobnikiem który niedawno podpisywał się "Październik" ? smile

Pozdrawiam
      • Gość: Listopad Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.localdomain / 192.168.21.* 05.11.02, 15:48
        W takim razie rzucam się na In for the kill. Świetnie się ich słucha w samocho-
        dzie, szczególnie w środku nocy, na jakiejś trasie.
        Aha, nie żeby to było dla mnie jakieś ostatnie odkrycie, znam ich od zawsze.
        • Gość: As Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.vline.pl 05.11.02, 15:54
          Spróbuj dorwać też Bandoliera - parę kawałków zwala z nóg (szczególnie pierwszy
          i ostatni - słynny Napoleon), natomiast jest tam też taki utwórek którego nie
          da się słuchać - "Slipaway". Wadą tej płyty jest również to że jest krótka (ok
          35 minut).

Pozdrawiam
          • Gość: Listopad Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.localdomain / 192.168.21.* 05.11.02, 15:57
            Nie omieszkam w dalszej kolejności. Dzięki za odzew.
        • Gość: Kosiak Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 17:44
          Kupuj smialo "Squawk" - druga. Koncowka powala!!!
    • ellenai Re: GENIALNY zespół, czyli..... 06.11.02, 06:02
      • Gość: Listopad Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: *.localdomain / 192.168.21.* 06.11.02, 10:08
        Dzięki wszystkim. W takim razie dokupię wszystkie trzy : In for the kill,
        Bandolier, Squawk ( szczególnie,że są tanie ) i na tym poprzestanę.
        Pozdrawiam.
        • Gość: kamoslash Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: proxy / 213.195.168.* 06.11.02, 14:46
          a słyszał ktoś o Apetite for Destruction?
          • Gość: kamoslash Re: GENIALNY zespół, czyli..... IP: proxy / 213.195.168.* 06.11.02, 14:49
            Wiecie, największe dzieło GUNS N' ROSES
        • ellenai Re: GENIALNY zespół, czyli..... 06.11.02, 16:23
          Gdzie mozna dostac tanio te albumy??????i gdzie je wogole mozna dostac,
          eh,zazdroszcze listopad eh,.......
          Gość portalu: Listopad napisał(a):

> Dzięki wszystkim. W takim razie dokupię wszystkie trzy : In for the kill,
          > Bandolier, Squawk ( szczególnie,że są tanie ) i na tym poprzestanę.
          > Pozdrawiam.
          • cze67 Re: GENIALNY zespó?, czyli..... 06.11.02, 16:34
            ellenai napisa?a:

> Gdzie mozna dostac tanio te albumy??????i gdzie je wogole mozna dostac,
            > eh,zazdroszcze listopad eh,.......

W gdanskim Media Markcie sa bodajze po 20 kilka zlotych...
            • ellenai Re: GENIALNY zespó?, czyli..... 06.11.02, 17:36
              no to ja naprawde ogromnie zazdroszcze,niestety nie jestem w Polsce,za In for
              the Kill dalam 20$ a reszty tu nie mozna dostac,pozdrawiam i dziekuje za
              informacje...
              cze67 napisał:

> ellenai napisa?a:
              >
              > > Gdzie mozna dostac tanio te albumy??????i gdzie je wogole mozna dostac,
              > > eh,zazdroszcze listopad eh,.......
              >
              > W gdanskim Media Markcie sa bodajze po 20 kilka zlotych...
    • Gość: beranard Re: GENIALNY???? zespół, czyli..... IP: *.goteborg.se 06.11.02, 14:44
      Gość portalu: Listopad napisał(a):

> ....BUDGIE. Kto się ze mną zgadza ma pięć punktów. A tak na poważnie. Znam
      > tylko dwie ich płyty : Budgie i Never turn...Zastanawiam się po którą płytę
      > sięgnąć teraz, by się nie rozczarować.

......
      Genialny, dlaczego?
      Grali w Polsce, razem z Easy Rider
      • Gość: Listopad Re: GENIALNY???? zespół, czyli..... IP: *.localdomain / 192.168.21.* 06.11.02, 17:02
        Owszem, grali na początku czy w połowie lat 80. Byłem na koncercie bodajże w
        Opolu. Nie wiem czy skład był wówczas oryginalny i byli właśnie po nagraniu
        słabszych płyt.
        Jedynie Turned to stone, na który czekałem i jeszcze może jeden kawałek zrobił
        wrażenie.Reszta była słaba. Nie znam historii zespołu, może był to właśnie jakiś
        częściowo drugi garnitur.
        Dlaczego genialny? Bo ich kompozycje są doskonale kompletne, porywające i
        wzruszające; finezyjne, mimo,że ostro zagrane. Życzę Ci,by kiedyś do Ciebie
        dotarły.
        • ellenai Re: GENIALNY???? zespół, czyli..... 06.11.02, 17:40
          No wlasnie utwory sa znakomite,ale nie wszystkie brak jest czasem spojnosci na
          niektorych albumach,to wszystko raczej presja firm fonograficznych dla ktorych
          grupa nagrywala. Ta nierownosc nie pomogla grupie jak i kiepska promocja.Obok
          wielkich rzeczy,potrafia byc malo zaskakujace i banalne,ale dla tych wielkich
          warto grupe odkryc dla siebie....
        • Gość: bernard Re: GENIALNY???? zespół, czyli..... IP: *.telia.com 06.11.02, 22:16
    • Gość: Kosa Re: GENIALNY zespół. IP: *.acn.waw.pl 06.11.02, 19:39
      Tak genialny,... trójkowy skład, surowe ale perfekcyjne brzmienie.
      Lider ,główny kompozytor i wokalista, basista i klawiszowiec Burke Shelley, to
      prawdziwy wizjoner, przy pomocy prostych środków wyrazu pod jego kierunkiem,
      zespół stworzył ponadczasowe dzieła. Ceniony przez współczesne zespoły rockowe,
      uwielbiany przez polskich fanów i dołowany przez polską krytykę. Polecam 6
      pierwszych płyt. Zdecydowanie najlepsza płyta to "Never turn your back on a
      friend", najlepszy utwór to ballada "Parents".
      Pozdrawiam.
      • Gość: Tomek GENIALNY ???? zespół. IP: 213.76.149.* 07.11.02, 09:01
        Przepraszam bardzo - ale jeśli tak marginalny i wtórny zespół jak Budgie ktoś
        nazywa genialnym, to zachodzi tu chyba jakieś niepokojące zjawisko, o
        nazwie "przewartościowanie" lub "pomieszanie pojęć".

Zadam więc pytanie - jeśli zespół Budgie to zespół genialny, to proszę znaleźć
        odpowiednie określenie na następujących artystów:
        -The Beatles
        -Frank Zappa
        -King Crimson
        -Radiohead
        by wymienić choćby po jednym na każdą dekadę.
        • Gość: As Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.11.02, 10:09
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Przepraszam bardzo - ale jeśli tak marginalny i wtórny zespół jak Budgie ktoś
          > nazywa genialnym, to zachodzi tu chyba jakieś niepokojące zjawisko, o
          > nazwie "przewartościowanie" lub "pomieszanie pojęć".
          >
          > Zadam więc pytanie - jeśli zespół Budgie to zespół genialny, to proszę
          znaleźć
          > odpowiednie określenie na następujących artystów:

Proszę bardzo, oto moje określenia

> -The Beatles - nie znoszę ich
          > -Frank Zappa - nie znam i nie chcę poznać
          > -King Crimson - parę ciekawych utworów, ale muzyka nie trafia do mnie, zbyt
          zimna i mechaniczna
          > -Radiohead - parę ciekawych utworów, ale zbytnie rozjechanie stylistyczne

> by wymienić choćby po jednym na każdą dekadę.

Nadal twierdzę że Budgie to zespół genialny. Nie od dziś wiadomo że na nim
          wzorowały się tak wybitne grupy jak Metallica i Iron Maiden, czego dały wyraz
          nagrywając ich kawałki. A Budgie jest dla mnie o wiele lepszym i ciekawszym
          muzycznie zespołem niż Led Zeppelin (choć Sabbatów i Purpli jednak stawiam
          wyżej niż walijskie trio).

Pozdrawiam
          • Gość: balanescu Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.media4.pl 07.11.02, 11:11
            Gość portalu: As napisał(a):

> > -The Beatles - nie znoszę ich
            > > -Frank Zappa - nie znam i nie chcę poznać
            > > -King Crimson - parę ciekawych utworów, ale muzyka nie trafia do mnie, zby
            > t
            > zimna i mechaniczna
            > > -Radiohead - parę ciekawych utworów, ale zbytnie rozjechanie stylistyczne
            >

nie lubię pisać o tzw. rockowej klasyce, bo to temat zarżnięty przez różnej
            maści wielbicieli, ale tu muszę zarezonować.

Bratku, trwając z oślim uporem przy miernym ansamblu jakim niewątpliwie było
            budgie i jednocześnie obrażając naprawdę wartościowe bandy i muzyka, którego
            nawet nie znasz (choć trudno w to uwierzyć), wystawiasz sobie kiepskie bardzo
            świadectwo. "Asie"..

ale przywołanie przez ciebie nazwy iron maiden moze być tu znaczące, ba!
            kluczowe.. więc już się nie będę wiecej czepiał
            • Gość: balanescu Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.media4.pl 07.11.02, 11:17
              zresztą ile ty masz lat, że słuchasz takich rzeczy? 15?
              • Gość: As Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.11.02, 11:23
                Gość portalu: balanescu napisał(a):

> zresztą ile ty masz lat, że słuchasz takich rzeczy? 15?

Nie, bardzo się pomyliłeś.
            • Gość: As Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.11.02, 11:22

> Gość portalu: As napisał(a):
              >
              > > > -The Beatles - nie znoszę ich
              > > > -Frank Zappa - nie znam i nie chcę poznać
              > > > -King Crimson - parę ciekawych utworów, ale muzyka nie trafia do mnie
              > , zby
              > > t
              > > zimna i mechaniczna
              > > > -Radiohead - parę ciekawych utworów, ale zbytnie rozjechanie stylisty
              > czne
              > >
              >
              > nie lubię pisać o tzw. rockowej klasyce, bo to temat zarżnięty przez różnej
              > maści wielbicieli, ale tu muszę zarezonować.
              >
              > Bratku, trwając z oślim uporem przy miernym ansamblu jakim niewątpliwie było
              > budgie

Oczywiście wolno Ci mieć takie zdanie, ale pozwól że ja zostanę przy swoim.

i jednocześnie obrażając naprawdę wartościowe bandy i muzyka,

Przepraszam, kogoś obraziłem w swoim poście? Jakoś nie zauważyłem ... czy
              pisząc że kogoś nie lubię/nie znoszę/dana muzyka mnie nie interesuje obrażam
              kogoś?

którego
              > nawet nie znasz (choć trudno w to uwierzyć),

A jednak to prawda - choć mniej więcej wiem kto to był ale nie mam ochoty
              poznawać jego twórczości (mam na myśli Franka).

wystawiasz sobie kiepskie bardzo
              > świadectwo. "Asie"..

Oczywiście, że wolę klasyczny rock jak również hardorock, metal i gatunki
              pokrewne od muzyki eksperymentalnej. Czy naprawdę to tak źle o mnie świadczy? W
              takim razie naprawdę przykro mi.

>
              > ale przywołanie przez ciebie nazwy iron maiden moze być tu znaczące, ba!
              > kluczowe..

Czemu? Sądzę że to solidna kapela, choć fakt czasem drażni mnie jej
              staroświeckość. Naprawdę uważasz że są aż tacy źli i beznadziejni?

> więc już się nie będę wiecej czepiał

Czemu? Ja lubię jak ktoś się mnie czepia.

Pozdrawiam

• Gość: balanescu Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.media4.pl 07.11.02, 11:51
                Gość portalu: As napisał(a):

> Oczywiście, że wolę klasyczny rock jak również hardorock, metal i gatunki
                > pokrewne od muzyki eksperymentalnej. Czy naprawdę to tak źle o mnie świadczy?

przepraszam, znowu mnie poniosło smile)
                jak czytam takie posty, jak ten mój to nerwy mnie zżerają, a tu mnie samemu coś
                takiego wyskoczyło.

Niech każdy słucha tego, co mu odpowiada. Wybacz Asie - zwalam to na mój
                fatalny humor dzisiejszego dnia
                • Gość: As Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.11.02, 22:42

> Gość portalu: As napisał(a):
                  >
                  > > Oczywiście, że wolę klasyczny rock jak również hardorock, metal i gatunki
                  > > pokrewne od muzyki eksperymentalnej. Czy naprawdę to tak źle o mnie świadc
                  > zy?
                  >
                  > przepraszam, znowu mnie poniosło smile)
                  > jak czytam takie posty, jak ten mój to nerwy mnie zżerają, a tu mnie samemu
                  coś
                  >
                  > takiego wyskoczyło.
                  >
                  > Niech każdy słucha tego, co mu odpowiada. Wybacz Asie - zwalam to na mój
                  > fatalny humor dzisiejszego dnia

Nie szkodzi ... zazwyczaj podchodzę z dystansem do takich manifestów
                  niezależności i andergrandowości jak Twój. Zreszta przywykłem że często ktoś
                  mnie krytykuje za muzykę której słucham.
                  Co do Iron Maiden i Twojego przypuszczenia na temat mojego wieku ... wiesz, gdy
                  miałem 15 lat to nienawidziłem tej grupy. Uważałem, że to wieś i obciach
                  słuchać czegoś takiego. Ale troszkę dorosłem, może nawet zestarzałem sie smile i
                  swoje zdanie zmieniłem i teraz darzę ich specyficzną sympatią, choć przyznam
                  moja droga do ich muzyki była bardzo pokrętna. Zresztą, moja opinia na temat
                  tej grupy odstaje od opinii przeciętnego jej fana, choć przyznam że bardzo ich
                  lubię.
                  Jeszcze taka uwaga ogólna - nie sądzisz, że lepiej słuchać tego co się lubi, a
                  nie na siłę zamęczać się czymś nawet ponoć ambitniejszym, ale kompletnie
                  niestrawnym? Ale zaręczam Cię, że robię od czasu do czasu wycieczki w stronę
                  muzyki mi obcej i niezrozumiałej, tak w ramach odmiany a trochę z przekory.

Pozdrawiam
        • Gość: Listopad Re: GENIALNY ???? zespół. IP: *.localdomain / 192.168.21.* 07.11.02, 15:42
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Przepraszam bardzo - ale jeśli tak marginalny i wtórny zespół jak Budgie ktoś
          > nazywa genialnym, to zachodzi tu chyba jakieś niepokojące zjawisko, o
          > nazwie "przewartościowanie" lub "pomieszanie pojęć".

Nie przejmuj się, nie dotarli do Ciebie i pewnie nigdy nie dotrą, być może nie
          słyszysz tego wszystkiego co ja.
          >
          > Zadam więc pytanie - jeśli zespół Budgie to zespół genialny, to proszę
          znaleźć odpowiednie określenie na następujących artystów:

Genialnych artystów jest wielu ( no powiedzmy ze 100. )

> -The Beatles

Genialny owszem, ale wyłącznie John Lennon.

> -Frank Zappa

Nigdy nie słuchałem (z braku czasu), ale skoro mówisz, że mieści się w tej
          kategorii to na pewno kiedyś sięgnę.

> -King Crimson

Tylko niektóre utwory się łapią.

> -Radiohead

Tworzą piękne kompozycje, ale czy są genialni? - być może kiedyś tak uznam,
          zobaczymy za 10, 20 lat.
          Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka