friedlein 24.05.06, 15:12 hmm..wiem, ze to żenujące ale podoba mi sie uwertura do Don Giovanniego, zwlaszcza pierwsze od 15-25 sekundyco to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pafcio01 Re: głupoty 24.05.06, 15:20 hmm. a dlaczego to miałoby być żenujące? A mnie się podoba 58 sekunda III części koncertu B-dur Beethovena. O! Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff supergłupoty 24.05.06, 20:05 Toć ja poleciem taki fajny kawałek, co go lubiem codzienie se puszczać, bo jak mam już za dużo muzykiej w uszach to on jest jako balsam, nie tolko dla mlotecka, kowadelka i też strzemionczka ale calej duszyczki ludzkiej. To jest taki super kawałek jako napisany przez takiego dziwolonga co mu bylo Cage na nazwisko a John na imiem i łon myślał, myślał i wymyslił taki se sympaticzny tytulik jako 4,33. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: supergłupoty 24.05.06, 20:16 quasthoff napisał: > To jest > taki super kawałek jako napisany przez takiego dziwolonga co mu bylo Cage na > nazwisko a John na imiem i łon myślał, myślał i wymyslił taki se sympaticzny > tytulik jako 4,33. Ale podobno trudno znaleźć dobre wykonanie tegoż - prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio01 Re: supergłupoty 24.05.06, 21:34 > Mi się najbardziej podoba finał Podoba się, podoba, ale dla wykonawcy to są żmudne godziny ćwiczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: supergłupoty 24.05.06, 23:24 Trudniejsza jest część druga, wymaga wielkiej wrażliwości i wyczulenia na niuanse typowo romntycznej estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: supergłupoty 24.05.06, 23:30 apfelbaum napisał: > Trudniejsza jest część druga Żeś mi to z ust wyjął Jak gram, to często robię w niej vide, ale publisia się dotąd nie zorientowała. Tylko ciii, nie mówcie... Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: supergłupoty 24.05.06, 23:38 A tak naprawdę, to nie wiem ile taktów ma ta kompozycja? Może to nietakt? Że nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: supergłupoty 25.05.06, 09:07 Jest to słodko zrobione, widziałem partyturę wydaną przez Universal, z całą powagą. Liczy ona 1 stronę (+ okładki) i zawiera spis części, przy których znajduje się adnotacja tacet. Tak więc żadnych taktów nie ma. Bomba. Ostatnio wpadłem na pomysł, że można zrobić fugę z samych pauz (dobrze się bawię ze studentami na zajęciach Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: supergłupoty 25.05.06, 09:36 Jak zdefiniować pauzę, przy której jest znak chromatyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: supergłupoty 25.05.06, 15:11 Ależ to bardzo proste. Zagrać ją wyżej lub niżej (w zależności od tego, jaki to znak). Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Fajny wątek - jeden z lepszych na tym forum 07.06.06, 20:27 dawno się tak nie uśmiałam Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: głupoty 25.05.06, 15:50 A mi się podoba finał z Don Giovanniego - wejście Komandora itd. Uważam że bardziej żenujące byłoby przyznanie się do tego, że coś nam się Mozarta NIE podoba. Mozart to geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: głupoty 07.06.06, 23:56 apfelbaum napisał: > Ale czy geniusz to Mozart? > jes, jes, jes! Że się tak wyrażę (na marginesie, oczekuję gratulacji, mam od dzisiaj wnuka! Będę się z nim prowadzać na różne Mozarty i będę go uczyć słuchać, np. Fidelia) Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: głupoty 08.06.06, 01:01 Pierwsze gratulacje od Quasthoffa. A swoją drogą Fidelio to piękne dzieło, ale czy nie za mocne dla maleństwa? Może lepiej na początku wspomniany Mozart. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: głupoty 08.06.06, 02:47 Gratulacje! I nie rozpieszczaj Mozartem, Bacha wiolonczelę solo, późne kwartety Beethovena, takie klimaty wnukowi graj! A może tak jak Slonimsky z córką? W niemowlęctwie warunkowanie Pawłowowskie na muzykę współczesną, a w wieku szkolnym dawne skale i niech zagina nauczycielki muzyki... Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: głupoty 08.06.06, 07:51 Iwa, gratulacje! Niech się zdrowo chowa. Chciałam sprawdzić kto z muzyków urodził się 7 czerwca, ale gdzieś mi wcięło taki specjalny kalendarz Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: głupoty 08.06.06, 08:14 Prince Neeme Järvi George Szell Leopold Auer en.wikipedia.org/wiki/June_7 Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: głupoty 08.06.06, 23:00 schaetzchen napisała: > Iwa, gratulacje! Niech się zdrowo chowa. Chciałam sprawdzić kto z muzyków > urodził się 7 czerwca, ale gdzieś mi wcięło taki specjalny kalendarz Sprawdź pilnie, Schatz, to mnie interesuje!!! PS. Ja się urodziłam równo w ileśdziesiąt lat po Leonardzie. Da Vinci, oczywiście. O tym, co się działo od mojego sie urodzenia, nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: głupoty 08.06.06, 23:42 iwa_ja napisała: > PS. Ja się urodziłam równo w ileśdziesiąt lat po Leonardzie. Da Vinci, > oczywiście. A w dniu moich urodzin przyszli na świat Astor Piazzolla i Boby McFerrin www.brainyhistory.com/ Miłego buszowania Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: głupoty 09.06.06, 00:10 Ja świętuję z Brittenem, Wilhelmem F. Bachem, J. Rodrigiem (tak to się odmienia?) i Obrechtem. I Scarlett Johansson Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: głupoty 09.06.06, 00:45 Sprawdziłem siebie. Wyszło ciekawie: Solveig Lilja Gudmundsdottir, Miss Iceland Universe 1997 - miło, aż się przejrzę w lusterku Tiger Woods, golfer - też sympatycznie Ato Boldon, Athlete - co do dnia, miesiąca i roku Alessandra Mussolini, Naples Italy, actress - no ładnie, to ta wnusia pana B.? Ben Johnson, 100m runner - ej, o so chozi z tymi sprinterami? Że niby ja też sprinter? Sue Malaxos, Australian marathoner - ufff, ulgaaa Preston Andrew Trombly, composer - bosz, kto to? Rolf Gehlhaar, composer - jw.? Bruno Canino, composer - to on jest kompozytorem??? Bo Diddley [Ellas Bates], rock 'n' roll pioneer - o, fajnie Stanley Tracey, David Valentine Willcocks, composers - znowu nie znam Bert Parks [Jacobson], Miss America - jeszcze raz idę popatrzeć do lusterka ;P Svend Simon Schultz, composer - ratunku, kto to? Dmitri B Kabalevsky, composer - no, nareszcie kogoś znam... Jaromir Fiala, composer - długo nie potrwało, wracamy do status quo Henry George Ley, Karl Heinrich David, composers - znowu nie znam Alfred Einstein, musicologist, Rudyard Kipling, author - znowu znam Alessandro Longo, composer - a, to pewnie ten, co jako pierwszy przed Chuckiem Norrisem policzył wszystkie sonaty Scarlattiego ;P do galerii znanych kompozytorów dołączamy jeszcze takie nazwiska: Josef Bohuslav Foerster, Andre-Charles-Prosper Messager, Mary Frances Allitsen, Heinrich Carl Ebell, Pavel Vranicky, Bartolomeo Giacometti, Georg Quitschreiber, Alessandro Piccinini... ale jedno będzie bardziej znane - William Croft i na koniec: Titus, 10th Roman emperor Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: głupoty 09.06.06, 08:01 zamek napisał: > Sprawdziłem siebie. Wyszło ciekawie: I ja sprawdziłem. Nazwisk trochę więcej niż w wikipedii, ale... William Duckworth Paavo Johannes Heininen Ami Maayani Felix Guerro Diaz Maxime Jacob Richard Addinsell Yasuji Kiyose Jan Evangelista Zelinka (żeby chociaż Jan Dismas Zelenka...) Henryk Opienski Vasily Sergeyevich Kalinnikov Leon Francis Victor Caron Ignacy Marceli Komorowski Carl Ludwig Cornelius Westenholz Anton Fischer Luca Sorkocevic Johann Christoph Schmugel Gottfried Heinrich Stolzel (yeah! nareszcie ktoś, kogo kojarzę Johann Christoph Graupner Co tu gadać, dzień był płodny w kompozytorów, tylko ci kompozytorzy jacyś tacy niedocenieni przez potomność ;-( Za to wikipedia podaje trochę inny zestaw nazwisk: Jacek Majchrowski Bartosz Karwan (ha ha) Orlando Bloom (płeć piękna proszona w tym momencie o westchnienie pełne uwielbienia Z wydarzeń: 1602 - William Shakespeare's The Merry Wives of Windsor is published. 1822 - Proklamowano niepodległość Grecji - no proszę, jak miło 1854 - The accordion is patented by Anthony Faas - obchodzę urodziny tego samego dnia co akordeon, cieszę się bardzo 1910 - Po raz pierwszy dokonano transmisji opery przez radio (Nowy Jork) - też zacnie 1930 - Mickey Mouse comic strip makes its first appearance - hmmm... 1942 - Rozpoczęła się operacja Paukenschlag - ale to chyba nie ma nic wspólnego z symfonią Haydna... Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: głupoty 09.06.06, 00:04 No to już Dobiasz sprawdził piętro wyżej. Dziękuję, że bez komentarza "wikipedia najlepszym przyjacielem internauty" Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: głupoty 08.06.06, 20:02 "Babciu" brzmi dumnie!!!! Dlaczego nie "Fidelio"? Od najmłodszej młodości byłam zmuszana do słuchania tegoż i specjalnie nie narzekałam. Powiem więcej, z dziecięctwa zapamietanego najwieksze rozkoszne wstrząsy przeżyłam przy "Fideliu" właśnie i początku... "Strasznego Dworu"... Mozart z Haydnem, a także inne Beethoveny dopadły mnie znacznie później. W domu był kult polskich kompozytorów, ewentualnie jeszcze Smetany czy Liszta. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: głupoty 08.06.06, 22:26 Babciu, "Babciu" to brzmi dumnie!! Gratulacje serdeczne!! k. ps. Fidelio Fideliem, ale niech go przedtem panowie Zamek bądż Dobiasz zabiorą na dobry mecz ŁKSu. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: głupoty 09.06.06, 00:02 kanarek2 napisała bardzo nieopatrznie: > ps. Fidelio Fideliem, ale niech go przedtem panowie Zamek bądż Dobiasz zabiorą > na dobry mecz ŁKSu. Uuuch, kochany, toś podpadł zaprzysięgłemu kibicowi Widzewa... Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: głupoty 09.06.06, 00:19 > > ps. Fidelio Fideliem, ale niech go przedtem panowie Zamek bądż Dobiasz za > biorą > > na dobry mecz ŁKSu. > Uuuch, kochany, toś podpadł zaprzysięgłemu kibicowi Widzewa... Odliczałem sekundy do tej odpowiedzi Taka gafa może wiele kosztować ;-/ Na mecz ŁKS - chętnie, pod warunkiem, że w pucharach trafią na Herthę Berlin. Bo ta Łódź to mi jakoś nie po drodze ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: głupoty 09.06.06, 00:46 dobiasz napisał: > ta Łódź to mi jakoś nie po drodze ;-P Demonizujesz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: głupoty 09.06.06, 11:18 Nam nawet próbę przenieśli na wcześniejszą godzinę by można było zdążyć na mecz. Hurrrrrra! Odpowiedz Link Zgłoś