Dodaj do ulubionych

Ambiences Magnetique

11.02.03, 18:34
Oczarowała mnie ostatnio kultowa grupa artystyczna, Ambiences Magnetique,
która, wyrósłszy z pnia artrockowego, rozpostarła swe gałęzie nad innymi
kierunkami muzycznymi - od jazzu przez muzykę ludową do hard rocka, ciesząc
nasze uszy niezmierzonym bogactwem dźwięków. Moim absolutnym idolem jest
Henry Cow, którego eksperymanty przerastają wszystko, co do tej pory zrobili
w muzyce inni. Wiem, że na forum są fani tej unikalnej formacji - odezwijcie
się! Wypowiedzcie! Czy tak jak ja sądzicie, że to jest właśnie TO?
Obserwuj wątek
    • teddy4 Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 18:49
      O tak! Vulture - jak mogliśmy poczynania tego doskonałego zespołu twórców z
      Henrykiem Krową na czele ignorować na forum?
      To w ogóle był wspaniały pomysł by cały wczorajszy wieczór przetańczyć przy tej
      genialnej muzyce. Wprawdzie widziałem, że niektórzy z forumowiczów mieli pewne
      problemy z nogami w tańcu - ale ostatecznie nie każdy musi momentalnie łapać
      się na takie rytmy jak 11/8 czy 7/4,5.
      Zwróć uwagę na ten 34 kawałek, który leciał wczoraj. Ten oniryczny klimat piły,
      mgławicowe brzmienie sfuzowanej wiertarki (ale unplugged!), przejmująca linia
      wokalna przywodząca na myśl najlepsze dokonania bułgarskiego traszu i ten
      gościnnie występujący Tomek Stańko.
      Rewelka!!!!!
      • nikka007 Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 19:08
        Hmm...Muzyka bardzo mi się podobała, szczególnie te przejścia gitarowe
        połączone ze zsamplowanym Stańką. Wydaje mi się jednak, że jeszcze nie dorosłam
        do tego typu muzyki. Ale fakt- nogi same podrywały się do tańca, tylko nikt z
        panów mnie nie poprosił sad
        Działalność tego zespołu rzeczywiście jest godna uwagi, szczególnie strona
        wizualna. Czy któryś z forumowiczów mógłby polecić mi coś z podobnych klimatów ?
        wasza nikkita
        • coal_chamber79 Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 19:11
          Ja nie rozumiem takiej muzyki, ale to dlatego, że mnie stara nawalała
          stołkiem po łbie. Nawet jak stary siedział na tym stołku.
          • pizmak31 Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 21:03
            Sluchajcie mnie uwaznie, bo nie bede dwa razy powtarzac. W najblizszy weekend
            zespol ten wystepuje na tajnym koncercie, gdzies w Warszawie. Wie o tym podobno
            kolega Greg. Z tego, co mi sie udalo ustalic chlopaki zgraja z samym Josephem
            ?Lulu? Jacksonem w skladzie, czyli jest to jakby powrot do pierwszych plyt tej
            grupy, ktore ja (nie wiem czy kolezenstwo sie ze mna zgodzi) znajduje jako
            najbardzoej udane. Wiec jak ustalimy, gdzue graja (odezwij sie Greg) to
            pojdziemy teraz juz na pewno potanczyc. I, wnuczka, PANIE prosza PANOW, to nie
            bedziesz miala problemu, ze Cie nikt nie prosi.
            • nikka007 Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 21:22
              Eee, babciu. Małe te chłopy teraz...
              ---
              "Let's have a black celebration
              Black Celebration
              Tonight "
              • Gość: Jack Re: Ambiences Magnetique IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 11.02.03, 22:02
                Wspaniały zespół - bardzo podobała mi sie prezentacja multimedialna ...
                czy wiecie gdzei można kupic ich doskonałą płytę "Une Theorie Des Ensembles"?
                • martolka Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 22:09
                  Gość portalu: Jack napisał(a):

> Wspaniały zespół - bardzo podobała mi sie prezentacja multimedialna ...

Tak, prezentacja niczego sobie, szczególnie elementy, hmm, sadystyczne (?) -
                  obgryzanie ucha wokalistki, ale to zapewne po to by uzyskać tak niebywałe i
                  zaskakujące efekty dzwiękowe. Inaczej by się nie dało.
                  • vulture Re: Ambiences Magnetique 11.02.03, 22:18
                    Mi najbardziej podoba się ich czwarty album "III" na którym wykorzystali efekt
                    pocierania wilgotną szmatką o powierzchnię słoja z zawekowanym gulaszem, ale
                    gulasz musiał być koniecznie wołowy, gdyż przy pocieraniu wieprzowego robiły
                    się sprzężenia. Gulasz na głowie perkusistki chyba też jest uwieczniony na
                    slajdzie, bo wątpię, żeby miała taką perukę. Super są też bonusy do tego
                    albumu, kultowa już przeróbka "Deshabillez-moi" Juliette Greco, z szumem
                    cieknącego elektrolitu w tle i głosem przetworzonym przez harmonizer, brzmiącym
                    jakby był nagrywany w domu obok...
                    • ilhan Re: Ambiences Magnetique 12.02.03, 10:31
                      Moim zdaniem największym dokonaniem Pana, o którym mowa są nie te wymieniane
                      wcześniej długogrające albumy (na których, zdaniem fachowców, delikatnie
                      mówiąc, poleciał w komercję), zaś pierwsze trzy kasety demo, gdzie ociera się o
                      absolutnie mistrzostwo świata, m.in. rejestrując odgłosy borsuka konającego na
                      skutek nieustannego okładania go po ryjku zestawem szwajcarskich wierteł
                      dentystycznych, jak również dźwięk powstający wskutek nacierania bryły lodu
                      klejem typu guma arabska. Niestety, twórczość ta jest jeszcze niezwykle słabo
                      znana w naszym kraju.
                      Doszły mnie jednak słuchy, że Pan Krowa wybiera się wraz ze swoim zespołem w
                      trasę koncertową z orkiestrą symfoniczną i nie ominie naszego kraju. Występ ma
                      odbyć się w jednej z kameralnych stodół w okolicach trasy Płock-Lipno. Wstęp
                      500 zł.
                      • martolka Re: Ambiences Magnetique 12.02.03, 11:34
                        ilhan napisał:
                        > Doszły mnie jednak słuchy, że Pan Krowa wybiera się wraz ze swoim zespołem w
                        > trasę koncertową z orkiestrą symfoniczną i nie ominie naszego kraju. Występ
                        ma
                        > odbyć się w jednej z kameralnych stodół w okolicach trasy Płock-Lipno. Wstęp
                        > 500 zł.
                        >

no to wiemy, gdzie kolejny zlot forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka