Dodaj do ulubionych

Najlepsze zespoły metalowe w historii

04.05.03, 19:06
Ten temat służy rozpropagowaniu metalusmile
Moja lista(ale nie w kolejności)
System of a Down
Slayer
Blac Sabbath
Pearl Jam
Slipknot
Metallica
Van Halen
Red Hot Chili Peppers (choć to raczej nie metal)
Nirvana (tu też można by się kłócić)
Tool
Za ewentualne literówki w nazwach zespołów sorry. Starych metalowych
wyjadaczy proszę o nie krytykowanie mnie za brak tego czy innego zespołu
tylko go po prostu dopiszcie.Aha pominąłem tu nowe niezłe zespoły bo to
materiał na nowy wątek.
Ps Z kolei "forumowych" wyjadaczy błagam: nie krzycie że to któryśtam ranking
w tym tygodniu (miesiącu?dniu??godzinie? niepotrzebne skreślić) bo jak
zaznaczyłem w pierwszym zdaniu chcę żeby niektórzy sięgneli po takie zespoły.
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • vulture Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 04.05.03, 19:08
      SLEJER, K... SLEJER!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
      • loveletter Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 04.05.03, 19:18
        vulture napisał:

> SLEJER, K... SLEJER!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

widze, że spacer po Wrocławiu nieco pana panie Sępie rozjątrzył.. wink)
        • pizmak31 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 04.05.03, 19:27
          Vulti, kupiles Slejera na jakiejs wyprzedazy?
          • vulture Slejer rulez 04.05.03, 19:47
            Kupiłem "God Hates Us All" na kasecie za 10 zł z kosza w Media Markt we Wrocku.
            Żeby było zabawniej, ta sama kaseta na półce, w tym samym sklepie, kosztowała
            kilka złotych więcej. Że się zapytam: EEEEEEEEEEEEEEEEE?
            • Gość: nikka <jeb> IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 19:48
              Przecież mogłam Ci nagrać wszystko Slayera w ramach akcji Nikka Vulturowi.
              A do listy dorzucam White Zombie i Rollins Band
              • vulture Re: <jeb> 05.05.03, 05:38
                Gość portalu: nikka napisał(a):

> Przecież mogłam Ci nagrać wszystko Slayera w ramach akcji Nikka Vulturowi.

Dzięki, ale potrzebowałem natychmiast czegoś do walkmana, bo na spacer po
                mieście wziąłem tylko jedną kasetę i po piątym przesłuchaniu stwierdziłem, że
                jakaś odmiana by się przydała; stąd zakup.
                • Gość: nikka Re: <jeb> IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 07:58
                  Och. To nie jest dobry pomysł. A gdybyś tak natrafił na płytę Danni Minogue
                  symfonicznie??? wink
                  • vulture Re: <jeb> 05.05.03, 22:38
                    Gość portalu: nikka napisał(a):

> Och. To nie jest dobry pomysł. A gdybyś tak natrafił na płytę Danni Minogue
                    > symfonicznie??? wink

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: wertar Re: Bundesliga. 30. kolejka. Bayern mistrzem Niem IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 08:40
        naj lepszy jest Rock !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Linking Park
    • ugugunana Dakalog... 05.05.03, 00:10

Oto kapele, które otaczam swego rodzaju kultem:

Celtic Frost
      Bathory
      Mekong Delta
      Voivod
      Slayer
      Kat
      Diamond Head
      Paradise Lost
      Metallica
      Tankard *-)

Każda z nich to kawałek mojego CV... podobnie jak kilkanaście innych: Cryptic
      Slaughter, Artillery, Entombed, Possessed, Onslaught, Testament, Messiah...
      bla,bla,bla...

Hail!
    • Gość: stazzio Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.tcz.pl / 10.25.33.* 05.05.03, 00:52
      Ja - jako stary metalowy wyjadacz (którym notabene nie jestem, alem w młodości
      słuchał nie tylko Grechuty smile), chciałbym - zanim dorzucę swoje typy - uczynić
      małe sprostowanie.
      Bo szlag mię jasny trafił od przeczytania na Twojej liście nazw takich
      zespołów, jak np. Pearl Jam, Red Hot i Nirvana! Tu się, facet, nie ma co
      kłócić, tylko prędziutko te nazwy trzeba wykreślić (podobnież ma się sprawa ze
      starym Toolem, bo to był kiedyś dobry grunge'owy zespół, tylko potem mu się
      porobiło coś dziwnego).
      Ani PeJot, ani RedHot, ani Kurt i s-ka nie grali NIGDY metalu. Jasne?! Więc
      należy te zespoły przeprosić za imputację takowąż... albo się pogniewamy.

No, a skoro już sobie ulżyłem, to wyłuszczam swoje trzy grosze. Najlepsze w
      historii zespoły metalowe - moim zdaniem - są te:
      Metallica...
      ... następnie: długo, długo nic...

a potem - już ciurkiem i w kolejności przypadkowej: Megadeth, Anthrax, Iron
      Maiden (wpisuję przez kurtuazję i z szacunku, choć to nie moja parafia), Lemmy
      z Motorheadem i Slayer (ale z okresu "Reign in Blood"!!, "South of Heaven"
      i "Seasons in the Abyss", dalej nie śledziłem, bom się tymczasem zestarzał i
      przygłuchł)... Nie zapominajmy też o Panterze i Sepulturze...
      Moim zdaniem prawdziwy metal się zaczął razem z "Kill'em All", wcześniej to
      było raczej strojenie instrumentów i treningi prędkościowe dla sekcji
      rytmicznej.
      Dla "ekstremalistów" warto by dorzucić może również: Death i Bathory...
      No i trzeba by wspomnieć o naszym podwórku, gdyby młodzież szkolna chciała się
      zapoznać z klasyką: TSA, Turbo, KAT (tylko, czy tego da się jeszcze dzisiaj
      słuchać?) i Acid Drinkers...
      Kłaniam
    • jasiek666 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 05.05.03, 15:45
      > Ps Z kolei "forumowych" wyjadaczy błagam: nie krzycie że to któryśtam
      ranking
      > w tym tygodniu (miesiącu?dniu??godzinie? niepotrzebne skreślić)

Zgodnie z życzeniem zamiast niepotrzebnie krzyczec powiem to bardzo cichutko:
      "to juz któryśtam ranking w tym tygodniu, miesiącu, dniu oraz godzinie" wink))

No cóz, a do listy, hmm.. no moze niekoniecznie akurat najlepszych, ale na
      pewno zasługujących na uwagę, choc nie zawsze w dostateczny sposób
      docenianych metalowych zespołów dorzuciłbym:
      Testament
      Overkill
      Forbidden
      Death Angel
      Sacred Reich
      Flotsam and Jetsam
      Nuclear Assault
      Vendetta
      Kreator
      Destruction
      A Sodom pomijam bo nie lubię i tyle.

• Gość: PER Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.chello.pl 05.05.03, 16:04
      Co do listy autora watku, to rzeczywiscie trudno sie nie doczepic. Pierwszy
      chyba raz w historii swiata ktos zaklasyfikowal taki Pearl Jam do metalu.
      Mniejsza zreszta z tym.
      Wlasciwie to juz nie rozumiem pojecia "metal". Kiedys pod tym szyldem
      wystepowal Iron Maiden, ale dzisiaj jak sie tego slucha, to brzmi to po prostu
      jak stary dobry rock'n'roll.
      • stazzio The Times They Are A-Changing 05.05.03, 16:20
        Gość portalu: PER napisał(a):

> Wlasciwie to juz nie rozumiem pojecia "metal". Kiedys pod tym szyldem
        > wystepowal Iron Maiden, ale dzisiaj jak sie tego slucha, to brzmi to po
        prostu jak stary dobry rock'n'roll.

A o wszystko przez "tych cholernych Amerykanów". Wzięli punka, przerobiili go
        na hardcore; wzięli brytyjski metal, przerobili go na thrash, speed, black,
        death, czy co tam jeszcze chcecie. - Tak to bywa w postmodernizmie: znaczenia
        się plenią, choć termin pozostaje niby bez zmian. I potem za metal uchodzi
        supergrupa Europe (pamiętacie tę ohydę?) oraz jakieś popłuczyny po Slayerze...
        zawsze uważałem, że wszystko, co na lewo od Slayera (tego z pierwszych pięciu
        płyt), to już nie muzyka, tylko patologia... (zresztą najnowszy Slayer niestety
        też powinien dać się przebadać).
        Gdyby ktoś wymyślił termin "metal" dwieście lat temu - Richard Wagner byłby
        ojcem heavy metalu, Beethoven uchodziłby za prekursora thrashu, a Mozart z
        Chopinem kładliby fundamenty speeda... smile
    • Gość: AgentCooper Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: 143.26.81.* 05.05.03, 16:44
      co do kilku zespolow pasujacych tu jak wokale Karela Gotta i Denissa Roussosa
      do np. Cannibal Corpse nie bede sie wypowiadal bo po co....Zespoly ktore
      wymienie, nie sa moze najlepsze, bo nie za bardzo wiem co to ma znaczyc, ale sa
      ta kapelki ktorych muzyka ma na mnie jakis wplyw. A zatem w dowolnej kolejnosci:
      Anathema, Paradise Lost, Metallica, Tiamat, Moonspell, Flowing Tears,
      Tristania, Theatre Of Tragedy, My Dying Bride i np. Samael. 10 starczy.
      Niektore moze juz nie pasuja do woreczka z napisem metal, ale co mi tam.
    • Gość: As Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 05.05.03, 17:09
      Czy Faith No More pasuje do tego wątku ??
      • omega.79 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 05.05.03, 20:29
        Gość portalu: As napisał(a):

> Czy Faith No More pasuje do tego wątku ??

Od wczoraj mam wszystkie albumy FNM i właśnie sobie je przesłuchuję. Wcześniej
        nie znałem dobrze tego zespołu, ale muszę przyznać, że bardzo dobra to muzyka.
        No i zgodzę się z Asem. Niewątpliwie pasuje do tego wątku.
        • stazzio Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 06.05.03, 00:38
          Eee... Faith No More jest świetne, ale równie metalowe, jak na przykład Alice
          in Chains czy Soundgarden... Do wątku nie pasuje...
    • dreaded88 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 05.05.03, 18:03
      Metallica
      Megadeth
      Bathory
      Danzig
      Tiamat
      Samael
      MDB
      Gathering
      Opeth
      Iron Maiden smile

Black Sabbath to hard rock...
      • Gość: Argus Re: Najlepsze zespol/y metalowe w historii IP: 158.75.1.* 05.05.03, 19:55
        Black Sabbath- tu bym polemizowal. Jest cos na rzeczy w stwierdzeniu,ze to pierwszy heavy-metalowy zespol w historii rocka. Na pewno ze wzgledu na otoczke -ale takze ze wzgledu na muzyke. Tony Iommi powiedzial kiedys o heavy-metalu:"Mysmy to zaczeli i my to skonczymy.". Zgadzam sie na pewno pierwsza czescia tego zdania.
        p.s.Dreaded- slyszales "Nordland I" Bathorego- ja dopiero dotarlem do tej plyty i musze przyznac,ze bardzo mi sie podoba. Najlepszy album tej grupy od czasu "Twilight of the gods". Patos,rozmach-stary dobry Bathory.
        • dreaded88 Re: Najlepsze zespol/y metalowe w historii 05.05.03, 20:13
          Gość portalu: Argus napisał(a):

> Black Sabbath- tu bym polemizowal. Jest cos na rzeczy w stwierdzeniu,ze to
          pier
          > wszy heavy-metalowy zespol w historii rocka. Na pewno ze wzgledu na otoczke -
          al
          > e takze ze wzgledu na muzyke. Tony Iommi powiedzial kiedys o heavy-
          metalu:"Mysm
          > y to zaczeli i my to skonczymy.". Zgadzam sie na pewno pierwsza czescia tego
          zd
          > ania.

W porządku, chciałem się wykpić od wpisania BS na Top Ten smile

> p.s.Dreaded- slyszales "Nordland I" Bathorego- ja dopiero dotarlem do tej
          plyty
          > i musze przyznac,ze bardzo mi sie podoba. Najlepszy album tej grupy od
          czasu "
          > Twilight of the gods". Patos,rozmach-stary dobry Bathory.

Jasny gwint, dopiero teraz się dowiaduję, że coś takiego wyszło, nie byłem na
          bieżąco z działanością Quortona spodziewając się następnej płyty koło roku
          2006 smile Zapuszczę sobie K. i zobaczymy.
    • steyr Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 05.05.03, 22:24
      No widzicie Panowie (i ew. Panie) jak nam się ładnie rozwinęła dyskusja o
      metalu?smile Może kogoś zachęciliśmy żeby posłuchał. Ja sam znalazłem parę
      zespołów na tej liście które okazały się całkiem fajne. Sorry za pominięcie
      Iron Maiden (małe zaćmienie umysłowe) i o ile macie rację przy RHCP i Nirvanie
      to Pearl Jam... hmmm owszem to rock ale częściej słuchany przez metali niż
      wielbicieli Elvisa Preslya (via pośladki!smile
      • stazzio Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 06.05.03, 00:54
        steyr napisał:

> Pearl Jam... hmmm owszem to rock ale częściej słuchany przez metali niż
        > wielbicieli Elvisa Preslya (via pośladki!smile

Z obywatelskiego obowiązku (i sympatii do Eddiego) zaprotestuję ponownie. PJ TO
        NIE METAL, na miły Bóg!! Na początku grali grunge'a (dwie pierwsze płyty), a
        potem im się odmieniło i teraz grają swoje... Nie umiem tego sklasyfikować,
        więc zgadzam się na pojęcie najszersze: ROCK. A to że metale słuchają Pearl
        Jamu, nie robi różnicy... tyle że dobrze świadczy o metalach wink
        - to pisałem ja - perldżamowiec wink
      • Gość: PER Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.chello.pl 06.05.03, 18:03
        Teraz to juz tylko gwoli uscislenia: o ile wiem wszystkie odmiany metalu sa
        czescia ogolnie pojmowanego rocka... To tyle, jezeli chodzi o wiklanie sie w
        terminologie...
    • him Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 06.05.03, 01:18
      Ja bym jeszcze dorzucił coś takiego jak: Singery, Skid Row, Judas Priest, Six
      Feet Under (choć to już znacznie szybsze i bardziej "krzykliwe"), Burzum, Blind
      Guardian, czy solowa działalność pana Halforda.
      • Gość: Britni S. A o Britni Spirs to zapomnielista ? IP: *.sympatico.ca 06.05.03, 02:37
        sad
        • Gość: Britni S. Re: A o Britni Spirs to zapomnielista ? IP: *.sympatico.ca 06.05.03, 02:38
          Skandal !
          • Gość: gosc Re: A o Britni Spirs to zapomnielista ? IP: *.sympatico.ca 06.05.03, 02:44
            Gość portalu: Britni S. napisał(a):

> Skandal !

...
            • Gość: amnia Re: A o Britni Spirs to zapomnielista ? IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 00:06
              smile
              • Gość: ania Re: A o Britni Spirs to zapomnielista ? IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 00:08
                Gość portalu: amnia napisał(a):

> smile

smile
              • Gość: a test IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 00:10
                test
                • Gość: test Re: test IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 00:18
                  tset
                • Gość: test Re: test IP: *.energoprojekt.com.pl 07.05.03, 00:19
                  Gość portalu: a napisał(a):

2
                  • Gość: Gość portalu: test Re: test IP: *.komorniki.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 00:22
                    sorki
    • Gość: kadriana Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.acn.waw.pl 06.05.03, 19:35
      Bathory
      Tiamat
      MDB
      The 3rd&the Mortal
      Celtic Frost
      NaglFar
      Holy Moses
      Anathema
      Dimmu Borgir
      The Gathering

Pozdrawiam

• Gość: ociecdyrektor Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.edytor.net / *.szcz.gazeta.pl 06.05.03, 21:10
      Metal to najbardziej konserwatywny i zaściankowy kierunek w muzyce. Poza tym
      myslę, że używanie tego określenia jest obraźliwe dla takich zespołów jak np.
      Motorhead, czy Voivod. Bardziej honorowo brzmi - rockowa orkiestra.
      Oto typy takich rockowych orkiestr wszechczasów:
      Black Sabbath
      Metallica,
      Slayer
      Celtic Frost,
      Carnivore (za płytę "Retaliation", która choć metalem nie jest, to jest jednak
      kawałkiem niezłego łojenia)
      Motorhead (czysty rock and roll) ,
      Iron Maiden (za całokształt)
      Anthrax (stary dobry thrash )
      Death (ten stary )
      Napalm Death za płytę "Scum"
      Danzig (za prostotę na płytach "I" i "II")
      Voivod (nowe horyzonty w latach 80.)
      Wiecej grzechów nie pamietam

• Gość: 1 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 00:26
      test
      • Gość: 2 Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.cto.gda.pl 07.05.03, 00:28
        2
    • Gość: test Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii IP: *.sympatico.ca 07.05.03, 01:06
      12
      • stazzio Re: Najlepsze zespoły metalowe w historii 07.05.03, 02:36
        Gość portalu: test napisał(a):

> 12

Kurde, facet, ale sobie wymyśliłeś zabawę!! może już starczy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka