Dodaj do ulubionych

Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd...

IP: 192.156.102.* 29.05.07, 11:07
Największy głos w dziejach polskiego Popu. Charyzma, osobowość, wszechstronne
wykształcenie muzyczne. Wokalistka, kompozytorka, dyrygentka chóru, a przede
wszystkim Kobieta z klasą.

link:
myspace.com/zdzislawasosnicka

!!!!
Obserwuj wątek
    • adi0075 Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 29.05.07, 16:00
      Zgadzam sie z Toba Kasiu.Ona ma glos z ktorym moze sie rownac chyba tylko Alicja
      Majewska i Hanna Banaszak z polskich piosenkarek.Artystka niestety nieco
      zapomniana, i w radiu oblanym kiczem i komercja mozna posluchac jej tylko na
      jedynce i trojce.Nie mowiac o internetowych kanalach radiowych.A jej "Julia i
      Ja" moglbym sluchac ciagle.Pzdr.
      • kicior99 Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 13.06.07, 09:51
        Zapomniałaś o Krystynie Prońko. Co do Majewskiej - głos OK ale wygląda jak drag
        queen smile
        • Gość: jaija Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.06.07, 22:57
          kicior99 napisał:

> Zapomniałaś o Krystynie Prońko. Co do Majewskiej - głos OK ale wygląda jak
          drag
          > queen smile

A propos - Majewska ma u Ruskich piosenkarskiego sobowtóra - mężczyznę...! To
          tak w temacie drag-queen wink
    • Gość: Lublinianka Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... IP: *.pronet.lublin.pl 29.05.07, 18:41
      Naprawdę dobry głos. I naprawdę ładne piosenkismile
    • Gość: kinia Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:35
      A "Realia" wyszło ostatnio na składance "Music for boys&..." wink
    • internetauta Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 30.05.07, 13:52
      Zbieg okoliczności, ostatnio akurat bliżej poznawałem jej twórczość.
      Superlatywy zostały już wymienione, to stwierdzę tylko co mnie denerwuje.
      Piosenki R. Lipki. Przynajmniej niektóre. Bo jak tu takie "Daj zaczarować się"?!
      To czysty kicz jest! Poza tym doszedłem ostatnio do wniosku - słuchając Z.Ś. w
      piosenkach Lipki, że brzmi dokładnie jak Izabela Trojanowska. Widocznie Lipko
      tworzy bardzo charakterystyczną muzykę.
      • billy.the.kid Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 30.05.07, 22:00
        głos-POTĘGA.
        • tiresias Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 01.06.07, 15:26
          natomiast co do Hanny Baniaszak, to była ładniutka ale z tym głosem toście kapkę
          przesadzili - posłuchajcie czasami jak wyciąga górne tony - była raczej zmysłową
          melodeklamatorką.
          • Gość: :D Zdziśce szacunek IP: 192.156.102.* 12.06.07, 13:31
            myślę, że powinno się ukazać jakies Tribute To Zdzislawa Sosnicka, a juz na
            pewno nalezy dokonac reedycji wszystkich płyt Sośnickiej. Znacie
            płytę "Musicale" i jej wersje angielskojęzyczną "Musicals" (1989) ? Pytam, bo
            nikt nie wspomina, jak wielkie to dzieło. Sośnicka zaśpiewała wielkie
            musicalowe hity ze stowarzyszeniem orkiestry i chóru filharmonii narodowej.
            Wielka produkcja, a wokalnie Sośnicka przekracza możliwości wszystkich
            rodzimych piosenkarek razem wziętych. Zero w tym kiczu, zero zadęcia, zero
            pozerstwa, za to mnóstwo prawdziwych emocji, pasji, muzycznej uczty, talentu i
            osobowości Zdzichy! Zdzicha moja Królowa !
            • Gość: aptekar Re: Zdziśce szacunek IP: *.interblock.pl 12.06.07, 19:59
              Tak znamy, znamy.To ryczenie przypominało mi obecnego Rubika a może Zdzisia
              nawet go pobiła.
              • Gość: AndrzejM Re: Zdziśce szacunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 01:23
                A słyszeliście pierwszy wielki przebój Zdzisławy Sośnickiej-"Dom,który mam"? / z
                1971 r.-sic!/.Monumentalny,z rozbudowanym aranżem orkiestrowym
                utwór-interpretacja wokalistki wspaniała,wręcz powalająca jak na ówczesną młodą
                piosenkarkę.
                Inne znana jeszcze przeboje Sośnickiej to:"Żegnaj lato na rok";"Nie czekaj mnie
                w Argentynie"/ polska wersja wiodącego utworu zmusicalu "Evita"/,"Dobra
                miłość";i wiele innych...
                • kicior99 Re: Zdziśce szacunek 13.06.07, 09:52
                  Czy to się nie nazywało przypadkiem koszmarnie "Niezmienność wśród malw"???
                  • Gość: AndrzejM Re: Zdziśce szacunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 20:30
                    do kiciora99: tytuł tej piosenki jest "Dom,który mam",a faktycznie w tekście
                    przewija się m.in.niezmienność wśród malw..smile
                • Gość: jaija Re: Zdziśce szacunek IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.06.07, 22:59
                  Głos, owszem, ale Dom... to typowa propagandówka, niestety.
                  Zdzisława mnie fascynowała, kiedy miałam jakieś 8 lat. Głos ma, ale jej
                  piosenki jakoś mnie nie przekonują.
              • Gość: rijana aptekar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:27
                ej no, kolego, co Tysmile) zestawiasz wieś (rubik) z paryżem (zdzicha) ?wink) musicale to klasa sama w sobie, godna barbry streisand. standardy musicalowe w otoczce symfonicznej, ale bez tandety i przgięcia, więc sio z rubikiem big_grin
                • Gość: lilae kocham tę kobietę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 17:04
                  mało doceniona w tym kraju, a taki wielki głos! no, ale u nas tak zawsze, nie lubi się najlepszych.
    • internetauta Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... 24.06.07, 17:42
      "Musicale" znam, ale nie uważam tej płyty za wielkie osiągnięcie.
      Natomiast "Dom, który mam" - jak donosi "Machina", ukazał się na... 26 różnych
      płytach!
    • Gość: a kto pamięta... Re: Zdzisława Sośnicka, nie tylko Aleja Gwiazd... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 22:25
      ... "Brak Mi Kogoś", na początku lat siedemdziesiątych
      to wyprzedzało epokę.
      Tylko wielka szkoda, że nie wyszło na żadnej płycie.
      • Gość: kizia "Dobranocka Moje Kochanie" z płyty IP: 192.156.102.* 29.07.07, 09:46
        "Zdzislawa Sosnicka 2" rok 1974, to najlepszy numer R'N'B w dziejach rodzimej
        muzyki. Najlepsze współczesne produkcje Hip Hopowe mogą śmiało pozazdrościć
        takiego genialnego intro opartego na zmysłowo pięknej grze sekcji rytmicznej.
        Co za bit, bas, puls!!!!! Dodam, że muzyke napisała sama Zdzicha! Naszła mnie
        taka refelksja, że ONA mogłaby wyjąc z szuflady swoje autorskie kompozycje i
        wyczarowac z tego premierowy album... Dzidka jest super.
        • Gość: Uwaga Re: "Dobranocka Moje Kochanie" z płyty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 14:52
          Uwaga!, Zdzisława Sośnicka obchodzi jutro 29/08/07 62 urodziny,
          powiadomcie wszystkich o tym fakcie.

Uwaga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka