Dodaj do ulubionych

Kupujecie kasety???

IP: 62.87.246.* 14.07.03, 15:58
przeglądałem wątek o muzycznych zakupach i strasznie się zdziwiłem, że
jeszcze ktokolwiek kupuje kasety, jestem w stanie to zrozumieć w przypadku
jakieś przeceny o 99%, ale w dobie programów p2p, domowych wypalarek i
stałego łącza w domach kupowanie kaset to ekstrawagancja...
Obserwuj wątek
    • vulture Re: Kupujecie kasety??? 14.07.03, 16:22
      Ja kupuję ponieważ:
      1. Mam walkmana a nie discmana
      2. Lubię mieć wydawnictwa z wkładką itp (wiem że w kasecie jest to uboższe, ale
      kij)
      3. Jak sobie kupię/dostanę CD to i tak potem przegrywam na kasetę i głównie z
      tej kasety słucham, bo nie zawsze mam czas w domu,a jak gdzieś jadę to
      słuchawki na uszy i Stefan Enger rządzi.
    • Gość: aasiek Re: Kupujecie kasety??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 16:27
      Raczej konieczność,a nie ekstrawagancja...Właściwie moge się podpisać pod tym
      co,jak widzę,napisał kolega vulture-nic dodać,nic ująć.
    • nancyboy Re: Kupujecie kasety??? 14.07.03, 16:27
      W radioodtwarzaczach samochodowych kaseta też jest ciągle częściej spotykana
      niż CD.
      • Gość: Argus Re: Kupujecie kasety??? IP: *.malpa.komp.pl 14.07.03, 19:24
        Ostatnio kasetę kupiłem chyba ze 4 lata temu... Spora część muzyki jakiej
        słucham jest wydawana tylko na CD - i to jest główny powód. A poza tym CD -
        wiadomo, lepsza jakość.
    • munky Re: Kupujecie kasety??? 14.07.03, 20:17
      ostatnio nie kupowałem, ale jeżeli mam czasem płacić kupe kasy za Cd to
      wolałbym sobie kupić kaseta
      ale ostatnio mam inne źródła dostępu więc jak już napisałem obecnie tego nie
      robie
      ale dla mnie to nic dziwnego że ludzie kupują....
    • Gość: ida Re: Kupujecie kasety??? IP: *.lama.net.pl / 192.168.0.* 14.07.03, 21:01
      Moja wieża jest niestety strasznie chimeryczna i odtwarza CD w zależności od
      pory dnia pogody czy też zupełnie mi nieznanego klucza...w każdym razie nie ma
      nic bardziej denerwującego,niż moment kiedy świeżo zakupiona płytka po prostu
      dla mojej wieży nie istnieje...
    • mallina Re: Kupujecie kasety??? 14.07.03, 21:02
      ja nie kupuje bo nie mam na czym odtwarzac - kiedys mialam calkiem spora
      kolekcje, ale w czasie kolejnych przeprowadzek szlag je trafilwink
      teraz kupuje cd ktore przegrywam na mini discki, zeby sobie sluchac w srodkach
      komunikacji miejskiejsmile
    • Gość: aasiek Re: Kupujecie kasety??? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 20:29
      Na koncercie Reamon(jak to się pisze?) Ray opowiedział fajną historię o
      kasetach...Ma sentyment do nichsmile))
      • chipek Re: Kupujecie kasety??? 15.07.03, 22:31
        eeeeeeehhh
        to był koncert....
        szkoda że taki króciutki
    • Gość: kasiorus Re: Kupujecie kasety??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.07.03, 20:37
      Najnowszego wydawnictwa Myslovitz nie ma na kasetach niestety, zresztą trudno
      się dziwić skoro to podwójna płytasad((
      Tak w ogóle to kupuje przede wszystkim ze względu na cenę.
    • Gość: Henio Re: Kupujecie kasety??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 22:27
      Ja kupuję tylko kasety, bo:
      1) w samochodzie mam radio z magnetofonem, a nie z odtwarzaczem CD
      2) Podobnie jak kolega Vulture mam walkmana, a nie discmana
      3) Wkurwiają mnie niemożebnie wytwórnie płytowe, które każą sobie płacić za
      płytę CD 2,5 raza więcej niż za kasetę, podczas gdy koszt wyprodukowania
      pojedynczego nośnika CD jest zaledwie o kilka procent wyższy niż koszt
      produkcji kasety.
      • Gość: etam Re: Kupujecie kasety??? IP: *.nd.e-wro.net.pl 15.07.03, 23:56
        Gość portalu: Henio napisał(a):

> 3) Wkurwiają mnie niemożebnie wytwórnie płytowe, które każą sobie płacić za
        > płytę CD 2,5 raza więcej niż za kasetę, podczas gdy koszt wyprodukowania
        > pojedynczego nośnika CD jest zaledwie o kilka procent wyższy niż koszt
        > produkcji kasety.

no tak, ale cd to nośnik który się nie zużywa tak jak kaseta, ma doskonała
        jakość dzwięku i można go kopiować bez strat ...
        • Gość: Henio Re: Kupujecie kasety??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 00:25
          Gość portalu: etam napisał(a):

> Gość portalu: Henio napisał(a):
          >
          >
          > > 3) Wkurwiają mnie niemożebnie wytwórnie płytowe, które każą sobie płacić z
          > a
          > > płytę CD 2,5 raza więcej niż za kasetę, podczas gdy koszt wyprodukowania
          > > pojedynczego nośnika CD jest zaledwie o kilka procent wyższy niż koszt
          > > produkcji kasety.
          >
          > no tak, ale cd to nośnik który się nie zużywa tak jak kaseta, ma doskonała
          > jakość dzwięku i można go kopiować bez strat ...

Zgoda, tylko, że w przypadku nagrań polskich wykonawców CD są droższe o co
          najwyżej 50 % (a zdarzają się przypadki, że o niespełna 30 %) od kaset.

"Wielka piątka" (BMG, EMI, Sony, Universal, Warner) po prostu obawia się, że
          jeśli płyty zagranicznych wykonawców byłyby w Polsce do nabycia po 30 zł, to
          fani muzyki z krajów ościennych (a zwłaszcza z Niemiec) uprawialiby "turystykę
          płytową" i masowo kupowali albumy w Polsce, co przyczyniłoby się do znacznego
          zmniejszenia zysków "wielkiej piątki", która - przynajmniej w Polsce - de facto
          nie konkuruje ze sobą, tylko wręcz przeciwnie - zmonopolizowała dystrybucję
          płyt i kaset.

Wykonawcy otrzymują tantiemy od każdego sprzedanego egzemplarza, czy to płyty,
          czy kasety w jednakowej wysokości. Nie widzę więc powodu by nabijać kieszeni
          wytwórniom płytowym, dla których marża na płycie jest znacznie większa niż na
          kasecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka