mooh 25.06.09, 22:40 dobrych wykonań utworów na fortepian solo Schumanna. Mam kilka starszych, z lat '70, granych przez S. Richtera i nowszego Polliniego, który jednak nie bardzo mnie zachwyca. Czy możecie mi polecić jakieś ciekawe wykonania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onufry_z_oddali Re: Bardzo proszę o polecenie 25.06.09, 23:03 mooh napisała: > dobrych wykonań utworów na fortepian solo Schumanna. Mam kilka > starszych, z lat '70, granych przez S. Richtera i nowszego > Polliniego, który jednak nie bardzo mnie zachwyca. Czy możecie mi > polecić jakieś ciekawe wykonania? Jesli Pani bardzo prosi, to ja polecam to na czym sie wychowalem: Alfred Brendel, Schumann, Kreisleriana, Kinderszenen, Fantasiastuecke Op. 12, 1992 Philips Classics Productions. Na okladce Brendel w bialym szaliku z nieco rozwianym wlosem. Jak zwykle jest soba. Nie pcha sie na okladki magazynow. Ma w nosie, co nim napisza krytycy. Publice nie schlebia. Bylem na jego pozegnalnym koncercie w FN. To byl jeden z najwazniejszych koncertow w moim zyciu: zobaczylem z bliska co to znaczy byc soba w sztuce Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Bardzo proszę o polecenie 25.06.09, 23:08 Jak ja mogłam zapomnieć o Brendelu ?! Wstyd ... Dziękuję Panu za przypomnienie. Biegnę po kartę kredytową i ruszam na Amazon. Odpowiedz Link Zgłoś
bigapple1 Re: Bardzo proszę o polecenie 28.06.09, 18:01 schumann to troche nie moja broszka - ale jesli ktos gra go tak, ze nawet ja zaczynam sluchac jak zaczarowana, to znaczy,ze gra wyjatkowo... a ostatni raz zdarzylo mi sieto na recitalu mitsuko uchidy w carnegie hall. sporo jej nagran jest na amazon, pewnie mozna posluchac fragmentow: www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw?url=search-alias%3Daps&field-keywords=mitsuko+uchida+Schumann&x=0&y=0 w ogole to niesamowita arytstka, czy byla kiedys w polsce? pozdrowienia ks Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Bardzo proszę o polecenie 28.06.09, 19:52 bigapple1 napisała: > w ogole to niesamowita arytstka, czy byla kiedys w polsce? Bylo juz troche o niej w japonskim watku: forum.gazeta.pl/forum/w,10242,79916837,83555038,Re_Mitsuko_Uchida.html Poniewaz w swoim czasie zajela 2. miejscie w Konkursie Chopinowskim, to byla w Warszawie. I chyba takze odwiedzala Polske potem, choc dokladnych dat nie pamietam. Zgadzam sie, ze ta pianistka jest ogromna osobowoscia Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Bardzo proszę o polecenie 01.07.09, 12:46 Dziękuję za sugestię. Zanurkowałam głęboko do szuflady i znalazłam dwie płyty, na których Uchida gra Schumanna. Kiedyś w ogóle nie zwracałam uwagi na Schumanna i pewnie dlatego nie pamiętałam, że coś mam. Odpowiedz Link Zgłoś