Dodaj do ulubionych

parkiet bielony- kilka pytan

IP: 94.75.121.* 26.12.10, 20:24
w sklepie powiedziano mi ze lepiej kupic od razu parkiet z przygotowana powierzchnia niz klasc surowy,wybielac, olejowac etc w domu. Jakie sa zalety i wady takiego rozwiazania? Jaki rodzaj drewna nadaje sie najlepiej do wybielania? Czy wubor miedzy parkietem przemyslowym (zwanym dawniej mozaika?), klepka i deska to tylko wybor estetyczny czy tez wymaga innego przygotowania podloza (zrobiono juz samopoziom kilka tygodni temu)? Czy gdzies mozna kupic parkiet przemyslowy (np debowy) bielony?
No i gdzie w Warszawie lub okolicy kupic dobrej jakosci w rozsadnej cenie parkiet. Czy ktos ma doswiadczenie z podloga kupiona np Komforcie? Mam parkieciarza, ktory polozy mi parkiet chodzi tylko o wybor materialu.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: parkiet bielony- kilka pytan 26.12.10, 22:38
      Do wybielenia najlepszy jest dąb, bardzo dobra jest też sosna. Wybielenie drewna można robić na kilka sposobów. Jeden to stosowanie np. Bona Create i oleju Bona Carl`s 90. Innym jest to samo ale z zastosowaniem ługu białego. Po nałożeniu 1 lub 2 warstw ługu, trzeba przetrzeć podłogę i położyć bejcę Bona Create, kolor lód,a po stosownej przerwie olej Bona Carl`s 90. Można też po zastosowaniu ługu białego, położyć olej biały( należy nakładać 2 warstwy,tę druga po 24 godziny po pierwszej). Kolor jaki ma być finalnie, należy dobrać wykonując kilka próbek, po akceptacji finalnej , należy powtórzyć to na podłodze.Zaletą stosowania wykończenia podłogi w domu jest robota wg tradycyjnej kolejności co powoduje obniżenie kosztów, no i lepszy wygląd i jakość roboty.Nie sądzę, że można kupić parkiet czy mozaikę przemysłową bieloną, to z technologicznego punktu widzenia nie wykonalne.Podłoże pod parkiet gotowy ma swoje wymagania, (nie małe).Ten ze sklepu chciał namówić Cię na parkiet gotowy np deskę barlinecka czy to czym handluje,ale to nie koniecznie jest najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Normalny parkiet taki jaki Ci się podoba to chyba bez trudu kupisz, a barwienie go i olejowanie , to problemem ie jest żadnym, tak samo jak i cyklinowanie go. Drogie też to nie jest. Połóż w kolorze naturalnym, a jak będzie leżał, to bez problemu mogę Ci go wycyklinować i zaolejować, tylko musielibyśmy się spotkać wcześniej by ustalić jaki odcień białego i jaką transparentność (krycie) chcesz mieć na podłodze. B.Klimkiewicz.
      • Gość: ewa Re: parkiet bielony- kilka pytan IP: *.chem.uw.edu.pl 27.12.10, 15:56
        dziekuje baaaardzo, chetnie skorzystam z pomocy (dopiero koniec lutego lub poczatek marca ale wole dopytac o wszystko wczesniej), no i jaki jest tak mniej wiecej koszt takiego bielenia (juz po ulozeniu)?
        Na moje wyczucie to chyba nie warto kupowac jakiegos bardzo wyselekcjonowego debu, bo to bielenie ladniej wyglada jak klepki maja troche faktury, mam racje? Czy II gatunek bedzie ok? I czy ma znaczenie wielkosc i grubosc klepki? Na co jeszcze zwrocic uwage kupujac parkiet np jak sprawdzic czy jest dobrze wysuszony/wysezonowany? No i juz ostanie pytanie jak glebokie jest to bielenie w przypadku olejowania i lugowania czy po cyklinowaniu 'wraca' sie do naturalnego koloru drewna?
        • cyklina-klimkiewicz Re: parkiet bielony- kilka pytan 28.12.10, 22:53
          Naturalnie,że II gatunek starczy, nawet III gat też będzie dobry, wielkość też nie ma dużego znaczenia, aby tylko Tobie się podobała.Do instalowania parkietu podłoże musi być mocne i równe ,beż pęknięć i uszkodzeń szlichty, musi posiadać odpowiednią wilgotność. Klepka parkietowa też musi mieć wilgotność 8-9 %, powinna być odpowiednia dla swojej klasy i gatunku.Sprawdzenie wilgotności parkietu polega na pomiarze wilgotności, miernikiem, czy jest dobry należy złożyć z tego parkietu kawałek płaszczyzny, powinien wchodzić felc w pióro, bez szczelin między klepkami, są normy. Olejowanie ,bielenie,ługowanie, to powierzchniowe barwienie parkietu, zwykle to poniżej 2mm. Czynność jest odwracalna przez cyklinowanie, nawet jak olej dostanie się między klepki, to też taką podłogę można polakierować ,chociaż jest potrzebna karencja ,nie dłuższa niż 6 miesięcy( olej pod podłogą dłużej się utwardza i schnie), ale nie trwa to wiecznie. Co do ceny to cyklinowanie bezpyłowe+ ługowanie+ olejowanie (2-3razy) to 20zł za robotę . Do ceny należy dodać materiały czyli ług biały + olej biały+pad czerwony+ trochę ścierek i pad do ręcznego. B.Klimkiewicz.
    • grobur Re: parkiet bielony- kilka pytan 20.01.11, 13:29
      Widziałem ostatnio dąb bielony olejem do parkietu. Podłoga wygląda rewelacyjnie. Jest matowa i wygląda jak lekko poprzecierana. Olej nakładany był kawałkami szmatki.
      • cyklina-klimkiewicz Re: parkiet bielony- kilka pytan 20.02.11, 11:53
        Ja widziałem sporo podłóg po zastosowaniu lakierów 3V3, a oglądałem je dlatego ,bo nie były rewelacyjne, w odczuciu inwestorów. Ale to nie jest to samo, co twierdzenie, że lakiery są złe. Zwykle trzeba zrobić najpierw próbkę, poużywać trochę ,zobaczyć jaka jest trwałość i jak się użytkuje, jak konserwuje, jak odnawia, czy są dostępne opisy aplikacji i renowacji. To nie są produkty profesjonalne, więc mogą być z nimi problemy. Jak coś można nakładać szmatką (kawałkiem) lub pędzlem , a brak szczegółowego opisu , to może być jak w piosence "zgadnij kotku co mam w środku". Może być to nie oznacza,że musi. Rozumiem,że sam tego nie robiłeś. Produktów do bielenia jest dużo, technologii, też. Zależy czego się oczekuje i jaki efekt końcowy chcesz uzyskać, ale by powtarzalność tych prac była duża, to raczej należy stosować wyroby profesjonalne. B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka