jan-w Re: Nowe parapety z lastrika. 18.02.06, 00:07 Popieram. Napewno porządne lastriko, to szlachetniejszy materiał niz jakieś aglomarmury i inne konglomeraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Nowe parapety z lastrika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 08:06 jan-w napisał: > Popieram. Napewno porządne lastriko, to szlachetniejszy materiał niz jakieś > aglomarmury i inne konglomeraty. No to dowiedziałem się, że cement jest szlachetniejszy od żywicy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Nowe parapety z lastrika. 18.02.06, 08:44 Dla prawdziwego,tradycyjnego budowlańca cement jest szlachetny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Nowe parapety z lastrika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 08:55 andrzej.sawa napisał: > Dla prawdziwego,tradycyjnego budowlańca cement jest szlachetny. Czyli co? Szlachetność betonowych konstrukcji? :))) Szlachetność w moim mniemaniu to zupełnie co innego - rzadkość, nieskazitelność, niepowtarzalność. Czy te przymioty charakteryzują - za przeproszeniem - cement w mieszance betonowej konstrukcji wiezowców i kazdego domu, domeczku, chatki? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Nowe parapety z lastrika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 09:21 andrzej.sawa napisał: > Dla prawdziwego,tradycyjnego budowlańca cement jest szlachetny. I dodać trzeba: naturalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Beton 18.02.06, 11:09 A z czego są wewnętrzne ściany w BUW albo biurowcu Metropolitan projektu Fostera w Warszawie ? Z surowego betonu. Uzyskać równą ścianę betonową, która nie będzie wykańczana, ani tynkowana, nie jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:11 jan-w napisał: > A z czego są wewnętrzne ściany w BUW albo biurowcu Metropolitan projektu Foster > a > w Warszawie ? > Z surowego betonu. Czy to są dowody na "szlachetność" betonu, czy przykłady jakiejś tam wizji architektów? > Uzyskać równą ścianę betonową, która nie będzie wykańczana, > ani tynkowana, nie jest łatwo. To opinia kogoś kto ma z tą dziedziną kontakt powierzchowny, zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Beton 18.02.06, 18:17 Norman Foster i wielu innych są dla mnie autorytetami w dziedzinie architektury, a szczegóły też do niej należą. Skoro masz tak dogłębny kontakt z betonem, napisz jak byś go zrobił w technologii surowego betonu. Ja to widziałem w praktyce i zapewniam cię, że mało kto się tego podejmuje (jeśli jest odpowiedzialny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 18:29 jan-w napisał: > Norman Foster i wielu innych są dla mnie autorytetami w dziedzinie architektury > , > a szczegóły też do niej należą. Skoro masz tak dogłębny kontakt z betonem, > napisz jak byś go zrobił w technologii surowego betonu. Ja to widziałem w > praktyce i zapewniam cię, że mało kto się tego podejmuje (jeśli jest > odpowiedzialny). A nie przyszło Ci do głowy, że architekt biegnie z pomysłem do rzemieślnika, u którego zawsze zamawia realizację i to od tego rzemiechy współzależy 9a nawet decuduje) końcowy efekt? Uwierz mi - mam codziennie do czynienia z takim schematem. W ciągu ...dziestu lat może dwa razy zdarzyło sie, że architekt miał gotowa koncepcję - ale to byli ludzie ze starej szkoły. Uściślij - w celu kontynuacji dyskusji - pojęcie "technologia surowego betonu". Musz wiedzieć co masz na myśli - ziarno odkryte, rysunek, zwarta powłoka etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Beton 18.02.06, 18:59 To pojęcie jest ogólnie znane. Chodzi o beton o idealnym wyglądzie, który nie wymaga wykańczania. Ja nie jestem budowlańcem, ale problemy z tym związane znam, gdyż część mojego domu, wykonałem w ten sposób. Wiem jak długo szukałem kogoś kto to wykona i widziałem wysiłek wykonawców. Muszę się pochwalić, że efekt mam lepszy niż BUW i Metropolitan. Nawet w biurowcy Fostera, ze względu na koszty i trudy, surowy beton jest tylko w ekskluzywnych butikach na parterze. Biura na piętrach mają już ordynarny tynk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:20 jan-w napisał: > To pojęcie jest ogólnie znane. Chodzi o beton o idealnym wyglądzie, który nie > wymaga wykańczania. Ja nie jestem budowlańcem, ale problemy z tym związane znam To pojęcie - surowy beton - jest bardzo ogólne. Wiesz ile jest rodzajów betonu? Jeżeli pisząc "beton o idealnym wyglądzie" masz na myśli beton wolny od powietrznych "raczków" i jednolity strukturalnie to... niewiele wymagasz. Mało kto bawi sie w tego typu dopieszczanie bo mają pieniądze w kubaturze a nie w detalu - ot i tajemnica. Ja robię tego typu "detale" i nie jest to - wbrew pozorom - wielka sztuka. Poszedłem nieco dalej - odsłaniam kryształki kruszywa, które bajecznie mienią się w świetle (sztucznym i słonecznym). Zapewniam Cię, że są dużo bardziej skomplikowane tematy :) A ten - jak go nazywasz - surowy beton wykonywałem ostatnio w ... Walencji. W dwóch wariantach - gładki, niemalże poler i drugi z odkrytym ziarnem, wielokolorowym, ze spoiwem na bazie białego cementu. Dużo "bawię się" z tym tworzywem ale żeby nadawac mu "szlachectwo"?! Przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w De gustibus, non disputandum est 18.02.06, 19:34 Jeden lubi ciastka, a drugi jak mu śmierdzi w butach. To tylko żart, nie złośliwość wobec ciebie. ;-) Jeśli jesteś prawdziwym fachowcem, pozdrawiam. Tylko ten nick... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: De gustibus, non disputandum est IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 19:43 Toteż w sprawach gustu dyskutować nie zamierzam :) Przecież gdybym nie lubił tego co robię to byłbym masochistą :) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Beton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:50 Pytanie do Jana W. - czy masz wlasna firme/sam robisz? Szukam kogos kto robi podlogi z polerowanego betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Beton 23.05.06, 19:22 Robiła mi to duża firma, przy okazji. Będziesz musiała dobrze poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Nowe parapety z lastrika. IP: 217.153.82.* 18.02.06, 11:05 > I dodać trzeba: naturalny :) stad wlasnie okreslenie " pielegnacja betonu ";) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Nowe parapety z lastrika. 18.02.06, 11:08 Budowle z betonu mogą być ładne.Beton to nie tylko ława fundamentowa,ale i galanteria betonowa.Oczywiście do wszystkiego trzeba artysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andromeda. Czym je zaimpregnować? IP: *.chello.pl 18.02.06, 13:52 OK. Produkowane obecnie lastriko jest nawet ładne (np. białe), tylko czym to zaimpregnować, żeby wyglądało bardziej naturalnie i lepiej się czyściło? Odpowiedz Link Zgłoś
kuchnieina Re: Czym je zaimpregnować? 18.02.06, 14:08 gosc menda napisał: Czyli co? Szlachetność betonowych konstrukcji? :))) Szlachetność w moim mniemaniu to zupełnie co innego - rzadkość, nieskazitelność, niepowtarzalność. Czy te przymioty charakteryzują - za przeproszeniem - cement w mieszance betonowej konstrukcji wiezowców i kazdego domu, domeczku, chatki? :)) to ze szlachetnośc kojarzy ci się z rzadkościa to o tym nie będe dyskutowac to jest na pewno smutne a czy prawdziwe czy nie to innna brocha natomiast mozna z granitu zrobic wioche a z betonu cacko tak jak meble z drewna mozna zrobic bazar i wioche a z płyty meblowej fajne mebelki materiał ma mniejsze znaczenie a wazne kto to robi tak jak szkice weglem wegiel jest tani na wage papier tez a jak kawałkiem węgla na kartonie skrobnie Picasso czy inny Van Gogh to bedzie to troche inna melodia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Czym je zaimpregnować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:05 kuchnieina napisał: > to ze szlachetnośc kojarzy ci się z rzadkościa to o tym nie będe dyskutowac > to jest na pewno smutne a czy prawdziwe czy nie to innna brocha Ze względu na specyficzne, niepowtarzalne właściwości i stosunkowo małe rozpowszechnienie ludzie zdecydowali się używać słowa "szlachetność" przy określaniu m.in. tylko kilku z niezliczonej ilości gazów (helowce), kilku metali czy charakteru człowieka i jego zachowań. W takim właśnie znaczeniu rozumiem pojęcie "szlachetność" - rzadkość, niepowtarzalność, czystość. Jeżeli ktoś określa cement przymiotnikiem szlachetny, to ja na to nic nie poradzę. Dla mnie materiał, którego setki tysięcy ton - w różnej postaci leży, wisi, stoi na każdym kroku, w każdym zakątku - szlachetnym nie jest i nie będzie. > natomiast mozna z granitu zrobic wioche a z betonu cacko > tak jak meble z drewna > mozna zrobic bazar i wioche > a z płyty meblowej fajne mebelki > materiał ma mniejsze znaczenie a wazne kto to robi Nie o formie była mowa a o materiale. Gdybyś przeczytał uwazniej, to zauwazyłbyś, że nie pisałem o kształcie i realizacji wizji - pisałem tylko o cemencie i betonie. > tak jak szkice weglem > wegiel jest tani na wage > papier tez > a jak kawałkiem węgla na kartonie skrobnie Picasso czy inny Van Gogh to bedzie > > to troche inna melodia Jak wyżej. Piszesz o efekcie końcowym a ja o materiale i jego niepowtarzalności. Dlaczego ludzie zbierają na plaży bursztyny omijając wszystkie inne kamyki? Odpowiedz Link Zgłoś
kuchnieina Re: Czym je zaimpregnować? 18.02.06, 15:14 zgoda! tylko sam materiał nie decyduje jeszcze o tym do czego posłuzy to człowiek go kształtuje a widz ,postronny ,klient ocenia wyrób to co z niego zrobiono można zz słota czy platyny zrobic kiepski i tandetny wyrób mimoo ze drogi a ze srebra czy nawet kwasówki zrobić wyrób artystycznu czy wręcz dzieło sztuki podobnie z betonem to ze go jest duzo to nie znaczy ze nie mozna z niego zrobić wyrobów ,budowli które beda dziełami sztuki ale to zalezy od architektów i budolańców a nie od betonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Czym je zaimpregnować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:21 kuchnieina napisał: > to człowiek go kształtuje > a widz ,postronny ,klient ocenia wyrób > to co z niego zrobiono Ja nie oceniam efektu końcowego i nie o nim pisałem. > podobnie z betonem > to ze go jest duzo to nie znaczy ze nie mozna z niego zrobić wyrobów ,budowli > które beda dziełami sztuki > ale to zalezy od architektów i budolańców > a nie od betonu Ty dalej swoje... Nie o tym pisałem, nie obchodzi mnie co z czego można i co z czego można sknocić. Dla mnie beton szlachetności nie ma, takowa może mieć wyrób, efekt czyjegoś pomysłu, zamierzenia - a w tym przypadku ocenie podlega pomysł wykorzystania materiału a on sam szlachetny nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Czym je zaimpregnować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 15:29 Gość portalu: Andromeda. napisał(a): > tylko czym to za > impregnować, żeby wyglądało bardziej naturalnie i lepiej się czyściło? Bardziej naturalnie? To znaczy tak bardziej kamiennie czy bardziej cementowo? ...żartowałem :) Jeżeli masz lastryko wewnątrz to wystarczy impregnat do wyrobów cementowych lub kamiennych - żadnych wosków (ściemnieje) czy past samopołyskowych (też ściemnieje). Na zewnątrz preparaty hydrofobowe - nie impregnaty. Co pewien czas (kilka miesięcy - wewnątrz, kilka lat - na zewnątrz) czynność powtarzaj. Przed użyciem preparatów dokładnie umyj wodą z detergentem i zostaw do całkowitego wysuszenia. Odpowiedz Link Zgłoś