Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Znajomosc AutoCADa

18.10.06, 15:54
    Na studiach dosc ogolnikowo mielismy wytlumaczony ten program, zatem staralam
    sie nauczyc go sama w domu korzystajac z roznych tutoriali. Wydaje mi sie,ze
    znam wiekszosc funkcji i mozliwosci,ale nie wiem jakim stopniem okreslic ta
    znajomosc np przy odpowiadaniu na ogloszenia. W jaki sposob moge zweryfikowac?
    Gdzie znalezc jakis cwiczenia, by w sposob naturalny przychodzilo mi
    zastosowanie roznych narzedzi? Jakie macie porady dla osoby chcacej polepszyc
    swoja znajomosc tego programu?
    Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: Znajomosc AutoCADa 18.10.06, 17:09
        Rzeczywiście wciąz na wielu uczelniach brakuje przedmiotów związanych
        bezpośrednio z nauczaniem ACAda czy podobnych aplikacji wpomagających
        inżynierów. Jest to przykre, gdy polski student musi uczyć się samemu (i
        niestety często na nielegalnym oprogramowaniu).

Polecam organizację ProCax www.procax.org.pl/ - oni zajmują się
        propagacją komputerowych systemów inżynierskich, organizaujć warsztaty, kursy i
        mozliwośc wymiany doświadczeń. Być może, że można uzyskać ceryfikację ze
        znajomości ACADa. Można poszukac w Internecie kursów typu distance learning,
        mających na celu rozwój w tym zakresie. Są też inne kursy prowadzone przez
        organizacje mniej lub bardziej profesjonalne w zakresie ACADa.

Weryfikacja wiedzy w tym zakresie zawsze najlepiej sprawdza sie w praktyce.
        Pracodawcy warto powiedzieć, co Pani zrobiła już w ACADzie, czym się pani może
        pochwalić.

W Polsce biura projektowe poszukują profesjonalnych "cadzistów" - techników
        ACADa, na wzór tych angielskich czy amerykańskich praktyków. Nie konicznie to
        musi być inżynier, wystarczy osoba po technikum. Ale tu pojawia się kolejny
        problem, że technika również nie nauczają w zakresie takich narzędzi.
        • axx611 Re: Znajomosc AutoCADa 18.10.06, 22:28
          Zostaw te samouczki i ksiazki. To nie ten etap. Poszukaj osoby ktora to robi na
          codzien i niech Ci praktycznie pokaze. Oczywiscie ze trzeba jej bedzie
          zaplacic.Musisz opanowac to w takim stopniu ze przedkladaja Tobie prosty
          projekt a Ty musisz to przerysowac dokladnie w AutoCadzie. Nie bedzie to na
          czas ale trzeba to zrobic w miare szybko.
      • marcmo Re: Znajomosc AutoCADa 19.10.06, 06:57
        witam
        na wydziale SiMR Politechniki Warszawskiej [który skończyłem] były kiedyś
        organizowane kursy AutoCada i wydawane certyfikaty Autodesk czy coś takiego.
        Dla studentów pierwszy poziom był bezpłatnie, egzamin jest na prawde banalny!
        • engineer_damian_p Re: Znajomosc AutoCADa 20.10.06, 20:17
          tak....kup sobie ksiazke naucz sie ile mozesz, przerysuj 3 duze projekty
          wydrukuj w roznych skalach na roznej wielkosci papierach i juz. Jeszcze jest
          cos takiego jak cad.pl tam mozeszpytac ile chcesz :-)
      • jetbang Re: Znajomosc AutoCADa 21.10.06, 12:36
        Tak naprawde nie ma dwóch takich samych projektów, dwóch takich samych rysunków,
        dwóch takich samych kresek, dwóch takich samych wydruków, itp itd
        sama znajomość rysowania i stawiania kresek nie jest trudna ale problem zaczyna
        być gdy trzeba zrobić coś szybko i jak to zrobić by miało sens "branżowy". Tu
        jest wiedza i cały sekret CADa. Możesz jedną rzecz zrobić na 2 sposoby ale jak
        masz większe doświadczenie to moze sie okazać ze nie dwa a 5 możliwości z czego
        jedna zajmie conajmniej o połowe czasu mniej niż pozostałe. tym samym dasz radę
        "zarobić" (dla siebie albo swojego szefa) kilka pln więcej co za tym idzie
        okazuje sie że masz lepszą znajomość AC.
        Powiem tak ja siedze w Cadzie od 2002 roku i ciągle ucze sie czegoś nowego. Rok
        temu zrobiłem certyfikat AC 2005 Advanced i to był strzał w 10. sporo nowych
        rzeczy sie dowiedziałem i sporo szybciej idzie rysowanie.
        jesli mogę coś poradzić to powiem że tak jak przedmówcy proponowali trzeba
        sprawdzić sie w działaniu czy to bedzie wykoanie duzego projektu czy kilka
        mniejszych zadań pod okiem doświadczonej osoby pozwoli określić Twoje
        umiejętności. Dowiesz sie wiecej o swoich umiejętnościach, sprawdzisz sie a przy
        okazji myśle że nauczysz sie różnych tricków i skrótów.

Pozdrawiam !!!
        • simoneta Re: Znajomosc AutoCADa 22.10.06, 18:23
          Wielkie dzieki za cenne uwagi i porady. Niestety nie mieszkam w Polsce i tu
          wszelkie kursy sa dla mnie stanowczo za drogie, dlatego tez staram sie podnosic
          kwalifikacje wlasnym sumptem. Rysunki, ktore polecacie do kopiowania, mam sobie
          po prostu jakies projekty netu posciagac i probowac je skopiowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka