Dodaj do ulubionych

Afera w Jastrowiu

29.11.06, 12:38
Panu dyr Łukaskowi z SOSW jest przykro,że radny Piotr Tomasz zapytał
publicznie, co się dzieje w jego placówce? A niby dlaczego miałby nie pytać o
tak ważne sprawy? Pan dyr zarzuca mu ,że nie zadał sobie trudu, aby
zweryfikować informację,bo niby w ten sposób dyskredytuje placówkę i dorobek
zawodowy ludzi. Zarzut jest absurdalny- radny miał prawo pytać, od
weryfikacji są inni ludzie. Sprawa nie dotyczyła "worka z cementem", ktory
może sobie stać w kącie i czekać, tylko dziecka- w tym przypadku błyskawiczna
reakcja była jak najbardziej właściwa. Jesli w SOSW nie dzieje się nic złego,
profilaktyczne pytania radnego w niczym jej nie zaszkodzą.
Obserwuj wątek
    • tyka5 Czarne niech będzie czarne, a białe - białe. 29.11.06, 20:22
      Radny Piotr Tomasz zanim wystąpił na sesji rady powiatu w sprawie maltretowanej
      dziewczynki, został szczegółowo poinformowany o przebiegu zdarzeń przez grupę
      nauczycieli Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. Rozmowy z nauczycielami utrwalił za
      zgodą swych rozmówców na kasecie. To, co powiedział publicznie, nie jest zatem
      gołosłownym rzucaniem oskarżeń. Sprawa ta nie ma i nie powinna w żadnym wypadku
      mieć charakteru rozgrywki politycznej. Idzie o prawdę i o uczciwość. Nikt
      przyzwoity nie zgodzi się na poniżanie upośledzonego dziecka i nie dopuści do
      ukrycia faktów. Nauczyciele zwrócili się do osób z Prawa i Sprawiedliwości po
      kilku dniach od zaistniałej sytuacji z powodu bezradności. Zobaczyli po prostu,
      że grupa ludzi na stanowiskach usiłuje sprawę wyciszyć. Rozmawiałem o tym z
      niektórymi działaczami SLD i mam nadzieję, że wspólnie przeciwstawimy się
      kłamstwu i niesprawiedliwości.
      Jedno niech będzie jasne: nie ustąpimy.
      I nie tylko w tej sprawie.
      • legalna-blondynka Re: Czarne niech będzie czarne, a białe - białe. 29.11.06, 21:18
        Dodam,że mój poprzedni post napisałam w oparciu o lekturę "Aktualności"-artykuł
        R.Mikietyńskego. W tym samym numerze znalazłam również żenujace ogłoszenie-
        Maria Polańska i Roman Koening na starość zdziecinnieli. A Janusz Justyna
        zamieścił fotkę, na której brakuje najciekawszych radnych prawicy!!!
        • tyka5 Staruszkowie w piaskownicy. 30.11.06, 09:41
          Byli radni powiatowi - Polańska i Koenig potwierdzili moją opinię na ich temat.
          Dobrze, że przestali pełnić funkcje publiczne.
          • komuchojadek Re: Staruszkowie w piaskownicy. 30.11.06, 14:40
            A co ta dwójka tetryków napisała
      • obserwator16 Re: Czarne niech będzie czarne, a białe - białe. 01.12.06, 21:52
        Sprawa jest dla policji i prokuratury. Z artykułu w AL wynika, że policja
        prowadzi dochodzenie. Prędzej czy później dowiemy się jak było naprawdę. Sprawa
        jest delikatna i naszych polityków powiatowych zachęcałbym do tonowania swoich
        wypowiedzi a zwłaszcza ocen całego zdarzenia.
    • komuchojadek Re: Afera w Jastrowiu 30.11.06, 23:13
      A czy może ktoś napisać czy pewien nauczyciel o nazwisku Kuś pracował za
      kadencji Łukasika i dlaczego przestał pracować?
    • axel41 Re: Afera w Jastrowiu 03.12.06, 10:59
      czytałem w AL o Jastrowiu. radny Tomasz sie osmieszył ale przypuszczam, że ktos
      go wypuscił. Jednak zaistniał. Może bedzie liderem PIS-u na powiat?
      • komuchojadek Re: Afera w Jastrowiu 03.12.06, 12:17
        axel41 napisał:

> czytałem w AL o Jastrowiu. radny Tomasz sie osmieszył ale przypuszczam, że
        ktos
        >
        > go wypuscił. Jednak zaistniał. Może bedzie liderem PIS-u na powiat?

Liderem wg mnie jest w tej chwili Podmokły (w PIS), natomiast ciekawsza wydaje
        się lewa strona, w Platformie pozycja Fidlera słabnie, wg moich przecieków
        na rzecz.....no cóż sam się dowie w swoim czasie, SLD rządzi Duszara, choć mimo
        wygranej nie osiągnął tego co zamierzał
        • axel41 Re: Afera w Jastrowiu 03.12.06, 14:23
          czyli w PIS przejmuje władzę desant z PO / Unii Wolnosci/ A Tomasza wypuscił
          Tyka, skoro zna szczególy rozmów z nauczycielami. Od Begerowej zaś nauczył się
          nagrywania.
          To dobry materiał dla Policji/ te nagrania/
          • galicjanka1 Re: Liderzy 03.12.06, 15:42
            Liderów w naszym powiecie jest kilku. W PO to poseł Stanisław Chmielewski, w
            PSL-u Ryszard Goławski/wicestarosta/, w Samoobronie posłanka Renata Beger.
            Trudno wskazać kogoś w PiS-ie. Podmokły nie był członkiem tej partii. Pisał o
            tym na forum Tyka. Największy urodzaj jest w lewicy. Za głównego rozgrywającego
            uważa się Duszara, chociaż ostatnio stchórzył i wystartował z własnego komitetu.
            Sukces osiągnął Jaskólski. Najlepszy wynik w Złotowie no i został starostą. Tyle
            jeżeli chodzi o powiat. W gminach sprawa jest jasna. Wszyscy dotychczasowi
            wójtowie i burmistrzowie wygrali wybory. Jedynie Sikora w II turze. Większość
            nie należy do partii /poza Szczerbiakiem i Duszarą/.
            • komuchojadek Re: Liderzy 03.12.06, 17:13
              galicjanka1 napisał:

> Liderów w naszym powiecie jest kilku. W PO to poseł Stanisław Chmielewski, w
              > PSL-u Ryszard Goławski/wicestarosta/, w Samoobronie posłanka Renata Beger.
              > Trudno wskazać kogoś w PiS-ie. Podmokły nie był członkiem tej partii. Pisał o
              > tym na forum Tyka. Największy urodzaj jest w lewicy. Za głównego
              rozgrywającego
              > uważa się Duszara

Zarzucasz mi w ielu miejscach brak wiedzy, ale przyznać musisz, że chociażby
              medialnie Podmokły występuje jako lider PiS, zapomniałem też o Chorabikowej,
              Może być tak, że przywództwo w PIS w powiecie obejmie jedna z tych dwóch osób.
              • bufetowy2 Re: Liderzy 03.12.06, 20:11
                to znaczy że Tyka w odstawkę???
                • komuchojadek Re: Liderzy 03.12.06, 21:30
                  bufetowy2 napisał:

> to znaczy że Tyka w odstawkę???

Et tu Brute contra me - za cały komentarz
                  • axel41 Re: Liderzy 03.12.06, 23:56
                    powtórze jeszcze raz. Co to za partia - PIS- która ma mniej członków niz
                    Goławski radnych? Tyka się nie liczy, bo nie ma wpływów w samorządzie. Chyba,
                    ze Podmokły bedzie go pytał o zdanie, ale w to watpię. Podmokły gra swoją
                    partię i jest za ambitny, by uznać zwierzchnictwo Tyki.Za 4 lata wystartuje na
                    burmistrza, bo PIS w nastepnych wyborach bedzie słabszy niz dziś.Chorabikowa
                    spełniła marzenie i nic wiecej w polityce nie osiagnie.Duszara jest silny nadal
                    bo struktury sa wobec niego lojalne a Jaskólski nie obejmie przywództwa w SLD
                    bo nie ma własnego zaplecza. Bedzie grał na przetrwanie na stanowisku.Pozycja
                    Goławskiego umocniła sie po wyborach.
                    LPR i Samoobrona nie liczą sie na lokalnym rynku. Begerowa moze liczyć na
                    pozycje medialną w kraju. W powiecie nic wiecej nie osiagnie.Chmielewski jest
                    liderem, ale raczej z tego, ze jest posłem. Utrzyma tytularną pozycję. Z
                    drugiego szeregu PO pojawią się kandydaci, którzy bedą chcieli odegrać wiekszą
                    rolę. Fidler w tych biegach został w tyle.A więc Szopiński albo ktoś ze Złotowa.
                    Wełniak przypisany do lewicy ale jego zaplecze to tylko Lewica Razem a wiec bez
                    wpływów na powiat.Za 4 lata bedzie wysyp kandydatów na burmistrza. Podmokły,
                    Jaskólski,Chmielewski. Cyranek odpuści. Szczerbiak bedzie pracował, jak inni
                    wójtowie i burmistrzowie na utrzymanie się i start za 4 lata. Nic więcej ponad
                    rzadzenie Krajenką nie osiagnie.Ale i tam rosnie mu opór.Podlewski i Kurdzieko -
                    ostatni raz.Baran z "pomoca boską" i Sikora z szansami za 4 lata.
                    Taka jest moja subiektywna ocena
                    • axel41 Re: Liderzy 04.12.06, 00:23
                      Oprócz liderów tytularnyc mozna wymienić ludzi wpływowych w poszczególnych
                      grupach politycznych. To na ulotce wyborczej nazywało sie ludzmi układu, tyle,
                      ze w ulotce przpisał ktos cześć ksiazki telefonicznej i to bez
                      rozeznania.Wskazał bowiem tez tych, którzy zadnych wpływów nie mają. Ich wpływy
                      są silne. Moznaby tu dodać kilka nazwisk kojarzonych z opcja lewa i prawą.Ale
                      ci akurat nie zwlczają sie miedzy sobą i nie pchaja się na afisz.Z nimi licza
                      się owi liderzy mocno.
                    • komuchojadek Re: Liderzy 04.12.06, 11:26
                      axel41 napisał:

Podmokły gra swoją
                      > partię i jest za ambitny, by uznać zwierzchnictwo Tyki.Duszara jest silny
                      nadal
                      > bo struktury sa wobec niego lojalne a Jaskólski nie obejmie przywództwa w SLD
                      > bo nie ma własnego zaplecza. Bedzie grał na przetrwanie na stanowisku.Pozycja
                      > Goławskiego umocniła sie po wyborach.
                      > LPR i Samoobrona nie liczą sie na lokalnym rynku. Begerowa moze liczyć na
                      > pozycje medialną w kraju. W powiecie nic wiecej nie osiagnie.Chmielewski jest
                      > liderem, ale raczej z tego, ze jest posłem. Utrzyma tytularną pozycję. Z
                      > drugiego szeregu PO pojawią się kandydaci, którzy bedą chcieli odegrać
                      wiekszą rolę. Fidler w tych biegach został w tyle.A więc Szopiński albo ktoś ze
                      Złotowa. Wełniak przypisany do lewicy ale jego zaplecze to tylko Lewica Razem a
                      wiec bez wpływów na powiat.Za 4 lata bedzie wysyp kandydatów na burmistrza.
                      Podmokły, Jaskólski,Chmielewski. Cyranek odpuści. Szczerbiak bedzie pracował,
                      jak inni wójtowie i burmistrzowie na utrzymanie się i start za 4 lata. Nic
                      więcej ponad rzadzenie Krajenką nie osiagnie.Ale i tam rosnie mu opór.Podlewski
                      i Kurdzieko ostatni raz.Baran z "pomoca boską" i Sikora z szansami za 4 lata.
                      Taka jest moja subiektywna ocena

No i po korektach cenzorskich zgadzaqm się z Tobą całkowicie
                      • obserwator16 Re: wklejanie 04.12.06, 20:21
                        Komuchojadku przestań wklejać wypowiedzi swoich adwersarzy, zwłaszcza gdy
                        piszesz bezpośrednio pod postem do którego się odnosisz. Dużo tego, ale zgodzisz
                        się ze mną, że to jest bez sensu. Napisz to jedno swoje zdanie i wystarczy.
                        • bufetowy2 Re: wklejanie 04.12.06, 21:48
                          ta wklejanka może oznaczać dwie rzeczy : brak własnego zdania bądź pełna zgoda z
                          poprzednikami...........
                          • komuchojadek Re: wklejanie 04.12.06, 21:51
                            Bo ja chłopaki lubię tę waszą radosną twórczość :-)
                      • radiomarian1 Cyranek nie odpuści 05.12.06, 22:40
                        Znam Cyranka i wiem ,że za cztery lata nie odpuści a wręcz przeciwnie.
                        Te wybory to była tylko praktyka.Wprowadził do rady przewodniczącego komisji
                        oświaty, kultury i sportu.
                        Radny Muzioł działał w porozumieniu i wykosił przewodniczącego z tradycjami.
                        Cyranek jest na etapie formowania kandydatów do rady miasta i powiatu.
                        Następne cztery lata to czas ,żeby przekonał dodatkowy elektorat i okres
                        dalszej kampanii wyborczej.
                        Myślę ,że zdąży nawet obronić pracę doktorską aby dorównać konkurencji.
                        Nie wiem o czym dokładnie jest jego praca, dlatego że jest pisna w języku
                        angielskim.Wiem natomiast tyle, że o unii europejskiej, jej wadach i wpływie na
                        emigracje zarobkowe itp.
                        Cyranek nie odpouści.
                        • elmek Re: Cyranek nie odpuści 06.12.06, 08:34
                          A nie było czasem tak, że to Cyranek wypłynął dzięki "Bezpartyjnym", a nie
                          "Bezpartyjni" dzięki Cyrankowi? Zastanawia mnie to, co piszesz, bo wszelkie
                          zasługi przypisujesz właśnie jemu.
                        • legalna-blondynka Re: Cyranek nie odpuści 06.12.06, 12:18
                          Masz rację Radiomarianie....Cyranek nie odpuści,a jeśli przegra za 4 lata to
                          tylko z panem Stanisławem Chmielewskim(zakładając,że wystartuje w wyborach
                          burmistrza).Chmielewskiego znam, cenię i bardzo lubię- to facet z klasą , który
                          w przeciwieństwie do Donalda T panuje nad emocjami. Donald -jak mówi Jacek
                          Kurski -z właściwą sobie ironią w dobrym stylu-budzi się każdego ranka zlany
                          potem,nie może darować Kaczyńskiemu ,że z nim wygrał. To przez Donalda mamy
                          teraz żenującą koalicję z Samoobroną.Honor ratuje im Rokita i wlaśnie tacy
                          ludzie jak Chmielewski. Kurski i Rokita to wspaniali erudyci,obaj błyskotliwi i
                          charyzmatyczni....:)

Starostą natomiast może zostać Podmokły, chociaż ja wolałabym Piotra Tomasza-
                          jest młody, wykształcony ,elegancki i ma to "coś" z Rokity i Kurskiego....)
                          jednocześnie.
                          A TY RADIOMARIANIE...zostaniesz rzecznikiem prasowym.Masz poczucie humoru:)
                          • bufetowy2 Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 08:39
                            chciałaś być miła tyle tylko, że stawianie w jednym szeregu posła Kurskiego i
                            posła Chmielewskiego jest dla tego drugiego obraźliwe.............. Chmielewski
                            bardzo waży to co mówi i bierze Pełną Odpowiedzialność za wypowiedziane słowa,
                            Kurski natomiast..............
                            • bufetowy2 Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 08:42
                              a tak przy okazji co tam słychać z aferą bilbordową ???
                              • komuchojadek a propos odpuszczania 07.12.06, 15:26
                                Wróćmy do tematu niniejszego wątku, jak sądzicie, uodpuszczą i umorzą?
                                Zawsze jesteście lepiej poinformowani i macie lepszy dostęp do źródeł, i nie
                                mam szans napisać na forum nic nowego o czym szanowni koledzy by już wcześniej
                                nie wiedzieli, więc tak nieśmiało pytam
                            • legalna-blondynka Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 20:38
                              Chciałam być miła? A niby z jakiego powodu miałabym chcieć być miła badź
                              niemiła? Dziwny umysł-podobny do zwierciadła wklęsłego,które miesza swoją
                              postać z postacią odbijających się w nim przedmiotów i wszystko na wspak
                              obraca, przy cudzych myślach zawsze coś przekręci,a z najjaśniejszych prawd
                              fałszywe wyciąga wnioski....:)

• sebastiancyranek Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 17:27
                            Legalna Blondynko - Ci co mnie znaja wiedzą, że ja nie odpuszczam. Kłody pod
                            nogi tylko wzmacniają moja motywację do działania czy sie to komuś podoba czy
                            nie. Moja decyzja zależy od pogody! Czy będzie właściwa...? Kto to wie?
                            Pozdrawiam.
                            • legalna-blondynka Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 21:33
                              Nie odpuszczaj..:)Zaimponowałeś wielu ludziom swoją odwagą,głosowało na Ciebie
                              ponad 2000 osób.
                        • sebastiancyranek Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 17:31
                          Sporo wiesz, musimy sie znać, że tyle klepiesz na mój temat. Mam prośbę, nie
                          wylewaj za dużo farby - bo karmisz informacjami internetowe duchy. Mam prośbę,
                          nawet jak coś wiesz to zatrzymaj to dla siebie. Zapraszam do komitetu - przejdź
                          na prywatnego maila - sebastiancyranek@gazeta.pl. Pozdrawiam.
                          • sebastiancyranek Re: Cyranek nie odpuści 07.12.06, 17:34
                            Sorry ostatni post był skierowany do Radiomarian1.
          • komuchojadek Re: Afera w Jastrowiu 03.12.06, 17:22
            axel41 odpowiadam Ci cytując Tyke

"Rozmowy z nauczycielami utrwalił za
            zgodą swych rozmówców na kasecie. "

Czyli, jak widzisz, od Beggerowej się nie uczył. A policja to pewnie już ma
            takie nagrania, wszak z wielką werwą prowadzi dochodzenie.
            Teraz do wszystkich: jakiego naruszonego artykułu kk dotyczy dochodzenie?
    • komuchojadek Afera w Jastrowiu w TVN 12.12.06, 12:13
      Podobnow TVN ukazał się zwiastun informujący, że w programie 'uwaga" poruszona
      zostanie sprawa jastrowskiego ośrodka, wie ktoś kiedy będzie emisja?
      • elmek Re: Afera w Jastrowiu w TVN 12.12.06, 12:55
        Tu znajdziesz chyba najaktualniejsze dane na ten temat: uwaga.onet.pl/
      • tyka5 Kłopoty powiatowego układu. 12.12.06, 13:11
        Program poświęcony przemocy w jastrowskim Ośrodku Szkolno-Wychowawczym będzie
        emitowany dziś, czyli 12 grudnia. Wczoraj można było obejrzeć reportaż Elżbiety
        Jaworowicz o przekrętach i układach złotowskich. Niektóre osoby na stanowiskach
        będą miały kłopoty.
        • elmek Re: Kłopoty powiatowego układu. 20.12.06, 08:38
          Program wyemitowano wczoraj czyli 19 grudnia. Zapowiada się też kolejna odsłona.
    • komuchojadek TVN: Afera w Jastrowiu 19.12.06, 20:24
      Oglądałem program. Jestem w szoku, dlatego nic nie napiszę, czekając na Wasze
      opinie
      • elmek Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 09:07
        Jedyne co mnie zszokowało, to jednostronność wyemitowanego materiału. Z
        rzetelnym dziennikarstwem ten reportaż miał mało wspólnego. Dziennikarze
        postawili sobie tezę po czym tak dopasowują fakty, aby tę tezę potwierdzić.
        Mówię tu o formie prezentacji materiału, samej sprawy nie oceniam, bo jej nie znam.
        • tyka5 Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 10:22
          Chłopie, nie przeginaj.
          Dziś zobaczysz więcej, to może (choć wątpię) wyrobisz sobie nową opinię.
          • elmek Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 17:15
            tyka5 napisał:

> Chłopie, nie przeginaj.
            > Dziś zobaczysz więcej, to może (choć wątpię) wyrobisz sobie nową opinię.

Wybacz dziś czeka mnie "Kolacja na cztery ręce".
        • komuchojadek Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 14:15
          elmek napisał:
          > Mówię tu o formie prezentacji materiału, samej sprawy nie oceniam, bo jej nie
          z
          > nam.
          W aktualnościach Mikietyński, w nowym Barabasz, był też w pilskim artykuł
          redakcyjny, poczytaj, a materiał, wypowiedziały się wszystkie strony problemu,
          więc o jakiej nierzetelności mowa. Dobrze, że nie jesteś dziennikarzem, bo to
          właśnie Twój komentarz jest tendencyjny
          • komuchojadek Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 14:17
            Mam news: wojewoda w Jastrowiu, może to ktoś potwierdzić,
          • elmek Re: TVN: Afera w Jastrowiu 20.12.06, 17:13
            > wypowiedziały się wszystkie strony problemu,

Ja odniosłem inne wrażenie. W ośrodku pracuje ponad 20 pedagogów a wypowiadali
            się głównie trzej stawiający zarzuty. Świadkowie oskarżenia też jakby mało
            wiarygodni. Za to wniosek wyciągnięty jednoznacznie i z patosem godnym większej
            sprawy. Kupy się to nie do końca trzymało i tyle.
            PS.
            Dobrze, że Ty również nie jesteś dziennikarzem, bo Twoje popisy nadają się
            jedynie do "Nie".
            • obserwator16 Re: rzetelni dziennikarze 20.12.06, 21:27
              Obejrzałem następną Uwagę w TVN. Podobnie jak wczorajsza, poświęcona była
              wydarzeniom w Jastrowiu. Zastanawia brak wypowiedzi rodziców "bitych" dzieci,
              którzy są zadowoleni z pracy ośrodka. Wiem, że są tacy i jest ich dużo.
              Dziennikarze postawili sobie jeden cel, doprowadzić do odwołania dyrekcji
              ośrodka.
              • tyka5 Re: rzetelni dziennikarze 21.12.06, 23:37
                Kurator oświaty po zapoznaniu się ze sprawą złożył wniosek do starosty
                złotowskiego o odwołanie dyrekcji. Starosta jednak nie ma zamiaru przychylić
                się do wniosku ministerstwa edukacji i kuratorium oświaty.

- To nie można tak z dnia na dzień zwolnić człowieka, nie ma tu takiego
                naruszenia prawa, żebym ja dzisiaj podjął taką decyzję – mówi Mirosław
                Jaskólski. - Nie widzę takiej potrzeby – dodaje.

wiadomosci.onet.pl/1257346,311,relacje.html
                Już drugi raz starosta Jaskólski podobnie reaguje na doniesienia o przemocy w
                szkole podlegającej starostwu. Identycznie bagatelizował sprawę znęcania się
                nad uczniem w ZST w Jastrowiu trzy lata temu.
                • nina_zlotow nagrania na stronie Ośrodka 23.01.07, 16:34
                  Chciałabym jeszcze dodać, że właśnie powstaje strona Specjalnego Ośrodka
                  Szkolno-Wychowawczego. Mimo, że wciąż jest jeszcze w trakcie budowy, już teraz
                  powstała baza plików, które mogą wiele wnieść do sprawy. Myślę, że każdy, komu
                  zależy na rzetelnej informacji powinien tych nagrań posłuchać. Nie ukrywam, że
                  nie są to dźwięki najwyższej jakości, niemniej jednak warto zadać sobie trochę
                  trudu i wsłuchać się w te słowa. Zwracam się tu zwłaszcza do osób, które
                  napisały tak wiele przykrych słów pod adresem pracowników i dyrekcji Ośrodka.

Wypowiedź Starosty wyjaśniająca, dlaczego dyrektor nie został odwołany ze
                  stanowiska:
                  www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?
                  option=com_docman&task=doc_details&gid=4&Itemid=42

Wypowiedzi rodziców, przedstawiających prawdziwą wersję wydarzeń:
                  www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=1&Itemid=42
                  www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=2&Itemid=42
                  www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=3&Itemid=42

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka