Dodaj do ulubionych

Ateiści są wśród nas

19.01.07, 11:11

Chrześcijański czy katolicki system wartości jest jedynym powszechnie
przyjętym systemem wartości w naszym kraju i nie ma on alternatywy -
powiedział prezydent Lech Kaczyński w "Wiadomościach" TVP w dniu odwołania
ingresu arcybiskupa Stanisława Wielgusa.

Myślowymi parabolami i giętkim językiem można by co prawda spróbować
udowodnić, że nawet niechrześcijanie zgadzają się z chrześcijańskim systemem
wartości. Ale twierdzenia, że system ten nie ma alternatywy, zupełnie nie da
się obronić. Uogólnienie, jakim posłużył się prezydent, jest fałszywe.
Opinie takie jak prezydenta RP kwestionują i ignorują różnorodność, negują
obecność w Polsce choćby Polaków niewierzących. W efekcie wielu ateistów we
własnym kraju czuje się obywatelami drugiej kategorii. I - co gorsza - tak są
traktowani.

żródło onet.pl
Obserwuj wątek
    • fazarro Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 12:25
      ja na szczęscie nie mam z tym żadnych problemów....z resztą chcąc nie chcąc
      większość moich znajomych to realiści racjonaliści ateiści :)
    • trzebowit Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 12:48
      Nie jestem chrześcijaninem, ani katolikiem, a jednak nie czuję się obywatelem
      drugiej kategorii. Ani przez tę wypowiedź prezydenta, ani z innych powodów.
      Myslę, że wypowiedź larwy to lekka nadinterpretacja wypowiedzi LK. Sądzę, że
      chodzilo mu raczej o to, że ten system wartości jest ogolnie przyjęty w naszym
      kraju i wynika to z tradycji i historii naszego kraju oraz z tego, że większość
      mieszkańców Polski to po prostu katolicy (nawet jesli są to dane statystyczne).
      Zgodzę się, że nie jest alternatywą hinduizm, buddyzm, ani inne wyznanie.
      • trzebowit Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 13:54
        Oczywiście chodzi mi oto, że nie jest alternatywą dla Polski, jako całości -
        jako całego narodu. Dla poszczególnych osob - czemu nie?
        • larwa72 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 14:55
          To nie jest moja wypowiedz tylko część wypowiedzi z onet.
          Oto link
          wiadomosci.onet.pl/1385431,240,1,0,1,kioskart.html
          • tanges1 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 15:05
            Stowarzyszenie to miało bardzo duze problemy z rejestracją w sądzie.
            www.racjonalista.pl
            Pamiętajcie katolicy, że czytać to nie grzech.
            • tanges1 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 15:06
              www.racjonalista.pl
              • tanges1 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 15:08
                www.racjonalista.pl/
                • radiomarian1 Brawo 19.01.07, 15:10
                  Wstawianie linków proponuje poćwiczyć np w programie Word a nie na forum.
                • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 18:22
                  Qrcze a ja chciałbym żeby nie było alternatywy,
                  1.nie zabijaj-poprzez eutanazję,aborcje,czy też na ulicy,lub w szkole
                  2.nie kradnij-zwłaszcza w spólkach skarbu państwa lub w rządzie
                  3.szanuj bliżniego swego-np.na ulicy?żeby młodzieńcy nie kopali i bili słabszych/.....etcetera,etcetera......czemu Wam to przeszkadza?
                  • tanges1 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 20:36
                    4.nie wal w Częstochowie parasolem reportera tvn-u w imię chorych idei rydzyka
                    swego.
                    • radiomarian1 Re: Ateiści są wśród nas 19.01.07, 20:44
                      Hahahahah. Widziałem jak ten dziad napier...ał tego biednego operatora kamery.
                      Co on mówił do niego. Ile nienawiściw tym starym zdewociałym, zmanipulowanym
                      katoliku było to strach opowiadać.
                      Najstraszniejsze jest to, że ten dziad to tylko mrówka z wielkiego toruńskiego
                      mrowiska.
                      • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 20:53
                        Maryjan ty z Kujańskiej?jesli tak to pogadamy w "realu"
                        obejrzałeś tylko urywki które tvn chcał nagrać,nie znasz faktóe,prowokacji wobec tych którzy tam byli.Prowokacja sie udała i poszło w Polske to co chcieli pokazać
                        • radiomarian1 Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 23:26
                          Możliwe ,że prowokacja całkiem możliwe. Ach te media jedne. Dobrze, że ten pan
                          nie był bardziej sprowokowany bo operator byłby biedny jak ten skoczek z Czechów.
                          Jesli nie mieszkam na Kujańskiej to już w ,,realu,, nie możemy pogadać?
                          Spokojnie ja mam do wszystkiego zdrowy dystans, potrafię dopier..ć tym i tym
                          ,ale potrafię tez postawić dobre argumenty (za) dla tych ,którzy mnie nieraz
                          zdenerwują. Nie jestem taki ,że bronię za wszelką cene pogladów ,z którymi się
                          utożsamiam. Czasami jest zupełnie odwrotnie, krytykuję to w co wierzę a chwalę
                          to co wydaje mi sie banałem lub utopią. Taka postawa daje mi zachowanie do
                          wszyskiego zdrowego dystansu. Nie mam dla mnie jedynie słusznej racji.Przede
                          wszystkim to wszystkiego podchodzę z lekkim humorem i lekka ironią.
                          Pozdrawiam

• fazarro Re: Ateiści są wśród nas 20.01.07, 02:44
                    nie bede wspominal rydzyka bo nie ma sensu...kazdy normalny czlowiek bez wzgledu
                    na wyznanie czy jego brak wie o co loto.....

ale pytanie do ten_po_prawej:
                    do kogo skierowane jest pytanie w twoim poscie?
                    do ateistow?
                    jezeli tak to ja mam pytanie do ciebie:
                    czy tylko katolicy wyznaja/wierza/czczą itp itd podstawowle prawa/zasady
                    etyki/moralności takie jak nie zabijaj, nie kradnij, szanuj blizniego swego i
                    cala reszta w X przykazaniach?

wlasnie przez takie pieprzenie farmazonow jak twoje powstaja posty w stylu
                    pierwszego w tym watku

słabo
                    • madziaraplotkara Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 01:05
                      Dokladnie tak fazarro. Katolik czy niewierzacy ale jesli jest rozumnym
                      czlowiekiem wyznaje podobny swiatopoglad. Religie roznego rodzaju wymyslono dla
                      prostych istot ktorym trudno bylo narzucic wlasciwy wzor zachowan. Jesli ktos
                      wykracza przeciw prawom jednostki do istnienia czy dzialania , to bez wzgledu na
                      wyznanie spotka sie z przeciwdzialaniem. Nie religia a czlowieczenstwo stanowi o
                      jednostce.
                      • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 18:51
                        Nie religia a człowieczeństwo.......hihihihihi a kto ci wpoił pojęcie człowieczeństwo?,czyż nie jest to pochodna religii i jej wzorców moralnych?
                        Acha religię wymyślono dla prostych istot myślisz że jesteś mądcrzejsza od profesorów w habitach którzy od wieków studiują religie?Jeśli uwazaszsię za lepsza od całej rzeszy księży profesorów to jestes prostaczka.
                        Troszkę szacunku dla twoich przodków . którzy nie negowali religii... prostaczko.
                        • elmek Re: Ateiści są wśród nas 22.01.07, 14:51
                          Post Madziary cokolwiek kontrowersyjny, nie daje Tobie prawa do jej obrażania.
                          Rozumiem, że to w ramach katolickiego miłosierdzia?
                          • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 22.01.07, 18:57
                            Czy obraziłem ją słowem prostak???,przeciez to ona zaczęła wyzywać tych którzy wierzą od prostaków.
                            Elmek ciebie też często prosza żebys nie obrażał,lub...ehhhh bez sensu te apele
                            • elmek Re: Ateiści są wśród nas 22.01.07, 19:17
                              Tak mój drogi, słowo "prostak" w języku polskim ma wydźwięk pejoratywny, podczas
                              gdy "prosty człowiek" zdecydowanie nie. Może subtelna, acz znacząca różnica.
                              Warto się zastanowić dwa razy, zanim się coś chlapnie...
                              sjp.pwn.pl/lista.php?co=prostak
                              sjp.pwn.pl/lista.php?co=prosty
                      • tyka5 Głupoty, ot co! 21.01.07, 19:28
                        Niestety rzeczywiście żenada. Z kim my rozmawiamy?
                        • tanges1 Z heretykami 21.01.07, 23:44
                          Z żenujacymi heretykami rozmawiacie. Nie uchodzi Wam rozmawiać, wiemy o tym.
                          Tyka5 tylko z kim Wy chcecie rozmawiać? Z tymi co się z Wami zgadzają i
                          przyklaskują Wam? W kościele jest taki bur.el jak w PZPNie, więc co się dziwić
                          ,że ludzie szukają alternatywnego myślenia innego niż konsorcjum
                          rzymsko-katolickie ma w ofercie.
                          Macie takich rozmówców jakich macie, nawracajcie jeśli wierzycie w to co
                          wierzycie a nie odwracajcie się z zażenowaniem. Choć cynizm wynika z Waszego
                          katolickiego podejścia to choć na foru zachowajcie pozory swojej wiary.
                          Niech Bóg ma nas wszystkich w opiece.
                    • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 20:42
                      Odpowiem ci ostatni raz bojesteś "nie z tej bajki"
                      tak katolicy walczą o prawo do życia nienarodzonych,o prawo do życia chorych którzy są skaywani na eutanazję,tylko w kościele nawołują do przebaczania,i odpuszczenia krzywdy,jeśli tego nie widzisz tos biedny....
                      • fazarro Re: Ateiści są wśród nas 21.01.07, 21:45
                        dżisus chłopie ale ty słabiak jesteś! :)
                        przebacz tej babeczce co poddała się aborcji, a tą, której aborcji odmówiono i
                        nosi w sobie dziecko jakiegoś zwierzaka-zboczeńca który ją bestialsko zgwałcił,
                        namów żeby mu przebaczyła, jemu i tak (na "końcu") zostanie wybaczone więc
                        ogólnie będzie git
                        no a ty zrobisz dwa dobre uczynki i dżizas ci piątkę do dzienniczka wpisze :)
                        • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 22.01.07, 18:59
                          Ot i alternatywa dla moralnosci chrześcijanskiej......
                        • ten_po_prawej Re: Ateiści są wśród nas 22.01.07, 19:02
                          Czym rózni sie ta aborcja od zatłuczenia dzieciaka bo np.tatus sie rozwiódł i jest "zwierzakiem"?albo aborcja od eutanazjii?moze lepiej na siłe "usypiac" cjhorych,emerytów,i niepełnosprawnych....jak by poprawiło sie w budzecie Państwa?
                          Oto twoje myślenie i moralnosc tfu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka