Dodaj do ulubionych

poprowadzę KPiR

14.07.10, 17:58
kontakt na gazetowego . nie wystawiam faktur, może być zlecenie
Obserwuj wątek
    • escribir Re: poprowadzę KPiR 15.07.10, 10:20
      Masz licencję?
      • kasik2222 Re: poprowadzę KPiR 15.07.10, 14:59
        nie
        • Gość: niobe Re: poprowadzę KPiR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 17:12
          jak nie masz licencji to nieststy ale na zlecenie nie możesz
          prowadzić KPiR.Jedynie na umowę o pracę.Chociaż gdzieś słyszłam ze w
          siedzibie na um.zlecenie mżna bez licencji....
          • escribir Re: poprowadzę KPiR 19.07.10, 23:06
            Na zlecenie bez licencji nie można, niezależnie gdzie.

Można za to na umowę o pracę- chociażby na 1/160 etatu.
            • wadera_77 Re: poprowadzę KPiR 23.07.10, 15:49
              oczywiście , że można.. ja tak pracuje
              • escribir Re: poprowadzę KPiR 25.07.10, 22:36
                wadera_77 napisała:

> oczywiście , że można.. ja tak pracuje

Z całym szacunkiem dla Ciebie- ale to nie jest argument.

Dodatek do Gazety Podatkowej nr 12 (636) z dn. 2010.02.11, strona 1
                Tytuł: Usługowe prowadzenie ksiąg
                (...)Sytuacja komplikuje się w przypadku prowadzenia na zlecenie księgi przychodów i rozchodów czy innych ewidencji podatkowych. Ustawa o doradztwie podatkowym wyraźnie wskazuje bowiem, że zawodowe wykonywanie czynności uznawanych za doradztwo (a więc nie tylko prowadzenie ksiąg podatkowych, ale również sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych) zastrzeżone jest wyłącznie dla podmiotów uprawnionych w rozumieniu ustawy. Oznacza to, że w przypadku ksiąg podatkowych umowa cywilnoprawna niesie za sobą duże ryzyko kolizji z ustawą o doradztwie podatkowym i to bez względu na miejsce prowadzenia ksiąg. W zasadzie system prowadzenia ksiąg podatkowych został określony w tej ustawie bardzo szczelnie i restrykcyjnie. Reglamentowane jest nie tylko samo prowadzenie ksiąg czy sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych, ale nawet udzielanie podatnikom, płatnikom i inkasentom pomocy w tym zakresie. Wynika z tego, że w drodze umowy cywilnoprawnej zabronione jest wykonywanie czynności typowo pomocniczych, jeżeli osoba je wykonująca nie posiada uprawnień zawodowych (oczywiście pracownik zatrudniony w ramach stosunku pracy będzie wyłączony spod tego zakazu). Podobnie natomiast jak w przypadku usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych istnieje możliwość prowadzenia ksiąg podatkowych nieodpłatnie (wolontariat, pomoc rodzinna czy koleżeńska). (...)

Źródło (niestety dostęp płatny)
                www.gazetapodatkowa.pl/artykul,77510,1870.html
    • jbasko Re: poprowadzę KPiR 16.08.10, 12:16
      a ja bedę miec licencje we wrzesniu, chętnie poprowadze Kpir
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka