kasik2222 14.07.10, 17:58 kontakt na gazetowego . nie wystawiam faktur, może być zlecenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niobe Re: poprowadzę KPiR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 17:12 jak nie masz licencji to nieststy ale na zlecenie nie możesz prowadzić KPiR.Jedynie na umowę o pracę.Chociaż gdzieś słyszłam ze w siedzibie na um.zlecenie mżna bez licencji.... Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: poprowadzę KPiR 19.07.10, 23:06 Na zlecenie bez licencji nie można, niezależnie gdzie. Można za to na umowę o pracę- chociażby na 1/160 etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: poprowadzę KPiR 23.07.10, 15:49 oczywiście , że można.. ja tak pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: poprowadzę KPiR 25.07.10, 22:36 wadera_77 napisała: > oczywiście , że można.. ja tak pracuje Z całym szacunkiem dla Ciebie- ale to nie jest argument. Dodatek do Gazety Podatkowej nr 12 (636) z dn. 2010.02.11, strona 1 Tytuł: Usługowe prowadzenie ksiąg (...)Sytuacja komplikuje się w przypadku prowadzenia na zlecenie księgi przychodów i rozchodów czy innych ewidencji podatkowych. Ustawa o doradztwie podatkowym wyraźnie wskazuje bowiem, że zawodowe wykonywanie czynności uznawanych za doradztwo (a więc nie tylko prowadzenie ksiąg podatkowych, ale również sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych) zastrzeżone jest wyłącznie dla podmiotów uprawnionych w rozumieniu ustawy. Oznacza to, że w przypadku ksiąg podatkowych umowa cywilnoprawna niesie za sobą duże ryzyko kolizji z ustawą o doradztwie podatkowym i to bez względu na miejsce prowadzenia ksiąg. W zasadzie system prowadzenia ksiąg podatkowych został określony w tej ustawie bardzo szczelnie i restrykcyjnie. Reglamentowane jest nie tylko samo prowadzenie ksiąg czy sporządzanie zeznań i deklaracji podatkowych, ale nawet udzielanie podatnikom, płatnikom i inkasentom pomocy w tym zakresie. Wynika z tego, że w drodze umowy cywilnoprawnej zabronione jest wykonywanie czynności typowo pomocniczych, jeżeli osoba je wykonująca nie posiada uprawnień zawodowych (oczywiście pracownik zatrudniony w ramach stosunku pracy będzie wyłączony spod tego zakazu). Podobnie natomiast jak w przypadku usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych istnieje możliwość prowadzenia ksiąg podatkowych nieodpłatnie (wolontariat, pomoc rodzinna czy koleżeńska). (...) Źródło (niestety dostęp płatny) www.gazetapodatkowa.pl/artykul,77510,1870.html Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: poprowadzę KPiR 16.08.10, 12:16 a ja bedę miec licencje we wrzesniu, chętnie poprowadze Kpir Odpowiedz Link Zgłoś