marii51 17.09.09, 11:09 sprawdzę czy można tak sie zachowywać w tym"niebińskim" miejscu rumiankowe NIEBO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: za chwileczkę bedzie hałas... :)) 17.09.09, 11:18 zapodział się rozrabiak taki zielony hałaśniczek .. hałasować- przeróżnymi odddżwiękami LATA zapraszam - poszukam świerszczy- może wróbla- może kukułajkę.. ""świerszcz w kominie ... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: za chwileczkę bedzie hałas... :)) 17.09.09, 11:34 www.lesnictwo.republika.pl/ptaki/ptaszki.htm Odpowiedz Link
marii51 Re: jadę w oazę 17.09.09, 12:18 alfredko1- dziekuję..pozdr.. bardzo milutko warmińskiego lasu wody- wam posyąłm promyki sliczne słoneczka - Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: za chwileczkę bedzie hałas... :)) 18.09.09, 00:32 www.youtube.com/watch?v=fGWCmn8yv28 Odpowiedz Link
tropem_misia1 i skrzypce :D 18.09.09, 00:34 www.youtube.com/watch?v=TNvzEw3QmRQ&feature=related Odpowiedz Link
marii51 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 05:06 Cichutko grają .. o świcie tu jestem- ten kocio --dzięki tropciu. Moje skrzypeczki gram na skrzypcach- nauka śpiewu- miałam chór- pierwsze lekcje, było wielkie zdziwienie w szkole na wsi- Pamiętam r 1971 czerwiec rok mojej pracy zawodowej-powiatowy konkurs chorów i repertuar obowiązkowy!- pieśń"Przylecieli Sokołowie pod wiśniowy sad"- namawiali kukułeczkę lecieć z sobą w dal~~-~ przy pomocy skrzypiec opracowałam na dwa głosy z trudnymi skokami tonowymi -bardzo byłam dumna - IV MIEJSCE- ach - wieczorek mieliśmy cudny w szkole z tej okazjii z małej miescowości niedaleko Białowieży klasy łączone. Wracjąc autobusem oczywiście PKS .. żubr poczuł ochotkę na POZYCJĘ POSĄGOWĄ na środku szosy--około 25 minut czekaliśmy, żeby nam zszedł z drogi( nie wiem , o co mu szło może myślał ,że jest w Indii-krową? Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 19:17 ze wstydem przyznać muszę,że dobry Bóg zapomniał mi dać dobrego słuchu mimo to lubię słuchać muzyki ale broń boże nie piskam Zobaczyć Żubra w naturze to rarytas co tam postój przymusowy Odpowiedz Link
alfredka1 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 20:25 Rarytasem też było zobaczenie dużego basiora , siedzącego na środku drogi miedzy Wilnem a Nową Wilejką. Był rok 1941 /chyba/ i mróz ponad 36 stopniowy. po pólgodzinie wilczysko zrezygnowało. Biedny.... a nikt mu nic do jedzienia nie dał, biedulek ,może dzieci głodne czekały. Jak dobrze, że byłam grzeczna ) Odpowiedz Link
marii51 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 20:49 ZIMĄ wracałyśmy z koleżanką z miasteczka oczywiście PKS - Padał obfity śnieg- a żubr okolo 45 min, podrożujących przetrzymał - nie schodził i już. Kierowca spokojny człowiek- mowił , ja nie i nikt z was- nie będzie żubra poganiać- poszedł do lasu ,a my pojechaliśmy. Wilki pojawiały się w pobliże gospodarstwa- pamiętam byłam małą dziewczynką , wilk obserwował-krążył 200m - od zabudowań- musiał mu doskwierać głód- a lisy-każdej zimy potrafiły podkraść kurę. ~~~~~~~~~~ alfredko1~ jechaliści sańmi, czy pieszo szliście?,dobrze-że byłaś grzeczna- zapewne - byłaś z kimś starszym.Bałam się w dzieciństwie wilków. Rodzice zwracali uwagę-nie odchodzić daleko od domu- po śniegu lubiłam biegać -jeśli-200, 300 m - byłam upominana. Odpowiedz Link
marii51 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 20:56 tropi- hihi - nie piskaj-skrzypce fakt 'piskają" żaden wstyd-muzyka łagodzi obyczaje Odpowiedz Link
alfredka1 Re: i skrzypce :D 18.09.09, 22:36 To był autobus podmiejski) więc byliśmy dla wilka tylko konserwa nie do otwarcia. Odpowiedz Link
marii51 Re: ach alfredko1 19.09.09, 10:02 Prof Zin opowiadał o Nowej Wilejce- To dzielnica Wilna. Pomyślałam r1941- ty malutka i niebezpiecznie z tym wilkem.. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ach alfredko1 19.09.09, 14:28 Teraz to dzielnica Wilna ale wtedt to było miasteczko 15 tysięczne, razem z 19 Pułkiem Artylerii Lekkiej, 13 Pułkiem Ułanów i 77 Pułkiem Piechoty. Lubiłam niedziele, kiedy to żołnierze różnych wwyznań szli do swoich świątyń. Nie pamietam dokąd udawali się w piatki i soboty Zydzi, Karaimowie i Tatarzy.Ciekawe te nasze kresy były. A tolerancja narodowosciowo-wyznaniowa została w mojej rodzinie do dzisiaj. Odpowiedz Link
marii51 Re: ach alfredko1 19.09.09, 15:05 Kresy To 'moja" kraina- cieplutko bardzo zawsze myślę. - Tu ,gdzie mieszkam- mam z Kresów koleżanki, znajome - to- skromnosci wielkiej pokorni i delikatni ludzie- sercem czują życie- nie pysznią sie. -Mamy ostanio szkołę Średnią nazwaną im. Kresowiaków . Tak- modlić się potrafią - bez podziału wiar- Zapewne Żydzi - na szabat , Odpowiedz Link
marii51 Re: ach alfredko1 19.09.09, 15:16 Kaziuki- --www.youtube.com/watch?v=KpJrHVoATSY a gdyby tak nieba przybliżyć Odpowiedz Link
nu-nua Re: ach marii51 19.09.09, 16:35 Rumiankowa i pełna stokrotek polanka , kojąca nerwy,stres.Cudnie. Odpowiedz Link