Dodaj do ulubionych

HISTORIA KOWALSKICH

20.10.09, 19:56
Film opowiada o Polakach zamordowanych za udzielanie pomocy swym sąsiadom - Żydom. Temat filmu odnosi się do mordu dokonanego na ludności cywilnej przez niemieckie oddziały żandarmerii dnia 6 grudnia 1942 roku w miejscowości Stary Ciepielów i Rekówka na Mazowszu. Tego dnia spalono żywcem 34 osoby, wśród nich Adama i Bronisławę Kowalskich wraz z ich pięciorgiem dzieci. W Ciepielowie, typowym polskim miasteczku, przed wojną zamieszkiwała w symbiozie społeczność polska i żydowska. Mord sprzed 66 lat nadal owiany jest milczeniem. We wspomnieniach krewnych wywołuje ciągle silne emocje. Konstrukcja filmu oparta jest na relacjach naocznych świadków tej tragedii, członków rodzin kolejnych pokoleń zamordowanych, relacjach osób badających tło mordu, a także fabularnej inscenizacji wydarzeń z tamtych dni, w szczególności sceny mordu dokonanego na rodzinach Kowalskich, Kosiorów, Obuchiewiczów i Skoczylasów.

https://www.filmpolski.pl/z1/98z/24098_6.jpg
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: HISTORIA KOWALSKICH 20.10.09, 20:39
      Zastanawiam się , po co takie filmy powstają . Zadaje sobie pytanie choć
      odpowiedź po części znam . Najważniejszą przyczyną jest chęć zarobku. Coraz
      mniej mnie bawią takie obrazy . Bo oddają prawdę. Ja już czuję podnoszenie
      żołądka wyobrażając sobie płacz dzieci przyciskanych w przerażeniu do piersi
      matki . Nie muszę poczuć bólu doznawanego przez potencjalne ofiary ,o ile nie
      zmarły wcześniej zachłysnąwszy się łykami dymu zmieszanego z trującymi wyziewami
      powstałymi w skutek spalenia się rzeczy . Tyle tylko ,że wtedy nie było
      plastików przyspieszających proces utraty przytomności .
      Spalono żywcem .... małe dzieci . W kilkadziesiąt lat po tym fakcie grupa ludzi
      wyjdzie z kina i pójdzie sobie na kurczaka z grilla . Przecież okres pokoju mamy
      i lubimy gloryfikować te drobiny szczęścia codziennego dnia .
      Tropem misia ja nie chciałem ci zepsuć recenzji , ot po prostu dziwie sie nieraz
      znieczulicy człowieka , chyba juz pora na nastepny holokaust .
      • tropem_misia1 Nie popsułeś. 20.10.09, 21:09
        Wkleiłam tą zapowiedź,by może ktoś zainteresowany tematem chciała to obejrzeć.Ja
        na pewno tego filmu oglądać nie będę .Jak nie obejrzałam np."Katynia".Należę do
        grupy nadwrażliwców,którzy nie mogą znieść takich tematów.
        Takie filmy powinny powstawać.Tak uważam.
        To kawał historii.
        Nie chcę by mówiono,że po Warszawie biegają białe niedźwiedzie ,a obozy
        koncentracyjne stworzyli Polacy.

Wiem ,że temat polsko-żydowski jest przeciągany jak lina raz na jedną ,raz na
        druga stronę.
        Zniesmacza mnie to,bo jak łatwo przy "kurczaku z grilla "wydawać opinie.
        "Człowiek jest chlubą i zakałą wszechświata..."
        i jeszcze jedno:" Ukorz się ,bezsilny rozumie; umilknij, głupia naturo: dowiedz
        się, że człowiek nieskończenie przerasta tylko człowieka..”
        Tego się trzymam.
        Choć coraz mnie wiary we mnie gdy patrzę na człowieka.

Pewnie,że będzie wielkie bum.Jest nas zdecydowanie za dużo.
        Wzrasta agresja.

• blind_as_a_bat Dlatego 21.10.09, 01:03
          sklaniam sie do opini, ze dawno przyszedl czas, aby powiedzenie "homo homini
          lupus est" odczytywac pozytywnie.
        • bret.2 Re: Nie popsułeś. 21.10.09, 13:28
          Podzielam Twój niesmak.Az prosi się warknąć "CISZEJ NAD TA TRUMNA" a jak tak przejrzeć te wszystkie publikacje martyrologiczne to te o ludności żydowskiej już dawno przerosły te o ludności polskiej. Nie ujmując nic tragedii Żydów.
          • tropem_misia1 coś jeszcze, 21.10.09, 19:21
            co nie umiem przekazać właściwie,tylko w prosty sposób,bo zasłyszane od osób
            trzecich.
            Słyszałam,że amerykańscy Żydzi nie życzyli sobie żydowskich uchodźców z Europy.
            Słyszałam,że Żydzi licząc na zyski dotowali partię......tak.No wiesz.
            Cała ta niewiedza skumulowana w moim małym łebku prowadzi u mnie do
            jednego:zawrzyjcie paszczęki bo nie ma nikogo bez winy!!!
            • bret.2 Re: coś jeszcze, 21.10.09, 19:54
              Nic dodać nic ująć.
              • nu-nua Re: coś jeszcze, 21.10.09, 22:49
                Dokładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka