12.06.15, 21:20
drugą dobę nie zakładamy sondy żołądkowej wcale a wcale. Zaczął jeść paszczą tyle, ile mu trzeba smile
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: A Jaremce 12.06.15, 21:30
      Zuch chłopak smile
      • klaryma Re: A Jaremce 12.06.15, 22:03
        wspanialesmile To chyba by jakies zdjecie sie nam z tej okazji nalezalo?
        • niutaki Re: A Jaremce 12.06.15, 22:04
          hehe wie chlopak co dobresmile sam bedzie decydowal ile zjesckiss serdeczne pozdrowieniakiss
          • zew-is Re: A Jaremce 12.06.15, 22:13
            Super wieści, właśnie sobie o Was pomyślałam smile
          • yoma Re: A Jaremce 12.06.15, 22:15
            A dwa dni temu byliśmy w poradni żywienia i znowu mu stomię w brzuchu chcieli zakładać, banda kretynów, niech se sami założą smile Już nie mówiąc o tym, że znowu chcieli go głodzić.

Chłopisko wielkie, w 50. centylu wg siatki dla dzieci urodzonych o czasie smile w siatkach dla wcześniaków się nie mieści, co dowodzi, że pora zmienić siatki dla wcześniaków... Foto będzie.
            • dorcia1234 Re: A Jaremce 12.06.15, 22:21
              yoma napisała:
              Chłopisko wielkie, w 50. centylu wg siatki dla dzieci urodzonych o czasie smile w
              > siatkach dla wcześniaków się nie mieści, co dowodzi, że pora zmienić siatki dla
              > wcześniaków.

patrząc na moją urodzoną o czasie córkę to powinni zmienić tez te dla dzieic urodzonych o czasie. Jest zdecydowanie pod siatką smile
              • niutaki Re: A Jaremce 12.06.15, 22:32
                a ja sie na tych centylach nie znam, co to som, jak sie sprawdza na ktorym sie dziecko miesci, ani co to oznacza <glupek>
                • barba50 Re: A Jaremce 12.06.15, 23:02
                  Wspaniała wiadomość! Tak trzymać smile
                • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 09:16
                  Nie przejmuj się, ja też nie wierzę w centyle, ale lekarze wierzą. Jak dzieciak jest np. w 70., to znaczy, że 70 % populacji w tym wieku jest mniejsze lub równe jemu, czyli że jest duży jak na swój wiek. A jeśli zawsze był w tym 70., a teraz się nagle znalazł w 40., znaczy, że przestał rosnąć i coś jest nie halo.

Jaremka w 50. znaczy, że jest idealnie przeciętniak jak na swój wiek, gdyby był urodzony o czasie. A że nie jest, to znaczy, że jest gigant jak na wcześniaka smile

Tak. Lekarze, którzy go nie znają, pytają, czy to jest na pewno ten chłopczyk, który się urodził w 26. tygodniu i dostał 1 Apgar. Lubię takie momenty :
              • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 09:17
                Drobnej budowy ciała smile
                • wladziac Re: A Jaremce 13.06.15, 10:30
                  no nareszcie się doczekam zdjęcia Jaremki bez tego czegoś na buzi,czekam i czekam i nareszcie,powodzenia i postępów każdego dnia życzę
                  • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 10:56
                    Ups Władzia to muszę jakieś super hiper ekstra znaleźć smile Poszukam, jak pójdzie spać.
    • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 13:12
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/M4yPVfjvzqT8oyxSaB.jpg
      • lisek.chytrusek Re: A Jaremce 13.06.15, 22:44
        Yomatko, nie wierzę!!!
        Kurczaczek taki był biedny, a tu proszę, samodzielnie wsuwa i się cieszy smile
        A te oczy... mrrrr...
    • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 13:14
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/WzL8F2PujEooj09dfB.jpg
    • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 13:16
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/QOB226U5JnBtk9EB3B.jpg
      • wladziac Re: A Jaremce 13.06.15, 15:34
        jestem zachwycona!fantastyczny uśmiechnięty Jaremka,ufff,doczekałam się,niech Wam rośnie zdrowo!
        • dorcia1234 Re: A Jaremce 13.06.15, 17:13
          no Chłop na schwał z tego Jaremy jest.
    • zaba_300 Re: A Jaremce 13.06.15, 15:13
      No to gratulacje! I całuski!
      • niutaki Re: A Jaremce 13.06.15, 17:12
        ale masz pieknego synka! calusykiss
        • wiesia.and.company Re: A Jaremce 13.06.15, 18:27
          Roześmiany, pogodny chłopak, żadna tam mizerota poniżej skali (to jak ma wyglądać ten co we właściwej skali?), i jaki pracowity (wannę myje, no patrzcież państwo! chłopak, a myje) smile I tak trzymać! smile
          • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 21:27
            To jest jego blat do karmienia, myje blat smile fakt, porządny jest. Jak ktoś miał coś, a mu zginęło, szuka w tych szafkach i szufladach, do których sięga Jaremka smile
    • jarka63 Re: A Jaremce 13.06.15, 22:23
      Super chłopak, i do tego blondas smile
      • yvi1 Re: A Jaremce 13.06.15, 23:52
        Ach nie,to juz taki duzy urosl ?smile
        I jakie dobre wiadomosci smile.
        Niech duzy i zdrowy rosnie i mamie dalej dzielnie pomaga!
    • yoma Re: A Jaremce 13.06.15, 23:51
      Trzy dni bez sondy. Może już mu tak zostanie, co?

No i dzięki wszystkim za dobre słowa smile
      • zielistka00 Re: A Jaremce 14.06.15, 00:54
        Wspaniale! Tak trzymać, bardzo się cieszę smile
      • aankaa Re: A Jaremce 14.06.15, 11:37
        Yomatko, czy nr na ogłoszeniu "sprzedam" jest aktualny ?
        na takiego super chłopa warto potrząsnąć sakiewką big_grin
        • yoma Re: A Jaremce 14.06.15, 12:39
          Nie jest na sprzedaż smile ale jakby ktoś chciał się zaopiekować kilka godzin, to nie odmówię. Dobra, żartowałam... [wzdech].
          • mitta Re: A Jaremce 14.06.15, 19:13
            Telepatia jakaś, czy cóś, bo właśnie kilka dni temu myślałam sobie, co też słychać u Jaremki. A tu takie dobre wieści. I tak trzymać!!!
            Naprawdę bardzo się cieszę http://s17.rimg.info/dcc7e68bd2f2edbd8ce3904a30561223.gif, fajny chłopaczek z niego. I dobrze, że już bez tych przewodów.
            • yoma Re: A Jaremce 14.06.15, 21:00
              Czwarta doba smile

Teraz zacznę dostawać schiz, czy jest odpowiednio odżywiony i nawodniony smile w tym jego specjalnym mleku było wszystko, co trzeba, w odpowiednich proporcjach, a teraz je normalne jedzenie.
    • borysa Re: A Jaremce 15.06.15, 11:09
      Fajny czupurek ! Niech się zdrowo chowa !
      • jottka Re: A Jaremce 15.06.15, 11:35
        no właśnie chciałam jak ankaa zapytać, czy numer na ogłoszeniu jeszcze aktualnysmile ale on nie wygląda jak małe dziecko, tylko jak nieduży chłopak - no wiem, że to dziwnie brzmi, ale bardzo kumatą ma buźkę, że tak powiemsmile
        • yoma Re: A Jaremce 15.06.15, 13:00
          Dzięki. Jest kumaty smile nie mówi, bo nie może, ale gestami i mimiką potrafi wszystko powiedzieć, o co mu chodzi, tylko matka się czasem wykazuje tępotą i nie rozumie. On rozumie wszystko, trzeba uważać, co się przy nim mówi.

A przy tym niedotlenieniu okołoporodowym, jakie mu zafundowali, mogło być różnie. Jak mawia jedna moja kuma, mimo wysiłków lekarzy żyje smile
          • olinka20 Re: A Jaremce 15.06.15, 13:56
            Tak, tak, tez miałam to pisac, ze bardzo rozumną buzie ma.
            Fajowski chłopak smile
            • karple Re: A Jaremce 15.06.15, 19:35
              Ale super wieści.... cztery dni bez sądy- SUPER!!! mam nadzieję, że juz tak zostanie smile
              genialne zdjęcia- duży, piękny chłopczyk!!!
          • arim28 Re: A Jaremce 16.06.15, 09:05
            smile Po cichu trzymam kciuki za samodzielne jedzenie.
            A jak tydzien minie otwieraj bar i bedziemy "opijac" sukces smile
            Swietny jest ten Wasz chlopak i ten jego wspanialy radosny usmiech.
            Zdrowia, zdrowia, zdrowia zycze.
    • yoma Re: A Jaremce 17.06.15, 21:10
      TYDZIEŃ BEZ SONDY

wszystkim kibicom bardzo pięknie dziękuję za kciuki i dobre słowo smile
      • arim28 Re: A Jaremce 18.06.15, 12:09
        to mozemy opijac? wink
        • yoma Re: A Jaremce 18.06.15, 12:38
          No to siup smile Zdrówko Jaremki.

Jeszcze muszę spłodzić uprzejme, acz zjadliwe (nomen omen) pismo do pani dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka, co mi go kazała zagłodzić, a takiego wała.
          • arim28 Re: A Jaremce 18.06.15, 21:26
            No to siup wink
            za Jaremke i jego zdrowe odzywianie.
      • zaba_300 Re: A Jaremce 18.06.15, 13:07
        Brawo! Tak trzymać i już.
        • yoma Re: A Jaremce 18.06.15, 21:39
          Przytył smile))
          • karple Re: A Jaremce 19.06.15, 10:39
            No pięknie!!!! Jaremka je buziakiem, przytył..... no daje radę chłopak!!!! A Panią dietetyczkę jak w średniowieczu: spalić na stosie a co!!!!
            Zuch chłopak oby tak dalej!!!!
            • jottka Re: A Jaremce 19.06.15, 12:47
              nieno, bez przesady, panią dietetyczkę należy pouczyć, żeby innym nie szkodziła, a wręcz pomogła - świetlany przykład ma przed okiemsmile
              • yoma Re: A Jaremce 19.06.15, 13:46
                No ja właśnie mam ochotę coś z tym zrobić, bo Jaremka twardziel i jego mądra matka wink dadzą sobie radę, ale są jeszcze inne dzieciaki. Ja wam nie opowiadałam, jak byliśmy w marcu w CZD na "nauce jedzenia"?
                • pi.asia Re: A Jaremce 19.06.15, 21:52
                  No i super! Teraz już żadne mądrale nie będą za niego decydować co, ile i kiedy ma jeść! Pozna różne smaki i jak się zorientuje jaka to frajda jedzenie buzią (i łapami, łapami!!!) to od michy go nie oderwiesz smile
                • barba50 Re: A Jaremce 22.06.15, 10:31
                  yoma napisała:Ja wam nie opowiadałam, jak byliśmy w marcu w CZD na "nauce jedzenia"?
                  Chyba nie, nie przypominam sobie, a bardzo pragnę wszelkich opowieści z życia Jaremki smile Poproszę wink
                  • yoma Re: A Jaremce 22.06.15, 15:09
                    Proszę. Kto by miał dzieciaka z zaburzeniami karmienia, czego nie życzę, latajcie po gastrologach i logopedach, ale nie oddawajcie do CZD.

Jaremka w 4. miesiącu życia zaczął ssać, bardzo fajnie mu szło, aż w noc sylwestrową, jeszcze wtedy leżał na patologii noworodka, coś się wydarzyło i od tej pory odmówił jedzenia. Zanim go przebadano gastrologicznie pod kątem ewentualnych zaburzeń, straciliśmy i ten moment, kiedy dziecko pcha wszystko do buzi. I w efekcie ja go od roku bardzo pracowicie uczyłam jeść.

To było tło, a teraz byliśmy w marcu na "nauce jedzenia" pod kontrolą szpitala. Tam rządzą takie dwie panie, neurologopedka z dietetyczką, i lekarze się ich boją. I dwie panie zaordynowały, nie karmić sztucznie wcale a wcale, tylko co zje buzią, to jego.

A on był wtedy na etapie jedzenia pięciu palców czegoś dziennie, palców, bo łyżeczki jeszcze nie tolerował. I robił mi się coraz mniejszy i smutniejszy i coraz bardziej przerażony. I nie robiono mu żadnych badań, jak znosi głodówkę, logopedka do gęby nie zajrzała, jak buźka pracuje, nic.

No to jak usłyszałam "głodzić, aż nie będzie miał siły płakać, to może zaskoczy albo i nie, bo nie dajemy żadnej gwarancji", pomyślałam sobie różne rzeczy powszechnie uważane za wulgarne i zabrałam dzieciaka. Miesiąc mi wracał do wyjściowej wagi.

A teraz byliśmy tamże w poradni, Jaremka na etapie dokarmiania sondą już tylko wieczorem i w nocy, i znowu słyszę: głodzić albo założyć pega. Czyli gastrostomię, czyli dziurę w brzuchu, przez którą się leje pokarm bezpośrednio do żołądka. Na uprzejme pytanie, jaki jest sens zakładania stomii dziecku, które właśnie zaczęło jeść, nie usłyszałam odpowiedzi.

No to znowu sobie pomyślałam różne rzeczy i wyszłam z głębokim przekonaniem, że będę robić dalej swoje, jak mi zabiorą to jego specjalne mleko, to będę dopychać bebikiem - a następnego dnia Jaremka pożarł buzią, co ustawa przewiduje i tak mu już zostało. O. Ale mi się elaborat napisał smile
                    • arim28 Re: A Jaremce 22.06.15, 16:13
                      Yoma, na temat lekarzy dzieciecych i specjalistow tez moglabym kilka historii napisac.
                      Jedno wiem od dawna - prawdziwa matka powinna sluchac swojej intuicji i obserwowac dziecko, jezeli spotka dobrego lekarza - moze z nim sie konsultowac wink

Lekarz tez czlowiek a czlowiek ma prawo sie mylic - lekarz nie powinien wink

Zycze nadal duzo sil i trzymam za Was kciuki!
                      • yoma Re: A Jaremce 22.06.15, 16:25
                        Dzięki. Co ja bym robiła bez tej intuicji... smile
                        • barba50 Re: A Jaremce 22.06.15, 22:38
                          Jak to dobrze, że Jaremka ma mądrą mamę...
                          • yoma Re: A Jaremce 22.06.15, 22:58
                            Dziękuję smile

W każdym razie już wiem, skąd się biorą te faktycznie chude i wątłe wcześniaki, które widuję po placówkach zdrowia. Leczą się w poradni żywienia CZD...

Jaremka jest mądry i wie, czego chce. Jeszcze w okresie prenatalnym tak było. Toż jakby się siłą nie wypchnął na świat, toby mi go udusili.
                            • karple Re: A Jaremce 23.06.15, 13:37
                              Kurczę kochana Ty masz nie tylko intuicję, ale i stalowe nerwy!!! ja to chyba na hasło pani dietetyczki: głodzić, aż sił nie będzie miał płakać- dałabym jej w zęby i pewnie od razu by mnie zamknęli...... eh jak to dobrze, ze syn Twój mądry jest i zawzięty i tak ładnie walczy!!! Teraz już pójdzie z górki bo przecież jedzonko takie pyszne wink
                              • yoma Re: A Jaremce 23.06.15, 21:36
                                Bo ja jestem spokojna z natury, aż coś mnie bardzo wkurzy smile Jutro będę smażyć raport dla pani dietetyczki i zadam przy okazji parę dodatkowych pytań. Do wiadomości: ordynator oddziału, dyrektor szpitala.

A Jaremka dostanie z tej okazji zmiksowanego śledzia. Żartowałam smile chociaż kto go tam wie, fasolówkę już jadł.
                                • niutaki Re: A Jaremce 24.06.15, 06:28
                                  madra mama to i synek madrykiss przesylam usciski dla Wassmile
                                  • yoma Re: A Jaremce 24.06.15, 08:18
                                    A jak Staś? smile
                                    • niutaki Re: A Jaremce 26.06.15, 12:24
                                      u mnie co prawda Róża nie Staś, ale sie pochwale, a co tamwink
                                      https://images66.fotosik.pl/1000/fe7ce8dcbc2fb4bdgen.jpg
                                      • yoma Re: A Jaremce 26.06.15, 14:02
                                        O matko jedyna moja... wybaczysz starej sklerotyczce, to już pewnie ten Niemiec na A?

Fajne, fajne, bardzo fajne smile
                                      • borysa Re: A Jaremce 26.06.15, 14:03
                                        Jaka fajna Patrzałka smile
                                        Świetne zdjęcie !
                                        • niutaki Re: A Jaremce 26.06.15, 14:16
                                          wybaczamwink to takie selfie poranne, ja jak widac seksi mamabig_grin
                                          • yoma Re: A Jaremce 26.06.15, 14:18
                                            Uff dzięki...

Mama może ciut zaspana. ale Patrzałka bezbłędna smile
                                            • olinka20 Re: A Jaremce 26.06.15, 15:09
                                              Gdzies dzwoni ci Yomomatko wink
                                              Stasia ma nasza Noirdesire.
                                              • arim28 Re: A Jaremce 26.06.15, 17:13
                                                Mam ciut zaspana ale "Patrzalka" calkowicie rozbudzona - pewnie mame obudzila smile
                                                Swietne zdjecie!
                                              • yoma Re: A Jaremce 26.06.15, 19:12
                                                No mówię, stara sklerotyczka. Przepraszam i Noir, i Niu.
                                                • jottka Re: A Jaremce 26.06.15, 23:00
                                                  nieno, po prostu róża przewidziała pomyłkę i na tym zdjęciu się właśnie koncertowo zdumiewa, jak można ją stasiem nazwaćsmile piękne zdjęciesmile a niutaki ma też minę odpowiednią - mnie już na tym świecie nic nie zdziwismile
                                                • noirdesir2 Re: A Jaremce 23.07.15, 12:20
                                                  ooooojeeeju, jak ja dawno tu nie byłam!!!
                                                  Jarema jaki duży, łądny, uśmiechnięty i w ogóle, jaki dzielny i TY Yoma! co za historie tu słyszę straszne, głodzić dziecko, aż sił nie będzie miało płakać, toć to się do telewizji nadaje! co za metody!!! udusiłabym takich specjalistów!!!

życzę Wam dużo zdrówka, sił i miłości, i ściskam wirtualnie smile

a mój wspomniany, acz pomyłkowo, ale jednak, Stasiu - ma już prawie 20 mcy, i wszelkie inne liczby, które mogą określić jego jestestwo są wyznacznikiem tego, że jest po prostu duży jak na swój wiek. potrafi pokazać jak mówi krowa, pies, kot i świnka. mówi tata przy każdej okazji a mama jak mu się zachce. kot to jest "TITAAAA".

buziaki dla wszystkich!
                                      • zielistka00 Re: A Jaremce 26.06.15, 23:10
                                        Ależ świetne selfie smile Mina Róży po prostu bezcenna
                                      • peonka Re: A Jaremce 12.07.15, 23:32
                                        Obie jestescie przesympatyczne!!!! Super zdjecie. Roza wyglada na osobe, z ktora nie bedziesz sie nudzic smile

A Jaremce - duzo zdrowia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka