marii51 27.02.10, 08:20 bardzo proste ćwiczenia- dziękuję pia.ed za link www.milmed.ovh.org/kr_szyjny.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: bóle w kręgach szyjnych 28.02.10, 06:59 Trzeba uważać przy niestabilności kręgosłupa szyjnego Wtedy tylko izometryczne ćw. Odpowiedz Link
marii51 Re: bóle w kręgach szyjnych 28.02.10, 10:53 tropiniu aha- poczytam spokojnie ,ale już zostawiam Odpowiedz Link
pia.ed Re: bóle w kręgach szyjnych 28.02.10, 10:54 Moze dokladnie napiszesz, bo ja mam duze problemy z ta czescia kregoslupa, co powoduje sztywnosc miesni karku, "chrupanie" jakbym miala zwir w szyi, dretwienie dloni, ale lekarze jakby to olewali, bo podobne dolegliwosci ma co druga osoba... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: bóle w kręgach szyjnych 28.02.10, 12:22 Zwyrodnienia lub dyskopatie odc.szyjnego. Powoduje wzmozone napięcie mięśni stad sztywność karku. Często tez następuje ucisk na nerwy obwodowe,stąd nie tylko mrowienie w łapkach, ale i ból np.barku Niestabilności towarzysza zawroty głowy. Jak ich nie ma mozna łebkiem kiwać. Olewanie to nie jest wyjście. Poprosić o kierowanie do Poradni Reumatologicznej(zwyrodnienia) czy Rehabilitacyjnej albo Neurologicznej. Lekarz zbada pod tym katem i zleci zabiegi z fizykoterapii i gimnastykę. Na sali gimnastycznej zleca ćwiczenia adekwatne do schorzenia. Mozna sie tego nauczyc i potem ćwiczyc w domku. U nas kręgosłup szyjny ćwiczy sie na siedząco.We własciwej pozycji. Pupa i plecy mocno w tył ,by poczuć oparcie za sobą,nogi zwarte i oparte na podłozu. Dołaczyc cw. barków , bo jest to obrecz barkowa scisle zwiazana z karkiem. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Ćw.izometryczne 28.02.10, 12:25 to ćwiczenia,które powoduja napięcie mięsni bez wykonania ruchu. NP:siedzisz jak Bóg przykazał na krześle, opierasz dłoń o skron i policzek ,tak mocno,że jak chcesz skłonic głowę w bok reka na to nie pozwala. mięśnie sie napinaja ,ale ruchu nie ma. Tak samo gdy ręce na czole,chcesz skłonić głowę ,ale łapki trzymają. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ćw.barków 28.02.10, 12:34 siedzisz!Ładnie,nie byle jak,pupa mocno do tułu,jestes wyprostowana. 1)podnoszenie barków(ręce luzno) i opad 10 razy 2)barki w przód i tył 10 3)kręcenie kółek barkami odsuwasz sie od oparcia,ale dalej siedzisz prościutko(stopy ładnie na podłozu razem) 1)dłonie splatasz na karku a potem łaczysz łokcie i rozchylasz 2)jedną rękę dajesz za plecy od dołu , a druga od góry i starasz sie je spleść za plecami(na zmianę - raz prawa od góry,lewa od dołu,raz lewa od góry prawa od dołu) można miec lekkie przykurcze w stawach barkowych. Patyk (np.od miotły)- na stojaco. 1)Chwytasz patyk- trzymasz na udach z przodu , a potem podnosisz(proste łokcie i zakładasz za głowe kładąc go na karku(cały czas prosto,głowa lekko do góry- nie kombinować!) 2)trzyasz patyk z tyłu a potem odchylasz go do tyłu(nie schylamy sie - prosto stać!) 3)patyk na udach z przodu podnosimy go bokiem , przy czym jak w prawo to prawa ręka prosta!lewa zgieta w łokciu pcha patyk i do ucha prawego docieramy z patykiem,który jest w tej pozycji równoległy do ciała Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ćw.barków 28.02.10, 12:46 Mam dokladnie te wszystkie problemy o ktorych napisalas. Czyzbys byla jasnowidzem? Ty rozumiesz co mi jest, a lekarz ortopeda nie rozumie, rehabilitantka tez - bo zadaje mi do domu cwiczenia ogolne . Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ćw.barków 28.02.10, 12:50 Ogólnymi se można zaszkodzić. Widzę,że byłaś w przychodni. U nas jak delikwent dostaje zestaw zabiegów - w sumie dziesięć to chodzi przez te 10 dni i pod okiem instruktora ćwiczy,który poprawia i np.eliminuje te ćw.,które są be. Poza tym są choroby współtowarzyszące!!! Nie mozna kazać komuś ćwiczyc brzuszków z nadciśnieniem! Albo robić skrętów głowy u chorych z błędnikiem. To tylko przykłady. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ćw.barków 28.02.10, 17:18 Przed chwila robilam te cwiczenia ... Mam jednak tak mala ruchliwosc ramion, ze np na plecach bardzo daleko rekom do zetkniecia sie! Juz nie mowiac o tym, ze te cwiczenia sprawaja mi silny bol. Musialam sie po nich naszpikowac silnymi srodkami przeciwbolowymi Cwiczenie z kijem robilam kiedy bylam miesiac w sanatorium w Polsce (prywatnie), a do tego 6 razy w tygodniu mialam prywatnego rehabilitanta. Niestety jestem za sztywna, aby ten kij przelozyc przez glowe ... poz tym rece mi mdleja z bolu. Jutro wezme srodki przeciwbolowe PRZED cwiczeniami, to moze jakos wytrzymam. siedzisz!Ładnie,nie byle jak,pupa mocno do tułu,jestes wyprostowana. 1)podnoszenie barków(ręce luzno) i opad 10 razy 2)barki w przód i tył 10 3)kręcenie kółek barkami odsuwasz sie od oparcia,ale dalej siedzisz prościutko(stopy ładnie na podłozu razem) 1)dłonie splatasz na karku a potem łaczysz łokcie i rozchylasz 2)jedną rękę dajesz za plecy od dołu , a druga od góry i starasz sie je spleść za plecami(na zmianę - raz prawa od góry,lewa od dołu,raz lewa od góry prawa od dołu) Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ćw.barków 28.02.10, 20:19 Musialam sie po nich naszpikowac silnymi srodkami przeciwbolowymi przede wszystkim ruchy nie powinny byc gwałtowne tylko płynne poza tym nie musi być 10 powtórzeń tylko np. po 5 nie śmiem zapytać o wiek , ale skąd te ograniczenia ruchów w barkach? Środki przeciwbólowe przed ćwiczeniami? Nie wiem czy to jest dobry pomysł.Nie mając ograniczeń zaszalejesz i dopiero wtedy bedzie bolało. Pamietaj , że pierwsze trzy dni sa najgorsze, bo wszystko rozruszasz. potem bedzie tylko lepiej. Tylko delikatnie,nic na siłę. Pomału zwiekszaj ilość powtórzeń. Powinno sie ćwiczyc codziennie. Bez przerwy nawet na weekend ps. a ja?jak mi się nie chce(: Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ćw.barków 28.02.10, 23:27 Tu nie o wiek chodzi, bo pod kazdym innym wzgledem jestem okazem zdrowia, kondycje mam tez dobra, tylko z ta sztywnoscia karku i bolami ramion borykam sie od wielu, wielu lat ... Czuje sie jakbym miala metalowy pancerz na szyi i na barkach. Z tego powodu nie moge nawet czytac ksiazek, bo nie potrafie pozostac wiecej niz pare minut w tej samej pozycji. A juz absolutnie nie powinnam przesiadywac przy komputerze, niestety jest to jedyne co mi jeszcze pozostalo ze stymulacji intelektualnej, i absolutnie nie chce z tego zrezygnowac. Rzeczywiscie dzisiaj przefolgowalam z tymi cwiczeniami, szczegolnie ze wrocilam z ogrodka z bolem glowy - od schylania sie. Odpowiedz Link