marii51 13.04.11, 12:32 to taką mamy nowinkę .. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9422741,Krolewska_para_juz_w_maju_odwiedzi_Warszawe.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: szwedzka para królewska będzie w POLSCE 17.04.11, 14:39 Para królewska przyjedzie do Polski 4 maja na zaproszenie prezydenta Bronisława Komorowskiego. Dzień później Królewskie Mości otworzą w SWPS trzydniową konferencję Dni Języka Szwedzkiego. Porozmawiają ze studentami języka szwedzkiego, tłumaczami literatury, pracownikami naukowymi i władzami uczelni. Tematem tegorocznej konferencji jest obraz Szwecji w literaturze detektywistycznej, gdyż - jak tłumaczą organizatorzy - szwedzkie kryminały stały się częścią polskiej i globalnej kultury masowej i ważnym składnikiem obecności tego kraju w świecie. W ramach konferencji odbędą się wykłady, dyskusje z pisarzami oraz ćwiczenia warsztatowe dla studentów i tłumaczy. Kulminacją będzie impreza "Dzień Szwecji", która 7 maja odbędzie się na placu Zamkowym. Moze napisza o tej wizycie w szwedzkiej prasie - kiedy bedzie juz po wszystkim ... Odpowiedz Link
marii51 Re: szwedzka para królewska będzie w POLSCE 18.04.11, 16:25 nasze gazety , chyba też ujawnią nam zdjęć troszkę lub więcej a 7 maja- "Dzień Szwecjii", zapewne tvinfo zajmie się -na żywo? Odpowiedz Link
marii51 Re: szwedzcka para królewska będzie w POLSCE 04.05.11, 09:40 "Monarchia to stara, konserwatywna instytucja, ale chciałbym być na tyle nowoczesny, na ile pozwoli mi społeczeństwo - deklaruje król. Jednak to nie tylko podwładni wyznaczają ramy jego postępowania, głównie czyni to konstytucja." powiedział Król--- wczoraj załapałam w tv na chwilkowy wywiad z parą królewską --i opowiadał,że nagle trzeba było mając 27 lat zostać królem Odpowiedz Link
pia.ed Re: szwedzka para królewska 06.05.11, 10:33 Tu jest wywiad z krolem ... Najciekawsze bylo zdanie krola i krolowej na temat trylogii: Czy czytaliście państwo trylogię "Stiega Larssona", która cieszy się tak wielką popularnością na świecie? Król: (zakłopotanie) - Nie wiem, co powiedzieć. Jestem zdumiony, że osiągnął taki sukces. Może dlatego, że Szwecja nie kojarzyła się z takim światem zbrodni, jaki opisywał Larsson? Nie jestem z tego powodu szczęśliwy, gdyż książki Larssona raczej są straszne niż radosne. Królowa:- To fascynujące książki, ale jestem w szoku, że tyle jest w nich okrucieństwa. Larsson pokazuje inny obraz Szwecji. Karol XVI Gustaw: - Taką, której my nie rozpoznajemy. Królowa: - Nie chcę z nim identyfikować naszego kraju. Opowieści Larssona trzeba traktować jak książki. To nie jest prawdziwy obraz Szwecji. wyborcza.pl/1,75248,9534279,Jak_byc_krolem_Szwecji.html?as=3&startsz=x Odpowiedz Link
pia.ed Re: szwedzka para królewska na przyjeciu 07.05.11, 08:06 www.fakt.pl/Gafa-Komorowskiego-Zabral-kieliszek-krolowej-FOTY,artykuly,102990,1.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: szwedzka para królewska na przyjeciu 08.05.11, 17:02 marii51 napisała: > > hihi.... Krol sie zastanawia, czy moze to ON tez zrobil blad i wzial nie swoj kieliszek ale potem krolowa szepnela, aby krol podal jej kieliszek Komorowskiego, bo nie bedzie miala czym wzniesc toastu Odpowiedz Link
marii51 Re: szwedzka para królewska na przyjeciu 10.05.11, 17:23 taka tu piękna księżna i jeszcze trochę opowieści ... www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1515376,1,z-wizyta-u-szwedzkiej-pary-krolewskiej.read jak dobrze ze nasza prezydentowa tak ustrojona- bo te szaro granatowe szare czarne ciemnogranatowe stroje--już dość! www.fakt.pl/Anna-Komorowska-w-czerwieni-Takiej-jej-nie-znalismy,artykuly,103251,1.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: szwedzka para królewska 21.05.11, 12:14 Znow przeciwnicy monarchii w Szwecji zaczynaja rozrabiac... Probuja znalezc jakiegos haczyka na krola . Pobyty w klubach gdzie krol z goscmi mogli sie bawic w specjalnej sali dla VIP-ow, zalatwili jego koledzy. Teraz okazuje sie, ze kluby byly wlasnoscia jakiegos Jugoslowianina z mafii ... co grozi nastepnymi skandalami ... Mloda para nastepcow tronu jest w ciaglych rozjazdach po Szwecji, gdzie sa entuzjastycznie witani ... bo to naprawde sliczna i sympatyczna para ... Uwazam, ze ksiezniczka Madelaine i ksiaze Philipe powinni zaczac sie wiecej udzielac ... Ostatnio nigdzie ich nie widac, a maja takie same obowiazki jak cala rodzina krolewska. Odpowiedz Link
marii51 Re: szwedzka para królewska 21.05.11, 12:27 dokładnie- niech księżniczka i kśiążę zaczną wicej si udzielać! a rodzicow --zostawią w sp0okoju- co bylo a nie jest , nie liczy się w rejestr MLODZI DAJCIE SZUM! DAJCIE I NIECH WASZE ZACZNIĘ SIĘ!!!!!!!!! dobrze mowie? jasne,że dobrze Odpowiedz Link
pia.ed Re: szwedzka para królewska 22.05.11, 11:50 Tylko ze Philip i Madeleine ida sladami swego tatusia w mlodosci i szaleja, nie zyja tak jak narod by chcial ... Victoria ma nieposzlakowana przeszlosc ... przedtem miala tylko jedna bardzo dluga znajomosc z wysoko postawionym mlodym Szwedem, adwokatem, ktory przeprowadzil sie za nia do Nowego Jorku (kiedy wyjechala do USA na studia) ... ale ta znajomosc zmarla smiercia naturalna , bo Victoria nie byla jeszcze gotowa na wiazanie sie malzenstwem. Natomiast dwoje mlodszego rodzenstwa bawi sie po dyskotekach, a ksiaze zostawil dziewczyne z ktora byl zwiazany od 8 lat, i jest razem z nie akceptowana przez dwor "gwiazdka" z Big Brother, a wiadomo co to za seria ... Madelaine bawi sie po dyskotekach i na prywatnych festach ze "zlota mlodzieza", a kiedys ktos ja sfotografowal jak jak wieczorem wyszla z kawiarni do ogrodka kawiarnianego, i trzymala w reku papierosa , co wywolalo liczne komentarze bo powinna swiecic przykladem dla szwedzkiej mlodziezy ... Tyle wystarczy, bo musze wyjsc... marii51 napisała: > MLODZI DAJCIE SZUM! DAJCIE I NIECH WASZE ZACZNIĘ SIĘ!!!!!!!!! > dobrze mowie? jasne,że dobrze Odpowiedz Link
pia.ed Ksiaze i gwiazdka ... 26.05.11, 01:01 Ksiaze Carl Philip kupil dom w ekskluzywnej dzielnicy Sztokholmu aby moc zamieszkac ze swoja dziewczyna ... www.aftonbladet.se/nyheter/article13077909.ab Odpowiedz Link
marii51 Re: Ksiaze i gwiazdka ... 26.05.11, 09:29 mam zdjęcie o podmianie pierścionka Sylwii - z lewej na prawą - lub odwrotnie? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ksiaze i gwiazdka ... 26.05.11, 11:13 Nie rozmumiem o co chodzi z tym pierscionkiem ... chyba piszesz o obraczce??? Obraczke w Szwecji nosi sie na lewej rece ... albo wcale nie nosi - jak ktos nie ma ochoty. Tu nikt sie takimi drobiazgami nie przejmuje ... wdowy nie nosza obraczki, a jak chca to moga nosic jak malzonka ... Mieszkajacy wspolnie i majacy dzieci czesto nosza obraczki zareczynowe (na lewej rece), po slubie dochodzi jeszcze druga obraczka. Tu jest ciezko rozroznic kto zonaty a kto nie... kiedys nosilo sie srebrna obraczke jak ktos skonczyl czteroletnia srednia szkole techniczna ... nazywano go inzynierem gimnazjalnym, w przeciwienstwie do inzyniera po wyzszych studiach z dyplomem ... teraz te zwyczaje zanikaja... Odpowiedz Link
pia.ed Victoria i Daniel ... 26.05.11, 11:50 Wlasnie przeczytalam, ze zakonczyli wizyte w Monachium, a obecnie sa w Berlinie gdzie sa entuzjastycznie przyjmowani Nic dziwnego, Silvia jest pol-Niemka, ja tez przyjmowano bardzo serdecznie w Niemczech, jak ich wlasna krolowa ... Odpowiedz Link
pia.ed Szwedzka para królewska 26.05.11, 11:46 Chyba o to Ci chodzilo? To jest zdjecie z wczorajszej wizytu pary krolewskiej w jakims miescie szwedzkim ... Podobno Sylvia nie miala obraczki (pewnie zdjela do malowania!) a namalowala smutnego krola ... Wcale jej sie nie dziwie, bo znow zaczynaja sie go czepiac choc nic nowego sie w ostatnim czasie w jego zyciu nie zdarzylo. Jedynie jeden z jego przyjaciol umiescil w gazetach wypowiedz, ze bierze na siebie zamawianie miejsc na spotkania w klubach prowadzonych przez "mafie", a krol o tym nic nie wiedzial! Przeprasza krola, ze przez niego krol ma klopoty Dziennikarze chcili, aby krol udzieli wywiadu na temat tego co powiedzila jego przyjaciel, a krol odmowil , co spowodowalo zlosc dziennikarzy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwedzka para królewska 26.05.11, 13:04 Juz wiem o co w tym wszystkim chodzi ... Para krolewska odwiedzila fabryke farby w malym miasteczku i zawsze robi sie w takim przypadku jakas "dodatkowa atrakcje" ... Tym razem dali krolowi i krolowej pedzle aby namalowali swoje portrety. Krolowa wybrala czerwona farbe, namalowala ze jest wesola, i dorysowala sloneczko. Krol narysowal swoj portret BEZ ust ... Zrobil to dlatego, ze nie chce udzielac wywiadow. Wlasnie przypomnialo mi sie, ze po liscie przyjaciela ogloszonym w prasie. krol wystosowal komunikat, ze uwaza te sprawe za zakonczona, i nie zamierza tego wiecej komentowac. sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3182 Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwedzka para królewska 26.05.11, 13:38 Krotkie sprawozdanie z wizyty w fabryce farb, oczywiscie z malowaniem portretow... Ale jak zwykle najpierw reklama : www.aftonbladet.se/nyheter/article13082748.ab Wbrew temu co pisali o obraczce, "krolowa stala przy boku swego meza i okazywala mu wsparcie". Odpowiedz Link
marii51 Re: Szwedzka para królewska 26.05.11, 16:41 Wszystko JASNE- mam zdjęcie o tym jak Królowa SYLWIA ZMIENIA NA inną rączkę pierścień- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwedzka para królewska 26.05.11, 17:03 Nie mam zielonego pojecia ... Pierscionek nie ma zadnego znaczenia w malzenstwie ... chodzilo pewnie o jego oszczedzenie ... a moze myla rece i zmienila? Gdybym wiedziala ktore zdjecie jest pierwsze, to moze bym wymyslila jakas teorie ... Szwedzka prasa z kolei zwrocila uwage, ze Sylvia byla bez obraczki ... Pewnie te dwa fakty wiaza sie ze soba. Wiedziala, ze bedzie malowac to zostawila obraczke w domu. A pierscionek moze zareczynowy, a moze pasowal po prostu do plaszcza? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwedzka para królewska 26.05.11, 17:30 Przypomnialo mi sie ... Gdyby to byl pierscionek zareczynowy u dziewczyny ktora jeszcze slubu nie wziela, to zdjecie pierscionka oznaczaloby zerwanie zareczyn , ale tutaj takiego problemu nie ma, szczegolnie ze pierscionek dalej jest, tylko na innej rece. W Szwecji tez pierscionek zareczynowy nosi sie na serdecznym palcu, mozna sie tez zareczyc obraczka, tak jak ja zrobilam ... A moze napiszesz skad wzielas te zdjecia??? Odpowiedz Link
pia.ed Jest juz obraczka i pierscionek ... 27.05.11, 10:42 Dwor potwierdza, ze krolowa przelozyla pierscionek z prawej na lewa strone. Powodem braku obraczki slubnej bylo to, ze krolowa miala spuchniety lewy palec na ktorym sie nosi obraczke. - Dlaczego przelozyla pierscionek z prawego palca na lewy? - Zrobila to po tym jak zauwazono brak obraczki i chciala uniknac komentarzy. - Jak to mozliwe ze pierscionek z prawej reki pasowal na spuchniety palec lewej? - Pierscionek byl wiekszy, ma sie najczesciej rozne rozmiary rak.. www.aftonbladet.se/nyheter/article13088766.ab "Hovet bekräftade att drottningen bytt ring från höger till vänster hand. Förklaringen till varför vigselringen saknades uppgavs vara att drottningen ska ha skadat handen. – Hon har klämt sig och svullnat på vänstra handen. Varför satte hon högra handens ring på ringfingret? – Det var efter att det hade uppmärksammats, för att det inte skulle bli en grej av det. Hur kunde den andra ringen få plats på fingret, om det var svullet? – Den var större. Man har ju ofta olika storlek på händerna. Odpowiedz Link
marii51 Re: Jest juz obraczka i pierscionek ... 27.05.11, 12:56 Bożenko, ja czytam - napisałaś dużo o pierścionku - Dokładnie obaśniłaś. Nie mam już tej strony, żeby móc ci dać do poczytania- o ile pamiętam to był link Pod zdjęciem księcia z narzeczoną pod ich domem Odpowiedz Link
pia.ed Zdjecie calej rodziny z 1992 roku 29.05.11, 13:01 Dzieci naprawde wyladnialy ... i zastanawiam sie, czy Victoria i Carl Philip nie poddali sie operacji plastycznej nosa ... Odpowiedz Link
pia.ed Madeleine konczy dzis 29 lat 11.06.11, 20:11 www.aftonbladet.se/nyheter/article13155887.ab No i oczywiscie z papierosem ... pali jako jedyna w calej rodzinie ... Jesli Madeleine ma 29 lat, to znaczy ze Victoria za pare dni skonczy 33 lata ... Odpowiedz Link
pia.ed Dunski nastepca tronu w Japonii 15.06.11, 16:31 Pojechal do obszarow najciezej dotknietych tsunami ... Stamtad Dania przyjmie 20 dzieci na wypoczynek. Krolewicz powiedzial, ze wezmie jedno dzieko do siebie na dwor, bo ma czworo dzieci, i jeszcze jedno nie sprawi roznicy Poza tym pochwalil, ze dzieci japonskie sa tak mile i dobrze ulozone. Najsmiejszejsze bylo, ze przywitano go w Japonii jako szwedzkiego krolewicza ... no ale flagi byly na szczescie dunskie. kvp.expressen.se/nyheter/1.2470269/valkommen-sveriges-kronprins Odpowiedz Link
marii51 Re: Dunski nastepca tronu w Japonii 15.06.11, 17:19 Mnie też zdarza się zapomnieć o Danii -- idę utrwalić wiadomości podstawowe o tym państwie Atmosfera widać znakomita- Japoneczki cieszą sie,że dzieci pojadą odpocząć od widoku straszliwej tragedii A dzieci , wszystkie takie kochane . Odpowiedz Link
marii51 Re: Dunski nastepca tronu w Japonii 15.06.11, 17:25 pomyślna --- www.tokfm.pl/Tokfm/1,103090,9712391,1__Dania_,,ga,,10.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Dunski nastepca tronu w Japonii 15.06.11, 17:33 mapa- www.miastaeuropy.pl/mapa/ jak ja uwielbiałam geografię pod pierzynką z latarką do atlasu zaglądałam, bo mama nie pozwalała wieczorem czasu tracić na książki --tak to było Odpowiedz Link
marii51 Re: Dunski HYMN{2] 15.06.11, 18:04 Jest Hymn główny : "Kong Kristian~" jest grany w obecności rodziny królewskiej. Powszechnie wykonywana jest tylko pierwsza zwrotka. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~i drugi HYMN--- W czasie obchodów świąt państwowych, podczas festynów, zawodów sportowych Duńczycy śpiewają hymn Der er et yndigt land. Jest taki piękny kraj 1. Jest taki piękny kraj z rozłożystymi bukami dającymi cień ¦: nad Bałtyku słonym brzegiem; :¦ Jego doliny z pagórkami łagodnie opadającymi, jego imię stare imię - Dania, ¦: i to jest kraina Frei. :¦ 2. Tu w dawnych czasach zbrojni wikingowie odpoczywali ¦: pomiędzy swymi krwawymi walkami :¦ Potem szli na spotkanie z wrogiem Dziś w kamiennym kurhanie ¦: znajdują ostateczny spoczynek :¦ 3. Ta kraina wciąż czysta, niebieskie morze otacza ją, ¦: a pokój jest w niej umiłowany. :¦ Silni mężczyźni i szlachetne kobiety niosą honor kraju ¦: pełni wiary i zdolności :¦ 4. Niech żyje Król i Ojczyzna! Niech żyje każdy Duńczyk, ¦: który działa, ile może! :¦ Nasza stara Dania istnieć będzie, póki czubek buku ¦: odbija się w fali niebieskiej. :¦ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dunski nastepca tronu w Japonii 15.06.11, 23:35 Dania nie jest ciekawa turystycznie, bardzo plaska, nie ma tez specjalnie zabytkow. Najwiecej jest znana Kopenhaga bo tam jest wszystko... Jedna trzecia ludnosci tego kraju mieszka w Kopenhadze. Odpowiedz Link
marii51 Re: Dunski nastepca tronu w Japonii 28.05.13, 18:19 pia.ed zobacz w tym wątku nawet hymn duński poznawaliśmy ale my światowi- Odpowiedz Link