mama-wczesniaka 08.07.09, 20:52 CO sadzicie o fotelikach moje dziecko przebywa trochę w foteliku samochodowym czy to zdrowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia0000 Re: fotelik samochodowy 08.07.09, 21:25 Co masz na mysli?? Co to znaczy przebywało trochę? Jeśli jeździło w samochodzie w foteliku, to .. z pewnocią na zdrowie mu wyszło, bo było po prostu BEZPIECZNE. Nie ma innej możliwości bezpiecznego przewożenia dzieci niż w foteliku. A jeśli pytasz, czy "fasolkowe" ułożenie kręgosłupa jest zdrowe, to przecież w Twoim brzuchu też tak było zgięte. Oczywiście z umiarem - w trakcie kilkugodzinnych podróży warto robić przerwę na "rozprostowanie" kości. Dorosli też to lubią Odpowiedz Link
karro80 Re: fotelik samochodowy 08.07.09, 21:50 Napewno korzystne jak ma WNM obręczy barkowej(tj wygina się w tył razem z łopatkami). Jak nie jechalismy to często używałam jako krzesełka do karmienia czy bujaka. Odpowiedz Link
vanillafields Re: fotelik samochodowy 08.07.09, 22:01 Niby sie mowi ze sie nie powinno za duzo dzieciaka w foteliku trzymac.. bo wygieta pozycja, bo mniejsze i slabsze niemowlaki moga miec problemy z oddychaniem. Ale np moja mala ma koszmarny refluks i w gondoli jechala raptem raz.. teraz wpinam fotelik w stelaz. W domu nie trzymam jej w foteliku, klade na wznak, ale pod materacem mam ksiazki zeby nie bylo na plasko. No i od samych lekarzy w szpitalu slyszalam ze czasem dziecieki musza spac w foteliku w nocy normalnie bo tak im sie ulewa (na moja leki nie bardzo dzialaja, ale jeszcze i tak u niej nie jest najgorzej). Odpowiedz Link
ag0000 Re: fotelik samochodowy 08.07.09, 22:18 Moja córcia dosyć często przebywała w takim foteliku ,gdy zaczynałyśmy rehabilitację to podpowiadano mi abym małą nosiła w pozycji łódeczki czy fasolki(inaczej mówiąc)-pleckami małej do klatki piersiowej mojej aby to w jakiś sposób jej przypomnieć-przybliżyć czas kiedy była w brzuszku i aby czuła się bezpieczniej,a na pytanie zadane rehabilitantowi co z fotelikiem-nosidełkiem jak najbardziej polecał bo to przypominało noszenie małej.Moje starsze dzieci(12 i 9lat) tez przebywały w takich fotelikach dosyć dużo i z kręgosłupem i postawą nie maja problemów. Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: fotelik samochodowy 08.07.09, 22:25 pytanie troszku dziwaczne bo "przebywa troche" znaczyc moze wszystko. a dziecko dziecku jak i fotelik fotelikowi nierowny. zdrowe to to na pewno, bo w jaki inny sposob transportowac malucha bezpiecznie? Odpowiedz Link
gojapio Re: fotelik samochodowy 09.07.09, 08:46 donoszony starszak miał lekkie napięcie i rehab. mówiła, że im dłużej się zachowa pozycję embrionalną tym lepiej - więc np. fotelik lepszy niż leżaczek i by nie stresować się jak chcemy pospacerować z fotelikiem na stelażu - nawet jeśli co druga mijana osoba będzie się litować - ojejku, jak jej/mu tam ciasno - a na matkę patrzeć wilkiem, to pamiętać, że to zdrowsze niż ciągłe leżenie plackiem moi znajomi wpadli na świetny pomysł - w salonie zamontowali haki w suficie, do nich sznury z "karabińczykami" na końcu i jak mieli ochotę na chwilę relaksu, podpinali do tych haków fotelik - córa miała minimum godzinę radości huśtania, w super bezpiecznych warunkach - dobra pozycja, porządne pasy. pytanie a propos - które z fotelików są najlepsze dla wcześniaków? i tak będziemy mieli Maxi Cosi, ale może są jakieś hity, z jakąś super wkładką redukującą? bo przy Piotrku mieliśmy Peg Perego i to była porażka - pozycja niemal pod kątem prostym, co chwilę głowa mu leciała do przodu, musieliśmy podkładać kocyk po tyłek... Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: fotelik samochodowy 09.07.09, 12:37 bijou ma swietny fotelik! bodajze graco? mozna rozlozyc do pozycji lezacej Odpowiedz Link
mama-wczesniaka Re: fotelik samochodowy 09.07.09, 13:03 przebywa dokładnie 2 razy w tygodniu po 3godziny w foteliku firmy coneco Odpowiedz Link