chris.w2 16.04.12, 23:32 Zainteresowaly Ciebie koziolki ze Szwajcarii, w Berlinie sa one rowniez. Zalaczam zdjecie, koziolki w museum-skansenie w dzielnicy Dahlem: Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: marii51 16.04.12, 23:43 chris.w2 fakt zainteresowały mnie spacerujące koziołki uliczką w lipcu- na Twoim ze Szwajcarii zdjęciu- naszukałam się i tylko takie krótkowłose znalazłam jak teraz mi ujawiniłeś- -- ale nie mogę wyszukać takich samych z długim włosem kozłów- z piękną wełną -chyba jej się nie ścina- to cały ich urok. --Gdzieś jeszcze trzeba poszperać, albo może .. ? pia.ed dojedzie tam w tym roku i wywiad zrobi z właścielami ... O! a gdyby tak nieba przybliżyć Odpowiedz Link
marii51 Re: marii51 17.04.12, 00:02 Szukałam i się dowiedziałam, to są hodowlane alpejskie kozolin.dbv.pl/forum/viewthread.php?forum_id=10&thread_id=46 Odpowiedz Link
marii51 Re: mam więcej n/t wiadomosci-- 17.04.12, 00:05 ""Rodowitą alpejke rozpoznać można po maści. Jest zasada, która mówi,że nie powinna miec białych oznaczeń ale takie sie czasem zdarzają w obrebie głowy. Małe białe plamki podobno pojawiaja sie w co 7 pokoleniu i jest to sprawka genów tak twierdzi kilku hodowców którzy znają się więcej na tych kozach niz ja. Mam 3 alpiny i kozła alpejskiego. Zarejestrowane kontrolowane przez weterynarza. Kozy mamy po to aby było swoje mleko dla naszej gromadki dzieci ale młode sprzedają się "na pniu". Alpina powinna być koloru czekoladowo-brazowego z czarna pręgą przez grzbiet i charakterystycznymi czarnymi podkolanówkami. Na głowie tez ma czarne ubarwienie wymieszane z brązowym , które tworzy cos w rodzaju maski. Rodowita alpejka powinna mieć czarny brzuch i wymie. Pojawiły się tez w Polsce alpejki u różnym ubarwieniu od szarosci przez beże i brązy. Jednak zawsze mają pręge, podkolanówki i czarny brzuszek. Alpejka ma też pręgowane rogi. Ile daje mleka? Różnie. To rasa typowo mleczna więc według tabel powinna dawać tak jak saaeńska ok 6 litrów po 3 latach. Mleczność wzrasta po każdym wykocie. Moje po pierwszym dają 2 litry na dobe, teraz oczekuje drugiego i zobaczymy co bedzie dalej. Jednak powiem wprost aby było duzo mleka koza musi dobrze zjeść, na samych ziółkach to tyle nie wyciagnie. Alpiny fantastycznie sie hoduje. To bezproblemowe kozy. Zime znoszą bez problemów, u mnie nie zachorowała ani jedna. Warunki musza mieć takie jak zwykłe kozy a mleka jest więcej i jest duzo lepsze. Alpiny zreszta są znane z mleka delikatnego i bardzo dobrej jakości. Jak tylko się ociepli i wyjda na łąke przesle Wam kilka fotek, bo w koziarni teraz nie widac ich dobrze w całej okazałości." Odpowiedz Link
pia.ed Re: marii51 17.04.12, 00:30 W Malmö barany zastepuja kosiarke do trawy ... Maja wypas na walach otaczajacych zamek z XIV wieku, gdzie koszenie przez czlowieka jest niemal niemozliwe ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: marii51 Szukam daty .. 17.04.12, 09:38 Pamietasz, ze gdzies widzialam pierwsze jajo, chyba na placu sportowym, to bylo jak mysle 24 marca. Wiem, ze napisalam tytul rubryki: 24 marca - pierwsze jajo. Teraz szukam w BOCIANCH i nie ma takiego tytulu!!! Gdzie to moglam wpisac??? Odpowiedz Link
marii51 Re: marii51 Szukam daty .. 17.04.12, 09:41 zaraz posprawdzam --czy to nie było w następnym wątku "niemieckie gniazda"? chwilkę sprawdzę i ujawnię Odpowiedz Link
marii51 Re: marii51 17.04.12, 11:28 mam wiadomości z nowinkę o kozłach górskich.... wracając do tematu Odpowiedz Link
pia.ed Re: marii51 22.04.12, 00:47 Nie wiem jak to sie robi aby miec kilka kartek otwartych jednoczesnie ... Bez tego nie mam mozliwosci zrobienia listy najciekawszych gniazd. Teraz musze kazda kartke otwierac na nowo i gniazda mi znikaja jak kamfora Odpowiedz Link
marii51 Re: marii51 22.04.12, 08:31 pia.ed napisała: > Nie wiem jak to sie robi aby miec kilka kartek otwartych jednoczesnie ... Bez > tego nie mam mozliwosci zrobienia listy najciekawszych gniazd. Teraz musze kaz > da kartke otwierac na nowo i gniazda mi znikaja jak kamfora ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ piad.ed o jejku to się napracowałaś otwierając każdy post uważnie popatrz .... nad wątkami jest rubryczka "drzewko" ono pomaga wg trzech wersjii wyszukiwać posty a obok " przeglądaj wszystkie" kliknij kursorem w napis właśnie to jest wskazówka jeśli chcemy mieć wszystkie posty pootwierane --czyli mamy jak na dłoni wszystikie naraz posty wraz z zawartością co kto wpisał ,i np zdjęcie, link... Odpowiedz Link
pia.ed Re: marii51 02.05.12, 23:06 marii51 napisała: właśnie to jest wskazówka jeśli chcemy mieć wszystkie posty pootwierane --czyli mamy jak na dłoni wszystikie naraz posty wraz z zawartością co kto wpisał i np zdjęcie, link... > Nie o to mi chodzilo ... bo funkcje "Pokaz wszystkie" bardzo czesto uzywam ... Chodzilo mi o to, zeby na ekranie pokazaly sie na cztery cwiartki kartek, zebym nie musiala ich spuszczac na dol ... w Internet Exploer, bo na Firefox wiem ze to inaczej funkcjonuje. W tej sprawie Jaga udzielila mi juz informacji, ale jeszcze nie probowalam czy to dziala u mnie ... Odpowiedz Link
chris.w2 do marii51 17.07.12, 19:07 Muzyczne migawki i informacje na YouTube z tegorocznych koncertow Classic Open Air 2012: Tekst linka I dla wprowadzenia: Sarah Connor-Minnie the Moocher Live "Let it Swing"-Classic Open Air Berlin Live Sarah Connor-Minnie the Moocher Live "Let it Swing"-Classic Open Air Berlin Live Odpowiedz Link
chris.w2 Re: wszczepianie czipa dziecku... 18.07.12, 21:10 marii51 napisała: > czy to pomysł dobry? Odpowiedz, z komentarzy do artykulu, czytelnika DOBRA RADA: "Wszczepić na początek pomysłodawcom i ich rodzinom!" Śr, 18-07-2012, Forum: a gdyby tak nieba przybliżyć, Wątek: wszczepianie czipa dziecku..., Autor: chris.w2 Komunikat forum: Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana. ? Odpowiedz Link
marii51 Re: wszczepianie czipa dziecku... 18.07.12, 21:43 juz informuję chciałam poprawić , bo w tytule nieprawidłowo - powinno być chipa ale odechciało mi się "brykać "i od nowa zakładać... Odpowiedz Link
chris.w2 Re: wszczepianie czipa dziecku... 18.07.12, 21:47 marii51 napisała: > ...chciałam poprawić..., ale odechciało mi się "brykać "... W przyszlosci prosze nie "brykac". Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 16.09.12, 19:55 jak tu nie "brykać, gdy nawet... okazja taaaaaaaka ... Pospacerujmy po Marsie Taka okazja--tuptuptup.....Zapraszam... www.panoramas.dk/mars/curiosity-first-color-360.html w liceum na muzyce uczyłyśmy się piosenki .. Podniebne sny? " trzeba wierzyć kosmonautom i samemu śnić,że na Marsie ...Po 44 L urwała mi się pamięć.. Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 16.09.12, 20:05 nie pamietałam nawet dobrze fragmentu a to miało być tak .. Żyć i wierzyć - cóż lepszego może być? W niebywały wyruszamy dzisiaj marsz, Trzeba wierzyć kosmonautom i samemu śnić, że rozkwitnie jabłoniami nawet MARS Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 24.02.14, 22:47 FRAGMENT PIOSENKI MOJEJ LICEALNEJ zobaczcie na datę ile czasu temu- sprowokowana przez chrisa napisałam słów troche ... FRAGMENTŻyć i wierzyć - cóż lepszego może być? W niebywały wyruszamy dzisiaj marsz, Trzeba wierzyć kosmonautom i samemu śnić, że rozkwitnie jabłoniami nawet MARS marzeniom trzeba dac sie zrealizować I mam taką nazwę , mam Marsa Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 24.02.14, 22:53 Mam możliwość mieć też jabłonkę - ale - mój zielony taras 54 m jest na betonowym dachu od garaży z pół m nasypem ziemi- a jabłonka raczej nie lubi rosnąć w skrzyni- Odpowiedz Link
pia.ed Re: spacer --uwaga po Marsie 24.02.14, 23:51 FRAGMENT PIOSENKI MOJEJ LICEALNEJ Żyć i wierzyć > - cóż lepszego może być? > W niebywały wyruszamy dzisiaj marsz, > Trzeba wierzyć kosmonautom > i samemu śnić, > że rozkwitnie jabłoniami nawet MARS Kiedyś pisałaś pięknie i poprawnie ... co się teraz z Toba stało? Cos z okularami? Odpowiedz Link
amityr Re: spacer --uwaga po Marsie 25.02.14, 10:27 pia.ed ostatnio zrzędzisz jak ......... Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 25.02.14, 11:14 Kiedyś pisałaś pięknie i poprawnie ... co się teraz z Toba stało? Cos z okularami? `````````````````````````````````` właśnie? pia,ed dlaczego u ciebie klawiatura, również jak moja nie pisze czasem zmiękczeń ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ zamiast mi podpowiedzieć jak jabłonkę posadzić to mi przypomina o mojej zaćmie------------ Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 21.05.22, 16:20 Jeśli pragniesz żyć, nie zatrzymuj swego życia dla siebie. Ono musi głaskać inne brzegi i nawadniać inne ziemie. Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądż Sobą! -Michel Quoist- Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 21.05.22, 16:38 chris nam ...10 lat wstecz i młodsi tez10 latek BERLIN24.RU / Classic Open Air Berlin 2012 Odpowiedz Link
marii51 Re: spacer --uwaga po Marsie 21.05.22, 16:39 bardzo malo się zmieniło olaboga..nieoprawna Marii51 Odpowiedz Link