Dodaj do ulubionych

OBECNA POLSKA SZLACHTA

04.01.15, 15:32
Iż Polacy to... niby nie istnieją jako Szlachta?
Prezes Związku Szlachty Polskiej: Negatywny stereotyp - że szlachta nakradła i uciekła - budowano celowo w latach komunistycznych
''Zawsze się mówiło, że winni wszystkiemu są Żydzi i cykliści, potem doszli do tego homoseksualiści. Do czarnej listy można dodać jeszcze szlachtę''
weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,17192904,Prezes_Zwiazku_Szlachty_Polskiej__Negatywny_stereotyp.html#TRwknd
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 15:36
      Zwiążek Szlachty istnieje , a jakże..
      • marii51 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 16:02
        a jak bylo po 1918 roku?
        • maria88 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 21:00
          Jak pamiętam ludzie bali sie przyznac,że pochodzą z rodzin szlacheckich.
          Dzisiaj odwrotnie. Każdy szuka swojego herbu w róznych
          przekazach historycznych a jak go nie ma to
          go sobie dorabia.
          • marii51 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 21:26
            tak to prawda- bali się przyznać - uciekali za granicę , musieli zejśc z oczu ...

a mi dziś przyszlo do glowy- jak opowiadal moj tato ,że pod zaborem rosjii ziemie na POdlasiu krolowa Bona nadawala szlachecto tym ktorzy mieli odpowiednia jej ilość.. ALE TRAFILI POD ZABOR RUSKI i
            dokonano poważnych zmian calkowicie cale wsie zlikwidowane polskie nazwiska NA RUSKIE-
            tak też z rodem moich pra pra pra stało się- wiem bo z bracmi odnalezlismy na wzgorzu o ktorym tatko opowiadal pozostale resztki ruin palacyku--srednia szlachta ale szlachta- czasem skrawek naczynia pojawia się na polu--bo pole akurat uprawia w tym miejscu moj brat .. tak zwyczajnie mu się trafiło ale to obecnie jest pole jego żony-bo poczas parcelacjii tak się stalo--ktoby ppamietał że tam stal palacyk mojej rodziny dawnej dawnei dawnej .. jedynie od taty mieliśmy takie wiadomości
            • maria88 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 22:23
              Teraz jest moda na wyprowadzanie drzewa geneologicznego.
              Może się pokusisz i dzieci będą miały jak znalazł?
              Ja juz częsciowo mam wyprowadzone, moge słuzyc radą
              w poszukiwaniach. To wcale nie jest aż takie trudne.
              • marii51 Re: OBECNA POLSKA SZLACHTA 04.01.15, 22:26
                kiedys juz coś takiego zaczynalam ,ale coś nie dotrwalam zmienilam komputer chyba zniklosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka