Dodaj do ulubionych

OSCARY 13 marca

12.03.23, 15:15
CIUT HISTORII
W którym roku po raz pierwszy wręczono Oscary?
ceremonia wręczenia Oscarów odbyła się
16 maja 1929 na prywatnym przyjęciu w Hollywood Roosevelt Hotel
przy Hollywood Boulevard w Los Angeles. Bilety kosztowały
5 dolarów, a uroczystość oglądało 270 osób –
w większości członków Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: OSCARY 13 marca 12.03.23, 15:21
      Czemu Oscar nazywa się Oscar?
      Swoją nazwę statuetka zawdzięcza bibliotekarce pracującej w Akademii, która ze zdumieniem stwierdziła, że figurka przypomina jej wuja Oscar polki.pl/po-godzinach/filmy,czy-wiesz-skad-wziela-sie-nazwa-oscar,10346250,artykul.html
      -----------uczę się i uczę... jak DUDAsmile
      • marii51 Re: OSCARY 13 marca 12.03.23, 15:24
        Przed nami oscarowa noc. CHYBA URLOP NIEKTORZY BIORĄ...smile

W kategorii najlepszy film międzynarodowy nominowana jest polska produkcja - "IO" Jerzego Skolimowskiego. Reporterce Polsat News Agnieszce Kuzyk udało się porozmawiać z opiekunami głównego bohatera filmu - osiołka o imieniu Takunio, który zagrał w największej liczbie epizodów. W sumie - osiołka zagrało aż sześć zwierząt.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-03-12/oscary-2023-osiol-z-io-jerzego-skolimowskiego/
        • marii51 Re: OSCARY 13 marca 12.03.23, 22:03
          przygotowuję się na nocsmilesmile

13 l syn AKTORKI Bachledy C z tatusiem nominowanym
          • marii51 Re: OSCARY 13 marca 12.03.23, 22:07
            naiwna aż
            na canał + to ja mam ............ani widu ani słychu...
            film.dziennik.pl/nowosci-vod/artykuly/8679246,oscary-2023-transmisja-gdzie-kiedy-godzina.html#polski-reprezentant-w-canal-online
            • marii51 Re: OSCARY 13 marca Zeleńskiemu odmowiono 12.03.23, 22:21
              Amerykańska Akademia Sztuki i Wiedzy Filmowej po raz drugi odrzuciła prośbę prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego o umożliwienie mu wystąpienia na uroczystości wręczenia Oscarów. Odmawia też mediom uzasadnienia swojej decyzji.

dlaczgo nie?
              on tam nie pasuje,bo kraj ma w stanie wojny> smutne,,,,,,,,

film.dziennik.pl/oscary/artykuly/8679110,oscary-2023-wolodymyr-zelenski.html

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca 12.03.23, 22:37
              Zabawne, że za oglądanie imprezy reklamującej kilka filmów trzeba jeszcze zapłacić smile
            • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:04
              Oscary 2023 - znamy wszystkich zwycięzców!
              Szokujący werdykt w jednej kategorii
              2023-03-13
              Tegoroczna gala rozdania Oscarów
              obfitowała w masę interesujących sytuacji oraz werdyktów.
              Większość faworytów zdobyła nagrody, ale ze smakiem obejść
              musiały się Lady Gaga oraz Rihanna. Kto sięgnął po złotą statuetkę?
              Oscary rozdane! W noc z 12 na 13 marca oczy ludzi z całego świata skierowane były w stronę Hollywood, do którego zjechała się plejada gwiazd. Na ściance znakomicie wypadła chociażby Cate Blanchett w turkusowej kreacji od Louis Vuitton czy Cara Delevingne w krwistej sukni od Elie Saab. Sporo uwagi przykuwała również Lady Gaga, której na gali w ogóle miało nie być! Jej obecność została potwierdzona na kilka godzin przez rozpoczęciem imprezy, w czym niektórzy doszukują się teorii, że artystka przybyła, by odebrać pewnego Oscara za najlepszą filmową piosenkę. Tak się jednak nie stało, co było zaskoczeniem niemalże dla wszystkich!
              • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:07
                Najlepsza Reżyseria - Dan Kwan i Daniel Scheinert za film "Wszystko wszędzie naraz"

Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa - Michelle Yeoh za rolę w filmie Wszystko wszędzie naraz"

Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy - Brendan Fraser za rolę w filmie "Wieloryb"

Najlepsza Aktorka Drugoplanowa - Jamie Lee Curtis za rolę w filmie "Wszystko wszędzie naraz"

Najlepszy Aktor Drugoplanowy - Ke Huy Quan za rolę w filmie "Wszystko wszędzie naraz"

Najlepszy Scenariusz Adaptowany - "Women Talking" - Sarah Polley (na podstawie powieści Miriam Toews)

Najlepszy Scenariusz Oryginalny - "Wszystko wszędzie naraz" - Dan Kwan i Daniel Scheinert

Najlepszy Pełnometrażowy Film Międzynarodowy "Na Zachodzie bez zmian" — (Niemcy, reż. Edward Berger)

Jak wynika z zestawienia, polski reprezentant,
                Jerzy Skolimowski, którego produkcja "IO" walczyła o Oscara
                w ostatniej z powyższych kategorii, musiał obejść się smakiem.
                Warto jednak dodać, że sama nominacja to olbrzymie wyróżnienie dla 84-letniego reżysera.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:13
                  O czym jest IO (po za tym, że jak gdzieś widziałem) "o osiołku"?
                  I jak to miało konkurować z wojennym Remarquem? A właśnie, miałem to obejrzeć.
                  • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:26
                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):
                    > O czym jest IO (po za tym, że jak gdzieś widziałem) "o osiołku"?
                    > I jak to miało konkurować z wojennym Remarquem? A właśnie, miałem to obejrzeć.

zbiorku literek""?? jak bone dydy z warmińska..
                    jeszce nawet tez nic nie oglądałam, zapewne pierwszy dotrzesz....
                    ba ,nawet tresci nie znam...
                    • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:30
                      marii51 napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):
                      > > O czym jest IO (po za tym, że jak gdzieś widziałem) "o osiołku"?
                      > > I jak to miało konkurować z wojennym Remarquem? A właśnie, miałem to obej
                      > rzeć.

>

podziel się koniecznie z informacją jesli takie masz możliwości
                      gdzie i jak dostać się do oglądania ..ok?
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:57
                        www.netflix.com/pl/title/81260280
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:34
                      Cóż, zbiór liter jak zbiór kadrów...
                      Może poszukam, jak coś znajdę to wrzucę do Kinoteatru smile
                      Ich motywacja? jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze smile
                      • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:39

> Cóż, zbiór liter jak zbiór kadrów. awanse...... brawosmile
                        ..
                        > Może poszukam, jak coś znajdę to wrzucę do Kinoteatru smile ok odnajdę cięsmileo
                        > Ich motywacja?
                        jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze smile-
                        --------------->takis mądry, wszystko wiesz..
                        ..

a ja wciąz się uczę.......smile a co odganiam demecyję może pomożesmile?
                        • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:44
                          o Henrymbo to
                          dziecięsław swiatowych
                          ak wygląda syn Bachledy-Curuś! Colin Farrell zabrał go na Oscary
                          cgw
                          2023-03-13
                          8:40
                          Zgodnie z zapowiedziami, Colin Farrell (47 l.) przybył na galę rozdania Oscarów z 13-letnim synem. Latorośl aktora oraz Alicji Bachledy-Curuś (40 l.) czuła się w blasku fleszy zapewne nieco nieswojo, ale nie dała tego po sobie poznać. Henryk Tadeusz uśmiechał się, chętnie pozował z tatą do zdjęć, a nawet udzielił z nim wywiadu. czy to HENRY? ON MA ZALEDWIE 13LAT....gdzies może spr .. .
                          Tak wygląda syn Alicji Bachledy-Curuś! Colin Farrell zabrał go na Oscary https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-G2fn-rRBj-xpvc_colin-farrell-994x828.webpTekst linku
                          • marii51 Re: OSCARY 13 marca syn 13.03.23, 20:55
                            marii51 napisała:

> o Henrym bo to
                            > dziecię sław swiatowych
                            > jak wygląda syn Bachledy-Curuś i Colina Farrell zabrał go na Oscary

i mam aktualizację ....wczesniej pomyliłam .. widac Ojca nie Henrego
                            https://bi.im-g.pl/im/f0/2f/1c/z29553904IH,syn-Colina-Farrela-na-Oscarach.jpg
                            powiększyli i schowali ojca ...
                            Tekst linku
                            • marii51 Re: OSCARY 13 marca syn 14.03.23, 11:34
                              wreszcie https://images.iberion.media/images/1920/Alicja_Bachleda_Curus_Colin_Farrell_d4b578036b.jpg
                              ale pół twarzy?
                              okazało się,że kilkoro jednak sław ujawniło swoje dzieci,, na nieczerwonym a bężowym .. jednak na czerwonym była fajniek kiedyssmile
                              • marii51 Re: OSCARY 13 marca syn 14.03.23, 22:27
                                marii51 napisała:

> wreszcie JEST cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-xwRG-hgn2-oRjo_alicja-bachleda-curus-nie-nauczyla-syna-polskiego-994x828.webp
                                • marii51 Farelli .. tan wolny:) 24.03.23, 23:49
                                  kobietki mają uciechę...

ludzie.fakt.pl/wyjasnilo-sie-dlaczego-colin-farrell-na-oscary-nie-zabral-ukochanej-przykre/sx7bvzx
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 12:01
                          marii51 napisała:

> --------------->[i]takis mądry, wszystko wiesz..

Choć tu dziecię, ja cię uczyć będę smile No żart. A to zasada stara jak świat: pieniądze rządzą.

• marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 12:59
                            a gdzie zobaczyć ?? kilka na Netfliks wrzucili ...
                            a inne gdzies tui tam...........

film.dziennik.pl/nowosci-vod/artykuly/8679116,oscary-2023-gdzie-obejrzec-nominowane-filmy-dobrycynk.html#duchy-inisherin~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~"Duchy Inisherin"
                            Dziewięć nominacji, w tym za najlepszy film, reżyserię, scenariusz, montaż, muzykę oraz role Colina Farrella, Kerry Condon, Brendana Gleesona i Barry'ego Keoghana. Rozgrywająca się na malowniczej irlandzkiej wyspie przypowieść o tym, że najczęściej nie jest się stworzonym do rzeczy wielkich i najlepsze, co można po sobie pozostawić, to bycie miłym.
                            amazon video kino
                            Gdzie zobaczyć: Disney+, w kinach

"Wszystko wszędzie naraz"
                            Jedenaście nominacji, w tym za najlepszy film, reżyserię, scenariusz, montaż, kostiumy, muzykę, piosenkę oraz role Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis i Ke Huya Quana. Niezwykłe widowisko o podróży pewnej chińskiej imigrantki w średnim wieku przez różne uniwersa. Plus najpiękniejsze filmowe wyznanie miłosne ostatnich lat: "Pragnę powiedzieć, że w innym życiu, nawet gdybyś znów miała złamać mi serce, wciąż chciałbym robić z tobą pranie i płacić podatki".

"Na zachodzie bez zmian"
                            Dziewięć nominacji, w tym za najlepszy film, najlepszy film międzynarodowy, scenariusz, zdjęcia, scenografię, dźwięk, efekty specjalne, charakteryzację i muzykę. Trzecia już, choć pierwsza niemiecka, adaptacja klasycznej powieści antywojennej Ericha Marii Remarque'a. Przesłanie ponadczasowe, ale w kontekście wojny w Ukrainie bardzo sugestywnie dotykające naszej obecnej rzeczywistości.

Gdzie zobaczyć: Netflix

tak tylko zaotowalam , bo wlinku całość film.dziennik.pl/nowosci-vod/artykuly/8679116,oscary-2023-gdzie-obejrzec-nominowane-filmy-dobrycynk.html#duchy-inisherin
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:10
                Hmmm, LG obyła się smakiem? Smakiem tego, że nawet tu tu na tym forum została przypomniana? smile Rany jak dawno nic jej nie słuchałem.
                • marii51 Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 11:35
                  > Hmmm, LG obyła się smakiem? Smakiem tego, że nawet tu tu na tym forum została p
                  > rzypomniana? smile Rany jak dawno nic jej nie słuchałem.

nistąd ni z owąd mówiąc posto //////zdurnialam 3 razy oglądalam na Netfliksie .
                  . Narodziny gwiazdy
                  ALETO TE OCZY AKTORA MNEI TAK ZACHWYCAJA smilesmile

---a jak daleko mam wątek? o LG?TLUMACZONE PIOSENKI..
                  hmm

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca NOC 13.03.23, 12:02
                    O, tego nie widziałem!
    • marii51 Re: OSCARY 13 marca 13.03.23, 11:00
      marii51 napisała:

wydatki na galę oscarową miliony dolarów
      więc muszą zabrac swoje......smile
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: OSCARY 13 marca 13.03.23, 11:15
        marii51 napisała:

> marii51 napisała:
        >
        > wydatki na galę oscarową miliony dolarów
        > więc muszą zabrac swoje......smile

Nie do końca się zgadzam. Wiadomo, gala kosztuje - ale filmy co zgarnęły X Oscarów - wygenerują przychody znacznie przekraczające koszty tej gali.
        Dla mnie to jest tak, jak ktoś by chciał, żebym płacił za gazetkę reklamową Lidla przykładowo big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka