Dodaj do ulubionych

"Tylko dla seniorów"

07.08.09, 14:00
„Tylko dla seniorów” - taka wywieszka miałby się znaleźć na części przedziałów
w pociągach pośpiesznych. Jeżeli w Sejmie przejdzie pomysł PiS, takie miejsca
mogliby zajmować tylko pasażerowie, którzy ukończyli 60. rok życia – donosi
dziennik.pl.

Posłowie PiS chcą by w pociągach pośpiesznych były przedziały tylko dla seniorów.
Posłowie PiS tłumaczą, że chcą zapewnić starszym wygodną podróż bez nerwowego
poszukiwania miejsca w przedziale. – Gdy przyjeżdża pociąg, pasażerowie muszą
o nie walczyć. Trzeba pamiętać, że seniorzy są mniej sprawni niż młodzi.
Często przegrywają walkę i jadą na walizkach w korytarzu lub stoją – tłumaczy
Jacek Osuch (51 l.) z PiS.
------------------------------
Nie mam zdania,bo mało jeżdżę.wink

www.efakt.pl/Pociagi-tylko-dla-emerytow,artykuly,49575,1.html
Obserwuj wątek
    • m4-6 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 15:30
      No nie wiem,nie wiem,czy dobry pomysł...A nuż pójdą dalej w swoim wymyślaniu i wymyślą getta dla seniorów.Jeżdże 2,3 razy do roku i nie odczuwam dyskomfortu jazdy z młodymi pasażerami,a gdybym miała trudności ze znalezieniem miejsca,to znaczy,że już nie powinnam sama jezdzić,a pod opieką młodych.Tak generalnie mnie obraża taki pomysłwink.Jaguś co o tym sadzisz?
      • m4-6 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 15:34
        Aha,niechby wymyślili zniżkę emerycką na I klasę,to byłoby logiczne i przyjęte z entuzjazmem przeze mniesmile.
        • alfredka1 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 16:04
          Pozwólcie, że się wyrażę ... a to jełopy cholerne,
          ludzienieludzie!!! powinni jeszcze kręcic filmiki jak to dobrze
          teraz staruszkom. A z drugiej strony ... jak mawiał Tewje
          Mleczarz,pisiaki sa tacy jak i ich wyborcy, wszystko dla mas i masy
          znów ich wybiorą sad(((
          • agat-a52 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 16:13
            Nie korzystam z PKP, ale idea jest moim zdaniem niezła. Część starszych będzie miała zapewnione miejsce siedzące.
            • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 17:08
              A może tak jeszcze specjalne sklepy, najlepiej z dala od centrum
              gdzie mało spalin , wydzielone ławki gdzieś w kąciku parku- mieliby
              spokój, a najlepiej wyznaczyć kilka miast i tam ich umieścić.Niech
              żaden polityk nie mówi mi, w jakim przedziale mam podróżować,
              skończyły się czasy ,gdzie ludzie pchali się do pociągu i wchodzili
              przez okna. Niektórym te pomysły pewnie się spodobają-" ciemny naród
              łyknie wszystko" jak powiedział słynny poseł- teraz już euro-
              poseł.
              • jaga_22 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 17:21
                No takie właśnie jest moje odczucie,jak przedstawiła irena0503.
                Mało tego,to ja bym bardziej się bała takiego wagonu,gdzie są sami starsi o
                nienajlepszej kondycji gdyby co.wink"Młodzież" mogłaby mieć ubaw z takiego przedziału.

O! na 1-szą klasę to się piszę i żeby były zniżki 50% wink smile
                • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 17:57
                  Jaga, ja też się piszę na 1-szą klasę i jeszcze na zniżkę w inter-
                  city i euro-city.
                • waliakon2 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 18:08
                  Ja pamiętam czasy gdy w każdym wagonie był przedział dla matki z dzieckiem a
                  w poczekalni na dworcu (Wrocław główny) "izba" gdzie matka nie krępując się
                  mogła nakarmić dziecko piersią, ale to było bardzo dawno i dużym ułatwieniem w
                  podróży z dziećmi.
                • agat-a52 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 18:09
                  Choć nie zaliczam się do "ciemnej masy" podtrzymuję swoją wypowiedź, która dotyczyła miejsc siedzących w pociągu, a nie ławek w parku etc. Tymbardziej ma to sens, gdyż frekwencja się zwiększy, gdy zostanie zlikwidowanych wiele składów, o czym informował portal interii.
                  Mój znajomy kooperuje z warszawską firmą i nie zawsze jeździ swoim autem, lub fruwa samolotem. Korzystnie jechać mu pociągiem i też wielokrotnie zwracał uwagę, że pomimo miejscówek nie jest to komfort. Każdy prowadzi jakieś głośne rozmowy tel. wędrówki do Warsu i z powrotem. Każda podróż kiedyś się kończy, ale nawet tych parę godzin spędzonych w kulturalnym gronie sprawia, że możemy skupić się na lekturze, przygotować do jakiegoś odczytu itp. Dawno nie jechałam pociągiem, ale tak to widzę.
                  • jaga_22 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 18:43
                    Pożyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie.Ostatnio jechałam z Katowic do Warszawy
                    Intercity,bo w tamtą stronę jechalismy samochodem,to było 3 lata temu.Ojejku
                    jak ten czas leci.http://i27.tinypic.com/anlw07.gif
                    Jechaliśmy chyba 3 godz. byliśmy sami w przedziale 5 osób.Prawie wszystkie
                    przedziały były puste,aż nieswojo,ale to była godz.20.
                    http://i27.tinypic.com/anlw07.gif
                  • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 18:58
                    Długie trasy pokonuję pociągami, boję się jeżdzić po naszych
                    drogach i nigdy żaden młody człowiek nie zakłócił mi
                    podróży,częściej ludzie starsi, którym ciągle się coś nie
                    podoba,wiele razy musiałam wysłuchiwać ich historii rodzinnych,
                    chorobowych. Też jestem emerytką ale wolę rozmawiać z ludżmi, którzy
                    mają coś do powiedzenia, a co do przygotowania się do odczytu to już
                    widzę emerytów w oddzielnych przedziałach ,ślęczących nad skryptami.
                    • agat-a52 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 19:42
                      Ireno ja też kontroluję swoje wypowiedzi. Mnie do emerytury brakuje trochę lat. Pisałam o znajomym, bo my jeszcze pracujemy i mieszkając we Wrocławiu przemieszczamy się po Polsce i po świecie różnymi środkami lokomocji. A temat wątku był o PKP.
                      • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 20:02
                        Wiem ,że temat dotyczył PKP ale czasami tak bywa, że się zbacza,
                        lepiej już nie ciągnijmy tego gdyż możemy czasami dojść do
                        przepisów kulinarnych dla emerytów ale mimo wszystko fajnie się z
                        wami dyskutowało. Pozdrawiam.
                        • agat-a52 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 20:14
                          Irenko wpadaj częściej, masz rację, że czasami mała nieopatrzna dygresja i wątek zmienia treść. Miłego wieczorka.
                          • dede43 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 20:25
                            Zaczynamy jak zwykle od a, a kończymy..... Zawsze się zastanawiam, jak się
                            skończy zaczęty wątek. Przeważnie zupełnie czymś pobocznym. I przyznaję - często
                            całkiem mi się to podoba.
                            Tyle,że czasem szukając poruszanego poprzednio tematu np. kuchennego - znajduję
                            go w powitaniach, albo podróżach. Ale to tez ma swój urok.
    • waliakon2 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 18:45
      Pisowcy zrobią wszystko, żeby otumanić starszych ludzi różnymi obiecankami,
      aby tylko zdobyć ich głosy w przyszłych wyborach, obojętnie, czy to pomysły
      mądre czy głupie i pod tym kątem należy patrzeć w jak ohydny sposób to czynią. A
      tak na marginesie, nie podobają mi się ironiczne wypowiedzi typu <a może by tak
      jeszcze specjalne sklepy> itd. Moim zdanie jest to pogarda dla ludzi starszych
      od siebie, nikt nawet nie wspomniał o takich przywilejach.
      • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 19:24
        Nie kpię z ludzi starszych, sama jestem jedną z nich i mam w swoim
        bliskim otoczeniu dwie 92-latki , sprawne fizycznie i umysłowo,które
        bardzo lubią przebywać wśró ludzi młodych , młodzi też do nich lgną.
        Uważam, że starsi ludzie nie powinni się kisić we własnym sosie. No
        i widzisz, z niewinnej informacji wywiązała się długa dyskusja.-
      • alfredka1 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 20:39
        A mnie się podobają.. jestem bardzo stara i nie chciałabym jechać w
        przediale dla starych i słuchać o dzieciach, wnukach, chorobach i
        ich objawach. Nie chcialabym być zasypywana pytaniami w rodzaju "a
        pani do dokąd" albo "taka pani stara i puścili samą? co to dzieci
        nie ma??".
        Z tego rodzaju pytaniami. wtedy jeszcze nie do mnie, spotykałam się
        wiele razy. Przyjrzyjcie sie kolejkom w poczekalni do geriatry sad i
        posłuchajcie a potem przełóżcie na przedział kolejowy i
        kilkugodzinną jazdę.
        • jaga_22 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 21:06
          Nie odpowiada mi taka podróż Alfredko,ja wolę spokój i przyglądać się mijanym
          obrazom.Moje miejsce przy oknie.Chociaż ostatnio jak jechałam,klimatyzacja była
          za chłodna trochę wymarzłam.wink Nie dało
          się ustawić.wink
          • paulina303 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 21:38
            Przedział dla seniorów....
            a jeśli będzie zajęty (wszak w Polsce seniorzy przemieszczają się
            nałogowo wink ) i taki senior usiądzie sobie gdzie indziej.... to
            nietrudno się dmyślić, co będzie dalej....
            - Marsz seniorze do swojego przedziału! ( To wersja kulturalna).
          • waliakon2 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 21:48
            Irenko, od tego jest forum, żeby wymieniać swoje zdanie na dany temat i się
            wypowiedziałam, bo tak Twój wpis zrozumiałam. Nie chciałam Ci broń Boże
            przyłożyć.
            Już odlatujęhttp://i29.tinypic.com/2elzcjp.gif
            • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:03
              O czym Ty mówisz/ jest okey , życzę Ci kolorowych snów.
              • m4-6 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:18
                Przeczytałam wszystkie posty,dyskusja była super,więcej takich.Pełna kultura i
                zakończenie świadczące o tym,że chcemy poznawać opinie innych na dany temat, a
                lekkie zbaczanie jest pieprzykiem dodającym smaczku.Lubię z Wami gadaćsmile.
                • irena0503 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:34
                  Pogadamy sobie jeszcze, wszystko przed nami.
              • agat-a52 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:22
                Dziewczyny jeżeli odlatujecie, to tylko do łóżeczka. Miłej nocy.
                A ja jeszcze nt. Z takiego przedziału jaki opisała Alfredka, to ja wysiadam. O rany, nawet mi to nie przyszło do głowy, że można mieć takie towarzystwo. A do geriatry nie miałam przyjemności, lecz parę lat temu faktycznie w przychodni był pod gabinetami taki gwar i tematy, że człowiek zdrowy, wychodził z przychodni chory. Teraz ja mam ten komfort...wizyta na wyznaczoną godzinę, bez kolejek i czekania, choć w takim eleganckim pomieszczeniu przyjemnie posiedzieć i poczytać.
                • waliakon2 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:44
                  Zawsze tak jest, jak mi się chce pogadać to wyganiają
                  spać.http://i28.tinypic.com/n2egls.gif
                • m4-6 Re: "Tylko dla seniorów" 07.08.09, 22:53
                  Faktycznie można się rozchorować od tego słuchania,czekając próbuje czytać
                  gazetę albo rozwiązuje swoją Rewie Rozrywki albo najczęściej wychodze coś przy
                  okazji załatwić.Masz komfortowo Agatko z tym lekarzem aż Ci zazdroszczę.Ja nie
                  cierpię kolejek gdziekolwiek,nie potrafię usiedzieć w bezczynności,denerwuje
                  się,że tracę czas.Ale nasze realia...no cóż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka