kaguya1982 12.05.10, 11:15 Ktos uzywa ktoregos z tych systemow? Zotero darmowy jest - ale moze bardziej oplaca sie zaplacic za endnote? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewyspany77 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 11:28 probowalem obu, korzystam z mendeley Odpowiedz Link
kaguya1982 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 11:35 Czemu to jest wg. ciebie lepsze? Bo wlasnie sie rozgladam - pora przejsc z robienia notatek kolorowymi markerami na brzegach wydrukow w ere cyfrowa :P Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 12:33 bo robi za szukajke wewnatrz pdf, ladnie wstawia bibliografie wg stylu apa (i paru inych), najnowsza wersja ponoc zapisuje snapshoty dowolnych stron www, bezposredni import do mendeley dziala ze wszystkimi najwiekszymi bazami tekstow. czasem program robi kuku, to wciaz rozwojowy soft. to dziala z wordem. jak uzywasz jakiegos *tex to sie raczej nie przyda. Odpowiedz Link
kaguya1982 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 13:10 Mam pytanie, czy to cudo mendeley dziala pod wyszukiwarka (jak zotero) czy na dysku tylko. I czy jak na dysku czy daja jakas mozliwosc szybkiego przenoszenia informacji miedzy komputerami. Bo w pracy mam jeden, w domu drugi i chce uniknac recznego updatowania obu maszyn. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 13:23 z netu gladko dziala import na i do, ale to tylko bibliografia. cala reszta dziala na lokalnej bazie pdf-ow. z przenoszeniem nie ma problemow, ino nieco dziergania (oba mendeley ustawiasz dokladnie tak samo, dane na obu kompach w tym samym miejscu, np c:\baza, przed przeniesieniem synchro, potem kopiujesz zywcem caly Documents and Settings\User\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mendeley Ltd\Mendeley Desktop). poza tym w feedback pisze, ze trwaja prace nad portable mendeley on usb. mi nie jest to potrzebne. Tekst linka po updacie lubi sie rypnac plugin do importu do worda, dlatego nie polecam :) Odpowiedz Link
kaguya1982 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 13:43 Dzieki! :) Jestem dozgonnie wdzieczna! Chyba moge zrobic most przez zotero - bo one sie wymieniaja danymi. Mam jeszcze jedno pytanie- czy mozna mu jakos recznie zmieniac ustawienia? Np. mam skany jakies z ksiazek w pdf, i mendeley sam sobie w jakis sposob wytypowal date publikacji - ktora nie jest prawdziwa. No i oczywiscie nie ma info o ksiazce zrodlowej. Mozna to jakos recznie skorygowac? Odpowiedz Link
kaguya1982 Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 14:12 Wycofuje pytanie - juz znalazlam. Calkiem fajny ten program rzeczywiscie. Dzieki za cynk. Odpowiedz Link
dr_pitcher Re: zotero kontra endnote 12.05.10, 22:03 plusem endnote jest mozliwosc importowania z bibliografii z wiekszosci baz danych przy pomocy jednego przycisku (np w . Web of Science). Dodatkowym, jest korzystanie z zewnetrznej bazy danych - nie ma wtedy potrzeby tworzenia wlasnej Odpowiedz Link
sosjolozka pytanie. 14.05.10, 16:27 czy w mendeley istnieje możliwość dodawania notatek do publikacji, których nie mam w wersji elektonicznej? tj. czytam coś wydrukowanego i chciałabym notować nie w wordzie ale właśnie w mendeley, czy to możliwe? jeśli nie, to jaki inny program tego typu umożliwi mi robienie notatek do pdfów ale też publikacji książkowych? Odpowiedz Link
kaguya1982 Re: pytanie. 14.05.10, 16:37 Hmm, Ja mam nastepujacy wstepny system: dodaje worda pustego i do niego dodaje notatki. Na razie nie znalazlam innego sposobu. Odpowiedz Link
sosjolozka Re: pytanie. 14.05.10, 17:01 file -> add entry manually, chyba tak da się to zrobić. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: pytanie. 14.05.10, 18:05 nie! add entry manually sluzy do dodania dowolnego dokumentu do bazy. notatki mozna robic na 2 sposoby: a) klikasz na dowolny dokument, w kolumnie 'document details' (jak nie widac to lewy alt+enter). tam jest tags & notes - sobie wpisujcie. b) po otwarciu pdf-a w mendeley klikacie prawym klawiszem w dowolnym miejscu dokumentu. zolta karteczka :) milej zabawy. Odpowiedz Link