Dodaj do ulubionych

Centralna Komisja

29.09.11, 07:58
Centralna Komisja ds Stopni i Tytułów nie wygląda na przygotowaną na nowe przepisy. Na stronie niewiele aktualności, informacji o nowym trybie zero, a w aktach prawnych wisi ustawa z 2003 roku (z późn. zmianami w 2005). Słabo to wygląda.
Obserwuj wątek
    • pfg Re: Centralna Komisja 29.09.11, 08:28
      akot20 napisał:

> Centralna Komisja ds Stopni i Tytułów nie wygląda na przygotowaną na nowe
      > przepisy.

Profesor z naszego wydziału, który jest członkiem CK, powiada, że jeżeli budżet i personel administracyjny CK nie zwiększy się dwa-trzy razy, CK zatka się, bo w nowym trybie CK będzie wykonywać znacznie więcej czynności technicznych.

Inna rzecz, że co najmniej przez kilka miesięcy zdecydowana większość spraw będzie odbywać się w starym trybie, mniej absorbującym dla CK. Poza tym kadencja obecnej CK została skrócona, kończy się 31 grudnia. Także od strony administracyjnej CK ma być gotowa dopiero 1 stycznia 12 (Art. 33-35 Ustawy o zmianie ustaw).
      • eni.huso Re: Centralna Komisja 29.09.11, 21:03
        pfg napisał:

> Profesor z naszego wydziału, który jest członkiem CK, powiada, że jeżeli budżet
        > i personel administracyjny CK nie zwiększy się dwa-trzy razy, CK zatka się, bo
        > w nowym trybie CK będzie wykonywać znacznie więcej czynności technicznych.

a może tak mniej przerw na kawę, a nie budżet zwiększać??
        • pfg Re: Centralna Komisja 29.09.11, 21:17
          eni.huso napisała:

> a może tak mniej przerw na kawę, a nie budżet zwiększać??

A ty wiesz, o czym piszesz? O jakiej skali problemu?
          • eni.huso Re: Centralna Komisja 29.09.11, 22:39
            pfg napisał:

> A ty wiesz, o czym piszesz? O jakiej skali problemu?

och, rzeczywiscie nie wiem, biedne nieprzygotowane CK... lecę sie popłakac
            • charioteer1 Re: Centralna Komisja 29.09.11, 23:21
              eni.huso napisała:

> och, rzeczywiscie nie wiem, biedne nieprzygotowane CK... lecę sie popłakac

Nad wlasna glupota zaplakac nigdy nie jest za pozno. Naprawde nie wiesz, o czym piszesz.
              • eni.huso Re: Centralna Komisja 29.09.11, 23:38
                nad własna głupotą to ja dosyć często płaczę

szkoda że inni nie maja tyle samokrytyki....
            • pfg Re: Centralna Komisja 30.09.11, 00:00
              eni.huso napisała:

> pfg napisał:
              >
              > > A ty wiesz, o czym piszesz? O jakiej skali problemu?
              >
              >
              > och, rzeczywiscie nie wiem

Przypuszczam, że naprawdę nie wiesz. Samych habilitacji w Polsce odbywa się ponad 900 rocznie. Przy każdej habilitacji obciążenie administracyjne CK w "procedurze Kudryckiej" wzrasta kilkakrotnie w stosunku do stanu obecnego. Wzrasta też obciążenie przy profesurach (sto kilkadziesiąt rocznie). Przy doktoratach CK obecnie w zasadzie nie jest zaangażowana, natomiast w nowej procedurze będzie się angażować choćby do publikacji streszczeń i recenzji.
              • donnajohnson Re: Centralna Komisja 30.09.11, 08:23
                Masz oczywiscie racje.
                Ale jakos mi tego CKK wcale nie jest szkoda ;P

> Przypuszczam, że naprawdę nie wiesz. Samych habilitacji w Polsce odbywa się pon
                > ad 900 rocznie. Przy każdej habilitacji obciążenie administracyjne CK w "proced
                > urze Kudryckiej" wzrasta kilkakrotnie w stosunku do stanu obecnego. Wzrasta też
                > obciążenie przy profesurach (sto kilkadziesiąt rocznie). Przy doktoratach CK o
                > becnie w zasadzie nie jest zaangażowana, natomiast w nowej procedurze będzie si
                > ę angażować choćby do publikacji streszczeń i recenzji.
                • pfg Re: Centralna Komisja 30.09.11, 09:32
                  Szkoda, nie szkoda, nie o to chodzi. Rzecz w tym, iż instytucja - nie mówię o uczonych członkach CK, ale o aparacie urzędniczym - ma teraz wykonywać o wiele więcej pracy, niż dotąd, a ministerstwo chyba uważa, że to się samo załatwi. Nawet biorąc pod uwagę hipotetyczną, lecz prawdopodobną niską efektywność ("przerwy na kawę"), którą można zwiększyć, przy kilkukrotnie większym obciążeniu instytucja bezinwestycyjnie może nie dać rady.
                  • whiteskies Re: Centralna Komisja 30.09.11, 09:41
                    Też tak myślę, zwłaszcza ze cal administracja odbywals sie do teraz stara dobra droga "papioerowo - pocztową". Pewnie zatrudniniania zwiekszac nie trzeba, ale przeszkolić i wyposazyć odpowiednio - tak. A to kosztuje.
                    Nota bene, na stronach ministerstwa pojawiło sie rozporzadzenie o wynagrodzeniach podpisane przez p. minister:
                    www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/15/45/15458/20110929_rozporzadzenie_warunki_wynagradzania.pdf
                    znowu w postaci skanu a nie "pełnokrwistego" pdf-u, jak np ostatni link ekulczyckiego.
                    Pisze o tym po to ppokazuje wage problemu szkolenia: wytaznie urzednicy w ministerstwie nie zdaja sobie sprawy z tej "drobnej przecież" róznicy i jej znaczenia dla sprawnego procedowania...
              • whiteskies Re: Centralna Komisja 30.09.11, 09:32
                Profesur powyzej 500 rocznie, nie sto kilkadziesiat. Rzeczywiscie, takie obciazenie wymaga sprawnej administracji, do tej pory odbywalo sie to metoda "jak za Króla Ćwieczka".
                Ze sprawozdania
                www.ck.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=30
                "W 2010 r. Centralna Komisja rozpatrzyła ogółem 2891 spraw dotyczących jej kompetencji przewidzianych w ustawie, czyli blisko 17,5% więcej niż w roku 2009."

• pfg Re: Centralna Komisja 02.10.11, 10:47
                  whiteskies napisał:

> Profesur powyzej 500 rocznie, nie sto kilkadziesiat.

Profesur rzeczywiście średnio około 500. Nie wiem, gdzie ja te sto kilkadziesiąt zobaczyłem, roczniku GUS jest około 500. A doktoratów ponad 5000.
          • pzgr Re: Centralna Komisja 21.01.12, 02:58
            to jest, proszę kolegi, maluśki problem.
            wniosek kredytowy to podobna papierologia, co habilitacja (w kg papieru licząc).
            mały oddział wiejskiego banku obsługuje kilka tysięcy takich spraw rocznie.
            niech się Basia uczy.
            albo niech zlikwiduje problem, szybką nowelizacją ustawy kończącą żywot CK.
            • ford.ka Re: Centralna Komisja 21.01.12, 08:02
              Prościej skasować habilitację ;)
              • pfg Re: Centralna Komisja 21.01.12, 09:42
                Oraz kredyty.
                • pzgr Re: Centralna Komisja 21.01.12, 13:52
                  A ja tym razem nie mam nastroju do szutek.
                  Idę o zakład, że Pan Kolega całe życie przepracował w budżetówce i nie widział prawdziwego zarządzania w realnym świecie.
                  Jest takie zabawne sformułowanie "zabudżetować".
                  Czyli zarezerwować zasoby organizacji niezbędne dla realizacji ustalonych celów.
                  Zamiast stroić żarty, zadajcie sobie pytanie, dlaczego w tym przypadku nikt nie zarezerwował zasobów dając CK nowe zadania.
                  • adept44_ltd Re: Centralna Komisja 21.01.12, 14:03
                    dość prosta odpowiedź, bowiem nikt oszczędza na czym może związanym z nauką, a zarazem chrzani o standardach światowych
                    • pzgr Re: Centralna Komisja 21.01.12, 14:42
                      to nie jest odpowiedź.
                      mówisz jedynie, co Basia robi, ale nie mówisz o tym, w jakim celu to robi.
                      • pfg Re: Centralna Komisja 21.01.12, 15:01
                        Ja nie wiem, czy Kudrycka ma w tym jakiś ukryty cel, nie sądzę, a w każdym razie jestem przeciwny konstruowaniu jakichś teorii spiskowych. Mówiąc żartobliwie, Kudrycka sprawdza, czy herbata stanie się słodsza od samego mieszania. Mówiąc poważnie, są to działania typowe dla całego polskiego governance od wielu, wielu lat. Uchwalamy prawo i mamy czyste sumienie, a przynajmniej czyste ręce, jak Piłat: no myśmy przecież uchwalili, że nie lzia, że coś jest be, a że rzeczywistość nie zmieniła się od samej naszej uchwały, to albo pech, albo fatum, albo układ. Powołujemy ciało (urząd, organ, komisję), które ma rozwiązać problem, lub też naszym problemem obarczamy jakieś już istniejące ciało, ale nie wyposażamy go ani w kompetencje, ani w budżet. Działalność CK to jest naprawdę drobiazg, popatrz, jak rząd zwala na gminy a to prowadzenie szkół, a to przedszkola, a to gospodarkę odpadami. Taką, niestety, mamy w Polsce instytucjonalną kulturę.
                        • nullified Re: Centralna Komisja 21.01.12, 15:51
                          parafrazujac innego klasyka: "nie wierze w teorie spiskowe raczej w spiskową praktyke".

1. Jeden cel juz osiagneła - przesuneła srodki do prywaciarzy, kumple sie pewnie ucieszyli.
                          2. Drugi dosc oczywisty to obniżenie nakładów (tak, tak - obniżenie TYCH nakładów).
                          3. Trzeci (niekoniecznie świadomy albo jak kto woli "wyspiskowany") to udowodnienie, ze nie ma na co placic co łatwo się osiagnie przez punkt 2, dzieki czemu bedzie mozna jeszcze lepiej przylozyc sie do realizowania pkt.2.

Reszta to juz prywatne ambicje i ambicyjki "zespołu", Pani Minister, lobbystow etc.

Rzeczywista reforma bylaby policzona na kilkanaście lat (a nie na "hop siup") i odpowiednio "zabudżetowana". No i nie bylaby wprowadzana metoda "strzal z kolana" albo "zza węgła". Ja juz pomijam detal, że wymagałaby skorelowanej reformy szkolnictwa niższych szczebli jesli efekty nie mają być iluzoryczne.

Ot macie innowacyjną gospodarke oparta na wiedzy.
                      • adept44_ltd Re: Centralna Komisja 21.01.12, 20:51
                        no bo wróżką to ja nie jestem..., zresztą obawiam się, że kategoria celu jest zbyt skomplikowana dla pani minister...

a swoją drogą, ciekawe, jak definiujesz "odpowiedź"
      • hugow Re: Centralna Komisja 01.10.11, 21:49
        >>od strony administracyjnej CK ma być gotowa dopiero 1 stycznia 12 (Art. 33-35
        >>Ustawy o zmianie ustaw).
        >>

Ciekawa interpretacja - czy Twoim zdaniem oznacza to, że złożenie wniosku - np. 3 października, nie wywoła biegu terminów jak w ustawie? I że będzie to dopiero skuteczne najprędzej po 1 stycznia?

Przepisy 33 - 35 mówią o tym, że statut CK ma być dostosowany w tym czasie - bo tego nie określa ustawa - ale to co wynika z ustawy wprost - powinno hulać na całego od poniedziałku.

A z innej beczki - ale o CK - w zasadzie wszyscy CeKiści jakich sobie wrzuciłem w google - są przy okazji bardzo aktywni w niemal wszystkich służbach, których od 1 X 2011 nie wolno łączyć z członkostwem CK.
        Jak myślicie - raczej będą oni rezygnować z bycia rektorem czy z bycia w CK? Czy też oni nie muszą i do 31 grudnia 2011 jest stan przejściowy na to??
        • pfg Re: Centralna Komisja 02.10.11, 10:45
          hugow napisał:

> >>od strony administracyjnej CK ma być gotowa dopiero 1 stycznia 12 (Ar
          > t. 33-35
          > >>Ustawy o zmianie ustaw).
          > >>
          >
          > Ciekawa interpretacja - czy Twoim zdaniem oznacza to, że złożenie wniosku - np.
          > 3 października, nie wywoła biegu terminów jak w ustawie?

Wywoła. Ale przez pierwsze kilka miesięcy lwia część wniosków będzie szła starym trybem, z którym CK sobie radzi.

> Jak myślicie - raczej będą oni rezygnować z bycia rektorem czy z bycia w CK? Cz
          > y też oni nie muszą i do 31 grudnia 2011 jest stan przejściowy na to??

Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wygasa 31 grudnia.
          • hugow Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wygasa 02.10.11, 14:12
            "Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wygasa 31 grudnia" - czy to oznacza, że przez 3 miesiące - wymogi ustawy o niełączeniu tego czego nie wolno łączyć - będzie można łączyć?
            • pfg Re: Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wyg 02.10.11, 16:42
              Tak postanowił ustawodawca.
              • adept44_ltd Re: Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wyg 02.10.11, 17:59
                tak swoją drogą, w związku z wygaśnięciem kadencji można się spodziewać przynajmniej kilkumiesięcznej obstrukcji...
                • pfg Re: Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wyg 02.10.11, 18:12
                  Niekoniecznie. W końcu kadencja CK i tak się od czasu do czasu kończy, procedury wymiany członków istnieją, więc jeśli przeprowadzi się wybory nowych członków "vivente rege", nowy skład może zacząć pracę dość płynnie, zwłaszcza że część składu nie ulegnie zmianie.
                  • adept44_ltd Re: Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wyg 02.10.11, 18:17
                    hm, no ja pamiętam, moją hab. czekającą 3 miesiące na ukonstytuowanie się ck...
                    • dala.tata Re: Z tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wyg 02.10.11, 18:18
                      niestety znam podobny przypadek kolegi. u niego opoznila sie habilitacja o niecale pol roku.

adept44_ltd napisał:

> hm, no ja pamiętam, moją hab. czekającą 3 miesiące na ukonstytuowanie się ck...
              • hugow tak zdecydował ustawodawca 02.10.11, 22:31
                nie widzę przesłanki ku temu aby ustawodawca sankcjonował przez te 3 miesiące nierespektowanie zasad niełączenia, nawet wydaje mi się, że stwierdzenia, że ktoś taki z mocy prawa traci funkcję, której nie można łączyć - automatycznie rozwiązuje ewentualne konflikty
                • pfg Re: tak zdecydował ustawodawca 02.10.11, 23:01
                  hugow napisał:

> nawet wydaje mi się, że stwierdzenia, że kto
                  > ś taki z mocy prawa traci funkcję, której nie można łączyć - automatycznie rozw
                  > iązuje ewentualne konflikty

Masz rację - wydaje ci się. Ustawodawca jednak zdecydował inaczej. Całkiem rozsądnie zresztą. W przeciwnym razie rozpoczęłaby się upierdliwa administracyjna procedura sprawdzania kto łączy jakie funkcje i której go wobec tego pozbawić (dlaczego członka CK a nie rektora?), która sama trwałaby kilka miesięcy. A tak sprawdzamy na etapie wybierania nowych członków CK kto się kwalifikuje. Trzy miesiące działania CK w starym składzie są okresem buforowym. Przecież często tak się robi.
                  • hugow Re: tak zdecydował ustawodawca 03.10.11, 11:27
                    Proszę podaj źródło prawa.
                    Obyczaje może były jak opisujesz - ale ta ustawa miała zrywać z wieloma obyczajami - skąd pewność, że teraz nie zrywa? Artykuł ustawy lub rozporządzenia wskazanego z imienia i nazwiska mi wystarczy. Po prostu tego nie znalazłem i jestem zaskoczony Twoją interpretacją.
                    • pfg Re: tak zdecydował ustawodawca 03.10.11, 11:56
                      hugow napisał:

> Proszę podaj źródło prawa.

Przecież podałem. Art. 34 pkt 1 Ustawy o zmianie ustaw.
                      Cytat Centralna Komisja do Spraw Stopni i Tytułów w dotychczasowym składzie pełni
                      swoje funkcje do dnia 31 grudnia 2012 r.
                      • hugow Re: tak zdecydował ustawodawca 03.10.11, 22:42
                        Ten przepis akurat znałem i nie zrobił on na mnie wrażenia takiego, że nie będzie to oznaczało automatycznego rozwiązania z mocy prawa stosunków pracy niemożliwych do połączenia z pracą w CK. Ten przepis który powołujesz jedynie mówi, że CK pracuje w takim jak była składzie do 31 XII, nie wyklucza to tego, że skład się może zmienić z powodów indywidualnych braków u członka CK, np. że zostanie aresztowany powyżej 3 miesięcy, że zrezygnuje bo mu się znudziło lub zachorował lub, że zdecydował zostać kierownikiem katedry, dyrektorem instytutu, (pro)dziekanem lub (pro) rektorem itp.
                        • pfg Re: tak zdecydował ustawodawca 03.10.11, 23:16
                          Załóż roboczo, że ustawodawca nie jest idiotą i że w momencie uchwalania Ustawy zdawał sobie sprawę z tego, że niektóre osoby z aktualnego składu CK mogą pełnić funkcje, których z członkostwem w CK nie można na mocy znowelizowanego prawa łączyć, więc żeby uniknąć chaosu i dać czas na dostosowanie składu, ustawodawca wprowadził przepis przejściowy, ów Art. 34 pkt. 1, konserwujący dotychczasowy skład CK do 31.12.11. Czy to naprawdę jest takie trudne do pojęcia?

Piszesz:

> Ten przepis akurat znałem i nie zrobił on na mnie wrażenia takiego, że nie będz
                          > ie to oznaczało automatycznego rozwiązania z mocy prawa stosunków pracy niemożl
                          > iwych do połączenia z pracą w CK.

Po pierwsze, ani członkostwo CK, ani członkostwo PKA czy Rady Głównej, ani nawet bycie rektorem, nie jest "stosunkiem pracy". Po drugie - rozwiązanie z mocy prawa, czyli...? Jeśli ktoś jest jednocześnie członkiem CK i RG, to którego członkostwa mamy go z mocy prawa pozbawić? Prawo na ten temat milczy. Zdumiewające? No nie, gdyż ustawa daje CK trzy miesiące na dostosowanie swojego składu do nowego prawa.

Jeśli nie rozumiesz przepisu, który w sposób jawny, expressis verbis mówi, że przez trzy miesiące nic się *z mocy prawa* ze składem CK nie dzieje, to cóż ja na to mogę poradzić? Co najwyżej westchnąć.
                          • hugow Re: tak zdecydował ustawodawca 04.10.11, 00:03
                            Jestem w szoku - jak wiele treści - wyciągnąłeś z przepisu. Nie mówię, że to źle. Nie jestem prawnikiem - co najwyżej, po mieczu, materiałem genetycznym na pieniacza amatora. Po prostu tego nie widzę w tym przepisie na który się powołujesz. Może jest to w innym przepisie. W każdym bądź razie, za 92 dni będzie już OK, tak jak należy.

Założyć tego co proponujesz w pierwszej linijce wpisu nie umiem. Nie z uprzedzeń czy ze złej woli. Po prostu uważam takie założenia nie na miejscu - gdyż zarówno przy założeniu takim jak proponujesz jak i przy dokładnie odwrotnym od tego które proponujesz - nie ma to wpływu na wykładnię.

Zwłaszcza, że dla RG w jednym katalogu możności i niemożności:
                            Art. 46a. 1. Członkostwa w Radzie nie moŜna łączyć z członkostwem w:
                            1) Polskiej Komisji Akredytacyjnej;
                            2) Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów;
                            3) Radzie Głównej Instytutów Badawczych;
                            4) Komitecie Ewaluacji Jednostek Naukowych.
                            2. Członkiem Rady nie moŜe być równieŜ osoba będąca załoŜycielem uczelni
                            niepublicznej lub pełniąca funkcję:
                            1) rektora, prorektora lub kierownika podstawowej jednostki organizacyjnej uczelni;
                            2) kanclerza uczelni;
                            3) dyrektora instytutu naukowego Polskiej Akademii Nauk;
                            4) dyrektora instytutu badawczego;
                            5) prezesa lub wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk;
                            6) prezesa lub wiceprezesa Polskiej Akademii Umiejętności;
                            7) dyrektora Narodowego Centrum Badań i Rozwoju lub Narodowego Centrum Nauki.
                            3. Członkiem Rady moŜe być osoba, która:
                            1) korzysta z pełni praw publicznych;
                            2) ma nieposzlakowaną opinię i przestrzega zasad etyki naukowej;

3) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne
                            przestępstwo skarbowe
                            .

Zakładając, że ustawodawca nie zamierza dawać taryfy ulgowej dla osób, które przestaną korzystać z pełni praw publicznych lub zaczną mieć poszlakowaną opinię i zostanie im udowodnione umyślne przestępstwo lub nieprzestrzeganie zasad etyki naukowej, nie potrafię przyjąć, że ten artykuł o niezmienności składu ma te niemożności pokrywać.

I to "z mocy prawa" to jest stwierdzane przez przewodniczącego RG:
                            Art. 46b. 1. Przewodniczący Rady stwierdza wygaśnięcie mandatu członka Rady w
                            przypadku:
                            1) śmierci;
                            2) złoŜenia rezygnacji;
                            3) niespełniania choćby jednego z wymagań określonych w art. 46a;
                            4) nieuczestniczenia w pracach Rady przez okres dłuŜszy niŜ sześć miesięcy.

Przepisy co do CK wyobrażam sobie analogicznie - jak umrze członek CK to przecież to uszanują jako stan faktyczny i nie będą udawać, że wciąż żyje, mimo rzekomego przepisu "o niezmienialności" składu CK jakiego dopatrujesz się w powoływanym przez Ciebie przepisie.

(za: Prawo o szkolnictwie wyŜszym)

Art. 34. 1. Kadencja Centralnej Komisji trwa cztery lata i rozpoczyna się dnia 1 stycznia.
                            2. Członkiem Centralnej Komisji moŜe zostać obywatel polski posiadający tytuł profesora i
                            aktualny dorobek naukowy, opublikowany w okresie ostatnich pięciu lat. Członkiem Centralnej
                            Komisji moŜe zostać równieŜ osoba posiadająca tytuł profesora o wiodącym dorobku w danej
                            dziedzinie.
                            3. Ta sama osoba moŜe pełnić funkcję członka Centralnej Komisji nie dłuŜej niŜ przez dwie
                            następujące po sobie kadencje.
                            4. Członkostwa w Centralnej Komisji nie moŜna łączyć z członkostwem w Radzie Głównej
                            Nauki i Szkolnictwa WyŜszego, Polskiej Komisji Akredytacyjnej, Radzie Głównej Instytutów
                            Badawczych, Komitecie Ewaluacji Jednostek Naukowych, Radzie Narodowego Centrum Nauki
                            oraz Radzie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a takŜe z funkcją rektora, prorektora,
                            kierownika podstawowej jednostki organizacyjnej szkoły wyŜszej
                            oraz prezesa i wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk i Polskiej Akademii Umiejętności lub jednoosobowego organu jednostki naukowej.
                            5. (uchylony).
                            6. Osoba wybrana na członka Centralnej Komisji traci z mocy prawa członkostwo w Radzie
                            Głównej Nauki i Szkolnictwa WyŜszego, Polskiej Komisji Akredytacyjnej, Radzie Głównej
                            Instytutów Badawczych, Komitecie Ewaluacji Jednostek Naukowych, Radzie Narodowego
                            Centrum Nauki lub Radzie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, jeŜeli była ich członkiem, z
                            dniem rozpoczęcia kadencji Centralnej Komisji, na którą została wybrana
                            .
                            (za o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki)

Uderzające jest natomiast, że nie rzuca mi się w oczy sankcja za łączenie - ciekawe, czy coś takiego gdzieś jest, czy pojawi się może postawa: wiem, nie mogę być w CK i być równocześnie X, Y, Z jak jestem - ale co mi zrobicie??
                          • hugow nowy harmonogram CK ... od stycznia 2012 05.10.11, 16:43
                            Na stronie CK pojawił się Plan posiedzeń Sekcji i Prezydium Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów w 2012 roku.
                            natomiast zniknął:
                            Plan posiedzeń Sekcji i Prezydium Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów w 2011 roku.

Czy obstawiacie, że to możliwe, iż nie będzie posiedzeń (po 3 dla sekcji: październik, listopad, grudzień)?

@pfg zaczynam się obawiać, że miałeś nosa
          • hugow czy kadencja obecnej CK wygasła 31 grudnia? 12.01.12, 19:31
            Chyba tu podałeś nieprawdziwą informację:
            pfg napisal w 2011 roku: CytatZ tego właśnie powodu kadencja obecnej CK wygasa 31 grudnia.

31 grudnia którego roku wygasła ta kadencja?
      • hugow Zmiany w Ustawie powinny zaskutkowac rezygnacja... 16.01.12, 02:02
        Czy ten znajomy profesor - również łączy członkostwo w CK z niemożliwymi do połączenia stanowiskami? Jak on to komentuje?
        czy popiera czy odrzuca takie postawienie sprawy jak to uczynił mój rozmówca: CytatZmiany w Ustawie powinny zaskutkowac rezygnacja rektorow i dziekanow, rozmówca którego uznaję za osobę znaną mi z konsekwentnego stanowiska w stosunku do nie przestrzegania prawa w nauce oraz orientującego się w temacie jak rzadko kto...
    • hugow przejściowy okres | Re: Centralna Komisja 12.01.12, 19:27
      Czy nie jest tak, że okres przejściowy jest do września 2013? Np. na zmiany związane z ... Członkostwa w Centralnej Komisji nie można łączyć z członkostwem w Radzie Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Polskiej Komisji Akredytacyjnej, Radzie Głównej Instytutów Badawczych, Komitecie Ewaluacji Jednostek Naukowych, Radzie Narodowego Centrum Nauki oraz Radzie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a także z funkcją rektora, prorektora, kierownika podstawowej jednostki organizacyjnej szkoły wyższej oraz prezesa i wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk i Polskiej Akademii Umiejętności lub jednoosobowego organu jednostki naukowej. ...
      • pfg przejściowy okres | Re: Centralna Komisja 12.01.12, 21:06
        Art. 34 ust. 1 Ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2011 nr 84 poz. 455).
        CytatCentralna Komisja do Spraw Stopni i Tytułów w dotychczasowym składzie pełni swoje funkcje do dnia 31 grudnia 2012 r.
        • hugow przejściowy okres | Re: Centralna Komisja 12.01.12, 21:52
          OK. 2012, nie 2011 jak wynikać mogło z wcześniejszego Twego postu z 2011.

Jednak to czy nowy skład będzie już uwzględniał te restrykcje dopiero po wrześniu 2013 czy "już" w najbliższych wyborach od stycznia 2013, zdaje się niekoniecznie oczywiste (choć naturalne).
      • hugow wygaszanie członków CK | Re: Centralna Komisja 13.01.12, 00:18
        Tak w między czasie podobne tematy roztrząsam z innymi, i jedna z osób, która jest bardzo dobrze zorientowana, zwróciła mi uwagę, że przepis o niełączeniu członkostwa w CK obowiązuje natychmiast od 1 października 2011 i jako przykład potwierdzający ów fakt przytoczyła, że z dniem 1 pazdziernika 2011 r Cytattzn w dniu wejscia poprawek do nowej ustawy, prof. Kaczorek "wygasil" 6 czlonkow CK ze wzgledu na ich funkcje w Komitetach ministerialnych (w tym znana ekonomistke z Warszawy). Jeden sam zrezygnowal. oraz na to, że Cytatobecna kadencja CK jest skrocona do 2 lat ... jest to osobna sprawa.

> ... Członkostwa w Centralnej Komisji nie można łączyć z członkostwem w
        > Radzie Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Polskiej Komisji Akredytacyjnej, R
        > adzie Głównej Instytutów Badawczych, Komitecie Ewaluacji Jednostek Naukowych, R
        > adzie Narodowego Centrum Nauki oraz Radzie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju,
        > a także z funkcją rektora, prorektora, kierownika podstawowej jednostki organiz
        > acyjnej szkoły wyższej oraz prezesa i wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk i Pols
        > kiej Akademii Umiejętności lub jednoosobowego organu jednostki naukowej. ...

Czy kierowanie katedrą wyczerpuje ten przepis?
        A jeśli tak - to jako:
        jednoosobowy organ jednostki naukowej
        czy jako:
        kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej szkoły wyższej
        ???
        • hugow Zmiany w Ustawie powinny zaskutkowac rezygnacja 16.01.12, 01:57
          to nie moje zdanie: CytatNowy statut dotyczy funkcjonowania "wewnatrz" Sekcji i Prezydium.
          ... Zmiany w Ustawie powinny zaskutkowac rezygnacja rektorow i dziekanow.
          ale jestem ciekaw ile na forum osób, które zapoznały się z tą argumentacją oraz znają przepisy - ma podobne lub odmienne zdanie i dlaczego - czym to motywuje
        • hugow wygaszanie członków CK | Re: Centralna Komisja 20.01.12, 23:55
          nikt nie odpowiada - to w międzyczasie dowiedziałem się spoza forum: CytatCzy kierowanie katedrą wyczerpuje ten przepis?
          A jeśli tak - to jako:
          jednoosobowy organ jednostki naukowej
          czy jako:
          kierownik podstawowej jednostki organizacyjnej szkoły wyższej
          ???

kierownik katedry najczęściej nie jest ani jednym ani drugim, chyba, że w jakiejś jednostce ustanowi inaczej statut
          Dlatego w najbardziej typowych przypadkach członkostwo w CK może być łączone z byciem szefem katedry, zakładu, itp.
    • hugow zmiany w działaniu Centralnej Komisji 21.01.12, 00:05
      Jak dowiedziałem się od pewnego dobrze poinformowanego rozmówcy, wygląda na to, że CK Cytat"... ma zapasc kadrowa: ... wyznaczono im zadania a oni pracuja w DOSie, Nie maja systemu, informatyka itp. Brakuje kilka etatow i nie ma pieniedzy! ... zapisy beda dosc dlugo martwe... obecne wybory sa na papierze..."
      to był komentarz do mojego pytania o szanse realizacji p. 3) do 6) z art 36 ust 1. ...
      Art. 36. 1. Centralna Komisja prowadzi, aktualizuje i zamieszcza na swojej stronie internetowej:
      1) informacje o jednostkach organizacyjnych uprawnionych do nadawania stopni wraz z
      wykazem tych stopni;
      2) informacje o jednostkach organizacyjnych prowadzących studia doktoranckie;
      3) wykaz osób posiadających stopień doktora habilitowanego oraz osób, które nabyły
      uprawnienia równowaŜne z uprawnieniami doktora habilitowanego na podstawie art. 21a,
      uprawnionych do recenzowania w przewodach doktorskich i postępowaniach
      habilitacyjnych, w podziale na dziedziny nauki i dziedziny sztuki;
      4) wykaz osób posiadających tytuł profesora, uprawnionych do recenzowania w
      postępowaniach o nadanie tytułu, w podziale na dziedziny nauki i dziedziny sztuki;
      5) informacje o prowadzonych postępowaniach habilitacyjnych i w sprawie nadania tytułu
      profesora;
      6) recenzje złoŜone w przewodach o nadanie stopni doktora, doktora habilitowanego oraz tytułu
      profesora.
      • pfg Re: zmiany w działaniu Centralnej Komisji 21.01.12, 00:31
        Pisałem w tymże wątku już 29 września:
        CytatProfesor z naszego wydziału, który jest członkiem CK, powiada, że jeżeli budżet i personel administracyjny CK nie zwiększy się dwa-trzy razy, CK zatka się, bo w nowym trybie CK będzie wykonywać znacznie więcej czynności technicznych.
        • hugow ano pisałeś 21.01.12, 10:40
          może by się i nie zatkało, gdyby zajęci innymi funkcjami - wielozadaniowi - oddani byli tylko jednemu - plus kasa
          naiwne oczekiwanie...

Kiedyś na jednej z konferencji dzieliłem pokój z profesorem będącym równocześnie dziekanem UG, który opowiadał mi, że jak został dziekanem to zaocznych nikt nie chciał prowadzić, było na zaocznych mało studentów, wykłady i ćwiczenia były prowadzone po łebkach i byle jak.
          Jako nowy dziekan wymusił zmianę sytuacji doprowadzając do jak najwyższych stawek za zaoczne dla prowadzących i stał się cud, wszyscy chcieli mieć zajęcia na zaocznych, przestali dorabiać w prywatnych i woleli u siebie, pojawili się studenci, bo wiedzieli, że lepszej jakości usługę dydaktyczną otrzymają na UG. Może wystarczy trochę więcej pieniędzy i wszystko z CK ruszy jak z kopyta.
    • hugow zmiany PO WYBORACH - Centralna Komisja 30.01.12, 07:57
      mój dobrze poinformowany Rozmówca, przekazał mi ostatnio kolejne ustalenia jakie udało się poczynić w czasie kontaktu z Centralną Komisją, na przykład w sprawie składu spełniającego standardy ustawy "przy nowych wyborach na jesieni do Komisji Nowej Kadencji bowiem zmiana ustawowa nie dziala wstecz".
      Dlatego jeśli coś ma ruszyć - to ruszy o swoim czasie i o swojej porze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka