niewyspany77 20.02.12, 13:20 Artykuł który właśnie czytam, mam notkę: conflict of interest: One of the autors is on the Editorial Board od [journal]. Może ktoś mi wytłumaczyć o co biega? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:34 Ze autor ma konflikt intersow. Jak rozumiem oddal/opublikowal artukul do czasopsiam w ktorym cos ma do powiedzenia. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:51 No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardową procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie rozumiem. Odpowiedz Link
donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:55 Konflikt ewidentnie jest. A facet uprzejmie informuje ze go ma.: Uprzejmie i uczciwie. > No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardow > ą procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie ro > zumiem. Odpowiedz Link
kramka1 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:07 No własnie, problem w tym, ze facet widzi oczywisty konflikt interesów, a ty tego nie rozumiesz.... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:30 tak, to jest problem... również w wielu pismach i nas... redaktorzy autorzy tego nie widzą... Odpowiedz Link
dala.tata Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:07 dokladnie i skoro przeszedl, to napisal wprost, ze taki konflikt istnieje, zeby nikt nie myslal, ze nie przeszedl. niewyspany77 napisał: > No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardow > ą procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie ro > zumiem. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:52 > dokladnie i skoro przeszedl, to napisal wprost, ze taki konflikt istnieje, zeby > nikt nie myslal, ze nie przeszedl. OK, ale skoro pismo trzyma się standardów, to czy informowanie o tym jest niejako nadgorliwością? "Hej, jestem z editorial board, ale pamiętajcie, że zrecenzowali mnie jak każdego". Sorry za upierdliwość, ale dla mnie to jest nowość. Odpowiedz Link
donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:08 niewyspany77 napisał: > OK, ale skoro pismo trzyma się standardów, to czy informowanie o tym jest nieja > ko nadgorliwością? "Hej, jestem z editorial board, ale pamiętajcie, że zrecenzo > wali mnie jak każdego". Sorry za upierdliwość, ale dla mnie to jest nowość. Wole taka upierdliwosc niz jej brak. A powiedz jeszcze z jakiego kraju pochodzi autor? Bo jak ze Skandynawii to w zasadzie norma. Odpowiedz Link
pfg Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:16 niewyspany77 napisał: > No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardow > ą procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie ro > zumiem. Myślę, że to jest dmuchanie na zimne: Ujawniamy domniemany konflikt interesów bo to, żeby nikt później nie postawił zarzutu "artykuł slaby, ale opublikowany, bo gość jest w Editorial Board". Niestety, znane są przypadki, w których edytor (niegdyś) niezłego czasopisma umieszczał tam nie mające sensu wypociny swoje i swoich kolegów, bo był edytorem, więc mógł. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:32 i ja, przyznam, myślę, że u nas takie dmuchanie dobrze by zrobiło, tudzież zaprzestanie publikowania przez redakcje swoich tekstów... Odpowiedz Link
donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:37 adept44_ltd napisał: > i ja, przyznam, myślę, że u nas takie dmuchanie dobrze by zrobiło, tudzież zapr > zestanie publikowania przez redakcje swoich tekstów... Znam przypadek sekretarza redakcji, ktory okolo 80-90% swojego dorobku ma opublikowane w "swoim czasopismie". :DDD Odpowiedz Link
donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:22 adept44_ltd napisał: > pogratulować :) Nie omieszkam przy okazji :]] Ale obawiam sie ze sie moze obrazic ^^ Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:06 donnajohnson napisała: > Znam przypadek sekretarza redakcji, ktory okolo 80-90% swojego dorobku ma opubl > ikowane w "swoim czasopismie". > :DDD Hihihihi, punktowane czasopismo wydawane przez pewien instytut panowski. Niektorzy pracownicy instytutu maja w tym czasopismie po kilkanascie-kilkadziesiat publikacji. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:24 i są numer jeden w parametryzacji? :) Odpowiedz Link
dr_pitcher Re: Conflict of intertest 20.02.12, 19:04 To juz troche nadgorliwosc. W wiekszosci poradnych czasopism artykuly czlonkow "editorial board" sa ocenianie bardzo skrupulatnie a delikwent nie ma na to zadengo wplywu (zatem konfliktu nie ma). omijajac fakt, ze zwykle do EB zapraszani sa ludzie, ktorych artykuly reprezentuja wysoki poziom. Odpowiedz Link