Dodaj do ulubionych

Conflict of intertest

20.02.12, 13:20
Artykuł który właśnie czytam, mam notkę: conflict of interest: One of the autors is on the Editorial Board od [journal].

Może ktoś mi wytłumaczyć o co biega?
Obserwuj wątek
    • donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:34
      Ze autor ma konflikt intersow.
      Jak rozumiem oddal/opublikowal artukul do czasopsiam w ktorym cos ma do powiedzenia.
      • niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:51
        No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardową procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie rozumiem.
        • donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 13:55
          Konflikt ewidentnie jest.
          A facet uprzejmie informuje ze go ma.:
          Uprzejmie i uczciwie.

> No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardow
          > ą procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie ro
          > zumiem.
          • kramka1 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:07
            No własnie, problem w tym, ze facet widzi oczywisty konflikt interesów, a ty tego nie rozumiesz....
            • adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:30
              tak, to jest problem... również w wielu pismach i nas... redaktorzy autorzy tego nie widzą...
        • dala.tata Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:07
          dokladnie i skoro przeszedl, to napisal wprost, ze taki konflikt istnieje, zeby nikt nie myslal, ze nie przeszedl.

niewyspany77 napisał:

> No okej, ja to rozumiem. Ale przecież nie "wsadził", tylko przeszedł standardow
          > ą procedurę recenzyjną? (pismo z LF)? Więc jaki konflikt interesów? Tego nie ro
          > zumiem.
          • niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 14:52
            > dokladnie i skoro przeszedl, to napisal wprost, ze taki konflikt istnieje, zeby
            > nikt nie myslal, ze nie przeszedl.

OK, ale skoro pismo trzyma się standardów, to czy informowanie o tym jest niejako nadgorliwością? "Hej, jestem z editorial board, ale pamiętajcie, że zrecenzowali mnie jak każdego". Sorry za upierdliwość, ale dla mnie to jest nowość.
            • donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:08
              niewyspany77 napisał:

> OK, ale skoro pismo trzyma się standardów, to czy informowanie o tym jest nieja
              > ko nadgorliwością? "Hej, jestem z editorial board, ale pamiętajcie, że zrecenzo
              > wali mnie jak każdego". Sorry za upierdliwość, ale dla mnie to jest nowość.

Wole taka upierdliwosc niz jej brak.
              A powiedz jeszcze z jakiego kraju pochodzi autor? Bo jak ze Skandynawii to w zasadzie norma.
              • niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:17
                UK.
        • pfg Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:16
          niewyspany77 napisał:

> zumiem.

Myślę, że to jest dmuchanie na zimne: Ujawniamy domniemany konflikt interesów bo to, żeby nikt później nie postawił zarzutu "artykuł slaby, ale opublikowany, bo gość jest w Editorial Board". Niestety, znane są przypadki, w których edytor (niegdyś) niezłego czasopisma umieszczał tam nie mające sensu wypociny swoje i swoich kolegów, bo był edytorem, więc mógł.
          • niewyspany77 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:19
            OK, teraz już wszystko jasne.
          • adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:32
            i ja, przyznam, myślę, że u nas takie dmuchanie dobrze by zrobiło, tudzież zaprzestanie publikowania przez redakcje swoich tekstów...
            • donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:37
              adept44_ltd napisał:

> i ja, przyznam, myślę, że u nas takie dmuchanie dobrze by zrobiło, tudzież zapr
              > zestanie publikowania przez redakcje swoich tekstów...

Znam przypadek sekretarza redakcji, ktory okolo 80-90% swojego dorobku ma opublikowane w "swoim czasopismie".
              :DDD
              • adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 15:56
                pogratulować :)
                • donnajohnson Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:22
                  adept44_ltd napisał:

> pogratulować :)

Nie omieszkam przy okazji :]]
                  Ale obawiam sie ze sie moze obrazic ^^
              • charioteer1 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:06
                donnajohnson napisała:

> Znam przypadek sekretarza redakcji, ktory okolo 80-90% swojego dorobku ma opubl
                > ikowane w "swoim czasopismie".
                > :DDD

Hihihihi, punktowane czasopismo wydawane przez pewien instytut panowski. Niektorzy pracownicy instytutu maja w tym czasopismie po kilkanascie-kilkadziesiat publikacji.
                • adept44_ltd Re: Conflict of intertest 20.02.12, 16:24
                  i są numer jeden w parametryzacji? :)
                  • charioteer1 Re: Conflict of intertest 20.02.12, 17:46
                    Tak.
    • dr_pitcher Re: Conflict of intertest 20.02.12, 19:04
      To juz troche nadgorliwosc.
      W wiekszosci poradnych czasopism artykuly czlonkow "editorial board" sa ocenianie bardzo skrupulatnie a delikwent nie ma na to zadengo wplywu (zatem konfliktu nie ma). omijajac fakt, ze zwykle do EB zapraszani sa ludzie, ktorych artykuly reprezentuja wysoki poziom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka