Dodaj do ulubionych

Akademik Duda

20.05.15, 09:38
www.polskatimes.pl/artykul/3867965,krakow-andrzej-duda-nie-mial-zgody-rektora-uj-na-zatrudnienie-na-drugiej-uczelni-wideo,id,t.html?cookie=1
Pan dr Andrzej Duda pracował (pracuje?) w filii czegoś dziwnego w Nowym Tomyślu, ma więc swój wkład w psucie polskiego systemu edukacji wyższej. Pecunia non olet, ale jeśli ktoś ma nadzieję, że prezydent Duda ten system naprawi, to taki jest punkt wyjścia.
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: Akademik Duda 20.05.15, 10:45
      *Dochód* na poziomie 90 tys rocznie za etat najprawdopodobniej czysto dydaktyczny - moje gratulacje dla akademika Dudy.
      • czlowiek.z.makulatury Re: Akademik Duda 20.05.15, 10:48
        Tak jak pisałem w wątku obok jest to niewątpliwie osiągnięcie, być może habilitacyjne nawet. Mam nawet tytuł jednotematycznego cyklu "Kasa misiu, kasa".
        • trzy.14 Re: Akademik Duda 20.05.15, 10:53
          edukacja.sejm.gov.pl/sejm-i-poslowie/poslowie/uposazenie-i-dieta-poselska.html
          Jeśli dobrze rozumiem, Duda urlop na UJ wykorzystał do uzyskania prawa do pobierania pobrania 100% uposażenia posła zawaodowego (9 892 zł 30 gr/miesiąc), a jednocześnie podjął etatową pracę w Poznaniu, nie zgłaszając tego w Sejmie jako pracy zawodowej. Kto pierwszy zgłasza Dudę do prokuratury?
          • fajnytoster Re: Akademik Duda 20.05.15, 11:12
            Duda jest zatrudniony w Poznaniu na etacie, a nie na umowie cywilno-prawnej.
            POLON wykazuje przy jego nazwisku "Wyższa Szkoła Pedagogiki i Administracji im. Mieszka I w Poznaniu - Nauczyciel akademicki", gdyby to była umowa zlecenia to by w POLON-ie przy tej szkole nie figurował.
          • adept44_ltd Re: Akademik Duda 20.05.15, 12:37
            tak na marginesie, czy ktoś z prawników mógłby wyjaśnić, co to znaczy?

by posłowie mogli w pełni poświęcić się pracy parlamentarnej - i w związku z tym zrezygnować z dotychczasowej pracy zawodowej lub aktywności gospodarczej (np. we własnej firmie) - posłom przysługuje uprawnienie do otrzymywania uposażenia poselskiego. Posłowie, którzy podjęli taką decyzję (np. wezmą urlop bezpłatny lub zrezygnują z prowadzenia działalności gospodarczej) stają się posłami zawodowymi, którym oprócz uposażenia przysługuje szereg innych przywilejów m.in. szczególna ochrona na dotychczasowym miejscu pracy. Większość posłów to posłowie zawodowi.

Jednak poseł nie ma obowiązku rezygnacji ze swojej aktywności zawodowej, jeżeli uważa, że potrafi ją połączyć ze sprawowaniem mandatu.

tzn., czy aktywność zawodowa = bycie na etacie i pobieranie pensji czy nie..., jeśli nie, to oświadczenia majątkowe kandydata zawierają informacje o uposażeniu poselskim i o pensji... i tu mamy problem...
            • trzy.14 Re: Akademik Duda 20.05.15, 13:17
              www.rp.pl/artykul/762644.html

CytatLekarz i poseł PO Grzegorz Sztolcman jest zatrudniony na 1/10 etatu w szpitalu. W ubiegłej kadencji było to 2/10 etatu. ? Potrącano mi z uposażenia ok. tysiąca złotych, a w szpitalu zarabiałem kilkaset.

Czyli Duda powinien z Sejmu dostawać 100% - 100% = 0%.
              Chyba, że w Poznaniu zatrudniony był na pół etatu - wtedy z Sejmu dostawałby 50% uposażenia posła zawodowego.
            • podworkowy Re: Akademik Duda 20.05.15, 13:46
              moim zdaniem - pomijam kwestię uposażenia, bo nie wiem, czy pobierał czy nie i na chwile obecną w tym wątku mnie to nie interesuje - kandydat Duda, jeśli rzeczywiście pracował w Poznaniu na etacie, dopuścił się na UJ nadużycia prawa (trzy pierwsze akapity dobrze wyjaśniają istotę tej instytucji - www.informacjaprawnicza.pl/Article,5527,10/ ), albowiem celem społ-gosp. gwarantowanej posłowi możliwości wzięcia urlopu bezpłatnego jest umożliwienie poświęcenia mu czasu na wykonywanie mandatu. Niedopuszczalne jest moim zdaniem wzięcie urlopu bezpłatnego i jednoczesne nawiązanie stosunku pracy gdzie indziej. Na wszelki wypadek zaznaczam, że nie jest to oczywiście podstawa do zarzutów prokuratorskich, ale do rozwiązania przez UJ z Panem Dudą stosunku pracy.
              Co do postu pfg, nie zgadzam się - in abstracto nie mam nic przeciwko pracy nawet w marnych szkołach prywatnych (zaznaczam, że nigdy etatowo nie dorabiałem, tylko kilka krótkich zleceń)
              I jeszcze do w11mil - informuję Pana, że wyborcą Pana Komorowskiego nie byłem ani 5 lat temu, ani 1,5 tygodnia temu, ani nie będę za 5 dni (nie idę, jak zwykle). Więc fajnie byłoby, gdybyśmy jednak dyskutowali o problemie, a nie o politycznych przekonaniach użytkowników forum.
    • w11mil To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezydenta 20.05.15, 11:43
      ale czy to forum jest najlepszym na to miejscem?
      • czlowiek.z.makulatury Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 11:44
        Chyba żartujesz sobie.
        • w11mil Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 12:14
          Chodzi mi o to, że autorzy takich wątków mają niskie zdanie o inteligencji bywalców tego forum.
          • adept44_ltd Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 12:32
            no cóż, na tak postawioną tezę można odpowiedzieć tylko, że czasem się nie mylą ;-)
      • adept44_ltd Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 11:50
        eee, mnie by raczej interesowało, czy kandydat na prezydenta wyłudził pieniądze, czy nie, to chyba ważne, prawda?
        • w11mil Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 12:06
          adept44_ltd napisał:

> eee, mnie by raczej interesowało, czy kandydat na prezydenta wyłudził pieniądze

Jesli tak jest, to reporter GW zjawi się w Wyższej Szkole Pedagogiki i Administracji w Poznaniu a dziś wieczorem zobaczymy to w telewizorze

• trzy.14 Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 13:12
            Nie zobaczymy, bo wyjaśnienie wymaga eksperckiego skonfrontowania informacji z kancelarii Sejmu, UJ i tej szkoły w Poznaniu. Tego nie da się zrobić w 1 dzień.

Za to po tygodniu może z tego urosnąć afera jak z kilometrówkami. Jestem pewien, że Duda nie był jedyny.
            • adept44_ltd Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 13:14
              no to trzeba wszystkich ujawnić..., z każdej partii, co reszty - post niżej.
      • pfg Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 13:14
        To forum służy do dyskutowania, między innymi, problemów polskiego szkolnictwa wyższego. Jednym z większych problemów jest zalew bardzo słabych szkół, które de facto oszukują swoich studentów, dając im pozór wykształcenia za całkiem realne pieniądze. Wiele razy zwracaliśmy na to uwagę. Otóż jeśli okazuje się, że polityk co prawda do niedawna mało znany, ale obecnie pierwszoligowy, mający realne szanse na zostanie prezydentem, sam w tym procederze uczestniczył i nie ma sobie z tego tytułu nic do zarzucenia, no to mamy problem.

Kwestię ewentualnych niejasności prawno-finansowych pomijam, bo jest ona trzeciorzędna wobec psucia edukacji wyższej w Polsce i oszukiwania studentów, którzy potem mają pretensje nie do właścicieli szkół i wykładowców, ale do Polski. Rozumiesz, w11mil? Do Polski.
        • zitterbewegung Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 13:24
          Niby tak, dążmy do takich standardów. Jednak Poprzednia jak i obecna minister też uczestniczyły. Nie mówiąc o Tobie samym (tak, przekonuje mnie argument "przekwalifikowani matematycy z sąsiedniego wydziału są niewiele lepsi", co nie znaczy że poziom informatyki u fizyków nie jest urągający (w sąsiednim przeglądając archiwum prac nigdy nie widziałem po prostu przepisywanych z podręcznika users.uj.edu.pl/~ufkapano/mgr.html ).
          • pfg Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 15:53
            Ja też cię lubię. A poza tym zważ, że "twardych" przedmiotów informatycznych uczą u nas informatycy; ja wiem, że ty akurat tych osób nie cenisz, ale to chyba jest twój problem. Po wtóre, nie bierzemy pieniędzy od studentów (OK, na szczątkowych, zanikowych studiach zaocznych bierzemy, ale przynajmniej *ja* nie mam z tym nic wspólnego). Po trzecie i najważniejsze, nasi studenci nie czują się oszukani i nie narzekają. Przyznaję, są dwie dość skrajne i nieliczne grupy, które narzekają: studenci Modelowania i Animacji (II stopień), którzy przyszli z zewnątrz, a teraz płaczą, że u nas jest *za dużo informatyki*, a także najzdolniejsi studenci I stopnia; to ostatnie boli.

Gdybym wiedział, kim jesteś, z chęcią wyznaczyłbym cię na recenzenta prac magisterskich u kolegi K. Uwierz mi, bardzo by mnie to ucieszyło.
            • trzy.14 Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 15:59
              pfg napisał:

> a także najzdolniejsi studenci I stopnia; to ostatnie boli.

Oj, boli - u nas ten sam problem! W życiu bym nie pomyślał, że do tego kiedyś dojdzie.
              • cowell Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 16:22
                A dlaczego ci najzdolniejsi I stopnia u Was narzekają?
                • trzy.14 Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 17:25
                  Za niski poziom. W pale się nie mieści.

Z moich obserwacji poziom (najlepszych w mieście) szkół średnich NIE uległ obniżeniu od czasów mojej młodości. *Średni* poziom maturzystów zapewne uległ obniżeniu (poziom matur - z całą pewnością) ze względu na umasowienie liceów i matur, jednak poziom najlepszych szkół nie obniżył się. W pierwszej klasie mają całki, w tygodniu do wyboru z 10 bloków olimpijskich, co jakiś czas chodzą z własnej nieprzymuszonej woli na zajęcia na uniwerek. Co prawda słyszałem głosy o obniżeniu poziomu olimpiady fizycznej (lub o zmniejszeniu nią zainteresowania), jednak w międzyczasie pojawiły się inne atrakcje, jak choćby olimpiada informatyczna, która odciąga od tradycyjnych przedmiotów licealnych sporo młodzieży uzdolnionej w kierunku mat-fiz.

Poziom studiów obniżył się jednak dramatycznie. W efekcie prowadzi się dwa toki - "taki jak dawniej" nastawiony na kształcenie przyszłych naukowców i "taki, który zapewnia przeżywalność przy zachowaniu najwyższych standardów kształcenia". Tak poważnie, to ten drugi tok nie jest taki straszny, jeśli wszyscy mają świadomość, że absolwent nie będzie w życiu poza uczelnią potrzebował jakiejś kosmicznej analizy matematycznej czy abstrakcyjnej algebry - i tak właśnie jest, absolwenci, którzy trafili do tzw. normalnej pracy zwykle "uskarżali się" na nadmiar wiedzy matematycznej. Tyle, że tych na toku "science" może być tak mało, że trudno stworzyć grupę ćwiczeniową, o osobnym wykładzie nie wspominając. Wśród tych drugich zdarzają się tacy, którzy, mają kłopoty z ułamkami. Z kim pracować - z tymi, którzy program dawnego pierwszego roku studiów opanowali w szkole średniej, czy z tymi, którzy potrzebują pomocy w ułamkach?
            • zitterbewegung Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 16:33
              Chciałbym cenić z calego serca, sam zajmowalemsie hipergrafami w kontekscie hiperhomologii, niestety nie porozumielismy sie, i rzeczywiscie to jest moj problem, neuroz, alergii i innych schorzeni. Dla rownowagi z panem od homologii obliczeniowej i szkoly w nowym saczu tez nie szlo, przez arogancje z kolei nie moja.

Cenie i szanuje dr M.C., czasem tematy wydaja mi sie nawet zbyt ambitne (GSM security) ale czesciej ekstra (sphere packings), no i na palcach jednej reki policzyc osoby z historia pracy przemyslowej na calym UJ (tu macie przewage).
        • dala.tata Re: To bardzo ładnie, że popieracie Pana Prezyden 20.05.15, 13:26
          Wlasnie tak widze ten watek. i dlatego nie uznalem, ze jest to watek czysto polityczny (choc oczywiscie kontekst polityczny jest jasny i czytelny).
    • megaborsuk2000 Re: Akademik Duda 20.05.15, 16:48
      No i finał ustaleń nt. jaśnie kandydata: wyborcza.pl/1,75478,17951910,Duda_mial_etat_w_prywatnej_uczelni__Rektor_nie_wiedzial.html
      Komentarz niech każdy sobie dopisze sam.
      • flamengista pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:13
        skoro dziennikarze w trosce o "dobro publiczne" wygrzebali tego newsa, to niech pociągną temat.

Po pierwsze: co rektor UJ zamierza z tym zrobić? Ma przecież formalne podstawy do rozwiązania umowy.

Po drugie: jaka jest skala tego procederu u profesjonalnych polityków? Jak wywiązują się oni ze swoich obowiązków? I dlaczego rektorzy uczelni to tolerują.

Słusznie zwrócono uwagę, że to afera na miarę kilometrówek Hoffmana. Niestety setki (nie, to nie przesada!) etatów w nauce są blokowane przez zawodowych polityków, którzy albo są na urlopie (Duda i tak jest nie najgorszy, bo za nic nie robienie na UJ nie bierze ani złotówki) albo na etacie na którym robią bardzo niewiele lub niemal nic.

Ciekawe jest też to, że dowalono się do Dudy pracującego na uczelni prywatnej, za to doradca Komorowskiego prof. Nałęcz jest na normalnym etacie na państwowej uczelni. I to na samym UW. Oczywiście Nałęcz może odejść "w każdej chwili":
        CytatJa pracuję na uniwersytecie od 40 lat i kończę karierę. Jeżeli będzie taka potrzeba, mogę odjeść z dnia na dzień
        ale dziwnym trafem tego nie robi, zaś jego żona (wg. danych z bazy ludzie nauki) jest zarówno wiceministrem nauki i szkolnictwa wyższego, jak i funkcjonuje na etacie jako:
        - docent - Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych
        - docent Instytut Badań Literackich PAN
        - profesor Akademia Humanistyczna im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku; Wydział Nauk Politycznych
        - Uczelnia Łazarskiego; Wydział Ekonomii i Zarządzania; Katedra Międzynarodowych Stosunków Politycznyc
        Jeśli dobrze liczę, to małżeństwo Państwa Nałęczów obskakuje łącznie 6 etatów, w tym dwa z nadania politycznego w obecnym obozie władzy, zaś 4 - w nauce.

I o tym oczywiście się nie dyskutuje...
        • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:29
          fla, problem polega na tym, że on bierze pensję posła zawodowego i bierze pensję w Poznaniu, to jest w jego oświadczeniu majątkowym za 2014...
          • podworkowy Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:44
            jeszcze raz - nie wiem, czy bierze forsę czy nie, ale wiem, że nadużył prawa do urlopu bezpłatnego. Prof. Nałęcz - proszę mi wierzyć, nie trawię faceta - nie korzysta z ustawowego prawa, bo nie jest posłem. Gdyby kandydat Duda dogadał się co do urlopu bezpłatnego, nic bym do tego nie miał.
            Dodajmy jeszcze, że - wg. UJ - nie poinformował go o dodatkowym zatrudnieniu.
            Oczywiście nie wierzę, że UJ coś z tym zrobi.
            A wieloetatowość jest dyskutowana i krytykowana - jest jednak przepastna różnica między naciąganiem prawa a korzystaniem ze swoich uprawnień.
            • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:47
              oświadczenie z 2014 r. - uposażenie poselskie oraz wynagrodzenie ze stosunku pracy...
              • podworkowy Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:54
                a pokrywają się te okresy? No i czy przypadkiem to nie dotyczy uposażenia europoselskiego?
                • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:00
                  raczej tak

mojepanstwo.pl/dane/poslowie_oswiadczenia_majatkowe/39832,iii-rok-kadencji
                  • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:02
                    dokładnie tak, do 2014 był posłem w Polsce...
                  • podworkowy Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:11
                    hmm... to bardzo dziwne, może jednak to była umowa cywilnoprawna.
                    • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:12
                      figurowałby wtedy w POLONie?, nie sądzę...
                      • podworkowy Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:16
                        dziwne, bo te fakty są podane obok siebie w jednym piśmie, a już przecież na pierwszy rzut oka jest tu kolizja.
                        Chyba, że czegoś nie wiem - nie moja działka - i że gdzieś tam jest jakiś wyjątek, z którego kandydat Duda skorzystał.
                        • czlowiek.z.makulatury Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:25
                          Nie wiem czy my o tym samym. Duda wskazał tę prywatną uczelnię jako podstawowe miejsce pracy i kwalifikował się do minimów programowych, co jest niemożliwe bez pełnego etatu.
                          • charioteer1 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 19:56
                            czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Nie wiem czy my o tym samym. Duda wskazał tę prywatną uczelnię jako podstawowe
                            > miejsce pracy i kwalifikował się do minimów programowych, co jest niemożliwe be
                            > z pełnego etatu.

Gdzie wskazal jako podstawowe miejsce pracy? W umowie o prace jest zapisane, czy uczelnia jest podstawowym miejscem pracy. Nie mozna tego zmienic oswiadczeniem. POLON podaje UJ jako podstawowe, WSPiA jako dodatkowe miejsce pracy.

Do minimow kadrowych dla kierunku zalicza sie pracownikow na podstawie skladanych co rok oswiadczen. Jako pracownik musze sie zgodzic na to, by pracodawca mnie zaliczyl do minimum kadrowego dla kierunku i mam prawo takiej zgody odmowic. Prawda jest, ze do minimum dla kierunku mozna zaliczyc tylko pracownikow zatrudnionych na podstawie umowy o prace. Na studiach pierwszego stopnia mozna zaliczac do minimum kadrowego osoby, dla ktorych uczelnia nie jest podstawowym miejscem pracy.
                            • czlowiek.z.makulatury Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 20:17
                              ""WSPiA wykazywała dr. Andrzeja Dudę w składzie minimum kadrowego na studiach pierwszego stopnia, na kierunku administracja, w latach 2011/12, 2012/13 i 2013/14" - informuje nas biuro prasowe ministerstwa."

wyborcza.pl/1,75478,17951910,Duda_mial_etat_w_prywatnej_uczelni__Rektor_nie_wiedzial.html
                              • charioteer1 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 20:32
                                To znaczy, ze przez ten czas byl tam zatrudniony na etacie. Wg systemu POLON jest tam nadal zatrudniony.
                                • trzy.14 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 00:01
                                  charioteer1 napisał:

> To znaczy, ze przez ten czas byl tam zatrudniony na etacie.

I brał pensję z Sejmu dla posłów zawodowych.
                                  • charioteer1 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 00:50
                                    To, co wyszlo do tej pory, jest bardzo nieladne. Najblizszy tydzien pokaze, czy to wszystko.
                                    • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 07:36
                                      wypada też pozostawać z nadzieją, że każdy adiunkt w tej firmie zarabia takie pieniądze.
                                      • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 09:16
                                        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,17954708,Przelozony_Andrzeja_Dudy_na_UJ__Oceniam_negatywnie.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
                                    • pfg Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 18:01
                                      charioteer1 napisał:

> To, co wyszlo do tej pory, jest bardzo nieladne. Najblizszy tydzien pokaze, czy
                                      > to wszystko.

Co wyjdzie po niedzieli, a właściwie po piątku, nie będzie już miało znaczenia. A sondaże pokazują, że to, co wyszło, też ma niewielkie.
                                      • cowell Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 18:57
                                        Niestety. A po wyborach UJ nawet nie będzie musiał rozwiązywać stosunku pracy, gdyż prezydent sam go sobie rozwiąże.
                                        • zitterbewegung Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 19:12
                                          I napyskuje że szukali haków, ale znaleźli "tylko" to.

Następnie nazwie Komorowskiego magistrem w formie poniżającej, bo przeciez wszyscyw PiS to doktorzy, jak dr Prezes.
                                      • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 20:25
                                        tak na marginesie, oświadczenie majątkowe posła Dudy pokazuje, że ona ma dwa etaty... :), tam jest rozróżniony etat naukowo-dydaktyczny i osobno etat dydaktyczny...
                        • adept44_ltd Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 20:27
                          pisze się o tym

natemat.pl/143173,wszystkie-etaty-andrzeja-dudy-kandydat-na-straznika-konstytucji-powinien-najpierw-wyjasnic-watpliwosci
                          • trzy.14 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 00:17
                            Z zamieszczonego tam grafiku wynika, że Duda prowadził zajęcia w grudniu 2014, a więc już jako europoseł, którym został w lipcu! To się w pale nie mieści. Z tym, że w tym szaleństwie jest metoda: za każdy dzień pracy w europarlamencie dostaje się ok. 300 euro, jeśli podpisze się listę obecności, więc dorabiać w kraju można tylko w soboty i niedziele.
                            • charioteer1 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 21.05.15, 00:54
                              No to o co chodzi? Soboty i niedziele mial wolne, mogl zasuwac na drugi, czy trzeci etat. Nie wiem, jak mu sie samolot kalkulowal do tego, ale Deutsche Bahnem chyba mozna w miare tanio dojechac z Brukseli do Poznania, o ile takich dojazdow nie rozliczal z diet.
          • flamengista nie wrabiaj mnie w obrońcę Dudy 20.05.15, 21:23
            chodzi o to, że zamiast bawić się w docinki polityczne powinniśmy dyskutować o szerszym problemie.

Każdy z nas ma na uczelni całą grupę kolegów i koleżanek, którzy nic nie robią, a pobierają za to nic nierobienie pensje. Na ogół podobne do naszych. Albo są to biznesmeni, albo politycy którzy traktują uczelnię jako miejsce do płacenia ZUS i bezpieczną przystań, do której można na chwilę zawinąć w razie niepowodzenia - by przetrwać chwilowy kryzys.

Duda czy Nałęcz to wierzchołek góry lodowej, bo takich naukowców z bożej łaski są naprawdę setki, jeśli nie tysiące. To nie tylko posłowie, senatorowie, ministrowie czy dyplomaci. Ale też radni, wójtowie, burmistrzowie i prezydenci miast, a także prezesi spółek państwowych, członkowie rad nadzorczych etc.

Wszystko spoko, gdy tacy ludzie wykorzystują swoje stanowiska również dla dobra własnej uczelni, a w Alma Mater też potrafią być również produktywni - albo pod względem naukowym, albo dydaktycznym. Problem w tym, że większość postrzega się jak gwiazdy, którym wolno więcej a na uczelni pojawiają się sporadycznie, niemniej pobierając całkiem realne pensje.
            • czlowiek.z.makulatury Re: nie wrabiaj mnie w obrońcę Dudy 20.05.15, 21:50
              No więc właśnie. Same pajace i przebierańce - od lewej do prawej. Totalna żenada.

Jeżeli "wykorzystują swoje stanowiska dla dobra własnej uczelni" to nadal są pajacami, bo nie realizują zadań do których zostali powołani na swoim stanowisku - zwłaszcza takim z wyboru powszechnego.
              • flamengista oczywiście że tak 20.05.15, 21:56
                CytatJeżeli "wykorzystują swoje stanowiska dla dobra własnej uczelni" to nadal są pajacami, bo nie realizują zadań do których zostali powołani na swoim stanowisku - zwłaszcza takim z wyboru powszechnego

W takim przypadku oszukują podatników i wyborców, ale nie rektora, kolegów z pracy i studentów - więc ich wina jest nieco mniejsza.

Podkreślam - nie widzę nic zdrożnego w urlopie bezpłatnym w pracy gdy zostaje się posłem. Ten etat powinien czekać do zakończenia mandatu, gdy ktoś sprawuje funkcję publiczną.

Problem polega na tym, że masa cwaniaków chce jeść ciastko i mieć ciastko. I niestety władze uczelni na to pozwalają.
        • h_hornblower życie zdarło z Ciebie maskę, fla :) 20.05.15, 18:35
          Jak możesz tak jechać po Nałęczu, gdy ważą się losy Polski? Z bulem zauważam, że starasz się zamydlić nam oczy. Szkoda.

pzdr
          horny
          • podworkowy Re: życie zdarło z Ciebie maskę, fla :) 20.05.15, 18:53
            czy my naprawdę musimy tu rozmawiać, jak karnowscy z lisem?:(
            Każdą sytuację, w której poseł idzie na ustawowo gwarantowany urlop bezpłatny w swoim miejscu pracy, a następnie podejmuje zatrudnienie gdzie indziej (w dodatku nie informując o tym - naruszając ustawowe obowiązki pracownicze - pierwszego pracodawcy), potępiam z równą mocą. Jeśli zna Pan jakieś tego rodzaju przypadki poza dr. Dudą, to proszę je przywołać i zareaguję dokładnie tak samo.
            • h_hornblower Ma Pan rację 20.05.15, 18:58
              Ma Pan rację. Nie musimy. Poniosło mnie. Przepraszam, już nie będę. Ja po prostu też nie trawię Nałęcza.

pzdr
              horny

podworkowy napisał(a):

> czy my naprawdę musimy tu rozmawiać, jak karnowscy z lisem?:(
              > Każdą sytuację, w której poseł idzie na ustawowo gwarantowany urlop bezpłatny w
              > swoim miejscu pracy, a następnie podejmuje zatrudnienie gdzie indziej (w dodat
              > ku nie informując o tym - naruszając ustawowe obowiązki pracownicze - pierwszeg
              > o pracodawcy), potępiam z równą mocą. Jeśli zna Pan jakieś tego rodzaju przypad
              > ki poza dr. Dudą, to proszę je przywołać i zareaguję dokładnie tak samo.
        • czlowiek.z.makulatury Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:38
          Dla mnie kluczowe z punktu widzenia kwestii Nałęcza jest to, że podaje on się za profesora, a jakby etat przestał blokować, to przestałby być profesorem. -10 pkt. do lansu politycznego.

Czyli doktorat 425 złotych, a profesura jakby więcej.
          • rudamaruda1949 Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 18:58
            Aktualne:

profesor nadzwyczajny Uniwersytet Warszawski; Wydział Historyczny; Instytut Historyczny

profesor Akademia Humanistyczna im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku; Wydział Nauk Politycznych
          • pfg Re: pięknie, teraz proszę o konsekwencję 20.05.15, 22:57
            czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> Dla mnie kluczowe z punktu widzenia kwestii Nałęcza jest to, że podaje on się z
            > a profesora, a jakby etat przestał blokować, to przestałby być profesorem.

No, wielu tak ma. Ćwiąkalski (którego skądiąd cenię), Pawłowicz, Środa, a był ktoś jeszcze wyżej postawiony.
    • cowell Doktor prawa łamie prawo? 21.05.15, 10:29
      wyborcza.pl/1,75968,17953713,Doktor_prawa_lamie_prawo_.html
    • zitterbewegung Duda wymyslil obrone 21.05.15, 19:47
      W debacie właśnie oznajmił:

W 2010 złożyłem do rektora stosowne zawiadomienie "bo wtedy to było wymagane". LOL.

W myśl ustawy na czas pełnienia mandatu "stosunek pracy" ulega "zawieszeniu", również "wszelkie zobowiązania", w tym do informowania. "Mówie to jako prawnik".
      • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 19:58
        Zawiadomienie (którego UJ nie może znaleźć w teczce osobowej), nie zaś "otrzymałem zgodę". Poza tym cos tam jeszcze pultał, za GW:

"Oto mam wypowiedź rektora z posiedzenia senatu uczelni. "Na uczelni nie są blokowane żadne etaty". Ale nikt o to uczelni nie zapytał - mówi Duda.
        - Zawsze przestrzegałem prawa i zawiadomiłem o wszystkim rektora. Teraz jest m na urlopie bezpłatnym."

Jaki był tego sens nie jestem w stanie odtworzyć.
        • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 19:59
          Duda również uważa etat w Poznaniu za misyjny: "żeby uczyć studentów" mówił powoli z dobroduszną emfazą.
      • cowell Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:01
        Ale na razie rzecznik UJ tego zawiadomienia z 2010 nie znalazł.
        • podworkowy Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:05
          od razu mówię, że interpretacja taka: jestem na urlopie bezpłatnym,więc nie potrzebuję zgody na dodatkowe zatrudnienie, jest niezwykle ekscentryczna...
          • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:13
            Interpretacja jest nie o urlopie a o sformułowaniu ustawowym "zawieszenie stosunku pracy", co miałoby skutkować zawieszeniem obowiązku uzyskiwania zgody (i mimo tego braku obowiązku Duda i tak poinformował rektora bo zawsze przestrzega prawa, dobrych obyczajów, czy czegoś, a że rektor zgubił...)
        • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:08
          Pal sześć, można się domyślać, zesię zgubilo a np Duda ma opieczetowaną kopię złożoną np w biurze podawczym, albo przez pełnomocnika notarialnego jednoczesnie kolege z wydzialu i przez przypadek to sie znalazlo w teczce kolegi i mnóstwo innych pomysłów. I tak była potrzebna zgoda.

Jak na debatę to w sumie nic.

Szczególnie że podparte autorytetem doktora prawa staje sie z mocy wypowiedzi niemal prawem.

Dalszy passus:

"- Sam pan mówił, że jak pan wygra, ministrem w pana kancelarii od spraw zagranicznych będzie Krzysztof Szczerski. A on mówi o powołaniu republiki wyznaniowej w Polsce, potrzebie działania Kościoła Katolickiego w Senacie. O dyktaturze ewangelii. Kto z takim człowiekiem o średniowiecznych poglądach będzie rozmawiał?
          Duda:
          - Pan Szczerski jest profesorem."

lol.
          • cowell Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:22
            A propos Szczerskiego, nie mogę się powstrzymać od zacytowania recenzji jego książki habilitacyjnej (cytat ze str. PWN):

"Autor nie zadowolił się jedynie prezentacją takich czy innych mechanizmów funkcjonowania Unii Europejskiej, nie poprzestał na charakterystyce rozmaitych polityk unijnych, lecz poszedł znacznie dalej – postawił mianowicie przed sobą cel zgłębienia samej istoty nowego systemu politycznego, które słusznie określił mianem :systemu europejskiego”. Cel ten zresztą został konsekwentnie, wręcz metodycznie zrealizowany, zaś praca jest merytorycznie doniosłym polskim głosem, do tej pory nader słabo słyszalnym, w toczącej się w Europie dyskusji nad – nazwijmy to najkrócej istotą Unii Europejskiej"
            Z recenzji prof. dr. hab. Marka Bankowicza

Wow! Nie zadowolił się prezentacją i nie poprzestał na charakterystyce, ale zgłębił istotę!
            • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:38
              I zrobił to nie tylko konsekwentnie, ale i metodycznie. Nie tylko metodycznie, ale i systematycznie. Nie tylko systematycznie ale i konsekwentnie. I jest to wszystko merytorycznie nader doniosłym głosem w nazwijmy to najkrócej dyskusji o habilitacji.
            • adept44_ltd Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:51
              czy to jakaś oględnie retoryka pisania o seksie?
              • nullified Re: Duda wymyslil obrone 22.05.15, 02:34
                adept44_ltd napisał:

> czy to jakaś oględnie retoryka pisania o seksie?

jak niezapomniana śpiewała:

Bo we mnie jest seks goracy jak sammun/Bo we mnie jest seks kto oprzeć się ma mu?

kurcze kampania jest buraczana, w sumie "po moim pierwotnym wykształtowaceniu", nastepną razą zostaje doradcom! a co! Cza se dorobić.
            • rudamaruda1949 Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 22:02
              interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/republika-wyznaniowa,73240#pst90198746

zastanawiająco o Szczerskim pisują ...
        • adept44_ltd Re: Duda wymyslil obrone 21.05.15, 21:50
          rzecz w tym, że od 2012 trzeba mieć zgodę rektora, zawiadomienie nic nie da..., ale ciemny lud kupi, nikt tego nie wie, jak wygląda ustawa o szkolnictwie wyższym.
          • zitterbewegung Re: Duda wymyslil obrone 22.05.15, 00:17
            Ale na UJ trzeba było mieć od hen hen, od czasów Ziejki?
          • nullified Re: Duda wymyslil obrone 22.05.15, 02:32
            adept44_ltd napisał:

> rzecz w tym, że od 2012 trzeba mieć zgodę rektora, zawiadomienie nic nie da...,
            > ale ciemny lud kupi, nikt tego nie wie, jak wygląda ustawa o szkolnictwie wyżs
            > zym.

"szkolnictwo wyższe" też nie wie, czego chcesz od ludu?
    • trzy.14 Re: Akademik Duda 22.05.15, 07:20
      wyborcza.pl/1,75478,17961177,Wybory_prezydenckie_2015__100_tys__zl_posla_Andrzeja.html

Dr Duda skorzystał z furtki zapisanej w ustawie o wykonywaniu mandatu posła i senatora z 1996 r. Art. 33 mówi, że działalności z tytułu praw autorskich poseł nie musi zgłaszać Sejmowi.

Kancelaria wiedziała, że Duda ma urlop bezpłatny w Krakowie, a w Poznaniu pracuje. Duda mógł zrezygnować z poselskiej pensji lub pobierać ją, ale pomniejszoną o zarobki z prywatnej uczelni. Wybrał to drugie. - Zadeklarował, że zarabia tam 1,7 tys. zł miesięcznie. I właśnie o tyle obniżono mu poselskie uposażenie - mówi urzędnik Kancelarii Sejmu.

Czy rzeczywiście Duda zarabiał tak mało? Z jego oświadczeń wynika, że od początku 2012 r. do maja 2014 r. dostał od WSPiA łącznie ponad 150 tys. zł, czyli ponad 5,2 tys. zł miesięcznie.

Taki podział zarobków na dwie części oznacza, że Duda "oszczędzał" co miesiąc ok. 3,5 tys. zł. Przez ponad dwa i pół roku daje to ponad 100 tys. zł. Gdyby nie furtka z prawami autorskimi, o tyle mniej dostałby poselskiej pensji.

Prof. Tomasz Gizbert-Studnicki, krakowski prawnik, wykładowca UJ, mówi nam, że prawa autorskie należy wiązać z pracą twórczą, czyli np. pracą nad publikacjami naukowymi. - To zaskakujące, bo według mojej wiedzy pan Duda nie opublikował niczego w ostatnich latach.

Wątpliwości jest więcej, bo na UJ Duda ma etat dydaktyczno-naukowy, a w poznańskiej WSPiA - tylko dydaktyczny.

- Może zaliczył do działalności twórczej przygotowanie wykładów? - zastanawia się prof. Gizbert-Studnicki. Dodaje, że w jego ocenie takim postępowaniem Duda nie złamał prawa: - A czy to jest etyczne? Wydaje mi się, że nie całkiem.

Prof. Gizbert-Studnicki mówi nam, że wielu nauczycieli akademickich dzieli w ten sposób swoje wynagrodzenia przy rozliczaniu podatków: - Ale w przypadku Dudy chodziło nie o zaoszczędzenie kilkudziesięciu złotych podatku, lecz o możliwość pobierania wyższego wynagrodzenia w Sejmie.

Prof. Gizbert-Studnicki, [...] nie rozumie postępowania Dudy: - Uważam je za nadużycie co najmniej moralne. Wziął urlop bezpłatny, by wykonywać obowiązki poselskie, a w tym czasie pracował w innej szkole, nie informując o tym nikogo. Gdyby coś takiego zrobił mój pracownik, uznałbym, że postępuje po prostu nielojalnie. Bo nie po to dostaje się bezpłatny urlop, by pracować w innej firmie. To sprzeczne ze wszystkimi standardami.

Zapytaliśmy sztab kandydata PiS, czy może udostępnić zgodę rektora UJ na dodatkową pracę Dudy. Sztab nie odpowiedział.
      • mn7 Re: Akademik Duda 22.05.15, 09:21
        trzy.14 napisał:

> Zapytaliśmy sztab kandydata PiS, czy może udostępnić zgodę rektora UJ na dodatk
        > ową pracę Dudy. Sztab nie odpowiedział.

Nic dziwnego, skoro ta zgoda nie istnieje, co zresztą sam Duda przyznał.
      • pfg Re: Akademik Duda 22.05.15, 11:21
        Tak zupełnie na marginesie tej historii wychodzi, że jakaś bardzo kiepska uczelnia płaci doktorowi 5200. Mniej więcej tyle, ile UJ płaci pensji podstawowej profesorowi. I dwa razy tyle, ile wynosi pensja niektórych profesorów w instytutach PANowskich.
        • adept44_ltd Re: Akademik Duda 22.05.15, 11:31
          tak na marginesie, nic nowego... :), pytanie - za co płaci..., nie wiem, jak pracował dr kandydat, niemniej znam sprawę doktora habilitowanego prezydenta, który był zatrudniony na takiej uczelni i w pracy się nie pojawiał... (by być sprawiedliwym dodam, że pracował tam też profesor z SLD - i tak samo). Prywatne słabe uczelnie zatrudniają takich delikwentów, by załatwiać swoje sprawy, jest to jakiś rodzaj korupcji.
      • zitterbewegung Prawnicy... 22.05.15, 15:58
        Ja nie wiem na jakiej planecie żyją. Może i mają rację względem prawniczej rzeczywistości?

ZUS jednakże nie składa się z samych prawników! Nie wiem jak Gizbert-Studnicki im to tłumaczy!

Miałem firmę softwareową i co prawda nie rozważaliśmy unikania opodatkowania, ale tłumaczenie o dziele autorskim ZUS nam na wstępie wyperswadował, dodatkowo jest spore orzecznictwo w tej sprawie, dot. między innymi różnej maści szkół i wykładów i owszem są takie wyroki, ale sądy w większości przyznają rację ZUS, wykłady, programy, to działanie odtwórcze, procenty to sobie można wpisywać pani Kasi w sekretariacie, ale podmiot rozliczający się z ZUS musi się dostosować.
        • trzy.14 Re: Prawnicy... 22.05.15, 16:06
          Nic dodać, nic ująć. W tej szkole powinna się pojawić kontrola z ZUS.
          • podworkowy Re: Prawnicy... 22.05.15, 16:13
            niech Pan nie żartuje, ZUS jest po prostu bankrutem i stąd te decyzje, przyklepywane niestety przez sądy. Naprawdę myśli Pan, że zamieszczenie Pana wykładu bez Pana zgody na youtube nie naruszałoby Pana praw autorskich?
            • podworkowy Re: Prawnicy... 22.05.15, 16:25
              inna rzecz, czy art. 33 ustawy o wykonywaniu mandatu posła i senatora rzeczywiście pozwala na jednoczesne pobieranie uposażenia i pobieranie wynagrodzenia ze stosunku pracy, nawet w zakresie objętym prawami autorskimi oraz czy w przypadku prowadzenia wyłącznie działalności dydaktycznej można sobie wpisać tak wysoki, jak kandydat Duda, procent pensji jako dot. działalności autorskiej. Moim zdaniem, odpowiedź na obydwa pytania jest negatywna.
              Jeśli do tego dodamy kwestię niewystapienia o zgodę do rektora UJ na dodatkowe zatrudnienie oraz jednoczesną pracę gdzie indziej w czasie wymuszonego ustawowo urlopu bezpłatnego, to najłagodniejsza interpretacja tych 4 okoliczności dla kandydata Dudy jest taka oto, że przypomina on nieskazitelną żonę Cezara mniej więcej w takim stopniu, jak Valeria Messalina.
              P.S. I na wszelki wypadek - dla w11mil et consortes - kontrkandydata też nie uważam za osobę etycznie nieskazitelną.
            • zitterbewegung Re: Prawnicy... 22.05.15, 19:10
              To jestteż ta przedwieczna dyskusja, która na szczęście przebrzmiewa, na temat umieszczania slajdów w sieci, BO KRADNOM doktorki niehab ze Siedlec, a najczęściej to po prostu nic nie warte slajdy. Pod hasłem, żeby nikt sie nie zorientował.

Jeśli wykład jest dziełem artystycznym i są tu jakieś prawa autorskie, to co do konkretnej formy i intonacji głosu (nawiasem prędzej sobie wyobrażam publikacje wykladu naruszajacej dobra osobiste niż prawa autorskie). Takie przywiązanie do formy w nauce przywodzi na myśl rozumowania plagiatorów upierających się, że nie ma naruszenia praw autorskich, bo użyli innego języka.

Wykład nie jest takim dziełem jak publikacja zawierającym oryginalne myśli. Można wyobrazić sobie, że jest, podobnie jak publikacje wyników. No w Polsce to jest do wyobrażenia, spotykamy się przecież z tajnym dorobkiem i tajnymi rozprawami doktorskimi.

Kształt samochodu jest dzielem artystycznym. Czy nagranie samochodu narusza prawa autorskie marki?
              • podworkowy Re: Prawnicy... 22.05.15, 20:35
                Drogi Panie, po pierwsze proszę się dowiedzieć, co znaczy plagiat w polskim prawie - nie będę tego enty raz tłumaczył (podebranie cudzej koncepcji jest oczywiście zachowaniem nieetycznym).
                Po drugie, proszę się dowiedzieć, co to jest utwór/dzieło w rozumieniu prawa autorskiego. Zawężanie pojęcia do dzieł artystycznych to absurd.
                Po trzecie, nie wiem, jak Pan przygotowuje i prowadzi wykłady, ale moje akurat zawierają mój własny wkład - nie czytam cudzych podręczników (tj. w ogól nie czytam), kazusy wymyślam własne, interpretacja jest także moja, selekcja materiału moja, język mój itd.
                Pewnie potwierdzę stereotyp zarozumiałego prawnika, ale co mi tam: po raz kolejny ujawnia Pan penchant do wypowiadania się na tematy, o których nie ma Pan bladego pojęcia.
                • zitterbewegung Re: Prawnicy... 22.05.15, 22:07
                  Nie obchodzi mnie "wiedza" prawnicza. Według tych interpretacji, a podkreślam, że są to, zdroworozsądkowe, dla prawnika, interpretacje, to wszyyystko, wszystko do reszty może być tym czy innym. Podobnie jak każda czynność życiowa sumiennie i starannie wykonywana, np siedzenie na straganie może być wartościowym doktoratem w opinii wielu.

Ja rozumiem i rozróżniam wszystkie te kategorie. Po prostu się z nimi nie zgadzam.

I ta niezgoda nie jest wbrew nawet prawu per se, ponieważ w naszym systemie tak wiele należy do kultury prawniczej, wiedzy prawniczej, a tak mało jest skodyfikowane i nie podlega interpretacji, że czasem zastanawiam się, czy prawa nie powinniśmy po prostu kupić od niemców, czy kogoś.

Otóż jeśli Gizbert-Studnicki twierdzi, że 50% dochodu z katarynienia do studentów 50 raz to samo to dzieło autorskie, to ja uważam, tym gorzej dla prawa.
                  • podworkowy Re: Prawnicy... 22.05.15, 23:33
                    może Pana nie obchodzić rzeczywistość i może się Pan z nią nie zgadzać, ale 1) warto zaznaczać, kiedy wypowiedź ma charakter deskryptywny, a kiedy postulatywny. Np. zdanie "Jeśli wykład jest dziełem artystycznym i są tu jakieś prawa autorskie, to co do konkretnej formy i intonacji głosu" zawiera wyraz "jest", a nie "powinno być"; nie ma też kwalifikacji typu "moim zdaniem". Wiem, że to tylko forum internetowe, ale chyba elementarnej precyzji w wyrażaniu się możemy od siebie wymagać? 2) utworem nie jest - w żadnym znanym mi systemie prawnym - wygłoszenie wykładu, ale sam wykład; podobnie, jak utworem jest piosenka, a nie jej zaśpiewanie. Dlatego właśnie napisałem, że nie można przesadzać i np. twierdzić, że 100 % pensji dostajemy z tytułu praw autorskich za etat dydaktyczny.
              • nullified Re: Prawnicy... 23.05.15, 17:57
                zitterbewegung napisał:

> Kształt samochodu jest dzielem artystycznym. Czy nagranie samochodu narusza pra
                > wa autorskie marki?

zitt, jaka analogia takie "wnioski" >.> jak możesz zniżać się do tak *humanistycznego* poziomu ;) ?
    • w11mil Kto się myli? 22.05.15, 22:02
      Gazeta Wyborcza czy ekspert?
      wiadomosci.wp.pl/kat,124400,title,Ekspert-prawa-pracy-o-dodatkowej-pracy-Dudy-nie-naruszyl-przepisow,wid,17560078,wiadomosc.html
      • adept44_ltd Re: Kto się myli? 22.05.15, 22:23
        uuu, jedyny doktorant śp. zameldował się na froncie walki :), no zobaczymy w poniedziałek, jak to wyglądało z datami...; tak czy siak, taka praca polityków (z każdej strony) to najczęściej rodzaju korupcji...
      • zitterbewegung Re: Kto się myli? 22.05.15, 22:23
        To jest prawda, tak. Szczególnie interesujące jest również czy zawieszenie stosunku pracy zawiesza obowiązek uzyskania zgody, do tego prof. UG się nie odniósł.

Jednakże (!) UJ od ok. 2001 wymagał od pracowników zgody rektora. Nie pamiętam jaką rangę miało to ustalenie, ale jakoś wszyscy się podporządkowywali.
        • zitterbewegung Re: Kto się myli? 22.05.15, 22:28
          Jak przytomnie ktoś zauważył, było to głównie nakierowane na dodatkowe etaty w obrębie samego Krakowa. Jednak dochodziło też do dantejskich scen, kiedy profesor wykładający w Nowym Sączu musiał wybierać (wybral Nowy Sącz), oraz do kombinacji z ułamkami etatu typu 95% w Warszawie. Było to obowiązujące i tak działało.
    • kardla Re: Akademik Duda 22.05.15, 22:59
      Za godzinę rozpoczyna się cisza wyborcza. Jeszcze chwila i nam wątasek zamkną!
      • megaborsuk2000 Re: Akademik Duda 22.05.15, 23:14
        Co tu dodawać - każdy ma swój rozum i swoje sumienie.
        • adept44_ltd Re: Akademik Duda 22.05.15, 23:18
          każdy ma swój rozum i swoje sumienie.

przesadzasz...
    • dala.tata Cisza wyborcza 22.05.15, 23:14
      Chcialbym zwrocic uwage, ze za godzine zaczyna sie cisza wyborcza. Chce zostawic ten watek, jednak zrobie to pod warunkiem, ze watek pozostanie 'martwy'.

Chcialem tego posta wyslac na czerwono, ale byscie sie ze mnie zaczeli smiac. :)
    • zitterbewegung No i to by było na tyle 24.05.15, 22:41
      W sprawie dyskusji o standardach i dawania przykładu. Pierwszy obywatel. Prezydent wszystkich Akademików.

Teraz jestem po prostu śmieszny z moimi poglądami.
      • kardla Re: No i to by było na tyle 24.05.15, 22:44
        Na razie tylko śmieszny. Ale już jutro. Kto wie! :P
        • trzy.14 Re: No i to by było na tyle 24.05.15, 22:52
          raczej przypadkowy.
    • kardla Brace yourself 24.05.15, 22:43
      No to kto tam mówił że Duda złamał prawo?

Mam nadzieję że korzystaliście z TOR...
    • piotrek-256 Lol 24.05.15, 23:32
      No więc sądzę, że rektor nie zwolni dyscyplinarnie pana Dudy, lol.
      • adept44_ltd Re: Lol 24.05.15, 23:51
        istnieje możliwość, że rektor pójdzie na urlop albo przynajmniej przedłuży swoją nieobecność...
        • rudamaruda1949 Re: Lol 24.05.15, 23:57
          A ja myślę, że "odnajdą się" podania Dudy do Rektora z prośbą o zgodę na zatrudnienie
          • nullified Re: Lol 25.05.15, 01:27
            rudamaruda1949 napisała:

> A ja myślę, że "odnajdą się" podania Dudy do Rektora z prośbą o zgodę na zatrud
            > nienie

Świat jest pełen magii i niejedno już widział, zębem wiatrem etc. ;)
    • nullified Re: Akademik Duda 25.05.15, 20:19
      pfg napisał:

no a ja sobie myślę, że teraz pfg powinieneś się pokajać i poprawić. Nie wypada mówić o prezydencie (nawet elekcie), że tylko doktor. Profesor Prezydent Elekt brzmi o wiele lepiej.

Uj to jakoś "zrymuje" ;)
      • nieopierzony Re: Akademik Duda 25.05.15, 22:54
        W ramach ciekwostki mogę napisać, że dzisiejsza RW nie podjęła żadnej okolicznościowej uchwały w związku z wyborami.
        • nullified Re: Akademik Duda 26.05.15, 02:33
          nieopierzony napisał:

> W ramach ciekwostki mogę napisać, że dzisiejsza RW nie podjęła żadnej okoliczno
          > ściowej uchwały w związku z wyborami.

A tak swoją drogą - pytanie do szanownych PyTy Forumowiczów (w zasadzie list otwarty cza by skrobnąć) czy prawnikowi prezydentura zaliczy się jako "osiągnięcie habilitacyjne"? No bo politologowi powinna - nie? Uczta praktycznie "jak to się robi" ;p
          • trzy.14 Re: Akademik Duda 26.05.15, 08:11
            Czy kandydat przedstawił oświadczenia współautorów?
            • petrucchio Re: Akademik Duda 26.05.15, 11:01
              trzy.14 napisał:

> Czy kandydat przedstawił oświadczenia współautorów?

Całkowicie zignorował swojego byłego promotora w "Acknowledgements". Oj, będzie chryja.
              • adept44_ltd Re: Akademik Duda 26.05.15, 11:02
                promotorów pomocniczych też ;)
    • petrucchio — A to wybrali nam prezydenta 26.05.15, 01:40
      — rzekła posługaczka do profesora Szwejka, który opuściwszy przed laty katedrę na jednym z czołowych uniwersytetów polskich, gdy ostatecznie przez komisję dziekańską uznany został za idiotę, utrzymywał się z chałturzenia na pokracznych uczelniach niepublicznych, których dyplomy niewarte były papieru zużytego do ich wydrukowania.
    • adept44_ltd Re: Akademik Duda 26.05.15, 13:39
      no, i jest duma...

niezalezna.pl/67435-rektor-uj-odklamuje-blokowanie-etatu-na-uczelni-owczesny-posel-duda-nie-zlamal-ustawy
      • kardla Re: Akademik Duda 26.05.15, 13:41
        he he he

• charioteer1 Re: Akademik Duda 26.05.15, 13:48
        Od 2014 obowiazuje bezwzgledny wymog posiadania zgody rektora na dodatkowe zatrudnienie. Dotyczy to wszystkich pracownikow oraz stosunkow pracy nawiazanych przed 2014. Z dni8em 1.10.2014 zawiadomienie zlozone przez posla Dude w 2011 stracilo moc prawna. Zgodnie z obowiazujaca ustawa, w tej sytuacji rektor moze pana prezydenta zwolnic z pracy na UJ, ale oczywiscie nie musi, jezeli nie chce.
        • adept44_ltd Re: Akademik Duda 26.05.15, 13:57
          podklejam to pod Ciebie, gdyż ta informacja jest bliżej twojej wersji... możecie sobie państwo porównać styl dziennikarstwa... :)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17986358.html#MTstream
          • podworkowy Re: Akademik Duda 26.05.15, 14:36
            pfg serdecznie gratulujemy rektora (i to niezależnie od tego, która z wersji wydarzeń jest prawdziwa, tzn. czy PEAD bezpodstawnie oczerniany czy słusznie krytykowany).
            • pfg Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:09
              No i cóż ja mam na to odpowiedzieć? Rektor, jak by to ująć, nie jest zbyt popularny na UJ. Niestety, wybrany został w znacznej części głosami fizyków, czego do dziś inni nie mogą nam wybaczyć :-(
              • podworkowy Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:15
                cóż, jako Galicjanin mógłby Pan powiedzieć do Rektora: "Przy Tobie, Najjaśniejsza Magnificencjo, stoimy i stać chcemy"...;)
              • zitterbewegung Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:20
                A był niezły kontrkandydat...
                • pfg Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:29
                  zitterbewegung napisał:

> A był niezły kontrkandydat...

Masz na myśli Bilińskiego? Bano się, że ten to dopiero przywali ankietami i ewaluacjami, bo to w dużym stopniu były jego pomysły z czasów, gdy był prorektorem.
                  • zitterbewegung Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:40
                    Coż, Bogu a Prawdzie, gdyby studenci potrafili pisać z sensem... a oceniać jest co...

Wybrano jednak człowieka bez cienia programu, bezpiecznego. Wyobraźmy sobie ankietowo zacietrzewionego kandydata, a miał też ogólnie jakąś wizję rozwoju poza tym, po roku-dwóch i tak dopadłby go typowy impossybilizm rektorski, a wstydu by nie było co drugi miesiąc...

Ogólnie, tak z Dudą, jak z Nowakiem, trzeba powiedzieć, że demokracja polega na tym, że wyborcy dostają dokładnie to na co zasługują.
          • petrucchio Błędna dychotomia 26.05.15, 15:07
            Cytat: Andrzej Duda ma dwa wyjścia: może rozwiązać umowę o pracę z UJ albo po raz kolejny poprosić o urlop bezpłatny.

Nonsens. Andrzej D. ma wiele innych wyjść. Jeśli na przykład zachowa się całkowicie biernie i ani nie rozwiąże umowy, ani nie poprosi o nowy urlop, martwić się będzie Rektor UJ, bo przecież nie Prezydent RP, choćby i elekt.
      • zitterbewegung Ojej, ale gapcie 26.05.15, 14:06
        I prosze, papiery sie znalazły.

W przyszłym roku wybory rektora UJ. I jeśli gdzieś powinna zostac zmieniona ordynacja wyborcza, to właśnie tam.
      • petrucchio Re: Akademik Duda 26.05.15, 15:18
        adept44_ltd napisał:

> no, i jest duma...

Przydałoby się dla równowagi trochę uprzedzenia. Na przykład władze UJ mogły uprzedzić Dudę, że mogą go zwolnić z pracy, jeśli nie wyjaśni sprawy drugiego etetu. Ale kto by tam śmiał inkonweniować imć pana posła lub eurodeputowanego. Za wysokie progi na rektorskie togi.
    • sprawdzacz_badaczy Re: Akademik Duda 26.05.15, 16:27
      > , ma więc swój wkład w psucie polskiego systemu edukacji wyższej. Pecunia no
      > n olet
      , ale jeśli ktoś ma nadzieję, że prezydent Duda ten system naprawi, t
      > o taki jest punkt wyjścia.

Ja mu daje kredyt zaufania. A jeśli chodzi o psucie systemu:
      myślę, że bardziej go psuja fizycy, co to nie znają co to rząd macierzy (i się tym chwalą na swoich publicznie dostępnych slajdach), i przy tym marnują
      sporo więcej kasy niż Duda (na lewym etacie) na różne KNOWania. To dopiero przekręt.
      • adept44_ltd Re: Akademik Duda 26.05.15, 16:47
        to sobie zaprenumeruj gazetę polską, będziesz potrzebował duuuuużo kłamstw, by to to tolerować :)
      • zitterbewegung Re: Akademik Duda 26.05.15, 17:37
        Bo Ty wiesz co to rząd macierzy, tak, to takie oczywiste jak cała mechanika kwantowa, po prostu wynika z punktów w definicji. Pal sześć polowe badan w analizie numerycznej, geometrie algebraiczna problemu, hiperpłaszczyzny i signrank. To do zrozumienia tak trywialne jak to, że obserwable są wartościami własnymi i z tego wynika kot Schrodingera.

Slajdy ktore nie rozumieja jak dziala rank podobnie jak studenci biorę w ciemno, zamiast punkcików do wyuczenia na pamięć.
        • sprawdzacz_badaczy Re: Akademik Duda 27.05.15, 03:13
          nie bardzo rozumiem ten wywód, ale jeśli chcesz mnie przekonać, że krakowscy fizycy są tacy mocni, że zajmują się geometrią algebraiczną, to nie uwierzę, póki nie zobaczę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka