Dodaj do ulubionych

"Stypendia dla młodych naukowców" - będą w ogóle?

29.11.17, 22:35
Strasznie wydłuża się czas oczekiwania na wyniki tegorocznego konkursu o stypendia dla wybitnych młodych naukowców. Czy ktoś wie coś ponad to, co napisane na stronie? Przed końcem roku...?
Obserwuj wątek
    • megaborsuk2000 Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - będą w og 30.11.17, 01:43
      A do kościółka się chodzi?
    • kragon Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - będą w og 30.11.17, 07:44
      widac nie ma wybitnych mlodych naukowcow
      • dobrycy Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 30.11.17, 18:07
        kragon napisał:

> widac nie ma wybitnych mlodych naukowcow
        Co prawda to prawda. Z tego co mi opowiadali ci co rozdawali te frukta
        to liczyły się głównie nagrody i kierownictwo projektami. Widać ostały się jedynie miernoty...
        • dr_mo Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 30.11.17, 21:29
          Liczyły się też staże zagraniczne - za brak obcinali sporo punktów.
    • dr_mo Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - będą w og 30.11.17, 08:00
      Ciekawe, o ile obetną w tym roku. Rok temu z 50 mln pozostało 30... reszta wyparowała
      • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 30.11.17, 11:34
        W tym roku dają coś około 38 milionów, przynajmniej tyle założono w budżecie. A do kościółka się chodzić przestało po ukończeniu podstawówki...
        • kragon Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 30.11.17, 16:14
          to po co sie chodzili wczesniej?
          • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 30.11.17, 16:40
            bo się wierzyło mamusi i tatusiowi, że był taki Pan co po powierzchni wody stąpał lub ją w wino zamieniał... :)
    • zitterbewegung Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - będą w og 01.12.17, 08:08
      Szukałem publikacji innego Bousqueta, ale wpadła mi w ręce taka książka Marc Bousquet „How the University Works. Higher Education and the Low-Wage Nation” (2008) może nie specjalnie dobra, ale jakże aktualna w świetle reformy Gowina krytyka fantazji wolnego rynku w akademii.

cyt „When they looked to salt the event
      with promising younger scholars, these luminaries came to the agreement
      that such people were nowhere to be found. No good work, they
      concluded, was being done by anyone under fifty. My own experience is
      that I do not have to look farther than my own department to find inspiring
      work by young scholars. But a certain species of academic superstar
      believes he or she is the profession. No wonder they are comfortable
      with their belief that nothing can be done to transform the job
      system. Exploitation, after all, doesn’t matter, since there’s no one beneath
      their level worthy of fair and decent treatment.”
      • h_hornblower Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 01.12.17, 14:45
        Czyta się to świetnie! Obrazowy styl autora bardzo mi przypadł do gustu. Np o "lumpen professoriate".

Most undergraduate education is conducted by a superexploited corps of disposable workers that Cary Nelson describes as a “lumpen professoriate” (Nelson and Watt, Academic Keywords, 208), often collecting wages and benefits inferior to those of fast-food clerks and bellhops.
        • h_hornblower Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 01.12.17, 14:53
          Awesome!

"Parafaculty working in increasingly unprofessional circumstances".
          • zitterbewegung Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 01.12.17, 14:59
            Warto zauwazyc, że to 2008, czyli pisane przed wszystkimi kryzysami i modą na analizowanie prekariatu.
            • h_hornblower Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 01.12.17, 15:10
              Tak, on gdzieś tam wcześniej pisze o "the university that emerged in the last quarter of the 20th" (czy jakoś tak). Do takiego to "uniwesytetu" się odnosi. Świetna lektura póki co, dzieki za zapodanie.
    • cb21 Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - będą w og 12.12.17, 07:42
      Rzeczywiście trwa to dość długo w tym roku. No nic, czekamy dalej.
      • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 13:39
        Wyniki już są. Niestety dla mnie mało optymistyczne. H=11, 240 cytowań, 21 papierków z czego 18 w pełni moich (pierwszy i korespondencyjny autor). Dla porównania, osoba z mojego wydziału dostała stypendium a jej parametry to H=5, 18 papierków (w tym 5 pokonferencyjnych, wszędzie współautor) i ok 70 cytowań. Nie rozumiem, na prawdę tego nie rozumiem... :-(((
        • zitterbewegung Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 14:28
          Whoa, to więcej niż wszyscy święci u mnie, każdy z osobna, od kierownika studiów doktoranckich do prorektora nauki.

To co robisz to nie jest wybitność, a działalność wywrotowa.

Zdolny sobie poradzi i nie powinien startować do konkursów i demoralizować swoim zbytkiem zdolności koleżanek i kolegów którzy się naprawdę starają, widać ile wysiłku i wazeliny w to wkładają, z jak niskiego pułapu jak wielkie postępy osiągają.
        • dobrycy Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 15:44
          pevvex napisał(a):

> Wyniki już są. Niestety dla mnie mało optymistyczne. H=11, 240 cytowań, 21 papi
          > erków z czego 18 w pełni moich (pierwszy i korespondencyjny autor). Dla porówna
          > nia, osoba z mojego wydziału dostała stypendium a jej parametry to H=5, 18 papi
          > erków (w tym 5 pokonferencyjnych, wszędzie współautor) i ok 70 cytowań. Nie roz
          > umiem, na prawdę tego nie rozumiem... :-(((
          A nagrody i znajomości sie ma ? A zaświadczenie od proboszcza załączyło ?
          No to o co chodzi.

P.S.
          Znam może z 7-8 osób co dostało, i wcale nie dostawali ci co mieli najwięcej papierów i największego h
        • naukowiec2.0 Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 16:33
          Kiedyś (jak jeszcze startowałem), była ciekawa kategoria: wyjazdy zagraniczne. Podejrzewam, że do dziś jest. Otóż miałem na swoim koncie wyjazd, za który dostałem 12.5 pkt. na 25 możliwych. Ponieważ były 4 kategorie po 25 punktów, a stypendium dostawało się od 90 pkt., więc wniosek był prosty: nie jesteś wybitny, jeżeli nie byłeś za granicą.
          • dr_mo Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 17:10
            Otóż to. Ja nie dostałam przez to samo - miałam po 25 w każdej kategorii, jedynie za zagraniczne 17. No i klops.
        • sendivigius Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 18:22
          pevvex napisał(a):

> Wyniki już są. Niestety dla mnie mało optymistyczne. H=11, 240 cytowań, 21 papi
          > erków z czego 18 w pełni moich (pierwszy i korespondencyjny autor). Dla porówna
          > nia, osoba z mojego wydziału dostała stypendium a jej parametry to H=5, 18 papi
          > erków (w tym 5 pokonferencyjnych, wszędzie współautor) i ok 70 cytowań. Nie roz
          > umiem, na prawdę tego nie rozumiem... :-(((

Jaka to dziedzina?
          • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 18:33
            Dziedzina nauk ścisłych. Zdaję sobie sprawę, że mój dorobek wybitny nie jest. W żadnym razie. I pal licho, że nie cierpię pracy stadnej i dopisywania się nawzajem wszędzie - tutaj trudno, H powyżej 50 raczej nigdy mieć nie będę. Boli mnie tylko to, że mniej "wybitni" ode mnie dostają te stypendia... :-(
            • zitterbewegung Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 18:58
              No to albo wybitny h, albo wybitny dorobek tzw „jakosciowo”.

Jesli chodzi o h, to ludzie i profesure (w matematyce) takim oblatuja.
            • sendivigius Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 20:15
              pevvex napisał(a):

> Dziedzina nauk ścisłych. Zdaję sobie sprawę, że mój dorobek wybitny nie jest. W
              > żadnym razie. I pal licho, że nie cierpię pracy stadnej i dopisywania się nawz
              > ajem wszędzie - tutaj trudno, H powyżej 50 raczej nigdy mieć nie będę. Boli mni
              > e tylko to, że mniej "wybitni" ode mnie dostają te stypendia... :-(

Nauki scisle to nie dziedzina. Myslalem ze sie dowiem cos bardziej konkretnego bo h=11 przy 21 publikacjach to dosc nieprawdopodobny stosunek.
              • trzy.14 Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 22:06
                sendivigius napisał:

> Nauki scisle to nie dziedzina. Myslalem ze sie dowiem cos bardziej konkretnego
                > bo h=11 przy 21 publikacjach to dosc nieprawdopodobny stosunek.

Wszystko zależy od promotora. U mnie (nie mój) chłopak 3 lata po doktoracie ma na Google Scholar 70 publikacji, H>20 i 1000 (tysiąc) cytowań rocznie. Na te 70 pozycji tylko w 20 przypadkach jego nazwisko zmieściło się w skróconym wykazie autorów pracy.

Sucha bibliometria nie znaczy już nic. Nawet H=20 przy 25 publikacjach doktoranta juz by mnie nie zdziwiło.
        • kragon Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 20:46
          A ma Pan jakis wynik naukowy? Czy tylko h?
          • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 21:09
            a co to takiego wynik naukowy? przełomowe osiągnięcie? mam...
            • kragon Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 12.12.17, 21:13
              Gratuluje! Moze ci z h=5 tez maja. Zwlaszcza ze nie licza tak pieczolowicie tych wspolczynnikow
              • pevvex Re: "Stypendia dla młodych naukowców" - b 13.12.17, 03:13
                to co licza? 5 ekspertow/recenzentow w fnp start swego czasu uznalo "wybitnosc" moich osiagniec... ehh, a wiadomo ilu ocenia wnioski stypendialne w mnisw?
    • piotrek-256 16.12.17, 12:12
      Gratuluje wszystkim, którzy dostali. Reszta no cóż, mieliśmy pecha.
      • pevvex Re: Są 17.12.17, 09:00
        No właśnie, "mieliśmy pecha". Jak dostawałem granty z NCN czy stypendia z FNP moją pracę ewaluowało zawsze 2 ekspertów plus 3 zewnętrznych recenzentów (w tym kilku z zagranicy). Wszyscy uznawali moje osiągnięcie za wybitne i przełomowe w dziedzinie, jaką badam. To był czas, kiedy jeszcze indeks H miałem niski i mało cytowań - dla takich właśnie jest stypendium Start FNP do 30 roku życia. Jednak teraz mam takie H jak wielu profesorów, sporo cytowań, kilkadziesiąt papierków, staże zagraniczne, nagrody, współpracę z najlepszymi naukowcami na świecie w mojej dziedzinie, i co? I "...kamieni kupa.". Z prostego powodu. W programie stypendialnym MNiSW jesteśmy skazani na tendencyjną ewaluację. Grupa gdzieś około 20 osób (nie pamiętam dokładnie, a ministerstwo zdjęło listę ze swojej strony - czyżby zespół ekspertów uległ zmianie), wśród nich nie ma specjalisty z mojej "działki", wniosków do sprawdzenia i oceny ponad 1100, trzeba dać artystom, buddologom, lekarzom, fizykom, prawnikom... nie ma szans bez powołania zewnętrznych ekspertów na obiektywną ocenę czegokolwiek. W mojej katedrze dostała stypendium dużo młodsza ode mnie kobieta, mająca 2 razy mniejsze H ode mnie, 3 razy mniej cytowań, 2 razy mniej prac (brak autorskich prac), bez nagród typu FNP Start czy jakichś fellowshipów unijnych (ja mam 2), bez kierownictwa w projektach (ja mam 3), itd., itd. Młoda osoba mogąca spokojnie ubiegać się o stypendium Start - tyle, że tam faktycznie aż pięć osób musi wysoko ocenić "wybitność osiągnięcia" badawczego. A kto dostaje stypendium MNiSW nieporównywalnie bardziej atrakcyjne finansowo i nieproporcjonalnie mniej prestiżowe niż Start? Szczęściarze, albo podopieczni znajomego "nazwiska", albo "ofiary" parytetów. m.a.s.a.k.r.a...
        • zitterbewegung Re: Są 17.12.17, 11:03
          > Szczęściarze, albo podopieczni znajomego "nazwiska", albo "ofiary" parytetów.

Dlaczego ofiary parytetów? Wiekowych czy płciowych? Rozumiesz konkluzje swojego toku myślenia?

Dlaczego uważasz, ze będąc w tej samej sytuacji co ta osoba (młodość, brak uznania) Ty dostałeś stypendium Start zasłużenie, a teraz ona dostaje jakieś inne stypendium niezasłużenie?

Dlaczego podopieczni znajomego, skoro jesteście w tej samej katedrze. Na Ciebie się to nie przekłada?

Koniec końców szczęście, czy może logika (nie mówię że słuszna), że kierownik projektów jest już wystarczająco doceniony i sobie poradzi?
          • pevvex Re: Są 17.12.17, 13:54
            zitterbewegung napisał:

> Dlaczego uważasz, ze będąc w tej samej sytuacji co ta osoba (młodość, brak uzna
            > nia) Ty dostałeś stypendium Start zasłużenie, a teraz ona dostaje jakieś inne s
            > typendium niezasłużenie?

Wskaźniki obiektywne plus fakt, że o wiele trudniej 5 niezależnym ekspertom/recenzentom pomylić się w typowaniu młodego wybitnego naukowca, jak to ma miejsce w programie stypendialnym FNP Start. Poza tym nie czuję, by moje osiągnięcie nie było uznawane na świecie. Ono jedynie nie jest uznawane przez zespół ekspertów MNiSW.

> Dlaczego podopieczni znajomego, skoro jesteście w tej samej katedrze. Na Ciebie
            > się to nie przekłada?

Miałem na myśli znaną osobę kierującą dużym zespołem naukowym, w którym co druga osoba ma takie czy inne stypendium. I co roku ktoś stypendium MNiSW w tym zespole dostaje. Chyba po prostu z marszu się należy. Nie wiem, prześwietliwszy tegoroczną laureatkę mam takie wrażenie...

> Koniec końców szczęście, czy może logika (nie mówię że słuszna), że kierownik p
            > rojektów jest już wystarczająco doceniony i sobie poradzi?

Na temat braku logiki w powyższym stwierdzeniu rozwodzić się nie zamierzam...

• kragon Re: Są 17.12.17, 15:15
              pokrzywdzone młode niedocenione biedactwo z duzym h....
              Skoro to towarzystwo ministerialne Cie nie chce to je olej.
              No ale sam wczesniej sie przylozyles by to pisi rzadzili....
              • pevvex Re: Są 17.12.17, 16:46
                przylozylem sie by to pisi rzadzili? nie kumam...
            • piotrek-256 Re: Są 17.12.17, 16:15
              Heh nie ma co narzekać. Machnij ręką, nie straciłeś dużo czasu na przygotowanie wniosku. Wiadomo jak działa nauka w polsce i na świecie. Jak chcesz poprawić swoją sytuację materialną to jedź za granicę.
            • zitterbewegung Re: Są 17.12.17, 18:27
              Wiesz ile razy ten brak logiki w życiu słyszałem? Proponuję przemyśleć swój stosunek do rzeczywistości w kierunku lepszym dla zdrowia, bo ona się nie zmieni.

Ekspertom bardzo łatwo się pomylić. Gdyby to był proces skalowalny tak jak sugerujesz, wieloosobowe rady wydziału byłyby niemal nieomylne ;)

Twoje osiągnięcie nie jest nieuznawane. Z brakiem uznania miałem na myśli coś a'la tabula rasa. Masz pretensje do kobiety bo nie jest znana, a sam byłeś nieznany.

Proponuję nie żałować po prostu. Wygląda na to że osiągnięcie było tylko jednym z czynników, takie stwierdzenie jest dostateczne, żeby zakończyć analizę. Może to parytety, może moda dziedzinowa, może zjadł pies. To już dla Ciebie nie ważne, najwyżej toksyczne.
              • pevvex Re: Są 17.12.17, 18:58
                Zgadzam się. No nic, teraz habilitacja a później może jeszcze spróbuję. 2 szanse jeszcze do progu wiekowego.
        • trzy.14 Re: Są 17.12.17, 17:10
          Przyznaję szczerze: do 30 roku życia nie miałem żadnych osiągnięć naukowych godnych wzmianki, a co dopiero stypendium jakiegoś FNP. Jedyne osiągnięcie pozanaukowe w tym czasie to małżonka a potem pierwsze dziecko, ale to projekty życia.

No i paczta, jak nam nauka w Polsce urosła! Jakie postepy zrobilismy w edukacji! Tylu zdolnych ludzi wychowaliśmy (śmy, śmy, śmy), którzy mają osiągnięcia, a a a na-na-wet pub-pub-lika-a-a-a-acje, H i SIF-y przed trzydziestką! Moje H przed trzydziestką wynosiło równe zero, co jest tym bardzie przykre, że wtedy nikt nie słyszał o H i nie wiadomo było, kto lepszy a kto gorszy naukowiec jest, a dziś wyciąga się tabelkę i tam jest wszystko czarne na białym.
          • dobrycy Re: Są 17.12.17, 22:14
            trzy.14 napisał:

> Przyznaję szczerze: do 30 roku życia nie miałem żadnych osiągnięć naukowych god
            > nych wzmianki, a co dopiero stypendium jakiegoś FNP. Jedyne osiągnięcie pozanau
            > kowe w tym czasie to małżonka a potem pierwsze dziecko, ale to projekty życia.
            >
            > No i paczta, jak nam nauka w Polsce urosła! Jakie postepy zrobilismy w edukacji
            > ! Tylu zdolnych ludzi wychowaliśmy (śmy, śmy, śmy), którzy mają osiągnięcia, a
            > a a na-na-wet pub-pub-lika-a-a-a-acje, H i SIF-y przed trzydziestką! Moje H pr
            > zed trzydziestką wynosiło równe zero, co jest tym bardzie przykre, że wtedy nik
            > t nie słyszał o H i nie wiadomo było, kto lepszy a kto gorszy naukowiec jest, a
            > dziś wyciąga się tabelkę i tam jest wszystko czarne na białym.
            Dobrze, że u nas nie ma eutanazji!
        • dobrycy Re: Są 17.12.17, 22:12
          pevvex napisał(a):

> No właśnie, "mieliśmy pecha". Jak dostawałem granty z NCN czy stypendia z FNP m
          > oją pracę ewaluowało zawsze 2 ekspertów plus 3 zewnętrznych recenzentów (w tym
          > kilku z zagranicy). Wszyscy uznawali moje osiągnięcie za wybitne i przełomowe w
          > dziedzinie, jaką badam. To był czas, kiedy jeszcze indeks H miałem niski i mał
          > o cytowań - dla takich właśnie jest stypendium Start FNP do 30 roku życia.
          No widzisz, swój limit już wyczerpałeś. Inni jeszcze nic nie dostali i im się bardziej
          należy.

Jedn
          > ak teraz mam takie H jak wielu profesorów, sporo cytowań, kilkadziesiąt papierk
          > ów, staże zagraniczne, nagrody, współpracę z najlepszymi naukowcami na świecie
          > w mojej dziedzinie, i co? I "...kamieni kupa.".

Aż strach pomyśleć co bedzie jak zostaniesz profesorem.

Z prostego powodu. W programie
          > stypendialnym MNiSW jesteśmy skazani na tendencyjną ewaluację. Grupa gdzieś oko
          > ło 20 osób (nie pamiętam dokładnie, a ministerstwo zdjęło listę ze swojej stron
          > y - czyżby zespół ekspertów uległ zmianie), wśród nich nie ma specjalisty z moj
          > ej "działki", wniosków do sprawdzenia i oceny ponad 1100, trzeba dać artystom,
          > buddologom, lekarzom, fizykom, prawnikom... nie ma szans bez powołania zewnętrz
          > nych ekspertów na obiektywną ocenę czegokolwiek. W mojej katedrze dostała stype
          > ndium dużo młodsza ode mnie kobieta, mająca 2 razy mniejsze H ode mnie, 3 razy
          > mniej cytowań, 2 razy mniej prac (brak autorskich prac), bez nagród typu FNP St
          > art czy jakichś fellowshipów unijnych (ja mam 2), bez kierownictwa w projektach
          > (ja mam 3), itd., itd. Młoda osoba mogąca spokojnie ubiegać się o stypendium S
          > tart - tyle, że tam faktycznie aż pięć osób musi wysoko ocenić "wybitność osiąg
          > nięcia" badawczego
          Może uznali że jej jest bardziej potrzebne

. A kto dostaje stypendium MNiSW nieporównywalnie bardziej at
          > rakcyjne finansowo i nieproporcjonalnie mniej prestiżowe niż Start? Szczęściarz
          > e, albo podopieczni znajomego "nazwiska", albo "ofiary" parytetów. m.a.s.a.k.r.
          > a...
          O to to. Zastanów sie ponadto czy czasem nie masz jakiś wrogów, na pewno ktoś
          Ci sypie piach w tryby a całość bierze się wyłącznie z zawiści miernot!

• pevvex Re: Są 17.12.17, 22:46
            dobra zasada - jak nie mam w danej sprawie za wiele do powiedzenia to się nie wypowiadam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka