Dodaj do ulubionych

darowizna a zachówek

21.10.11, 15:28
w zeszłym roku mama podarowało mi i mojej córce/swejej wnuczce/mieszkanie o wartosci okolo 300.000 pln.Mama zmarla w tym roku.Mam siostrę/ mama miala 2 dzieci, siostre i mnie/, ktora domaga sie zachówku ze spadku.Siostra niestety jest osobą niezdolna do pracy.Prosze o informacje jaka bedzie przyblizona kwota zachowku, biorac pod uwage że obdarowane jastesmy obie /jedna córka z wnuczką/ oraz czy obie tzn ja-siostra i moja córka-siotrzenica jestesmy zobowiazane do poniesienia kosztów zachówku
Obserwuj wątek
    • bakali Re: darowizna a zachówek 24.10.11, 15:15
      A co to jest ten "zachówek"?
      Jeśli siostra jest trwale niezdolna do pracy, a mama nie wyłaczyła jej w testamencie z dziedziczenia, należy jej się równowartośc 2/3 swojej częsci. Czy do spadku uprawnione są tez inne osoby (współmałżonek mamy, jej rodzice)? Jeśli nie, siostra może się domagać 2/3 połowy wartości mieszkania, czyli 100 tys.
      Twoja córka nie jest ustawowym spadkobiercą, chyba że dziedziczenie ominęłoby Ciebie, wtedy dziedziczą Twoje dzieci.
      • bezpocztyonline Re: darowizna a zachówek 25.10.11, 06:05
        bakali napisała:

> Czy do spadku uprawnione są tez inne osoby (współmałżonek mamy, jej rodzice)?

??? Rodzice? Kiedy zmarła miała dzieci? Coś podobnego... Poczytaj najpierw kodeks cywilny i nie pisz, gdy nie wiesz

> Jeśli nie, siostra może się domagać 2/3 połowy wartości mieszkania, czyli 100 tys.

2/3 tego, co mogłaby odziedziczyć, gdyby dziedziczenie było ustawowe.

Czyli 2/3 z 1/2 (skoro do spadku byłyby ustawowo tylko te dwie córki) czyli pieniężna kwota wynosząca równowartość 1/3 udziału w mieszkaniu.

Pytanie, czy mama nie czyniła jakiś wcześniejszych sporych darowizn na rzecz siostry autorki postu.

> Twoja córka nie jest ustawowym spadkobiercą, chyba że dziedziczenie ominęłoby C
        > iebie, wtedy dziedziczą Twoje dzieci.

Ale testamentowym jest, czyli jest też zobowiązana do zapłaty zachowku.
        • malgoska1504 Re: darowizna a zachówek 27.10.11, 16:08
          Mama miala tylko dwójke dzieci, małżonek nie zyje /wszystko nalezało do mamy/.Czy ja mam tez prawo do zachowka? jesli tak, to czy do zapłata bylaby róznica miedzy 1/4 a 2/3?
          • bezpocztyonline Re: darowizna a zachówek 27.10.11, 19:09
            malgoska1504 napisała:

> biorac pod uwage że obdarowane jastesmy obie /jedna córka z wnuczką

malgoska1504 napisała:

> Czy ja mam tez prawo do zachowka?

A od kogo chcesz się zachowku domagać? Od siebie czy od córki?

> jesli tak, to czy do zapłata bylaby róznica miedzy 1/4 a 2/3?

"Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
            § 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Art. 1000. § 1. Jeżeli uprawniony nie może otrzymać od spadkobiercy należnego mu zachowku, może on żądać od osoby, która otrzymała od spadkodawcy darowiznę doliczoną do spadku, sumy pieniężnej potrzebnej do uzupełnienia zachowku. Jednakże obdarowany jest obowiązany do zapłaty powyższej sumy tylko w granicach wzbogacenia będącego skutkiem darowizny.
            § 2. Jeżeli obdarowany sam jest uprawniony do zachowku, ponosi on odpowiedzialność względem innych uprawnionych do zachowku tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jego własny zachowek.
            § 3. Obdarowany może zwolnić się od obowiązku zapłaty sumy potrzebnej do uzupełnienia zachowku przez wydanie przedmiotu darowizny."

Ty możesz od wartości udziału 1/2 w nieruchomości (jeśli otrzymałaś 1/2) odliczyć wartość 1/4 (tej, która by była twoim zachowkiem) i od tej drugiej 1/4 spłacasz siostrze jej zachowek (2/3 z 1/4) . Twoja córka natomiast spłaca również 2/3 z 1/4 czyli z części, którą otrzymałaby twoja siostra, gdyby tamtej połowy nie otrzymała twoja córka.

Mówiąc po ludzku twojej siostrze należy się wartość odpowiadająca 2/12 części nieruchomości z twojego udziału oraz wartość odpowiadająca 2/12 części nieruchomości z udziału twojej córki.

W sumie od obu kwota pieniężna odpowiadająca wartości 4/12 (czyli 1/3) części nieruchomości.

Chyba, że siostra była też kiedyś obdarowana przez mamę. Wtedy należy wyliczyć, czy przypadkiem ona już swojego zachowku nie trzymała wcześniej - jako darowiznę.
    • malgoska1504 Re: darowizna a zachówek 28.10.11, 16:10
      a jesli notarialnie odrzucę spadek po mamie, czy dalej będzie ciążył na mnie obowiazek zachowka
      • malgoska1504 Re: darowizna a zachówek 28.10.11, 18:20
        a jesli w akcie notarialnym jest zapis o dozywotniej i nieodpłatnej służebnosci mieszkania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka