Dodaj do ulubionych

Pytanie o podatek od spadku?

22.11.11, 14:36
Witam.
Opiszę całą sytuację. Mój ojciec po zmarłej matce odziedziczył mieszkanie, które sprzedał w tym roku. Podczas rozliczenia w przyszłym roku będzie musiał zapłacić podatek od spadku. Moje pytanie brzmi: co dzieje się z tym podatkiem jeżeli ojciec w tym roku zmarł? Czy podatek, który miał zapłacić przechodzi na rodzinę?
Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Pytanie o podatek od spadku? 23.11.11, 09:40
      apok-4 napisał:

> Witam.
      > Opiszę całą sytuację. Mój ojciec po zmarłej matce odziedziczył mieszkanie, któr
      > e sprzedał w tym roku. Podczas rozliczenia w przyszłym roku będzie musiał zapła
      > cić podatek od spadku.

???

Jeśli podatek od spadku, to nie w przyszłym roku, tylko kilka lat temu, gdy dziedziczył (bo od kilku lat nie ma już podatków od spadku w najbliższej rodzinie).
      Jeśli przy rozliczeniu podatkowym w przyszłym roku, to podatek dochodowy od sprzedaży.

> Moje pytanie brzmi: co dzieje się z tym podatkiem jeżeli
      > ojciec w tym roku zmarł? Czy podatek, który miał zapłacić przechodzi na rodzin
      > ę?

Owszem. Trzeba będzie zapłacić.
      • apok-4 Re: Pytanie o podatek od spadku? 23.11.11, 12:41
        Tak to był podatek od sprzedaży mieszkania. Jak rozumiem trzeba będzie go zapłacić? Czy jest możliwość o zwrócenie się do Naczelnika Urzędu Skarbowego o zmniejszenie lub odstąpienie od tego podatku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka